ciasto jajko - 2000 przepisów (strona:27/134)

Pierniczki 166

łyżki przypraw korzennych do piernikaSposób wykonaniaMiód podgrzać z cukrem i przyprawą, aby był płynny. Ostudzić.Mąkę przesiać z sodą na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać miód, dodać jajko i miękkie masło, zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni lub nieco dłużej.Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować

Mix smaku
Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 408

nacinam co około 3-4 cm. Przekładam na papier do pieczenia i piekę około 15 minut w temperaturze około 200 st.C. Przed włożeniem do piekarnika można ciasto od góry posmarować białkiem jajka.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Choinka z dżemem jabłkowym 277

pieczenia1/2 laski wanilii1-2 łyżki śmietany 18%1 jajo3 łyżki dżemu z rajskich jabłek1 łyżeczka cukru brązowegoWykonanie.Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię.Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim. Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić. Z resztek ciasta

Kulinarny karnet Christophera
Schabowe w ziarnach 243

użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia   Schab delikatnie rozbijamy.   Przyprawiamy solą i pieprzem.   Ziarna mieszamy.   Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego.Doprawiamy solą i pieprzem.   Mięso moczymy

Maminek kulinarny
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 258

wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze.Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz 13 g masła, następnie dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitym kolorze.Do większej części ciasta  dodaj 39 g masła i dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta.Obie części ciasta uformuj w kule, przełóż(...)trzech foremek. Wielkość prostokątów musisz dopracować eksperymentalnie, aby po upieczeniu ładnie wyglądało. Ciasto może wyrosnąć ponad dwukrotnie, ponadto podczas pieczenia też troszeczkę rośnie, aczkolwiek niewiele.Zroś delikatnie wodą białe ciasto z jednej strony i połóż na niej centralnie ciasto czekoladowe. Zroś delikatnie ciasto czekoladowe, następnie złóż ciasto w 1/4 z jednego brzegu do środka, to samo powtórz z przeciwległego brzegu

Grahamka, weka i kajzerka
kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs 183

przesianej mąki- 1 jajko- pół łyżeczki soli- mały pęczek natki pietruszkiZiemniaki należy zmielić, zblendować lub przecisnąć przez praskę do kartofli. Ja moje zblendowałam dodając liście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części

Pasje Jolki
Pierniki świąteczne 217

łyżeczki sody250 g miodu1 kostka margaryny4 jajkaMargarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy, żeby ostygła. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy roztopioną margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki

Ciastkozercy
Szarlotka wspaniała 182

proszku do pieczenia cukier waniliowy 1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka

Apetyczna babeczka
Rolada orzechowa 226

takiej odsłonie. Podaję proporcje na 2 sztuki. Jest to ciasto dosyć pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche:        - 600g mąki tortowej- 250g schłodzonej margaryny- 2 jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 100g drobnego cukru- 2 łyżki(...)łatwo. Potem mielę je w blenderze. Na masę, ubijamy całe 4 jajka z cukrami, na puch. Ubite jajka wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową –  mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy

mojewypiekiinietylko
MANICOTTI TUNISIEN 168

smakołyki, zapewne jeszcze nie raz przygotuję :)   SKŁADNIKI: 200 g mąki 2 duże jajka 20 g stopionego masła 2-3 łyżki czystego alkoholu miód sok z cytryny woda różana migdały  A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut

Kuchnia w opałach
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 186

laurowymi.Grzyby siekamy na drobno i dodajemy po kilku minutach do cebuli.Dusimy razem ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach jak przestygną mieszamy z serem. Doprawiamy.Robimy ciasto:- 350 g przesianej mąki pszennej- 1 jajko- szczypta soli- pół szklanki letniej wodyZagniatamy wszystko razem, do uzyskania jednolitej , miękkiej, wilgotnej masy. Zakrywamy folią aby ciasto odetchnęło na parę minut. Wstawiamy garnek z osoloną

Pasje Jolki
Kotlety z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami w cieście. 297

cebula   1 jajko   łyżka posiekanej natki pietruszki   łyżka posiekanego koperku   2 łyżki bułki tartej   sól, pieprz   olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki   3/4 szklanki mleka   1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju(...)czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety

Symfonia smakowa
Pudrowane poduszeczki 153

cannoli z ricottą.  Zostawiłam trochę ciasta, aby przetestować je w jakiejś innej, prostszej, łatwiejszej wersji. Ponieważ samo ciasto jest naprawdę przepyszne, a nie każdy chce się „bawić” w robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki.     Składniki :  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej(...)cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę

mojewypiekiinietylko
Rudolfy z ciastek 186

waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g czekolady deserowej, czerwone m&m's Przygotowanie:     W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli. Uruchamiamy mikser na ok. 4 minutki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i owijamy w folię. Wkładamy na 30 minut

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania