Kultowe ciasto wielu imprez rodzinnych. Pojawia się prawie na każdych imieninach, urodzinach i podczas świąt. Połączenie ciemnego biszkoptu, wiśni i śmietankowego kremu - bomba! Ciasto Rafaello Słynne Rafaello - ciasto z prażonymi wiórkami kokosowymi oraz śmietankowym kremem. Idealne na taką okazję! Ciasto 3 bit bez pieczenia Jeśli nie jesteś góru domowych wypieków - wypróbuj ciasto bez pieczenia! 3 bit to ciasto składające się
Moje Qulinariaktóry zamroziłam i czekał na swoja porę oraz 1/2 kremu z tego przepisu na mini bounty, Można przygotować pełnowymiarowy tort z całego upieczonego biszkoptu i całego kremu kokosowego. Składniki na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru + 1 cukier wanilinowy Winiary 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego(...)włączonym termoobiegiem przez ok 40 minut. Studzimy, gdy biszkopt wystygnie wyjmujemy z tortownicy, kroimy biszkopt np. za pomocą obręczy do warstwowego krojenia biszkoptu. The post Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 3 jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 cukry waniliowe 1 kieliszek (około 25 ml) wódki wiórki kokosowe do posypania ciasta Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się
Cynamonowe szczęściepół szklanki cukru (osobom nie przepadającym za słodyczą, zalecam użyć mniejszej ilości. Dla mnie było trochę za słodkie) -łyżeczka proszku do pieczenia -5 białek -20 dag wiórek kokosowych -budyń śmietankowy Przygotowanie Wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Jedną część schłodzić. Jogurt połączyć z budyniem, cukrem i proszkiem. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, połączyć. Połowę ciasta
Zielona Kuchniażółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 220 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3 białka 120 ml mleka kokosowego 80 g wiórków kokosowych 1. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, ok 8 minut. Dodajemy żółtka z ekstraktem waniliowym i dokładnie mieszamy. 2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy połowę przesianej mąki(...)misce ubijamy białka, aż otrzymamy sztywną pianę. 4. Ubite białka dodajemy do ciasta. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie i krótko mieszamy całość. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i krótko mieszamy. 5. Gotowe ciasto przekładamy do kubeczków do pieczenia lub papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy kubeczki do 1/2 ich wysokości. 6. Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180ºC
Słodki Pomysłbabeczki, których nie może zabraknąć wśród Wielkanocnych wypieków. Przepis bardzo klasyczny, babeczki z dodatkiem masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim zamiennikiem jest cukier, ciasto posłodziłam cukrem kokosowym i to on nadał mu lekko karmelowego smaku i koloru. Tradycyjny lukier zastąpiłam polewą cytrynową na bazie jajek, soku z cytryny i oleju kokosowego (który można zastąpić zwykłym(...)oczyszczoną, miksuję dolewam sok i skórkę z cytryny, chwilę mieszam przekładam ciasto do foremek piekę 25 minut 180 stopni. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CYTRYNOWĄ: 1 jajko 1 żółtko 1 duża cytryna - starta skórka i sok 3-4 łyżki miodu 0, 5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju kokosowego (masła) PRZYGOTOWANIE: jajka ubijamy w kąpieli wodnej, gdy utworzy się lekka
Upiecz sobie babeczkęśmietankę kokosową. Najlepiej najpierw ok 150g, wyrobić całość i jeśli jest zbyt suche dodawać jej więcej. Masa na bałwanki ma być plastyczna i dać się formować w kulki. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać subst. słodzącą Tagatesse* i znów całość zagnieść. Uformować kulki tworzące bałwanki, które połączyć wykałaczkami (zostawić od spodu kawałek wykałaczki aby móc bałwanki wbić na ciasto). Bałwanki wstawić(...)małym woreczku foliowym w kąpieli wodnej rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady, odciąć minimalnie róg i tą końcówką wykonać oczy i guziczki bałwanków. Cukrowe kryształki przylepić na odrobinę śmietanki kokosowej lub jakiegoś jogurtu. Ciasto wyciągnąć z tortownicy (nożem odciąć boki przed zdjęciem obręczy), górę pokryć resztą śmietanki kokosowej (lub serkiem homo/jogurtem greckim), posypać wiórkami, wbić bałwanki i gotowe! *Polecam zacząć od jednej
Candy PandasDelikatny krem kokosowy z migdałami na bazie śmietanki kokosowej przywodzi na myśl znane pralinki kokosowe. Krem rafaello idealnie komponuje się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną
Słodki Pomysłłyżki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka soda oczyszczona – ½ łyżeczki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ½ łyżeczki To bardzo proste ciasto – zmieszaj wszystkie składniki razem blenderem i gotowe! Ilość mąki kokosowej zależy od wielkości bananów – gdy będą duże albo naprawdę dojrzałe, rozważ dodanie jednej albo dwóch łyżki mąki, żeby uzyskać prawidłową konsystencję. Zobacz też: Mąki(...)minut (aż do suchego patyczka). Jak chyba każde ciasto czekoladowe, to brownie podczas pieczenia pachnie wspaniale – dobrze broń piekarnik przez dziećmi albo sąsiadami 🙂 Wierzch ciasta możesz polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Pomimo dużej ilości owoców brownie bananowe nie jest za bardzo wilgotne. Dlaczego bez zbóż i nabiału? I co to jest paleo? Zobacz: Dieta paleo | Zboża
PaleoSMAKTort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki:biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa(...)przykryć górnym biszkoptem - naponczować.Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i miksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokryć ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Moje posty
Słodka Stronajajka 1 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 kg sera 2x zmielonego 2 budynie waniliowe Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g wiórków kokosowych puszka ananasa Spód: składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, resztę włożyć do zamrażalnika na godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec(...)koniec dodajemy cukier i kiedy piana będzie szklista i lśniąca, wsypujemy wiórki kokosowe. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy pokrojonego w kostkę ananasa, wykładamy piankę kokosową. Na piankę ścieramy zmrożone ciasto. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach. Gdyby sernik mocno się rumienił, można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia
Smakołyki AsiNEKTARYNKI PO FRANCUSKU /przepis własny/ dwie nektarynki płaska łyżka oleju kokosowego łyżka syropu klonowego gotowe ciasto francuskie Z ciasta francuskiego wyciąć cztery koła za pomocą szklanki. Z nektarynek wyjąć pestki, a następnie ich połówki lekko skarmelizować w oleju kokosowym i syropie klonowym. Następnie złożyć dwie połówki ponownie i przyłożyć do jednej z nich kawałek ciasta francuskiego. Drugą przykryć
Poranek na słodkoorkiszowej typ700 lub pszennej (lub 2 szklanki mąki orkiszowej typ750) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - kilka plastrów wędzonego boczku (lub słoniny) - 1-2 duże cebule Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać(...)gotowe kluski nie będą twarde i suche. Na podsypany mąką blat wykładać partiami ciasto i formować wałki podsypując je mąką. Przygotowane wałki kroimy pod kątem na nieduże kluski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pod koniec dodaję łyżeczkę oleju kokosowego (by kluski się nie sklejały. Można odlać trochę wody od gotowania, przyda się
Smaczne Zdroweziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - masło do polania i ksylitol (lub cukier) do posypania klusek Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać(...)gotowe kluski nie będą twarde i suche. Na podsypany mąką blat wykładać partiami ciasto i formować wałki podsypując je mąką. Przygotowane wałki kroimy pod kątem na nieduże kluski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pod koniec dodaję łyżeczkę oleju kokosowego (by kluski się nie sklejały) Podajemy polane stopionym masłem i posypane ksylitolem
Smaczne ZdroweIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie. Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)domowym budyniu. Jednak jest ono tak pyszne, że warto poświęcić ten czas, szczególnie gdy szukacie ciasta na specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy w formie tortu. Składniki: Beza kokosowo-makowa: 4 białka 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g wiórków kokosowych 100 g maku Biszkopt: 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 1 szklanka
Kuchnia MagdaLeny