" Niedziela, kolejny wolny dzień podczas październikowego weekendu. No może nie koniecznie wolny, bo niestety grafik zapięty na ostatni guzik, ale mimo to bardzo się z niego
Słodkie Przyjemnościmoje wspomnienia z krótkiego pobytu w Norwegii, a po powrocie w domu powitało nas ciacho zrobione przez moją córkę : Ciasto z jabłkami Nie ma to jak w domu -ciasto i gorąca herbata :) Norwegia- :) tak naprawdę mieliśmy pojechać już rok temu, niestety życie płata figle i musieliśmy wszystko odwołać. W tym roku pełni nadziei , z duszami zdobywców, sercami(...)spotkaliśmy. Po rozpakowaniu, ruszyliśmy w objazd okolicy. Kierunek to oczywiście Hemsedal. Muszę powiedzieć ze robi wrażenie- ponieważ narciarze z nas żadni- kupiliśmy sanki :)I wiecie co? po 30 latach to była najlepsza zabawa, jaką miałam od wieków- zjeżdżałam na sankach z synkiem...było bosko- i napewno to powtórzę :) Poranek sobotni spędziliśmy na zwiedzaniu Ulsak- i zjeżdzaniu
Smaki EdytyWedług mnie, nie ma nic lepszego od domowych wypieków! Gdy tworzysz małe smakołyki samemu, a następnie je zjadasz z cichą rozkoszą. Taak.. Nie ma nic
Słodkie Przyjemnościksiążki kucharskiej "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (w oryginale użyta była wieprzowina), chyba jedynej dostępniej skarbnicy wiedzy kulinarnej o kuchniach Świata w czasach PRL-u. W tamtych latach kupienie produktów używanych do gotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast bambusa(...)ognia, garnek przykrywamy pokrywką. W głębokim talerzu rozkłócamy jajka i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, aż do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej, kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy partiami do momentu gdy kurczak będzie złocisty. Kurczaka odcedzamy z nadmiaru tłuszczu, wykładamy na talerz, polewamy sosem i natychmiast podajemy, żeby mięso było chrupiące
Kulinarne przygody Gatitywakacyjnego wyjazdu w samą porę, aby ostatnie dni lipca spędzić w domu. Mieliśmy ku temu ważne powody, bo w tym roku czekała nas wyjątkowa uroczystość. Dziś Młody kończy 18 lat. Jest pełnoletni. Tak ważna, jedyna w swoim rodzaju chwila, szczególna i niepowtarzalna, musi mieć wyjątkową oprawę, by nie zagubiła się w codzienności, w pośpiechu spraw nieistotnych. Młody będzie wkraczał(...)składniki i wymieszać delikatnie łyżką, aż wszystko się połączy. 5. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarujemy jej masłem – ani dna, ani boków. Przygotowane ciasto czekoladowo – orzechowe przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. 6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej w opcji góra – dół lub dół i termoobieg, do tzw. suchego patyczka
W mojej kuchnidoskonałą zabawę. W końcu przecież oboje lubimy jeść. A dzielenie się jedzeniem (nawet tak pośrednio, przez bloga) jest jeszcze lepsze. Liczymy więc na jeszcze kilka takich fajnych i udanych lat. I dziękujemy, że wciąż jesteście z nami. Ja, poza tym, że lubię gotować, lubię też cyferki. Zatem podam garść statystyk. W dniu 5 urodzin bloga, rok temu, mieliśmy opublikowanych(...)wrzucamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy po 1/4 mokrych składników i miskujemy do połączenia się masy. Ciasto dzielimy równo na 6 miseczek. Dodajemy do 2 barwnik żółty, do 2 zielony a do 2 pozostałych niebieski. W kolejnej miseczce z danego koloru dajemy 2x wiecej barwnika niż
Marder&Marder Manufacture"Czy muffiny zawsze muszą być słodkie? Oczywiście, że nie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na Wytrawne muffiny ze szparagami i serem cheddar. Są wilgotne, smaczne i
Słodkie Przyjemnościurocze babeczki z gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam(...)kratce.Smacznego!Siedzę sobie przed monitorem, stukam w klawisze najszybciej, jak się da, i z pewnym żalem zerkam za okno - ciemne chmury, deszcz, dziki wiatr. Chyba czas pożegnać się z latem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdy wielbiciel gier czerpiących z tematyki wojennej. Bitwy w pancernych wozach bojowych skradły serca wielu graczy, m.in. Walca z naszej ekipy, który w ponad 38 tysiącach walk od 5 lat sieje ammo racki snapshotami (pozdro dla kumatych) :D. Dwukrotny wpis do Księgi rekordów Guinnessa za największą liczbę graczy gry MMO zalogowanych jednocześnie na jednym serwerze świetnie podsumowuje fenomen(...)buchty wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 442 kcal | 9 g białka | 76 g węglowodanów | 12 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW NA CIASTO (5 min) Mleko oraz jajko wyciągamy z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Cytrynę dokładnie myjemy i oblewamy wrzątkiem, a następnie
Nerds KitchenNadciągają zmiany i to całkiem pokaźnych rozmiarów. Niebawem kończy się rok szkolny. Zaczyna się akcja Lato 2015 a Córcia będzie w niej uczestniczyć. Na szczęście miejsce gdzie Syncio się socjalizuje jest czynne całe wakacje. Poza czasem gdy będziemy łazić po Bieszczadach będę pomagać koleżance w sklepie kilka godzin dziennie. Tak spędzę cześć lipca i sierpnia a od września(...)było dzień rodzinny w placówce). Musiałam przygotować obiad na dwa dni (jak się okazało nawet na trzy :), upiec chleb no i popełniłam ciasto, o którym pisałam Wam wczoraj . Powstało ragu z długo pieczonej wieprzowiny. Zastosowałam się do wskazówek zawartych " What Katie Ate. Weekend", jedynie czasy pieczenia zmniejszyłam
Dzieje kuchennej WiewióryMoja przygoda z pieczeniem chleba zaczęła się 3 lata temu. Nieprzerwanie trwa do dzisiaj. Jemy chleb tylko z własnego wypieku. Skończył się też problem z wyrzucaniem pieczywa. To upieczone w domu na prawdziwym zakwasie jest o dziwo nawet na 5- ty dzień wciąż smaczne i jadalne. Nazwa dzisiejszego chleba pochodzi od nazwy szczepu bakteri Lactobacillus Sanfranciscensis, które zawiera zakwas chlebowy(...)owsiane lub inne ziarna) WYKONANIE: Dzień poprzedzający pieczenie chleba przygotować zakwas, tak odmierzając wodę, mąkę i zaczyn, by otrzymać 250 g aktywnego, gęstego zakwasu W czasie gdy mikser miesza ciasto, przygotować foremkę - dużą keksówkę. Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy. Wilgotną łyżką lub ręką wyrównać powierzchnię ciasta. Keksówkę przykryć folią spożywczą. Stronę przylegającą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!"Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam rozpoczęcie słonecznego dnia od zjedzenia posiłku na dworze. Czy to taras, czy balkon, czy koc w ogrodzie - to już
Słodkie PrzyjemnościOstatni weekend przed końcem ferii zimowych (moich ferii, w poniedziałek wracam na studia :) ) a na dworze +11`C. Nic tylko chodzić na długie spacery, przesiadywać
Słodkie Przyjemności"Pierwszy wolny dzień od dawna, w końcu mogę do południa wylegiwać się w łóżku, a po południu wolny czas spędzić w kuchni. Bardzo się z tego
Słodkie PrzyjemnościNie lubię tortów i chyba nikogo nie zdziwi to co czyta. Są ciężkie, pracochłonne i ciężkie do transportu. Ale jak już torty robię to kombinuję. Oczywiście
Słodkie Przyjemności