trwa! Przepis na te sympatyczne bałwanki obiegł już sieć lata temu. Pamiętam, że kiedyś dość często je robiłem, jednak ostatnio odeszły one trochę wraz ze śniegiem w zapomnienie. Po latach znowu powróciły, by tym razem zawitać na blogu. Mam nadzieję, że ta sympatyczna gromada skradnie Wasze serca i również zechcecie je upiec. A jaka frajda jest przy ich dekorowaniu(...)posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodaj mąkę, sól i przyprawy. Wymieszaj i zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu
Food SquareWyściskali. A Młody najchętniej pognałby w siną dal na tych swoich koślawych nóżkach. Ale moc jeszcze nie ta. Więc siedzi i wyje. Albo lata. A jak nie lata. To wyje. Dziękuję, Mamo- Babciu! Krótkie międzylądowanie. To szybkie śniadanie. Nie ma czasu na dumanie. Przy garach stanie. Z piekarnika. Z piernika. Mam ochotę na naleśnika. Co szybko(...)masło. Wsypałam kakao i przyprawę do piernika. Zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy (najlepiej gdy jest o konsystencji rzadkiej śmietany). Formę do zapiekania porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam naleśnikowe ciasto. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika. Piekłam 25-30min. Serwowałam oprószony cukrem pudrem. Zdjęcia bez nadęcia. Ale kubki i tak z zachwytu oszalały. Naleśnik nieco przypominał murzynka z zakalcem mojej
bastalena"Nie ma nic lepszego jak śniadanie podane do łóżka. Chyba się zgodzicie, prawda? Nie ma dla mnie również nic lepszego jak letni owocowy obiad w ogrodzie
Słodkie Przyjemnościmiód piniowy oraz orzechy zatopione w miodzie. Miód tymiankowy możecie kupić również w czasie waszych wakacji na Krecie. RetsinaRetsina to słynne greckie wino o żywicznym posmaku. Dwa tysiące lat temu wino przechowywano w amforach, które uszczelniano od wewnątrz żywicą piniową, aby ochronić je przed utlenieniem. Gdy zorientowano się, że żywica wzbogaca smak wina w przyjemny sposób, zaczęto dodawać(...)migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada, to produkt pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy do ciast i nie przypadł mi do gustu. Za to syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki (hmmm... to może
Chilli Czosnek i OliwaSezon rabarbarowy zawsze otwieram tym wypiekiem i już od dwóch lat zbieram się do publikacji tego przepisu... nareszcie :) Nie za słodkie i kwaskowate tak jak lubię. Schodzą w mig. Składniki (18 sztuk) 370 g mąki pszennej 185 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 90 g masła 2 żółtka (białka można zamrozić(...)mąki zrobić zaczyn i dostawić na 15 minut. Po tym czasie. Do miski przesiać resztę mąki dodać, zaczyn, żółtka, mleko, cukier. Zacząć wyrabiać następnie dodawać stopniowo masło. Po wyrobieniu ciasto powinno być mięciutkie. Ostawić do wyrośnięcia przykryty folią na 1h lub do podwojenia objętości. Po tym czasie cisto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy ok 3-0,5 mm i kroimy
Delicious TitbitsDziś podaję Wam przepis na domową masę makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza od tych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :) Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia(...)białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra! SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis otrzymałam jakieś 3 lata temu. Rzadko te pyzy robię, ale bardzo mi smakują. Idealnie komponują się z gulaszem lub bitkami . Pasują też do innego mięsa z sosem. Ja podałam do gulaszu wieprzowego. Poza tym dziecko też zje ze smakiem. Moja córka zjadła nawet solo :) Można podawać również z sosami: pieczarkowym lub innym ulubionym. Wyszło 17 sztuk. Składniki(...)mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pozostałą ilość mleka, roztopiony tłuszcz i wbić jajka Dodać wyrośnięte drożdże... ... rozpuszczoną margarynę i najpierw ręką wyrobić ciasto Następnie drewnianą łyżką napowietrzyć ciasto wbijając ją w dowolny sposób Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Na gazie ustawiać garnek z elementem do gotowania
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż ostatni tydzień kawacji. Niedługo i lato się skończy, więc to ostatni moment na zrobienie tarty ze świeżymi owocami - malinami, porzeczkami i jagodami. Do owoców będzie pasował krem panna cotta przygotowany z gotowanej śmietany. Składniki (na formę średnicy 30 cm): 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. 0,5 szklanki drobnego(...)cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Jak najszybciej utrzeć, żeby masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść w płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto
W SMAKktórym listem się podpiszecie? Doprawdy tyle kontrowersji co marchewka nie wzbudza chyba żadne inne warzywo (może oprócz szpinaku?). Ja pokochałam ją dopiero jako dorosła osoba, kilka lat temu, a mimo to ta miłość jest naprawdę trudna - nadal wyławiam marchewkę z rosołu. Zachwycam się jednak jej nietypowymi wcieleniami - im dziwniejsze, tym bardziej mnie ekscytuje. Polecam Wam te marchewkowe(...)prawdziwy energetyczny zastrzyk. MARCHEWKOWY DŻEM Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM Dżem jest po prostu przepyszny. Cytrusowo-pomarańczowa nuta orzeźwia, a kardamon dodaje nieco egzotycznego aromatu. Idealny na drożdżowe ciasto! Do pokochania nawet przez tych, którym się zdaje, że nie lubią marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru 1 pomarańcza (skórka i sok) sok z 2 cytryn skórka
KUCHARNIArzemieślnicy zaczęli wypiekać cebularze, faktem jest jednak, iż przysmak ten po wojnie szybko rozpowszechnił się w całym regionie. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że od lat na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna(...)według ściśle określonej receptury. Drobno poszatkowana cebula z dodatkiem maku przygotowywana jest na co najmniej 3-4 godziny przed wypiekiem. Nadzienie delikatnie solimy, tak by cebula puściła sok. Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrojona w kostkę cebula, sól oraz mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne, odróżniając cebularze
Grahamka, weka i kajzerkatahiny i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do keksówki. Wyrównać powierzchnię wilgotnymi dłońmi. Posypać ciasto sezamem, a następnie ponacinać w kilku miejscach ostrym nożem. Ponownie przykryć chleb wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 4 godzin przy obecnych temperaturach. Chleb wstawić do piekarnika(...)letnia Klaudia zaczyna dostrzegać minusy i smutne strony swojego małżeństwa z Piotrem. Dusi się w tym związku i w Londynie, w którym oboje mieszkają i pracują od kilkunastu lat. Zdaje sobie również sprawę z tego, że utraciła dobry kontakt z dorosłymi już dziećmi. Jej frustracje narastają, bo nie czuje się kochana i dociera do niej fakt, którego nie przyjmowała
Weekendy w domu i ogrodziePłonące naleśniki czyli c repes suzette z jabłkami w cynamonie to naleśniki zapalane alkoholem bezpośrednio przed podaniem. Będąc w Paryżu dwa lata musiałam spróbować crepes suzette. Nie rozczarowałam się. Kelner przyniósł deser po czym go podpalił, mówiąc coś łamaną angielszczyzną. Pewnie ostrzegał mnie, że muszę poczekać aż alkohol się ulotni. Mój angielski jest nie byle jaki… Francuzi to nogi(...)lada sensacja, na którą czeka większość domowników, oprócz mojej połowy, która naleśników nie lubi…I tacy rodzą się…he,he… Płonące naleśniki Składniki: na 4 porcje Ciasto na naleśniki 200 g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 5 jajek 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 25 g roztopionego masła ½ l mleka 1 cytryna, otarta skórka masło lub olej
codojedzeniaogniu do ich lekkiego zrumienienia. Przykryć ciasto drugim biszkoptowym blatem i wyłożyć pozostałą część masy. Na wierzch ciasta wyłożyć posypkę kokosową. Wstawić ciasto do lodówki na noc. Jak każde ciasto z kremowym nadzieniem, wyjąć z lodówki Łabędzi puch na pół godziny przed podaniem. O książkach Grażyny Jeromin - Gałuszki pisałam już kilka razy na blogu. Dziś kolej na debiut literacki autorki(...)Matylda trafia do domu dziecka. Po osiągnięciu pełnoletności dziewczyna zatrudnia się w sklepie, w którym poznaje Mateusza, wyplatacza koszyków, do którego się przeprowadza po śmierci właścicielki sklepu. Po 7 latach sprzątania, gotowania i prania w domu na Wzgórzu, a potem zajmowania się chorym Mateuszem, wyplatacz umiera. Gdy dziewczyna uświadamia sobie obce jej do tej pory poczucie wolności, na głowę spada
Weekendy w domu i ogrodzieCiastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie je pod nazwą Ciastka Basi , A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi , postanowiłam ciastka(...)Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub zagnieść ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Walijskie Pichcenieczasu lubię odłożyć wszystkie kuchenne gadżety na bok, pobrudzić sobie ręce i gotować tak, jak robiły to nasze babcie. Spocić się przy zagniataniu drożdżowego ciasta, poczuć między pacami okruchy ciasta kruchego. Lubię też kroić i siekać - czasem mam wrażenie, że poradzę sobie z tym szybciej niż potrwa wyciągnięcie robota z szafki, złożenie i ustawienie na blacie kuchennym. Praca rąk daje(...)którym przeczytałam niedawno na tym blogu, zakłada siekanie składników ostrym nożem albo specjalnym narzędziem o nazwie mezzaluna (po włosku półksiężyc), czyli nożem o zaokrąglonym ostrzu i dwóch uchwytach. Wiele lat temu podpatrzyłam to narzędzie w programach Nigelli Lawson i od razu zapragnęłam je mieć. Nigella, które sama często podkreśla swoją nieporadność w kuchni, sprawnie i z gracją siekała nim zioła
Chilli Czosnek i Oliwa