ciasto jajko - 2000 przepisów (strona:32/134)

Eklerki z krówką 186

przesiać i dodać do rozpuszczonego i zagotowanego masła. Dokładnie wymieszać, uważając, aby nie powstały grudki i chwilę podgotować.Zestawić z ognia i wbijać kolejno jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować, aby ciasto odchodziło od boków garnka.Zdjąć z ognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła.Na 25 - 30 min do piekarnika

Moje pyszne gotowanie
Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką. 171

łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń  o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób wykonania : Z podanych składników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się(...)mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń i chwilkę mieszamy. Kawałek ciasta kruchego ( 1/4 ) wkładamy do lodówki ,aby nam dobrze stężało. Pozostałe ciasto wałkujemy i wyścielamy nim spód blaszki. Gotową masę serową wylewamy na kruche

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 308

zajmuje wiele czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników.   Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym SKŁADNIKI : Ciasto na naleśniki: 300 ml mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)sera 3 łyżki bułki tartej 4-6 pomidorków koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.  Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony.  Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami,  upieczoną stroną do zewnątrz.  Przygotowujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 202

zużywać (jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na ich zużycie bądź zasłoiczkowanie, jestem otwarta na wszelkie sugestie). Mogłabym oczywiście zrobić ciasto i z cukinią, i z jeżynami, ale... Aktualnie ciasto jest. I nie mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...? Skończył się jednak chleb, i to dało mi do myślenia. W którejś z książek kulinarnych widziałam kiedyś ciekawy przepis(...)minut.W tym czasie zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Orzechy niezbyt drobno posiekać.Do wyrośniętego zaczynu wlać resztę wody i wbić jajko, połączyć. Dodać odciśniętą cukinię, zagnieść ciasto (będzie dość rzadkie). Wsypać orzechy, zagniatać, aż zostaną rónomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik 197

czasu, a ten jabłecznik robi się błyskawicznie. Zagniatamy ciasto, obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i po chwili wyciągamy z piekarnika pyszne aromatyczne ciasto, idealne na szare dni. Składniki: ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej; - 4 łyżeczki proszku do pieczenia; - 100 g cukru; - 3 łyżeczki cukru wanilinowego; - 200 g masła; - 2 jajka nadzienie: - 1 kg jabłek; - 1,5 łyżeczki cynamonu(...)łyżki cukru wanilinowego; - cukier puder do posypania; Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dosypać cukry i wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajka, rozmieszać widelcem. Schłodzone masło pokroić, dodać do ciasta i posiekać nożem. Zagnieść na gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Jabłka obrać, wyjąć gwiazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Ciasto

dom-agi.pl
Sernik złota rosa 322

sera jak do normalnego sernika.Sernik złota rosa SKŁADNIKI:CIASTO:margaryna - 3/4 kostkiżółtka -3 sztcukier - 0,5 szklcukier waniliowy - 1 opakowaniemąka - 2 szklproszek do pieczenia - 1 łyżkatłuszcz do formyMASA SEROWA:3 jajkaser trzykrotnie mielony - 3 kostkibudyń śmietankowy - 1 opakowaniesok z 1 cytrynyolej - 1/2 szklmleko - 2 szklBEZA1/2 szkl cukru3 białka jaj PRZYGOTOWANIE:CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)kawałki margarynę, posiekać. Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem Ciastem wyłożyć spód i boki blachy. MASA SEROWA Do miski wyłożyć ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko. Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki. Wylać masę na ciasto, masa będzie

Kuchnia Danusi
Ciasto jogurtowe z borówkami i jeżynami 333

Bardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła(...)owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn) Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać miksera). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut w temperaturze 175°C. Można posypać cukrem pudrem

Bullio
Tortilla ze Stripsami z Kurczaka 793

tego przepisu)2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuodrobina chilli w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto:           jajko           1/2 szklanki mąki           odrobina mleka           szczypta soli(...)lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Sałatę siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (lub według uznania).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto

Słodka Strona
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 213

Nazwa vol-au-vent, czyli „lot z wiatrem”, jest związana z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Ma kształt „kominka”, który powstaje poprzez nałożenie na siebie kilku krążków ciasta. Pierwszy ma kształt pełny, okrągły, o średnicy paru centymetrów, kolejne dwa mają dodatkowo wyciętą dziurkę wewnątrz (pierścienie). Dzięki takiemu złożeniu, po upieczeniu można nadziewać powstałe „kominki(...)jajko, odlewamy trochę białka. Całe kółka ułożone na blaszce smarujemy samym białkiem. Na każde kółko nakładamy po dwa, wycięte pierścienie, każdy smarując białkiem. Wierzch i boki smarujemy rozkłóconym, pozostałym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220° C i pieczemy przez 10-15 minut.  Pozostałe wycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta

mojewypiekiinietylko
borówkowe ciasto... 180

borówki 250 ml, serek homogenizowany 180 ml, śmietana 30 % 1 szklanka, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, miękka palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia, w masie będą grudki palmy ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem i i utrzeć na gęste ciasto dodać z 3/4 zawartości konfitury do ciasta i zmiksować wszystko z ciastem tortownica

W Mojej Kuchni Lubię
Szczodraki 51

jajko i żółtko oraz śmietanę i zaczyna, po czym zacznij wyrabiać ciasto. 4. Rozpuść masło w mikrofalówce lub rondelku i dodaj do ciasta, kiedy będzie się ono już lekko wiązać. 5. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie kleiło się do ręki i blatu. 6. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce (ja podgrzałam piekarnik(...)Pozostaw farsz do ostudzenia. 11. Ciasto wyłóż na blat, podziel na 2-3 porcje, każdą cienko rozwałkuj podsypując blat mąką, wytnij kółka. 12. Na każde kółko nałóż porcję farszu i sklej. 13. Przełóż pierogi na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i dostaw jeszcze na 15-20 minut. 14. Wymieszaj jajko z odrobiną mleka i posmaruj pierogi, a następnie

Z notatnika dietetyka
Wysokobiałkowy jogurtownik kokosowo-kakaowy 46

Bardzo prosty, delikatny i rozpływający się w ustach jogurtownik z dodatkiem kakao oraz wiórków kokosowych. Porcję białka dostarczają białka jaj od Farma Białka . Składniki: 2 jaja

Truskawkowa Fiesta
Placek ziemniaczany na wędzonej słoninie z czerwonym pesto i ziołami 196

Składniki: (na blaszkę 25x30cm) - 1,5 kg ziemniaków - mąka - 2 jajka - wędzona słonina lub boczek - czerwone pesto - zioła: majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy ziemniaki, dodajemy 2 jajka, mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę

upichcona
Pasta pomarańczowa z cynamonem 191

Aromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów.  4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy

VioletoweKucharzenie
Tiramisu pancakes 168

propozycja śniadaniowa "na bogato" pachnąca kawą, podana z włoskim mascarpone i oprószona ciemnym kakao. Brzmi kusząco? :) Składniki: 3-4 łyżki mąki pszennej ( lub więcej, tak, aby ciasto nie było za rzadkie) 1 jajko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka serka mascarpone Rozgrzewany patelnię*. Kawę rozpuszczamy w wodzie. W misce umieszczamy wszystkie

Chocolate Muffin Blog
Kluseczki- leniwe 154

lizać. "LENIWE" SKŁADNIKI: 250 g  twarogu, 70 g mąki, 50 g miękkiego masła, 2 jajka, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej + cukier. WYKONANIE: 50 g masła utrzeć z cukrem następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i mąkę zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałek i pokroić na kluski gotować w osolonym wrzątku (ok.10 minut gotować

Kuchnia Beaty
Racuchy ze śliwkami 165

cukier puder do dekoracji olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Faworki warkocze 187

jajko, 4 żółtka, 1,5 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam ze śmietaną. Dodaję jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto wybijam drewnianym wałkiem około 15 minut. Następnie bardzo cienko je rozwałkowuję. 3. Ciasto kroję na prostokąty o wymiarach 3cm x 20 cm. Każdy pasek ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierniczki II 161

składniki* 90 dag mąki pszennej* 3 jajka* 30 dag cukru* 30 dag miodu* 25 dag margaryny* 5 dag smalcu* 3 dag kakao* 1 opakowanie przyprawy do pierników* 2 łyżeczki mielonego cynamonu* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej* 12 g proszku do pieczenia Sposób wykonaniaDo rondelka włożyć margarynę, smalec, dodać miód, 1/2 ilości cukru, rozpuścić i chwilkę pogotować.Zestawić z ognia(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz dodać przyprawę do pierników i cynamon.Jajka ubić z pozostałą ilością cukru.Do mąki wlać przestudzony miód oraz ubite jajka i wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość luźne, ale później stwardnieje.Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 4-7 dni.Po leżakowaniu ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość

Mix smaku
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 297

Jakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam

My Culinary Art
smaczny ucieraniec z jabłkami i brzoskwinią-czyli szybkie,łatwe ciasto... 202

duże, mąka tortowa 1 łyżka, brzoskwinie 3 sztuki, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut, masa będzie zważona - ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem miksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę i na dnie rozsmarować połowę ciasta jabłka

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki z różą 189

wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki;1 kg mąki,1/2 kg tłuszczu,szklanka mleka,szklanka cukru,10 dkg drożdży,2 żółtka,2 całe jajka,Wykonanie;Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 20 minut / na złoty kolor/. Nasze rożki mają nadzienie z róży domowej

Anioły w kuchni
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 257

semoliny (można zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na ok 30 minut.Ciasto cienko rozwałkujemy podsypując semoliną, aby się nam nie przykleiło. Kilku krotne rozwałkowanie wytworzy gluten przez co ciasto jest

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania