cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne. Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko L 3/4 szklanki cukru 150g masła 1 łyżka cukru wa niliowego(...)łyżkę cukru. Odstawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn prosi się podnosić. 2. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko i zaczyn. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie się mocno kleić, dosypujemy mąkę (powinno odchodzić od miski). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h, do podwojenia objętości. Wszystkie składniki na kruszonkę
Szefowa kuchniDrożdżowe warkoczyki na ostatki Składniki na około 24 warkoczyki: 200 g mąki chlebowej 250 g mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało. 70 g cukru 4 żółtka 1 całe jajko 20 g świeżych drożdży 60 g masła 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżka spirytusu skórka otarta z 1 cytryny biologicznej Cukier puder(...)odstawiamy aby podrosły( ok. 15 min). Jajko i żółtka roztrzepujemy z resztą cukru. Masło roztopiamy i lekko studzimy. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy spirytus, roztopione masło i skórkę z cytryny. Wyrobiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Ponownie
Mia Cucina Sofietawykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam jest to szkoła gotowania, a więc i struktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce
Brzuszki Łakomczuszkiwyglądał jak włoskie ciasto Panettone! Tak mi się jakoś skojarzył 🙂 Wysoki, puszysty, z lekko przypieczonym wierzchem i pęknięciami, przypominał bardziej świąteczne włoskie ciasto niż klasyczny polski sernik. I tak oto narodził się „sernik Panettone” – spotkanie dwóch tradycji w jednym wypieku. Historia Panettone – włoskiego przysmaku świątecznego Panettone to tradycyjne włoskie ciasto bożonarodzeniowe, pochodzące z Mediolanu. Według legendy ciasto zostało wynalezione przez(...)wieku. Podczas bankietu na dworze Ludovico Sforzy, kucharz przez pomyłkę spalił deser. Jeden z pomocników, niejaki Toni, stworzył szybki wypiek z resztek mąki, masła, jajek, cukru i kandyzowanych owoców. Goście byli zachwyceni, a ciasto nazwano „Pan di Toni” – czyli „chleb Toni’ego”. Rodzaje Panettone Klasyczne Panettone – z kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami i migdałami. Panettone czekoladowe – zamiast owoców dodaje się kawałki
RafalCookmożemy piec kołaczyki ze śliwkami.Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-3 łyżki cukru-ok. 5 szklanek mąki 450-4 jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy lub waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg mąki-10 dkg cukru(...)koniec roztopioną margarynę.Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto wyrosło: Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy spore krążki,które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy śliwki, wciskając je dość mocno w ciasto
Maminek kulinarnyskładników Dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możemy je lekko posmarować oliwą z oliwek. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok. jedną godzinę, pod ściereczką, do wyrośnięcia Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt o długości ok. 50 cm i szerokości ok. 20 cm Ciasto smarujemy roztopionym masłem i składamy na trzy: najpierw(...)blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy je ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia Piecyk nastawiamy na 180 stopni Przed włożeniem do piekarnika - bułeczki smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy z wierzchu makiem, sezamem, przyprawami lub ziarenkami siemienia lnianego - według uznania Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą rumiane Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki mąki i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir
W kuchennym oknie EwySzarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej
Smakołyki Berenikilotu rurki z kremowym nadzieniem z sera ricotta, ozdobionej kandyzowanymi wisienkami został nakręcony film. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ponownie
mojewypiekiinietylkodekorację stołu świątecznego. Składniki:-45 dkg mąki-15 dkg cukru pudru-2 łyżki miodu-15 dkg masła-2 jajka-aromat-można dodać przyprawy korzenne Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masłoi zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 2 godziny odstawiamy do lodówkido wychłodzenia. Stolnicę delikatnie posypujemy(...)temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 8-10 minut. Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy lukier do dekoracji.Delikatnie roztrzepujemy jedno białko jajka, dosypujemy ok. 1 i 1/3 szklankicukru pudru i dokładnie miksujemy. Lukier możemy zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao.Ciasteczka ozdabiamy według uznania i pozostawiamy do wyschnięcia lukru.Gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyjest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm(...)przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie możemy je ponownie podgrzać, nie pęka i kruszy się Wady: Nieco bardziej skomplikowane przygotowanie niż tradycyjnego, może być nieco kłopotliwe dla niewprawionych w kuchni Lukier
Pyry na Gazbyło bardzo wilgotne. Za to masa serowa rozpływała się w ustach. Zapraszam, oto pyszna drożdżówka z serem Drożdżówka z serem Składniki: CIASTO: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 650 ok. 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 jajka 40 g świeżych drożdży 120 g masła 1/2 łyżeczki soli op. 16 g cukru wanilinowego niewielka ilość jajka do posmarowania kratki MASA(...)kratkę (najlepiej po skosie) na masie serowej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed włożeniem ciasta kratkę na wierzchu masy serowej posmarować małą ilością roztrzepanego jajka. Piec 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego Źródło: Facebook, Smaczne, zdrowe wyroby domowe Post
UgotujmyTo.plrozpuszczamy, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by ciasto odchodziło od brzegów. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wbijamy kolejno jajka i miksujemy do połączenia się składników. Z powstałego ciasta przy pomocy szprycy formujemy gniazdka - najlepiej formować na kwadratach wyciętych z papieru do pieczenia i delikatnie natłuszczonych. Powstałe gniazdka smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinaszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Red Velvet będzie Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 jajko +czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji(...)krem: 300 g białego sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 1 bita śmietana w proszku 3-4 łyżki cukru pudru Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy olej, sok jabłkowy, jajko, ocet i mieszamy do połączenia się składników (nie dłużej). Dodajemy barwnik spożywczy (lepiej za mało niż za dużo) i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch
Ciastkozercyłyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka z KFC): 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe) 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie) 3/4 szklanki mąki z amarantusa 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(...)PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić wzdłuż na paski. Pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do miski i doprawić.W osobnym naczyniu należy przygotować ciasto podobne do tego jakie robimy do naleśników. Łączymy składniki i dokładnie je mieszamy. Kawałki piersi z kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski
ClauditteMissCooking