ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:170/325)

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem 110

ciasto odłożyć  do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu żeby podwoiło objętość.    Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować w kształt koła i pociąć (jak pizzę) na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta kłaść ok. łyżeczki dżemu lub kostkę czekolady i zawijać w stronę wierzchołka. Gotowe rogaliki kłaść

Simply Food
Rośną jak na drożdżach - domowe pizzerinki 190

lubię pizzę! Ale szczególnie taką domową.  Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować domowe pizzerinki dwóch wydaniach.  Pizzerinki Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 30g drożdzy łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Farsz I: sos pomidorowy (zrobiony własnoręcznie lub kupiony z dodatkiem ziół prowansalskich) filet z indyka kukurydza z puszki pieczarki cebula papryka czerwona

Kuchnia moimi oczami
Ciastka bardzo kruche z migdałami 161

ciasto z thermomix i zagnieść rękoma na gładką masę. Uformować kulę. reszta jak niżej. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki, wyłożyć część ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą radełka lub nożna do krojenia pizzy wycinać prostokątne ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasteczka. Posmarować ciastka rozmąconym lekko białkiem i obsypać cukrem. Pieczenie – nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Praca rodzinna czyli domowa pizza 169

Dzisiaj mieliśmy ochotę na pizzę. Przygotowywanie pizzy jednoczy naszą rodzinę ☺ , bo każdy robi jakąś jej część. I tak, ja robię ciasto i pilnuję by się nie przypaliła. Mój młodszy syn robi pyszny sos czosnkowy, a starszy układa kompozycje na cieście. W ten sposób każdy ma swój wkład w kolację. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Rogaliki krucho - drożdżowe z powidłami 124

łączę z mąką, dodaję pozostałe składniki, wyrabiam na gładkie ciasto. Schładzam w lodówce przez ok. 1 godz., a następnie rozwałkowuję na cienkie ciasto (ok. 2 mm). Formuję duże koło, kroję na 8 trójkątów (tak, jakbym kroiła pizzę), nakładam powidła, zwijam w rogaliki. Piekę ok. 15 min. w temp. 190 ' C (grzałki góra/dół ). SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie

Wielopokoleniowo
Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi 124

czyli gruboziarnistej mąki, uzyskiwanej z twardej pszenicy (durum). Ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana do potraw. Kupowana w zwykłym

Moja smaczna kuchnia
Turecka pizza szpinakowa. 186

fecie w tureckim daniu to skandal. Niech więc będzie, że powinien to być beyaz peynir. Naprawdę powinien! To już ostatnia nasza pizza w tym tygodniu,  Jeżeli robiliście z nami poprzednie, to mogło zostać Wam nieco ciasta. Na pide będzie w sam raz! PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę

zadanie-gotowanie
Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem 130

Mogą z powodzeniem zastąpić klasyczną pizzę, zwłaszcza w sytuacji gdy obieca się ją rodzinie, a potem zapomni zagnieść wieczorem ciasto. Można to było jeszcze ostatecznie zrobić rano, ale miałam tyle spraw do ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko. Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy

Wiem co jem
FOCACCIE Z KOLOROWYMI POMIDORKAMI 162

Lubicie focaccię? My też! Dlatego tak często goszczą na naszym... Artykuł FOCACCIE Z KOLOROWYMI POMIDORKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Rogaliki trzyskładnikowe 168

czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie kółko (pamiętajcie by stolnicę podsypać mąką, wtedy ciasto się nie przyklei). Następnie każde dzielimy na 6 części (tak jak się dzieli pizzę), u podstawy każdego powstałego trójkącika kładziemy nadzienie, zwijamy rulonik i nadajemy mu kształt rogalika. Układamy ciastka na blasze posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia

Czary - gary w kuchni
Rogale solanki 92

przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrawamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich wałkujemy w koło i dzielimy je jak pizzę na 8 części. Każdy trójkąt smarujemy olejem i zawijamy rogale (zaczynając od szerszego końca). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka

Marder&Marder Manufacture
Kruche rogaliki z jagodami 97

zagnieść. 3. Gotowe ciasto podzielić na kulki wielkości pięści. Rozwałkować w sposób taki aby zmieścił się talerz śniadaniowy. 4. Na rozwałkowanej części ciasta ułożyć śniadaniowy talerz i odkroić nadmiar. 5. Podzielić na 8 części tak jak pizzę. 6. Na najszerszy koniec ułożyć kilka jagód i uformować rogaliki. 7. Gotowe ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej np. olejem blaszce

A Ty Smakuj Mnie
Rogaliki z marmoladą 197

posypania Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując

Poezja smaku
Mini bułeczki a’la Scones 159

mlekiem, zostawiamy ok. 60 ml do smarowania bułeczek. Suche składniki wraz z miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2,5 cm i wykrawamy kółka kieliszkiem do wina, jak bułeczkę zassie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Liebster Blog Award 146

dużo dało mi również obserwowanie w kuchni moich bliskich. 10. Wasza ulubiona potrawa?Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 11. Jakim sprzętem

Ratunku obiad
Pizza z leśnymi grzybami, T-Mobile Nowe Horyzonty Tournée 176

Ciasto i 3 składniki nadzienia, które idealnie do siebie pasują: mozzarella, grzyby, zioła (natka pietruszki, bazylia, oregano). Świetnie smakuje też skropiona odrobiną oliwy (żadnym ketchupem czy majonezem…). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)następnie wyda na płytach dvd (opis ze strony festiwalu). Wg mnie ten tytuł zapowiada się ciekawie: Niebiańskie żony łąkowych Maryjczyków (2012, Alexey Fedorchenko). Lista pozostałych tutaj .  Wild mushroom pizza The dough and the three-ingredient-filling which go together perfectly well: mozzarella, wild mushrooms, herbs (parsley leaves, basil, oregano). It also tases delicious sprinkled with a bit of olive

Qlinarnie i Qlinarnie
Pizza ze szpinakiem i serem ricotta 141

szpinaku. Chyba się monotematyczna trochę robię ;) Ale cóż spodobały mi się ostatnio wypieki z drożdżami, a szpinak uwielbiam. I z tego połączenia moich dwóch ulubionych składników powstała taka oto pizza.  Składniki  10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody 100 g szpinaku 150 g sera ricotta 5 pieczarek pół małej cebuli szalotki pół mozzarelli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wody i zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Do szpinaku dodajemy ricottę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy całość dokładnie. Ciasto rozkładamy na blaszce, nakładamy szpinak z serem. Na to układamy pieczarki i rozkruszamy mozzarellę. Ja swoją pizzę posypałam jeszcze oregano. Pieczemy 20 - 30 minut w 200 stopniach

Delusional Trine
Pizza z brokułem, rybą, pieczarkami i suszonym koperkiem 125

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mam dla Was przepis na smakowitą pizzę z rybą i brokułem. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody niegazowanej, 20g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 brokuła, 250g filetu z dorsza, 150g pieczarek(...)żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprószam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posypuję żółtym serem. 4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pełnoziarnista pizza orkiszowa 209

wody. Wyrabiamy ok. 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30 minut. Wałkujemy ciasto na kształt 2 kół o średnicy 20 cm, możemy delikatnie zawinąć brzegi.   Jeśli się lepi, podsypujemy mąką. Smarujemy pizzę sosem, posypujemy pokruszoną fetą, kładziemy oliwki i pomidory. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach.   Po wyjęciu

Powiedz dietom nie
Rogaliki na zakwasie z masłem orzechowym 178

Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. W zimne dni można je położyć na lodówce lub obok kaloryfera.   Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić przy pomocy ostrego noża na 8 równych części (tak jak pizze). Powstałe trójkąty wysmarować masłem orzechowym i obficie posypać białym cukrem. Zwinąć w rogaliki zaczynając od szerszej strony. Umieścić

Nastoletnie Wypiekanie
Pizzerinki, czyli mini pizze 154

efekt. Idealna przekąska na leniwy wieczór w domu. Siedzieliśmy, oglądaliśmy kolejny odcinek Hannibala i zajadaliśmy się tymi mini pizzami. Bez pośpiechu. Zresztą to też genialny pomysł na jakieś niewielkie przyjęcie w gronie znajomych. Pracy z tym niewiele, a efekt całkiem niezły. Ciasto: 250 g mąki pszennej 160 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki(...)cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście. Nam wyszło 8 lub 9, nie pamiętam dokładnie. Teraz całe liście szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą z odrobiną soli - aż zmięknie. My mieliśmy taki kupiony cały pęczek, tyle było akurat. W tym czasie nasze spody pizzy smarujemy sosem. Wykładamy na górę podsmażony, podduszony szpinak. Ale tak żeby

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowa pizza z batata 107

wtedy gotować jak najbardziej roślinnie. Jedną z moich propozycji na lekkie, zdrowe i wegańskie danie jest pizza z batata, którą wprost uwielbiam. Oczywiście nie zastępuje ona cudownego pulchnego placka na zakwasie, ale jest fajną bezglutenową alternatywą, na którą można sobie znacznie częściej pozwolić. Ciasto przygotowane z batatów jest chrupiące na brzegach i mięciutkie w środku. Świetnie się komponuje z dowolnymi

Food Square
Pizza torpeda 179

ochoty na spędzenie kilku kwadransów na przygotowanie super dobrego i szybkiego jedzenia  ,i ta dzisiejsza pizza jest przykładem na to że smaczna jest , nawet bardzo , ale nie zbyt zdrowa , ale czasem można i tak zgrzeszyć, raz nie zawsze  . Składniki  1 ciasto drożdżowe gotowe  6 plastrów sera żółtego  6 plastrów mortadeli  4 łyżki sosu tzatzyki(...)Wykonanie  Na gotowe rozłożone ciasto na blaszce , smarujemy sosem tzatzyki  następnie wykładamy nasza mortadelę , ser żółty i gotowe , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 10 , 15 minut . Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i gotowa pizza torpeda do podania

Mój Smak
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 139

połowę ciasta, reszta wraca pod przykrycie. Równocześnie rozgrzewam piekarnik do 220 stopni wraz z odwróconą blachą. Połowę ciasta dzielę na 6 pokaźnych trójkątów Delikatnie rozciągam je rękami nadając bardziej płaski kształt. Wycinam w listkach otwory, używam do tego kolistego noża do pizzy. Otwory delikatnie naciągam palcami. W pieczeniu mają tendencję do zasklepiania się. Gotowe od razy kładę na gorącą odwróconą

I tu będę miała takie te
Sos czosnkowy 157

Idealny dodatek do pizzy, dań z grilla, sałatek itp. Prosty i smaczny Składniki:3-4 ząbki czosnku3 łyżki majonezu4 łyżki śmietanyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Śmietanę połączyć z majonezem

Oryginalny smak
Brownie z solonym karmelem 137

pocieszenie, na głód czekoladowy, na dzień wolny, na spotkanie ze znajomymi. Mam też dreszcz, bo moja silna wola przy tym cieście okazała się wyjątkowo słaba... Na początku miały być lava cake's. Ale mieliśmy gości i zaplanowaną pizzę. Bałam się, że jak do gorącego piekarnika po pizzy włożę babeczki, to przejdą jej zapachem. A skoro już miałam składniki (tzn. gównie(...)Ganache , czyli stopiona czekolada z kremówką,  powstała tylko tylko dlatego, że czekoladę w ilości hurtowej kupiłam w promocji :) Dziś, kiedy wróciliśmy z zimowego spaceru, marzyłam o kawałku tego ciasta do kawy, ale może i lepiej, że go nie było, bo na jednym mogłoby się nie skończyć... BROWNIE Składniki: 200 g gorzkiej czekolady  200 g masła

bistro mama
PIZZA HAWAJSKA 100

już podrosła, równie chętnie urzęduje w kuchni, ale przynajmniej zaciera ślady swoich kulinarnych eksperymentów.  Pizza hawajska to ulubiona pizza mojej Dominiki. Nie dość, że ulubiona to w całości przygotowana przez nią samą. Pod moim czujnym okiem oczywiście :) SKŁADNIKI: na ciasto 2 szkl mąki 4 dkg świeżych drożdży 1/2 szkl wody 2 łyżki oleju szczypta soli sos 2 pomidory(...)solą i pieprzem, oraz ziołami.   Ciasto rozciągając, uformować w kształcie koła, układając na papierze do pieczenia. Posmarować całość sosem i posypać startym serem.  Na wierzchu ułożyć pokrojoną szynkę i kawałki ananasa. W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni. Przekładamy na rozgrzany pizzę na papierze i pieczemy około

Kuchnia w opałach