ciasto jajko - 2000 przepisów (strona:23/134)

Babka w trzech smakach ^ 181

składnikiciasto* 8 jajek* 1 i 1/4 szklanki cukru* 1 szklanka oleju * 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych* 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich* 3 i 1/2 łyżeczki kakaopolewa* 3 łyżki masła lub margaryny* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżki kakaoSposób wykonania   Oddzielić białka(...)dodać żółtka i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty, po trochu dolewać olej i ubijać aż do połączenia. Następnie po trochu dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na trzy części 1/2, 1/4 i 1/4.Do 1/2 części dodać migdały, wymieszać i wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, do 1/4 części dodać 1 łyżeczkę kakao

Mix smaku
Czekoladowa pychotka 168

mąki       1 i 1/4 szklanki cukru       szczypta soli       3 jajka       1 żółtko       1/4 szklanki mleka       1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy(...)około 15min do momentu aż było lekko złote. Studzimy. Masa czekoladowa: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Suche składniki mieszamy dodajemy jajka i żółtko. Miksujemy wszystko. Stopniowo dolewamy czekoladę dalej miksując. Wylewamy na ostudzone ciasto kruche i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut

Amatorka kuchenna
Naleśniki z czarnego bzu (hyćki) 166

zanurzania baldaszków, wtedy kwiatów można wrzucić naprawdę sporo i uzyskać mocny aromat.   Proporcje dla 3 osób   2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 jajko mąki pszennej tyle, aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany   kwiatostany czarnego bzu z łodyżkami olej do smażenia   Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Kwiatostany czarnego bzu maczać w cieście

Jadło i czytadło
Piernikowe ciasto marchewkowe 190

Jesień powinna od czasu do czasu  pachnieć piernikiem. Namawiam Was na zrobienie prostego ciasta  marchewkowego o smaku piernika. Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej   lub czubata łyżeczka cukru z wanilią   1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika(...)orzechów włoskich   (polecam bakalie i przyprawy  Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy na tarce i drobnych oczkach. 4- Wszystkie

Smak mojego domu
Paszteciki z kapustą i grzybami. 174

domu- jej potrawy długo zostają w pamięci wierzcie mi! Tak, więc... A to moje tegoroczne paszteciki wigilijne. Przepyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: 60 dag. mąki (ja używam z młyna może być tortowa), 25 dag. tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny), 1 jajko całe, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru, 7 łyżek kwaśnej kremówki(ja użyłam śmietany 18%), 7 dag. drożdży, FARSZ: około(...)łyżek  masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy

Kuchnia Beaty
Rogale drożdżowe 186

piekarnika. Mam gotowe w każdej chwili – do wyczerpania zapasów.Składniki:                               - 8 szklanek mąki tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki mleka (może być maślanka)- 21g drożdży suszonych- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- dodatkowo 1 jajko do smarowania- mak lub sezam do posypania Drożdże suszone wymagają zrobienia rozczynu. Należy wymieszać 50ml wrzątku z 1 łyżeczką cukru(...)Wyrabiam robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość,  przebijam pięścią, aby odgazowało i formuję, np. tym razem – rogale. Polecam korzystanie z rękawiczek jednorazowych, gdyż ciasto lekko przywiera do rąk.  Uformowane rogale

mojewypiekiinietylko
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 223

powinien mieć więcej niż 37 st. C.). Do dużej miski wkruszyć drożdże, wlać kilka łyżek płynu, rozetrzeć. Dolać pozostały płyn, połączyć. Dodać jajko, cukier, kardamon i sól. Zmiksować. Na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce(...)następnie zlepić je ze sobą, formując supeł. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Odstawić do napuszenia na 20-25 minut. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem perłowym. Powciskać w nie rodzynki i wiśnie. Piec w 215 st. C. przez 12-14 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łatwy przepis na bułki do burgerów 91

użyć wagi kuchennej – odmierzanie za pomocą szklanek może zaburzyć proporcje, przez co bułeczki mogą się nie udać, ważne jest wyrabianie ciasta przez 10-15 minut – nie skracaj tego czasu, nie skracaj również czasu wyrastania ciastaciasto po wyrobieniu powinno podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 1,5 godziny, po uformowaniu bułeczek również odstaw(...)mleka 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo (na wierzch bułeczek): 1 żółtko 2 łyżki mleka sezam przygotowanie Jak zrobić ciasto na bułki hamburgerowe? W misce umieść mąkę, jajka, roztopione masło, letnie mleko, suche drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, po czym wyrób ciastociasto wyrabiaj około 10 minut ręcznie lub robotem. Gotowe ciasto

Via Gusto
Staropolska ściągawka wigilijna 201

jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany(...)znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego i pokrajanego na kwadratowe kawałki o bokach 2-3 cm, w które zawija się farsz. Uszka są chlubą polskiej kuchni i stanowią dodatek do tradycyjnego postnego barszczu wigilijnego

Tradycyjna Kuchnia
Śliwkowo 161

Dzisiaj przepis na ciasto śliwkowe, nooo mogłabym nawet powiedzieć, że śliwki z ciastem ;);) Zapraszam na ciasto baaaaardzo śliwkowe 200 g masła 200 g cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 240 g mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek powidła śliwkowego 800 g śliwek cukier puder do posypania brązowy cukier cynamon(...)Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C, następnie należy zemleć cukier na puder. Ucieramy masło z cukrem około 2 min. po 30 sekundach dodajemy jajka. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy, następnie wykładamy ciasto na blachę wcześniej posmarowaną masłem. Przekrawamy śliwki na pół i wyciągamy pestki. Powidło rozprowadzamy równomiernie po całym cieście, układamy bardzo gęsto śliwki. Posypujemy

noteskulinarnyfiga
Jabłecznik bez tłuszczu 228

mąki pełnoziarnistej 100 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki erytrytolu + 1 kopiasta łyżka słodzika ze stewii* 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, szczyptę soli i ucieramy mikserem przez 5 minut. Ważne jest, aby robić to długo, aby odpowiednio napowietrzyć ciasto. Masa będzie w trakcie ucierania zmieniać(...)najlepiej czerwone- odmiana zimowa) obieramy, wykrajmy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce. Do masy z jajkami dodajemy mleko, mąkę wraz z cynamonem, kardamonem i sodą. Całość miksujemy jeszcze chwileczkę, do całkowitego połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, na wierzch wykładamy pozostałe jabłka. Pieczemy 35- 40 minut

Moja Micha
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 272

polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli,  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja(...)samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć)  Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka

Cynamonowe szczęście
Miodownik Babci Marysi 282

Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu 1 szklanka gęstej śmietany 2,5 szklanki mąki puszysta tortowa Lubella 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka

czarrna od kuchni
Tort urodzinowy (Moje 26 urodziny) - Thermomix TM 5 166

SKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i

ClauditteMissCooking
Czy to pierożek czy to pasztecik o to jest pytanie.... 178

będą niezbędne. Składniki ciasta również będą podobne. Farsz - no cóż to jak rzekł Brasileiro kwestia gustu. Nasz farsz oczywiście będzie mięsny, jakkolwiek wegetariańskie też się zdarzają:-).Różnice zasadnicze to twardość ciasta i smażenie na głębokim oleju. Ale... po kolei. Zacznijmy od ciasta i składników: 2 szklanki mąki (najlepiej tortowej) 1 jajko 1 łyżka oleju1

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania