niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na elegancki, pięknie prezentujący się deser. Wiórki kokosowe idealnie komponują się z aksamitną masą śmietanowo budyniową tworząc przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)rozwijamy i smarujemy kremem kokosowym (część masy odkładamy na wierzch rolady) zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem już wraz z masą. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią krem u. Całość możemy dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi. Ch łodzimy minimum 2-3 godziny w lodówce. Moje posty
Słodka StronaDzisiaj jak na środę przystało chciałyśmy zaprosić Was na coś słodkiego. Tak oto na naszym blogu zagościło ciasto, które jest obłędnie kokosowe i najcudowniejsze jakie można sobie z tym składnikiem wymarzyć. Delikatne, rozpływające się w ustach, przełamane smakiem czarnej porzeczki świetnie się komponuje w całość... Śmiało rzec można, że pięknie wkomponowuje się w jesień i jest idealne do filiżanki gorącej(...)kokosową przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na biszkopt ponownie wykładamy pozostała masę kokosową. Kruszonka: Masło roztapiamy dodając cukier, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i stale mieszając prażymy na wolnym ogniu do zarumieniania. Uzyskaną kruszonkę nakładamy na wierzch ciasta przykrywając masę. Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprawdę wysokich lotów, nawet nie chodzi o mleczko ptasie jakie dodałam, ale o połączenie wszystkich oryginalnych smaków. No czad po prostu, musicie spróbować. Prezentuje się niesamowicie dobrze :) Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki kokosowej, ja użyłam mąki Vivio, dostępnej tutaj 75 g masła lub oleju kokosowego 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera(...)miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli kilkanaście kostek mleczka ptasiego Mus jeżynowy: 1 kg jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy
MamaOskarka200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego, 2 banany, 50g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 200g wiórków kokosowych, 5 daktyli, 250ml soku z pomarańczy. Do przygotowania polewy będziesz potrzebować: tabliczkę wegańskiej gorzkiej czekolady, łyżkę oleju kokosowego, 2 łyżki wiórków kokosowych. 1. Do garnka wsyp mak i sezam, zalej mleczkiem kokosowym i gotuj na małym ogniu przez 20 minut(...)Przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (o tym, jak to zrobić, pisałam przy okazji przepisu na jaglanego snickersa ). 6. Polewę wylej na przestudzone ciasto i posyp wiórkami kokosowymi
Z notatnika dietetykablaty każdy. Każdy blat biszkoptowy nasącz wybranym mlekiem, posmaruj musem (nie za dużo, aby nie wyciekał pod naciskiem kolejnej warstwy ciasta) i ponownie nakłada następny blat, aż do wyczerpania. Całość wykończ ubitą śmietanką kokosową (z mleczka kokosowego z puszki wybierz tylko gęstą część, a następnie ubijaj mikserem do uzyskania puszystej bitej śmietanki). Udekoruj malinami
Zdrowie na języku :PPlacki kokosowe: Składniki rozdzielamy na 2 placki. Najpierw ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok 30 minut w temp 180st C. To samo robimy z drugą porcją składników. 4. Masa kawowa: Masło utrzeć(...)części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje. 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Ps. Przy przekładaniu ciasta możemy nasączyć biszkopt odrobiną wody ze spirytusem. Przy pieczeniu placków kokosowych, pamiętajmy
Kuchnia w czekoladziekakao (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju kokosowego (50 g) rozpuszczonego* ½ puszki mleczka kokosowego (200 g) 3 jajka * olej kokosowy powinien być w stanie ciekłym, można podgrzać go przez chwilę w mikrofali lub kąpieli wodnej krem niecałe 2 łyżki oleju kokosowego (40 g) 2 kostki gorzkiej czekolady 90 % (8 g) 2 łyżki erytrytolu(...)przygotowania: 20 min + 15 min pieczenia Ilość: 10 sztuk Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do jednej miski (czyli mąkę kokosową , erytrytol / odżywkę białkową , kakao , proszek do pieczenia , sól , olej kokosowy , mleczko kokosowe , jajka ) i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Do foremek na muffinki dodajemy ciasto do 2/3 ich wysokości . Muffinki pieczemy przez 15 min w temperaturze 160 stopni . Krem
WegePrzepisekologicznych. 1oo g 11,99 zł. 2. Kokosowy napój w proszku- substytut mleka krowiego, nie zawiera laktozy, polecany dla alergików.Napój został całkowicie pozbawiony glutenu.Kokos zawarty w napoju jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. 300 g 8,79 zł. 3. Suszone figi- słodka i zdrowa przekąska dla dorosłych i dzieci, nadaje się do ciast, deserów, owsianek. Figi zawierają :potas, magnez(...)osób z problemami trawiennymi.Zawierają witaminę A,B1,B2 wapń, mangan. Dodają organizmowi niezbędnej energii. 1kg 8,99zł. 6. Pasta orzechowa- 500 g 10,99zł. Idealna do deserów, ciast, kremów. 7.Olej kokosowy- idealny do pieczenia i smażenia,dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nadaje się do przyrządzania potraw na zimno. 900ml 18,99zł. Najlepszy sklep internetowy - klik https://www.bee.pl
Sama słodycz i szczypta chiliprzypomniały smak z dzieciństwa. Stwierdziłam, że muszę spróbować przygotować je sama w domu. Przejrzałam kilka przepisów na tradycyjne rurki z kruchego ciasta i udało mi się je zweganizować. Rurki można nadziać bitą śmietaną z mleka kokosowego lub kremem budyniowym. Ja zdecydowałam się na pierwszą wersję, bo takie rurki zawsze jadłam w dzieciństwie. Wegańskie rurki z kremem Składniki (na około(...)mąką blat i rozwałkuj bardzo cienko (ok. 1 mm.) Następnie pokrój ciasto na długie paski o szerokości około 1,5 cm. Formę posmaruj niewielką ilością oleju kokosowego i zacznij nawijać na nią paski ciasta od węższej części. Gdy już wszystkie rurki będą gotowe przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym
wegujemybitej śmietany, ale z owocami. Gdy zastanawiałam się jakie ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam również z masła, które najczęściej jest w przepisach na ciasto parzone i zastąpiłam je olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego bez wahania wiem, że mogę podawać(...)takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie, słodko i letnio Składniki: - 1/2 szklanki mleczka kokosowego; - 1/2 szklanki wody; - niecałe 1/2 szklanki oleju rzepakowego; - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli; - 5 jajek Dodatkowo: - 0,5 l śmietany kremówki 36%; - 300 g mascarpone; - cukier puder do smaku i do posypania; - dużo ulubionych letnich
dom-agi.plwaniliowego 16 g 3 żółtka 100 g śmietany 18% 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształu szklanka wiórków kokosowych gotowa polewa czekoladowa przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę . Zagniatamy ciasto(...)wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka łączymy z wiórkami kokosowymi i delikatnie mieszamy. Masę kokosową nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy . Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu ciasto ozdabiamy gotową polewą czekoladową
Smakowite Daniatyle radości! Co roku ogromnie cieszę się gdy rozpoczyna się sezon na jagody. Uwielbiam je zajadać same, w naleśnikach, w formie koktajlu czy w cieście. Niedawno zakochałam się też w kremie z mleczka kokosowego i jagód. Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się(...)moim ulubionym ciastem jogurtowym. Ciasto jest wilgotne, pachnące kokosem i pomarańczą. Natomiast wisienką na torcie jest intensywna w smaku, gorzka czekolada. Niebo w gębie :) 240 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 100 g cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 80 g śmietany 12% szklanka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia starta skórka
Mienta blogjuż zna. Rafaello to ciasto bez pieczenia. Krakersy lub herbatniki przekładane pyszną masą budyniową z dodatkiem kokosu. Na wierzchu prażony kokos. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy krakersy zmiękną. Przepis na dużą formę z 4 warstwami krakersów zapożyczyłam z bloga www.domowe-wypieki.pl i trochę zmodyfikowałam. Składniki: około 560g krakersów 300g wiórków kokosowych + 100g na posypkę 1 litr mleka 1 ½ szklanki cukru(...)Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta. Ciasto wstawić na noc do lodówki
Cukiernia PychotkiKruche ciasteczka, do wykonania których użyłam oleju kokosowego zamiast masła. Dla mnie idealne, choć w ocenie gości – zbyt suche. Suchość spowodowała mąka kokosowa. Rzeczywiście jest dość ciężka, a jej dodatek do ciasta sprawia, że się kruszy, sypie podczas krojenia. Dodatek do ciastek natomiast, że są bardziej suche. Zatem jeśli(...)chcecie ryzykować, pomińcie mąkę kokosową i dodajcie trochę więcej orkiszowej. 90 g oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 50 g erytrolu lub innego słodziwa 3 łyżki mąki kokosowej Ze składników zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C przez
Kucharzycamargaryny Palma spółki Bielmar 2 łyżki miodu 250g sezamu Warstwa kokosowa: 5 białek 3/4 szkl cukru 100g wiórków kokosowych szczypta soli słoiczek powideł śliwkowych Masa toffi: kostka miękkiego masła budyń o smaku toffi 2 łyżki cukru pudru Czekolada do polania Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części(...)zarumienienia, w 180st. Warstwa kokosowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Drugi blat ciasta posmarować powidłem i wyłożyć pianę. Piec ok 20 minut w 180st. Placki ostudzić. Masa Toffi: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, na koniec cały
Smakołyki Asi