wiosenny cykl na temat naleśników. Jak już pisałem, naleśnik jest jednym z najstarszych dań. Ten, według historyków, pochodzi z 1 wieku naszej ery (Nadzienie, siłą rzeczy powstało kilkaset lat później :) ). Sam sposób przygotowywania jest arcyciekawy. Wymaga, co prawda, duże czasu na przygotowanie, ale takiego, który nie wymaga od nas żadnej aktywności. Ja osobiście jestem zauroczony. Abstrahując od tego(...)dzień, to teraz odstawiamy to na noc, jeśli wcześniej leżało przez noc, to analogicznie :) W każdym razie po tym czasie powinny się na tej masie pojawić bąbelki. Tak przygotowane ciasto wylewamy na patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Ciasto będzie dość gęste, dlatego musimy je rozprowadzić po powierzchni. Nadzienie jest bardzo proste i dość powszechne w naszym kraju. Ziemniaki obieramy
Kryzysowa Książka Kucharskaurazów ani nic podobnego. Gdy więc C. zaserwował mi owsiankę po raz pierwszy, byłam zachwycona! Zachwyt mi nie przeszedł, i przynajmniej raz w tygodniu muszę sobie takie cudo zjeść. Latem ochota na owsianki mi przechodzi, za to jesienią znów wraca i nie daje o sobie zapomnieć do późnej wiosny. Mniam!Kiedy chce mi się piec, jemy przyzwoite śniadanie, czyli kanapki(...)wymieszać z cukrem i 2 łyżkami wody. Dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i rozgniecione widelcem ziemniaki. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę, drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrze"Ostatnio mam wielką ochotę na przygotowywanie wypieków z serem. Aby nie wpaść w monotonnie, zamiast tradycyjnego sernika przygotowałam dla Was mini serniczki z nektarynkami. Jeżeli jesteście
Słodkie Przyjemności"Sezon na truskawki dawno w Polsce rozpoczęty, mimo masy zagranicznych odmian, nareszcie pojawiły się polskie owoce! Nie mogłam się powstrzymać, na obiad koniecznie musiałam przygotować coś
Słodkie Przyjemnościpaczek roznej wielkosci odliczajac dni do przeprowadzki. Dochodze do wniosku, ze to juz chyba tradycja, ze przeprowadzam sie w okolicach Swiat Bozego Narodzenia. Tak bylo rok temu i 5 lat temu.Jednak juz nie moge sie doczekac choinki, z ktorej nie potrafie zrezygnowac mimo calego zamieszania i balaganu.Walczac z brakiem czasu udaje mi sie tez wpasc do kuchni by wyprobowac kilka(...)maki.Migdaly nalezy zalac wrzatkiem, a nastepnie przelac zimna woda i obrac ze skorki. Po osuszeniu moigdaly prazymy na suchej patelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie mieszamy. Ciasto bedzie dosc lepkie.W ksiazce napisano by ciasto podzielic na dwie czesci i na blasze wylozonej papierem do pieczenia i posmarowanym maslem uformowac dwa placki o wysokosci
Przysmaki Karolkimyślą, że przecież „i tak nam nic nie wyrośnie” ;) W tym roku, jak i w poprzednim będę miała dla Was mnóstwo, fantastycznych dyniowych przepisów na m.in. Tortellini, Ciasto dyniowe z kremem, Pierogi, Zupy i wiele wiele innych … Ale narazie nie o przepisach mowa ;) Pogadajmy sobie właśnie o dyni ach … Taka uśmiechnięta dynia chyba wszystkim kojarzy się(...)swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach Europy. W Polsce szybko zaczęła podbijać serca zarówno panów, jak i chłopów, którzy to często gościli ją na swoich stołach. Jednak to jej nasiona
Ostra na Słodkotego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się(...)będą się rozpadać.Zdjąć z palnika, wystudzić.Przed podaniem udekorować galaretkę owocami, polać powstałym syropem.Smacznego!Deser jest prosty i pyszny. Bez włączania piekarnika, więc idealny wręcz na lato. Bez dodatku śmietany nieco mniej kaloryczny. Skusicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksery, blendery, malaksery i roboty kuchenne wielofunkcyjne. Miksery służą przede wszystkim do ucierania i mieszania składników, blendery do rozdrabniania, a malaksery do mieszania, siekania, rozdrabniania, szatkowania oraz wyrabiania ciasta. Odrębną kategorię stanowią roboty kuchenne wielofunkcyjne , które zgodnie z nazwą stanowią połączenie funkcji kilku urządzeń. Przykładem może być robot kuchenny MK-F800 firmy Panasonic. Urządzenie posiada aż 33 różne funkcje(...)wielofunkcyjny, opinie klientów powinny stanowić ważny wyznacznik naszych decyzji. Ale nie jedyny – równie ważne, jak opinie klientów, jest zaufanie, jakim może poszczycić się producent urządzenia. Wybierając firmę od lat cieszącą się pozytywną oceną konsumentów, jak na przykład firma Panasonic, zyskujemy pewność, że zakupione przez nas urządzenie świetnie sprawdzi się w naszej kuchni i będzie nam służyć przez wiele
Codogara"No nic, musimy jeszcze trochę poczekać na wiosnę. Od następnego poniedziałku ponownie ma o sobie przypomnieć. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie! Wczoraj z okazji Dnia
Słodkie Przyjemnościwyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich uformować w dysk i rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinać krążki, np. za pomocą szklanki. W połowie krążków wyciąć dziurki np. kieliszkiem do wódki. Pełne krążki smarować pędzelkiem lub łyżeczką umoczonymi w wodzie. Nakładać na nie krążek z dziurką(...)weekendy nie poświęca rodzinie zbyt wiele czasu. I nagle w drzwiach Zosi staje Maks, jej pierwsza i wciąż niewygasła miłość. Zaczynają się spotykać i przypominać sobie chwile sprzed 16 lat. Rozwija się też miłość Zuzy i Roberta. Wciąż jednak milczy Gabrysia i gdy w rozmowach siostry zagadują o Ivo, Gabi zmienia temat. Dla mnie książka była jeszcze bardziej przewidywalna
Weekendy w domu i ogrodzieWakacje zbliżają się ku końcowi, co wcale mnie nie cieszy. Niebawem drzewa się ozłocą, a temperatury spadną i to chyba boli mnie najbardziej :) Z końcem lata przychodzi szkoła, a z nią smakołyki la dzieciaków pakowane na drugie śniadanie. Pamiętam jeszcze jak sama dzieckiem byłam (w sumie nadal się nim czuje :)) i lubiłam zjadać na długiej przerwie batoniki - wtedy jeszcze(...)pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy w formie.Po około 10 minutach gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki tworząc małe batoniki.Przechowujemy w szczelnym pojemniku do kilku dni.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościChleb ma coś w sobie, że mimo że jemy go codziennie nie nudzi się. I tak jest od lat wielu. Ma różne formy i smaki ale w ciąż ma to coś w sobie. Jedyna wadą w tych zwariowanych czasach, że gdzie mamy dostępne wszystko nie mamy podstaw. Dostać prawdziwy chleb pieczony na zakwasie czy zaczynie drożdżowym to prawdziwa zdobycz(...)szklanki )woda 180 g (3/4 szklanki)sól 10 g (1 łyżeczka )drożdże instant 1/8 łyżeczki - łączymy ze sobą drożdże i woda, dodajemy mąkę i sól wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w tem. pokojowej na 12-16 godzinMieszanie ( z przepisu ogólnego) mąka chlebowa 630 g (5 szklanek )woda 260 g (1 1/8 szklanki)sól
Basia w kuchnichlebie orkiszowym pełnoziarnistym, który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego. Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów(...)silikonowych formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut.Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.35 minut ( termoobieg).Wyjmujemy z formy i studzimy. Smacznego
Smaczne Zdroweskórka powstaje dzięki pokryciu bułki pastą ryżową, i mimo tej skórki miąższ pozostaje bardzo miękki i delikatny. Wypiek tych bułek (są pieczone również chleby) został spopularyzowany w Holandii w latach 70 ubiegłego stulecia. Podejrzewa się jednak, że przepis został przywieziony z Azji w czasach, gdy holenderskie floty handlowe dokonywały handlu z Południowo-Wschodnią Azją.Same bułki są bardzo łatwe(...)dużej miski, dodaj sól (i ewentualnie zmielony słód). Przemieszaj składniki. Dodaj do mąki rozpuszczone w mleku drożdże. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj oliwę i zagnieć gładkie, ale dość miękkie ciasto. Uformuj z ciasta kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem do wyrastania na 1 godzinę. W połowie wyrastania, czyli po 0,5 godziny, wyjmij ciasto z miski
Grahamka, weka i kajzerkaDziś pewnie większość postów na blogach zacznie się od zdania "Zamykam bloga" a dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja
Słodkie Przyjemności