dopieka się z każdej strony. Wiem, można chleb piec w zwykłej keksówce, takowe też mam, ale nie chcę! Po upieczeniu w keksówce muszę potem szorować wszystkie kąty z przypieczonego ciasta, nie lubię. Wiem, rozbestwiłam się, ale jeśli mam do dyspozycji lepsze rozwiązania to oczywiste, że wybieram te lepsze. Forma do chleba będzie mi służyć również podczas pieczenia słodkich drożdżowych(...)formy. Ja polecam ten produkt, bo na podstawie własnych doświadczeń wiem, że to nie są pieniądze wyrzucone, ale produkt w pełni Was zadowoli. Producent daje na formę 20 lat gwarancji, więc to o czymś świadczy. Dodatkowo zdradzę Wam ciekawostkę. Forma jest tak solidnie wykonana i dobrze wyważona, że nawet waży prawie dwa razy tyle co zwykła keksówka pokryta również powłoką
Blondynka GotujeNAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi. Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz - właśnie do zrobienia tych gofrów :) Wyszły tak fajne, że na pewno na jednym razie nie poprzestanę:)Składniki:2 jajka1 szklanka mąki pszennej tortowej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki oleju1 i 3/4 szklanki mleka4 łyżki cukru(...)pudru)szczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.2. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.3. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać partiami ciasto, pieczemy do zrumienienia (czas pieczenia zależy od gofrownicy - moje piekły się 2 minutki)4. Gofry podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami - u nas były to świeże brzoskwinie i dżem truskawkowy.Smacznego
Kuchnia domowa Anikrócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie i delikatne.Zarabiać powinniśmy zamkniętymi dłońmi , a nie pomiędzy palcami – to takie sekrety babcine , które od lat stosuję w moim domu.Zawsze się udają! SKŁADNIKI :* ugotowane ziemniaki – 1 kg* mąka pszenna – od 150 g – 250 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* jajko(...)Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia.Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę.Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde!Wyrobione dzielimy
Ostra na Słodkoteż lato kojarzy się z goframi? Mój S uwielbia wszystkie smakołyki z bitą śmietaną więc musiałam zrobić i gofry. Przepis na nie mam z bloga Moje Wypieki. Składniki :* 2 szklanki mąki pszennej* 2 szklanki mleka* łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta soli* łyżka cukru* 1/3 szklanki oleju rzepakowego* 2 jajka* dodatkowo : bita śmietana i owoce Przygotowanie : Ubić białka. Wszystkie(...)pozostałe składniki zmiksować, lekko wymieszać z pianą z białek. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta i piec na złoty kolor, przestudzić. Dowolnie udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub czekoladą. Przy okazji chciałabym złożyć najlepsze życzenia dla naszej blogowej koleżanki Paulinki z okazji urodzin! Wszystkiego co tylko sobie zamarzysz by się spełniło
Magiczne Życie Martymogła się tłumaczyć w innych sytuacjach. Poza tym, jako że zawsze muszę się wyróżniać z tłumy, gdy na dworze dwadzieścia siedem stopni, ja dysponuję głosem wyjętym z sekstelefonu z lat osiemdziesiątych. Tylko proszę, nie pytajcie mnie, skąd to wiem. Tak go sobie po prostu wyobrażam. Chrypka i tendencja do nieoczekiwanego wchodzenia na wysokie rejestry. Sama siebie nie mogę słuchać. Upały(...)dysponuję również intensywnie czerwonym karkiem, dekoltem i ramionami. Nogi, choć odsłonięte, nadal pozostają w kolorze idealnej bieli. Heh... Tymczasem okazuje się, że w folderze ze zdjęciami nie brakuje fotek ciast z rabarbarem. A podobno sezon ma się ku końcowi... Czym prędzej więc spieszę z podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku. Zacznę od przepisu na muffinki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWreszcie i ja jako organizatorka akcji 100 lat Julio! mogę dodać swój wpis z wypróbowanym przepisem Julii Child. Przyznam się, że w pierwszej kolejności na tapetę poszedł befsztyk wołowy, ale wyszedł mi on niewystarczająco dobrze, a fotogeniczny był tak bardzo, że większą karierę zrobiłby w radiu :) Z tego co do tej pory obserwuję największą popularnością w ramach akcji cieszą się(...)tarty. Ja również nie będę tu wyjątkiem. Tarta, którą przedstawiam, wpisuje się w moje niekończące się eksperymenty z ciastem kruchym do tart. Ostatnimi czasy pozostawałam przy opcji dodawania do niego jajka. Ten przepis pokazał mi, że wcale tak być nie musi. Ciasto jest faktycznie delikatne, choć gdy je wyrabiałam, kręciłam niepewnie głową przekonana, że zmierzam po raz kolejny
W kuchni wieczoremCzarna porzeczka bogata w witaminę C, jest często przez nas wybierana do dżemów i soków. Korzystamy z jej dobrodziejstw nie tylko latem, ale również przez resztę roku, jeśli odpowiednią ją zamkniemy w słoikach lub zamrozimy. A miłośników rękodzieła wysyłam na stronę Pani Karoliny , po przepiękne ręcznie wykonane nakładki na słoiki. Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 80 dag cukru kryształu(...)cukrem i zmiksować. Masę porzeczkową smażyć ok. 10 minut i gorącą napełnić słoiki. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 minut. Dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryby i jaj. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkapolecam je jako prosty, wegetariański obiad (z pominięciem jogurtu wegański) oraz na przyjęcia. Przyznam, że tomatokeftedes smakowały mi jeszcze bardziej niż placuszki z cukinii, które pokazywałam Wam wcześniej tego lata. Ich zapach kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi, ale w smaku są inne - aromatyczne dzięki cebuli, dużej ilości ziół i odrobinie cynamonu. Uwielbiam je! Są dla mnie potwierdzeniem niesamowitości kuchni(...)krajów śródziemnomorskich. Placki z pomidorami z wyspy Santorini(Tomatokeftedes) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepisu na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka koperku, posiekanego
Chilli Czosnek i OliwaRogaliki dwukolorowe.. dwusmakowe ..p okryte lukrem utrzymują dłużej świeżość .Lukier nadaje także rogalikom słodyczy..Pomysł na takie rogaliki znaleziony dawno temu [ oj 2 lata prawie hihi] u Mikołaja , a zrobiłam je dopiero teraz..Ja zrobiłam z mniejszej ilości składników, ale podaję tak jak znalazłam. Składniki : około 1 kg mąki Na zaczyn : 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru(...)czasu, aż zaczyn ruszy. Dodać zmiksowane razem : 3 jajka 200 ml oleju. Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać : 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego. Do drugiej dodać : 3 łyżki kakao i tyle mąki, aby otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe. Ciasta odstawić do wyrośnięcia. Każdą część podzielić
Moje domowe kucharzenieprognozy zapowiadają, że dziś najcieplejszy dzień lata. Myślę, że Wam też za bardzo nie chce się jeść. Coś by się przekąsiło, ale nie wiadomo co. Tak sobie siedzę i myślę, na co mam apetyt , co by zrobić żeby się nie robić ale żeby zadowolić podniebienie....Będą naleśniki. W ogóle naleśniki, są potrawą, którą zrobiłam pierwszy raz będąc jeszcze małą(...)dziewczynką, może dlatego są dla mnie wyjątkową potrawą. Na gorąco, na zimno, na ciepło. W każdej postaci, uwielbiam . Składniki ciasto:170 g mąki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) szczypta soli farsz :1 kostka białego sera 1/2 cytryny
pieprzny smaczekmasę zrobiłam a teraz się rzeźbię, ale że udało mi się nareszcie kupić idealną blachę z kominkiem do babki postanowiłam ją wypróbować, więc upiekłam jedno ze swoich ulubionych ciast z czasów nie wege (sernik jest/był na pierwszym miejscu), czyli babkę cytrynową.Za babkami nie przepadam, bo przeważnie są suche, mam tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec(...)jakże z paczki)? Tyle z wspominek… Blachę dopadłam w Lidlu za 25 zł i szczerze polecam kupowanie własnie tam blach, są niezawodne, moja do tortownicy służy mi już 7 lat! Ta babka jest wyjątkowa, bo nie dość że tłuszcz zastąpiłam avocado to do tego nasączyłam ją tak konkretnie sokiem z limetki, jest ciężka, wilgotna i cudownie pachnie, wprost stworzona
greenscarfprzyjemnie się spacerowało, podziwiając wirujące na wietrze, powoli opadające liście. Wczoraj za to nie pozwoliła nam spać potężna burza (a ja myślałam, że burze to raczej wiosną i latem niż jesienią), za oknem ściana wody, i tylko wypatrywałyśmy w niej dziur, żeby wyjść z Ptysią na szybki spacer. A i tak nie udało nam się uniknąć zmoknięcia, czym żadna(...)czasu do czasu; świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły. Najbardziej jednak lubię je w wypiekach - można ograniczyć ilość cukru, bo same w sobie są słodkie; nadają ciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek. Wzorowałam się na słynnym cieście Sophie Dahl, jednak dodałam kawę, cukier dałam ciemny
Pożeraczka, czyli raz adobrzesilikonową łopatką, gdyż ciasto jest lepkie. 4. Rozpłaszcz powstałe ciasto i włóż do lodówki na 1h lub do zamrażarki na 15-20 min. 5. Blat do wałkowania oraz ciasto podsyp mąką. Rozwałkuj je i powycinaj ciasteczka. 6. Włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 10 min. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 3 ciastek (1/10 całości(...)dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat Potas 3% Cynk Wapń 11% 2% Magnez 11% Żelazo 6% Witamina A 17% Witamina E Witamina C 8% 0% Kwas foliowy 7% Witamina B1 9% Witamina B2 Witamina B3 6% 7% Witamina B6 5% Witamina B12 4% *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty
Vroblewska-fitlifetaka jesienna sobota na przykład to czas idealny na wspólne pieczenie. Tu powinnam zacytować kolejną listę pt. mamooo a ona... ale daruję sobie ;) Foremki do tych ciastek kupiłam kilka lat temu, nie wiem czy są gdzieś jeszcze dostępne. To 9-częściowy komplet foremek o kształcie liści firmy WILTON . składniki: na ok. 25 szt. ciasteczek 125 g masła(...)szczypta soli oraz powidła śliwkowe do przełożenia Przygotowanie: Miksujemy cukier z masłem, dodajemy jajko i śmietanę. Na koniec mąkę, szczyptę soli i proszku do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka foremką o kształcie liści (lub każdym innym kształcie). Każde ciastko powinno mieć swoją parę - jedno pozostawiamy całe, a w drugim
bistro mamajuż wiecie (w końcu piszę o tym nieustannie), rozpoczęłam praktyki w cukierni. Dzisiaj podpisałam kontrakt na dwa lata i sześć miesięcy (tyle trwa nauka); za ten czas (który pewnie zleci szybciej, niż bym sobie tego życzyła) zostanę profesjonalistą! Ogromnie jestem podekscytowana. W każdym razie, od ponad miesiąca, piekarnika zamieniła się w małą fabrykę najróżniejszych świątecznych ciasteczek. Są tradycyjne duńskie pebernødder(...)vaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów! I gdy tak układałam na blachach setki malutkich ciasteczek, nucąc sobie pod nosem świąteczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwszych odważnych, spacerujących w koszulkach z krótkimi rękami. Nie uważacie, że to trochę dziwne...? W jednej chwili pełnia zimy, która niepostrzeżenie zamienia się nie tyle w wiosnę, co niemal lato? Z kozaków wskoczę od razu w baleriny, pomijając etap półbutów, płaszcz zimowy zamienię nie na wiosenny, ale na letnią sukienkę, czapkę - niezwłocznie! - na okulary przeciwsłoneczne. Zwariowana ta pogoda(...)Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak!Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam się, i w ramach nadrabiania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodstawiamy pod przykryciem na 30 minut do odpoczęcia. Ja ciasto zagniatałem w mikserze planetarnym dlatego nie sprawiło mi to dużo kłopot. Po tym na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy mąką i zwijamy w rulon, potem kroimy na pożądaną szerokość gotowego makaronu, jeżeli robimy płaty na Lasagne(...)linguine, po pokrojeniu lekko podsuszyłem go przez ok. 1 dzień w ciepłym miejscu, a po tym zwinąłem w ,,koszyczki" (jak na zdjęciu). Taki wysuszony makaron możemy przechowywać przez 2 lata. Smacznego
Kuchnia Łukasza