drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmieniasię w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant)1/2 szklanka cukruszklanka ciepłego mleka2 żółtka1 całe jajko3,5 szklanki mąki tortowejcukier waniliowyaromat waniliowy1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego1/3 kostki miękkiego(...)połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiam, aż całość podwoi objętość. Pozostałą mąkę przesiewam do miski wraz z solą, cukrem. Robię dołek, wlewam wyrośnięty rozczyn. Mieszam, wbijam jajko i dodaję żółtka. Wyrabiam ciasto, dodając pod koniec delikatnym strumieniem tłuszcz. Zgniatam całość bardzo dokładnie, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Pozostawiam przykryte płócienną ściereczką, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie
W kuchni Karmel-itkiPoniższy przepis będzie na ok. 6 tartaletek. Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – składniki ciasto francuskie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 100g sera żółtego cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany sól pieprz Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis: Na patelni na odrobinie(...)ostygnięcia. Kukurydzę, groszek odsączamy z zalewy i mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i ostudzonym kurczakiem. W misce mieszamy majonez, śmietanę, jajko i starty na tarce żółty ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Formy do tartaletek wykładamy ciastem francuskim , a następnie układamy na nim kurczaka z warzywami i całość polewamy masą śmietanowo- jajeczną. Tartaletki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odwiedzin pod adresem: codzisw.menu , a całą resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą(...)Wbij jajko, dodaj posiekane masło i wlej śmietanę. Następnie zagnieć ciasto, aż do połączenia składników. Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż ją ciastem. Schłodź formę przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ° C . Wyjmij schłodzone ciasto, górę pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem
Food Squaremąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Mleko podgrzewamy, odlewamy połowę do większego naczynia, dodajemy suszone drożdże i 2 łyżki cukru – mieszamy(...)godzinie ciasto odgazowujemy, dwu lub trzykrotnie uderzając pięścią. Kilka razy zagniatamy, ponownie nadajemy kształt kuli, przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę (w razie potrzeby lekko podsypujemy mąką, choć ja tego nie robiłam). Wałkujemy kształt prostokąta o wymiarach 30 x 60 cm. Nakładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto składamy wzdłuż dłuższego
mojewypiekiinietylkoZagniatamy na elastyczne ciasto. Powinno łatwo odchodzić od dłoni. Jak istnieje potrzeba (jeśli ciasto jest bardzo klejące) można podsypać odrobinę mąki. Zostawiamy na 15 minut. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Dzielimy w wyobraźni ciasto na trzy równe części. Osełkę masła (lub 1,5 kostki) kroimy w plasterki. Rozkładamy masło na dwóch częściach ciasta, zostawiając puste brzegi(...)ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie 30 minut. Następnie po raz trzeci powtarzamy czynność wałkowania i chłodzenia.Gotowe ciasto dzielimy na cztery części (gdy pracujemy z jedną, resztę trzymamy w lodówce). Każdą część rozwałkowujemy na cienki i dość długi prostokąt. A następnie dzielimy na długie trójkąty (u mnie z każdej części ciasta wyszło
Poezja smakuczymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli(...)rodzynków 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem, studzę. Do miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki, rabarbar 1/2 kg, śmietana kremowa 30% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo do płaskiej formy silikonowej 22cm przełożyć ciasto i dodać pokrojony, obrany rabarbar ciasto piec w 200C około 35 - 40 minut i zostawić w formie
W Mojej Kuchni Lubięciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak kojące działanie babcinego ciasta. Wstaje, otrzepuje się i podąża za wspomnieniami.Tak dawno nie pachniało w moim małym mieszkanku ciastem drożdżowym! Naprawdę lubię ten zapach kojarzący się z dzieciństwem, uśmiechem babci i chwilami beztroskiej zabawy. Czasem chcę zatrzymać czas, przekręcić wskazówki zegara tak, by móc cofnąć się do tych(...)mieszam (świeże trzeba najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość). Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę mieszam z drożdżami i mlekiem, jajkami, resztą cukru, solą. Zagniatam ciasto, na samym końcu dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto musi być dość luźne, ale odchodzić od rąk - jeśli tak nie jest, dodać nieco mąki. Następnie przykrywam bawełnianą
W kuchni Karmel-itkimięsożerców. Ciasto (ok.12 naleśników) 200 g kaszy jaglanej 500 ml mleka 2 % 10 łyżek mąki kukurydzianej (myślę, że razowa pszenna też by się nieźle sprawdziła) 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego (do ciasta, nie smażenia) ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól Nadzienie szpinakowe na 6 naleśników 300 g szpinaku w liściach 6 ząbków czosnku 100 g fety pieprz Nadzienie kurczak
Powiedz dietom nieSkładniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia)Składniki(...)elektrycznej, ceramicznej – na 3). Przygotowujemy ciasto. Mąkę tortową i kukurydzianą przesiewamy do miski, dodajemy starte wiórki kokosowe, szczyptę soli – mieszamy suche składniki. Jajko rozkłócamy widelcem dodajemy do miski z mąką. Mieszamy, wlewając lodowatą wodę z lodem. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowego. Nie rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, mogą, a nawet powinny, pozostać niewielkie grudki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście
mojewypiekiinietylkomocniej doprawić, ale jak na pierwsze spotkanie z pierogami, to myślę, że daliśmy radę :) Wyszło mi około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko Farsz: 0,5kg ziemniaków 300g białego sera sól pieprz czarny cebula Ziemniaki obieramy, gotujemy, aż będą miękkie. Powinno się je zmielić(...)rozdrobniłam blenderem. Cebulkę i ser dodajemy do ziemniaków i wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Do mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki. I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy
Czerwona Porzeczkakawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;)Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła, 10 dkg mąki, 10 dkg brązowego cukru(...)Wykonanie;Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło
Anioły w kuchnitakie lubimy najbardziej. Farsz z tego przepisu idealnie nada się na krokiety, paszteciki, nadzienie do kotletów ziemniaczanych i co Wam jeszcze wyobraźnia podsunie. Znam osoby, które do farszu dają jajko, suszone śliwki czy więcej rozmaitych przypraw. Tutaj jest tylko sól i pieprz i jak dla mnie jest to wystarczające. Czasem, jak mówi znajoma, mniej znaczy więcej i to jest właśnie(...)już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki
Mieszam w Garnkudzień przed proponujemy wykonanie serduszek drożdżowych. Do ciasta dodałyśmy cebulkę, aby nadać im smaku i zapachu i aby same w sobie stanowiły ciekawą "przegryzkę". Drożdżowe serduszka z cebulką SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli ziołowej 50 ml letniego mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 cebula czerwona 1/2 cebuli zwykłej(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając solą ziołową. Po podsmażeniu studzimy. W misce wymieszać mąkę ze szczypta soli, zaczynem z drożdży, jajkiem, podsmażoną cebulką, oliwą i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki ( w zależności od tego jakie serduszka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipuszce na ciastka. Na przepis wpadłam na blogu firmy Ballarini. Składniki na 10 babeczek: 250 g mąki pszennej 21 g drożdży 50 g cukru 80 ml mleka ciepłego 2 jajka (rozmiar M) 50 g miękkiego masła sól 60 g czekolady gorzkiej 50 g orzechów macadamia Skworcu 50 g suszonej miechunki Skworcu Wykonanie: Mąkę wsypałam do miski, zrobiłam w mące dołek(...)trochę mąki do środka. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam rozczyn do wyrośnięcia. W tym czasie posiekałam czekoladę, miechunkę i orzechy. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość dodałam jajka, sól, masło i zagniotłam ciasto. Kiedy stało się elastyczne i błyszczące, odstawiłam je na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie natłuściłam foremki do muffinek i pobawiłam się w wycinanie pasków
Blondynka Gotuje