Przetwory z truskawek należą do jednych z moich ulubionych. Zimą lubię je wyciągać, by wykorzystać w ciastach lub naleśnikach. W tym roku zamiast dżemu truskawkowego postanowiłam zrobić powidła, w których widoczne by były całe owoce. Jak zwykle uzbroiłam się w cierpliwość potrzebną do smażenia. I było warto :) Składniki (na ok. 1,7 l powideł): 1,5 + 1,5 kg wyszypułkowanych(...)szefową nastawioną na sukces i tylko najlepszym jest w stanie wybaczyć spóźnienia na umówione spotkania. Praca stała się dla niej ucieczką i drogą do zapomnienia tego, co przeżyła 16 lat temu i co dopiero teraz zdecydowała się wyznać siostrom, z którymi utrzymuje bardzo bliskie relacje (choć Zuza pracuje we Wrocławiu, Zosia mieszka w Warszawie, a Gabriela w Chorwacji). Daje się
Weekendy w domu i ogrodziezaletach "pavlovej babuni", która cechuje się kruchą powierzchnią i nieco kleistym i wilgotnym wnętrzem.* Ja uwielbiam obie wersje. O mojej miłości do bez pisałam przy okazji semifreddo . Kilka lat temu po obejrzeniu jednego z programów Nigelli, zaczęłam zamrażać białka i odtąd do pieczenia bezy jestem gotowa w każdej chwili. Czasami zbieram też białka do słoika i trzymam w lodówce(...)wolnym miejscu obok masy na blaty, jeśli chcecie (i macie) możecie przygotować czwartą blachę. Po upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć
KUCHARNIAlenistwu :) Ale, ale... Najpierw wspomniany tort. Nie byle jaki, wilgotny, nie przesłodzony, mocno czekoladowy, z dodatkiem malin i malinowej konfitury. Pyszności! Nie mogę się już doczekać, kiedy zrobię go latem ze świeżymi owocami. Nie wiem, czy to jest w ogóle możliwe, ale podejrzewam, że może być jeszcze lepszy! Kto jest ciekawy przepisu? Wiosenny tort czekoladowy z malinami (porcja na kwadratową(...)Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Całkowicie ostudzony kroimy na trzy blaty i wyrównujemy krawędzie. (Ja zwykle nacinam sobie nożem tylko brzegi, by później całkowicie przekroić ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.)Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie
Ratunku obiadzdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało również stoiska(...)roku we wrześniu przez lubuskie winnice, na którym podobno wino leje się strumieniami, a władzę nad Zieloną Górą przejmuje Bachus. Już wiem, gdzie będziemy spędzać ostatnie dni tegorocznego lata;) Nie ukrywam, że od tego próbowania zaszumiało mi w głowie - mój Mąż był kierowcą, zatem na mnie spoczywał ciężar degustacji;) Zwróćcie uwagę na piękny kolor wina z dzikiej róży (druga butelka
Chilli Czosnek i Oliwaopatulać szalem, gdy wychodzimy na spacer z psą. Codziennie wypijam kilka kubków gorącej herbaty, a przechodząc obok lodziarni nawet nie zerkam w jej stronę. Wszędzie widać oznaki kończącego się lata - coraz mniej kwiatów, za to więcej kałuż, przez które nawet nie da się przeskoczyć. I powoli znów przychodzi ten melancholijno-sentymentalny nastrój, który trochę lubię, a trochę(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!No, a teraz już czas najwyższy zebrać się w sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiamy wiosnę i lato za kolorowe, pachnące słońcem nowalijki, chrupiące świeże warzywa i ich bogaty smak. Kuchnia w tych porach roku jest zdecydowanie najsmaczniejsza i najzdrowsza, a przygotowanie potraw to czysta przyjemność ! Różnorodność smaków i aromatów umila czas spędzony w kuchni. Przygotowując posiłki musimy mieć świadomość jakości produktów, których używamy. Warzywa i owoce są szalenie ważne w naszej diecie, plasując(...)łyżka octu białego. Przygotowanie: Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem
Tradycyjna Kuchniaprostu nieziemski!!! :) JAGODY INKASKIE - "suszone na słońcu, niesiarkowane. Zwane również miechunką jadalną, physalis lub złotymi jagodami są cenione za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi jako naturalna wersja cytrynowej landrynki, jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską pełną bioflawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, witaminy A i C oraz białek." (Opis(...)Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis: KLIK)Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie wyważona i łatwo z niej wyczarować cuda, które zachwycą nawet wybredne podniebienia. Ba, nawet
Wypisz Wymaluj"Jak mija długi weekend? Ja na reszcie dziś zamierzam odpoczywać tak jak chce - choć na początku planowałam spędzać czas aktywnie, tak teraz, niestety, musiałam zmienić plany
Słodkie Przyjemnościwiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb(...)Gotowy mus wyłożyć na pannę cottę, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Wierzch udekorować cukrowymi serduszkami.Smacznego!Wiecie, co będzie w sobotę...? Tak, moi drodzy, to już to - ostatni dzień lata. Szybko mi zleciało w tym roku. Zajęta byłam nie tylko pracą, ale też układaniem na nowo całego mojego jestestwa. Lato się prawie skończyło, tak samo jak moje układanie - już prawie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepełniony aurą królewską. Teraz już jako dorosła kobieta chciałabym się przejść uliczkami tego miasta, zwiedzać zabytki, czytać ich historię i spróbować sobie wyobrazić, jak to się żyło kilka set lat temu. Kolejnym miejscem, w którym chciałabym się na chwilę zatrzymać jest Barcelona Barcelona, źródło:https://www.westwing.pl/magazyn/styl-zycia/barcelona/ Piękne miasto, chciałabym zobaczyć stadion, P. był, wprawdzie w przeciwieństwie do mnie jest(...)rozczyn zacznie pracować. Wymieszać ciepłe mleko, olej, twaróg i cukier z roztrzepanym jajkiem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut
dom-agi.plZnacie teorię, mówiącą że ludzki mózg nie jest w stanie wytworzyć nowych twarzy czy zdarzeń? Podobno dlatego w naszych snach pojawiają się osoby, które znamy, miejsca
les mirabelleszaraz znów trzeba ubierać choinkę. Cieszę się, bo uwielbiam ten czas, ale z drugiej strony trochę mnie to przeraża - w takim tempie już niedługo będę miała z sześćdziesiąt lat! A tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia...Pierwszy grudnia kojarzy mi się ze śniegiem i dzwoneczkami. Nie wiem, skąd mi się to wzięło, ale noszę w sobie głębokie przekonanie, że cały(...)Partiami dodawać mąkę, mieszając, a następnie wyrabiając dłonią. Gdy masa stanie się jednolita, uformować z niej kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto partiami rozwałkowywać na grubość 4-5 mm, ewentualnie lekko podsypując mąką. Wycinać koła nieco większe od foremki, którą chcemy nadać kształ pierniczkom. Na środku koła kłaść mniej niż pół łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i malinowy proszek budyniowy należy wymieszać, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli, stopniowo, dodawać partiami mieszając szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z formą upuszczamy na podłogę(...)czekoladowa góra). Chłodzimy. Przed podaniem ozdabiamy malinami lub świeżymi kwiatami (u mnie tylko do ozdoby – nie są jadalne). Palona czekolada po skarmelizowaniu w piekarniku Zakładając bloga pięć lat temu nie przypuszczałam, że co miesiąc będzie go odwiedzało pół miliona osób! Teraz nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez Poezji Smaku. Codziennie otrzymuję od Was maile i przemiłe komentarze. To one dają
Poezja smakuWitam wszystkich po powrocie z wakacjiWatek ten chce poswiecic wspomnieniom z wakacjiNa tapete idzie Floryda- Daytona Beach, Orlando, Cape Canaveral, Tax , kuchnia amerykanska i shopping Co
Smaki EdytyDziś na blogu totalny letni hit ! Oto truskawkowe lody na patyku przygotowane tylko z trzech składników . Na dodatek nie zawierają jajek, czyli są totalnie bezpieczne, jeśli
Kulinarne przygody Gatity