ciasto jajko - 2000 przepisów (strona:31/134)

PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 200

małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy pancakes. Rozlewaj ciasto tak, by przykryło całą, małą patelnię i smaż kilka minut na średnim ogniu (powinny zacząć tworzyć się(...)cukruszczypta soli1 szklanka maślanki1 jajko2 łyżki rozpuszczonego masłaPrzygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól. W 2 misce rozbij delikatnie jajko, dodaj maślankę i ostudzone masło. Wymieszaj z suchymi składnikami i odstaw ciasto na godzinę. Patelnię smaruj odrobiną masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe placki, z obu stron

Gotowanie to kochanie
Piaskowiec z owocami 395

upichcić jakieś ciacho na weekend. A przy tym świetnie się bawić :)Dziś zapraszamy Was na ciacho, które upiekła moja współlokatorka Agnieszka :) Ja tylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej(...)masło z cukrem, do czasu aż powstanie puszysta, jasna masa.Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.Następnie małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy

W kuchni Katie
Zielone ciasto z kiwi - cudownie cytrynowe 309

kolorowe ciasta? :) Ja spróbowałam zrobić proste, ale bardzo efektowne ciasto. Wyszło naprawdę bardzo fajnie, a całość dopełnił smak kiwi :) Jest to ciasto idealne dla fanów nie do końca słodkich ciast.  Nuta cytryny jest rewelacyjna. Polecam :) Przepis z książki "Moje wypieki i desery". Bardzo dziękuje za inspirację :) SKŁADNIKI: CIASTO: 220 g mąki pszennej 200 g masła 2 jajka(...)łyżeczka soku z cytryny + 5 owoców kiwi :) WYKONANIE: 1. Składniki przeznaczone na wykonanie ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do mniejszej miseczki. 3. Do większej miski dodać masło i cukier - należy utrzeć składniki na delikatną masę. 4. Dodać jajka i po dodaniu każdego z nich miksować całość. 5. Dodać do dużej miski

Serce zamknięte w formie pyszności
Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg 250

Klasyczne, angielskie ciasto Battenberg kusiło nas już od dawana. Zachwycało swoją biało-różową szachownicą oraz śliczną otuliną z marcepanu. Długo nie mogłyśmy się do niego zabrać i dopiero niedawno nabyta gazeta zainspirowała nas do jego zrobienia. Okazało się, że wcale nie jest takie trudne w wykonaniu, a jego wygląd rekompensuje poświęcony czas. Smak jest również niczego sobie, choć z góry(...)jest to ciężkie ciasto (przez marcepan) więc wystarczy jeden kawałek by zaspokoić słodyczowy apetyt :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia ciasta Ilość porcji: ok.8 Składniki: Na biszkopty: 175g miękkiego masła 175g cukru trzcinowego 140g mąki pszennej 50g migdałów w proszku 3 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu

Kolizje Smaków
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 193

truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki na 20 minut. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe dodajemy do niego czekoladę(...)lekko podgrzewając, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku

Mania Gotowania
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 346

Filet w cieście wstaw ponownie do lodówki na 15 minut.Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Wyjmij przygotowane filety z lodówki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je około 35-40 minut. Ciasto powinno być  pięknie zrumienione.Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!    I jeszcze dwa zdjęcia instruktażowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta ze śliwkami na kruchym cieście 183

mąki pszennej100 g cukru100 g cukru pudrusólcynamon4 jajka80 ml mleka30 g skrobi ziemniaczanej300 g białego serka naturalnego do sernikówPRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g schłodzonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno całe jajko(...)Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą miksera lub dłonią. Ciasto wyrabiamy w kulę i wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Formę do tart o średnicy 26-30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Cisto przekładamy na dno i boki naszej formy. Usuwamy resztki ciasta, rolujemy je i wkładamy do zamrażarki. Przyda nam się na kruszonkę

kulinarnyJa
Oponki pieczone w piekarniku 275

pieczenia 130g miękkiego masła  3-4 łyżki rozpuszczonego 1/3 szklanki cukru 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło, cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto dodajemy

Szefowa kuchni
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 360

Cytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński.Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym. Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)ochotę na nietypowe zestawienie smaków. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH) - ale następnym razem użyję trochę mniejszej, żeby ciasto było wyższe i szersze: 250 g miękkiego masła - wyjąć wcześniej z lodówki 150 g cukru 3 jajka - duże 300 g mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego

Grunt to przepis!
wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 759

składniki na ciasto pierogowe: 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem

Domowy Smak Jedzenia
Pełnoziarniste muffinki z bananem 150

jajka (L) 3/4 szklanki maślanki 3 łyżki miodu 1 banan spora garść rodzynek 5 daktyli 2 łyżeczek proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Banana obieramy i rozduszamy widelcem na miazgę dodajemy otręby, płatki jęczmienne, miód, rodzynki, pokrojone w kostkę daktyle, proszek do pieczenia i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy jajka, maślankę łączymy obie masy przekładamy ciasto

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską 218

Składniki: - 1 opakowanie 375g ciasta francuskiego- 2 duże pomidory- 400g sera brie- 80g szynki parmeńskiej- sól morska- świeżo zmielony pieprz (grubo)- świeża bazylia Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na brzegach robimy krawędź, nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika

mojewypiekiinietylko
Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem i rozmarynem 95

przepisem wrzucę Wam linki do dipów, które idealnie uzupełnią smak paluchów z ciasta francuskiego. Do jutra. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 g sera żółtego (ja tym razem użyłam tartej mozzarelli) 6 bardzo cienkich plastrów wędzonego boczku (około 90-100 g) 1 duża gałązka rozmarynu 1 jajko siemię lniane i sezam do posypania (opcjonalnie) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni(...)poprzek u góry), całość posypujemy rozmarynem, przykrywamy drugim arkuszem (tak żeby strona z jajkiem była przyklejona do sera i boczku), lekko dociskamy i kroimy ostrym nożem lub ostrym radełkiem w paski o szerokości 1 cm. Jeżeli zostało Wam jeszcze jajko, możecie paski jeszcze raz posmarować jajkiem (z jednej strony). Następnie każdy pasek zwijamy w spiralkę i posypujemy siemieniem lnianym

Kardamonovy
Drożdżówki z pomarańczowym serem 230

cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie przesiać mąkę, dodać sól, cukier i rozbełtane jajka. Gdy drożdże już zaczną pracować, wlać je do mąki i wymieszać z resztą składników. Wlać olej i zagniatać ciasto, aż będzie(...)miękkie i elastyczne. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. NADZIENIE: - 0,5 kg twarogu sernikowego; - 2 jajka, - 1/4 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - skórka z 1 sparzonej pomarańczy Wszystkie składniki wymieszać. Po wyrośnięciu ciasta odrywać kawałki i formować bułeczki, na każdą nakładać porcję twarogu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania