delikatnego kabaczka i do tego karmelizowane jabłka, które łamią standardy i sprawiają, że zwykły niepozorny kabaczek staje się przeżyciem smakowym. Bardzo prosty i szybki przepis, który sprawi, że każdego lata będzie szukać na ryneczkach kabaczków. Składniki: – 1 duży kabaczek (ok. 1,5 kg) – ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki(...)kremu, część można zostawić do dekoracji. Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanymi jabłkami podawać na ciepło. Podobne przepisy Krem szparagowy biały Krem z pieczonej marchewki Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background
Pociąg Do Kuchni"Niedziela! Mój ulubiony dzień tygodnia. Co prawda dzisiejsze popołudnie spędzę w pracy, ale prowadząc kulinarne warsztaty. Czy to nie brzmi super? :) Odpocznę we wtorek, a dziś
Słodkie PrzyjemnościDawno już nie robiłam takich klasycznych zrazów. Nawet nie wiem czemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej młodości, kiedy miałam raz w tygodniu praktyki w szpitalu i robiliśmy na przemian: jeden tydzień pierogi, drugi tydzień zrazy. Były tego kosmiczne ilości, bo i szpital duży :) Skoro takim nowicjuszom jak my wtedy(...)słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość.Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki dodatków i zwijać ciasto roladki. Żeby nie rozwinęły się podczas duszenia, można je zawinąć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami czy szpilkami. Ja użyłam szpilek:Po spięciu, oprószyć lekko mąką
Codzienna kuchnia niecodzienna"Wakacyjne śniadanie? Zimne mleko i owocowe placuszki - zdecydowanie moje smaki! Bo ile można jeść naleśniki? :) Dziś moją propozycją są właśnie placuszki śniadaniowe z MIRABELKĄ. Bardzo wiejskie
Słodkie Przyjemnościjuż nie mogę się doczekać aż natura obdaruje nas wszystkimi dobrociami tej pory roku : ) Dlatego w szczególności w dzień taki jak dzisiaj warto przygotować te ciasteczka, które przypomną smak lata i pozwolą na chwilę zapomnieć o zimnie, które panuje za oknem. Kruche ciasteczka migdałowe wypełnione są malinami, porzeczkami i jagodami. Sam ich zapach przywodzi na myśl letnie słońce i ciepło(...)delikatnie mieszam łyżką. 7 Dodaję do masy masło migdałowe. 8 Następnie dodaję zamrożone owoce i bardzo delikatnie mieszam łyżką. 9 Na blasze rozkładam papier do pieczenia. 10 Z ciasta formuję około 10 okrągłych ciasteczek i układam na blasze. 11 Piekę około 20 - 25 minut aż ciastka nabiorą złocistej barwy. 12 Po wyjęciu z piekarnika studzę ciastka na kratce. 13 Ciastka
Book of spellskolacji, a herbata wystygła niewypita. Bo najpierw porozmawiałyśmy… Mama powiedziała mi, że tego właśnie dnia moja Babcia, jedyna, którą miałam sposobność mieć i kochać aż do swych dorosłych lat, odeszła… Pamiętam, że siedziałyśmy w kuchni, w niczym niezmąconej ciszy. Co jakiś czas zerkałam na blat, na stojący niepokrojony chleb, na który przez okno padało mocne światło księżyca(...)posypania wierzchu Wykonanie : 1.W małej miseczce rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. 2. W misie umieszczamy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i gęste, ale łatwo odklejające się od dłoni. 3. Ciasto przekładamy mokrą łyżką do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem
Raj dla Podniebienia"Nie wiem jak u Was, ale dla mnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem
Słodkie PrzyjemnościZupa cebulowa chodziła za mną od dawna. Od wielu lat, można powiedzieć. Przymierzałam się do niej, ale jakoś nie po drodze było, nawet nie wiem czemu ;) Moja dobra koleżanka Asia (rewelacyjna kucharka!), podała mi swój przepis na ten przysmak. Od razu wzięłam się do pracy.Przepis okazał się rewelacyjny. Zupa zaskoczyła mnie smakiem i wiem, że będę wracać do tego przepisu(...)odpowiadają. Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy.Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka.Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele.Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadawna planowalam upiec chleb drozdzowy,ale moj bardzo aktywny zakwas zawsze niweczyl te plany.Po 4 latach odmowil jednak posluszenstwa.Podpowiadam tylko,ze podrozy zdecydowanie nie lubi .Nowy zakwas nastawiony,babelkuje sobie raznie,ale poniewaz cala "zabawa" trwa 5 dni zmuszona zostalam do upieczenia chleba na drozdzach .Podpatrzylam przepis u Komarki . Ilosc skladnikow dostosowalam do wymiarow swojej formy,odrzucilam to czego(...)wystudzenia.Powinny miec konsystencje gestej pasty.Odmierzyc pozostale skladniki i z przestudzonymi platkami owsianymi umiesic w misie robota i wyrobic na gladkie,spojne ciasto.Wyrabiac okolo 10 minut,az pojawi sie gluten.Konsystencja ciasta nie pozwala na uformowanie bochenka,dlatego calosc umiescic w foremce wysmarownej olejem i wysypanej otrebami pszennymi.Foremke przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Gdy ciasto podwoi objetosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Z tymi babeczkami nie było łatwo. Pierwsza próba skończyła się kompletnym fiaskiem. Zgodnie z przepisem babeczki należy piec 20 minut. Po 20 minutach w 190 stopniach
W kuchni wieczoremjuż nie ma wolnych chwil, wszystko robię na raty. Nie ma słodkiego lenistwa, teraz w opcji są jedynie słodkie leniwe ;-) Ale dobre i to. Leniwych nie jadłam już od lat, a teraz kiedy karmię Małego to jedna z moich ulubionych opcji obiadowych, bo spokojnie mogę zrobić więcej i jeść przez 3 dni. Pewnie dało by radę i przez(...)najlepiej postawić sobie dodanie jak najmniejszej ilości mąki, bo leniwe to przecież kluseczki serowe a nie mączne. A tek serio to im więcej mąki tym twardsze kluski4. Zagniecione ciasto zrolować w wałeczek i pokroić na ok 2 centymetrowe kluski5. W garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić kluski6. Wyjąć jak wypłyną na powierzchnię, dodać trochę masełka, polać jogurtem, posypać cukrem
Matka Żywicielkaniebiańskim kremem czekoladowym, w towarzystwie wiśni kandyzowanych, wiśni w syropie, oprószoną kawą sypaną i płatkami chili!Tarta była wypiekiem na urodziny mojego taty ( jeszcze raz sto lat, sto lat tatuś <3! (:) i barrrdzo smakowała zarówno jemu jak i gościom, którzy to spożywając nie narzekali, że jest zbyt ciężko i mdło. Także nasza tarta nie jest zbyt słodka, ale idealna(...)które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, której wierzch lekko spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Piekanik najgrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto
Symfonia SmakówViva la pasta! Pamiętam, jak dwa lata temu w moim Kościanie zawitał Paulo Cozza. Właśnie wtedy miała również przyjemność gościć Kasię, autorkę bloga W Krainie Smaku u siebie, stąd nie mogłyśmy opuścić takiej okazji! Rozmawiając z mężczyzną, który zajmuje się takimi eventami wygadałyśmy się, że jesteśmy blogerkami kulinarnymi. I w ten oto sposób znalazłyśmy się na scenie, próbując i komentując(...)receptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję. Świetnie pasuje lampka białego, półwytrawnego
W kuchni Karmel-itkiWiadomo nie od dziś, że jednym z przyjemniejszych zajęć rodzinnych jest zdobienie świątecznych pierniczków. No tak, ale żeby było co zdobić najpierw należy ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii i są pieczone w całości, dopiero po upieczeniu kroi się je na rodzaj prostokątnych batoników(...)bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz
I tu będę miała takie tesię ze mnie śmiać bardziej niż z nieśmiertelnego Karola S. W końcu jak mówi stara (i sprawdzona) maksyma marketingowa (a szeroko pojętą reklamą wszak zajmuję się zawodowo od wielu lat): nie ważne jak o tobie mówią, ważne żeby mówili. Nooo, pomyślę o tym :) Ale konkrety misiu, konkrety. Mam jeszcze trochę mąki, którą dostałem w podarku, jako gifta, od miłych panów(...)zakwasu żytniego 150 ml wody Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 12 godzin wcześniej. Mieszamy składniki (np. łyżką) żeby się połączyły i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki orkiszowej typ 850 300 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, aż będzie w miarę elastyczne
Marder&Marder Manufacture