słoiczek dżemu wiśniowego (gęstego) – ok. 450g 70 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła wiśnie z kompotu do dekoracji ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowa Panienka – Wykonanie: Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo po jednym(...)przygotowanym ponczem (woda + cytryna + cukier puder) lub alkoholem. Następnie posmarować go dżemem, kolejno wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Również go nasączyć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Na patelni roztopić masło, wrzucić wiórki kokosowe oraz cukier puder, cały czas mieszać i smażyć do lekkiego zarumienienia. Po ostudzeniu posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto udekorować wiśniami odsączonymi
Kulinarne PrzebojeKruche ciasto z kremem i truskawkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa/ksylitol(...)Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) agawa Truskawki Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei jest zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 min., temp
nietadietaprzepiśniku :) A jak pewnie wiecie, przepisy, które „się udają” albo takie, których „nie da się popsuć” to zdecydowanie moje ulubione. Kolejną babciną cechą tego ciasta jest fakt, że do dietetycznych to ono raczej nie należy, ale to prawie zawsze idzie w parze z tym, że jest pysznie ;) Taka babka to idealna pozycja na Wielkanoc! Choć(...)żółtku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. W następnej kolejności dodajemy proszek wymieszany z mąką, mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy
Ciastkozercyaromacie i w dalszej kolejności tworzyć na jego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany(...)konsystencję. Zdejmij z ognia, dodaj cukier oraz sól i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj zmielone migdały oraz płatki owsiane i połącz je z kokosową mieszanką tak, aby uzyskać ciasto przypominające mokry piasek. Wyłóż nim dno przygotowanej tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 min. W międzyczasie zabierz się za masę jaglaną. Kaszę przelej wrzątkiem
Roślinna - blog wegańskiPrzepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało(...)szklanki maślanki lub kefiru- 1/3 szklanki oleju- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki wiórków kokosowych- 3-4 krople olejku waniliowego- szczypta solidodatkowo:- 1 duża gruszka ( dałam jabłko)- 1 szklanka malin ( dałam mrożone)- 1 łyżka cukru trzcinowego- mielony ksylitol do posypania ciasta ( lub puder)W misie malaksera wymieszać wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Dodać obrane i pokrojone
Smaczne Zdroweszklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Krem kokosowy: śmietana kremówka 36% 0,5 litra śnieżka 2 torebki czekolada biała 2 szt wiórki kokosowe 200 dag Dodatkowo : alkohol do nasączenia ciasta masło - 1 łyżka cukier - 1 łyżka Przygotowanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać(...)trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 28 cm, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Krem kokosowy: Czekolady rozpuścić na parze. Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżkami i rozpuszczoną czekoladą. Gdy krem jest gęsty wsypać wiórki, trochę wiórków zostawić na wierzch ciasta. Składanie ciasta: Biszkopt nasączyć
Kuchnia DanusiCiasto jogurtowe w diecie bezmlecznej? I takie rzeczy można upiec! Wystarczy sięgnąć po jogurt roślinny. Nada się zarówno kokosowy, sojowy czy owsiany. Ciasto jogurtowe jest lekko wilgotne i puszyste. Ja ozdabiam je malinami, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców albo dodatków. 160 g jogurtu roślinnego (u mnie kokosowy) 3 jajka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki
Dieta bez mlekapotrzeba dodawania żadnego słodzika. Użyłam mąki kokosowej i mąki owsianej, ale myślę, że można użyć każdej innej np. ryżowej lub gryczanej. Nie dawałabym jednak 2 łyżek mąki kokosowej, bo wtedy ciasto może wyjść zbyt gęste. Omleta piekłam w piekarnika, przez to wygląda i smakuje jak mini ciasto bananowe, ale można go też usmażyć na patelni. Wtedy wychodzi równie smaczny :) Składniki
Healthy food explorerRęka do góry kto lubi kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca. 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
Smaki Na Talerzucukier kokosowy, który nadał pięknego koloru moim placuszkom. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, a także stanowi źródło błonnika, niezbędnego w naszej diecie. SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka, 40 g mąki kokosowej , ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru kokosowego, szczypta soli, 4 łyżki mleka, 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego Dodatkowo: owoce, jogurt truskawkowy, olej kokosowy do smażenia WYKONANIE
słodki bratekWeihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez nabiału. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania(...)odcedzić z wody, następnie zmiksować razem z tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła 1-2 cm wolny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo zadowolona! FILMIK Składniki: ok. 250 g mąki ryżowej(...)kokosowy roztopić w miseczce podgrzewając przez kilka sekund w mikrofalówce. Połączyć z mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem, wymieszać całość przy pomocy rózgi kuchennej. Polewą posmarować wierzch ostudzonego ciasta, a następnie oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia Ellienazwie :D ale mamy do wyboru murzynki, oblewając ciasto polewą czekoladową albo... teściowej polewając je tężejąca galaretką galaretką :D Składniki (duża blaszka): Biszkopt: 150 g mąki 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowo-kokosowy: 200 g cukru 3/4 szklanki maku 100 g wiórek kokosowych(...)niego mleko z żółtkami, zagotować i wystudzić. Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i zmiksować na gładką masę. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, przykryć ciastem makowo-kokosowym, na to wyłożyć krem, nasączone biszkopty, każdy udekorować rodzynką, polać rozpuszczoną i wymieszaną z masłem czekoladą. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!!! Inspired by http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/02/cycki-murzynki.html
Malinowo w kuchniSkładniki: Jasne ciasto -100g mąki kukurydzianej + 80g mąki z cieciorki GRAM lub -50g ksylitolu (zmielonego na puder) -40g słodu ryżowego -40g oleju kokosowego -1 jajko Ciemne ciasto -80g mąki zcieciorki GRAM + 60g mąki gryczanej + 30g kakao -50g ksylitolu (zmielonego na puder) -40g melasy z karobu -40g oleju kokosowego -1 jajko Dodatkowo - napój(...)kokosowy Koko W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, dodać słód/melasę, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników. Mąki i kakao wymieszać, dodać wcześniejszą mieszankę oraz roztrzepane jajko, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i słodu/melasy. Ciasto wstawić na co najmniej 30min do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma
Candy Pandasłyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego(...)studzimy. Gdy zaczną tężeć dodajemy jogurty oraz dżem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę cytrynową, przykrywamy białym ciastem. Przygotowujemy w kąpieli wodnej polewę z czekolady i wiórek kokosowych. Wylewamy na wierzch ciasta, a następnie wkładamy do lodówki. Smacznego
Symfonia smakowa