ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:177/325)

Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) 186

minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec. Tak czy owak placek jest przepyszny, bezglutenowy

SzczyptaSmaQ
Pizza z serem pleśniowym , gruszką i orzechami. 193

jest pizza którą musicie odtworzyć dokładnie tak ,jak mówi przepis .Warto dodać do niej to co lubicie i pozbyć się tego ,co wam nie odpowiada.Tylko wtedy zasmakuje wam naprawdę. Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej 15 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól ,pieprz(...)rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i rozkładamy na nim sery pokrojone cienko .Na serach gruszkę , a na wierzchu orzechy .Posypać oregano. Pizzę pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut

Ladylaura.
Pizza z suszonymi grzybami i "Pudełko z marzeniami" 184

ubiegłym roku grzyby obrodziły na tyle, że zapas suszonych został tylko nieznacznie uszczuplony na czas Bożego Narodzenia. W moim domu bardzo lubimy pizzę z grzybami, w związku z tym pomyślałam, że zrobię z suszonymi. To był strzał w dziesiątkę 🎯 Składniki (na 4 porcje): 3 garście (kobiece) suszonych grzybów 300 g mąki chlebowej 15 g świeżych drożdży ok. 170 ml ciepłej(...)formując wokół wyższy rant. Ciasto przełożyć na blachę. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Grzyby pokroić w paski. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć mozzarellę, cebulę i paski grzybów. Całość oprószyć solą i rozmarynem. Polać delikatnie olejem rzepakowym. Pizzę wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni i piec 20 minut, potem podkręcić termostat na 220 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowo - cynamonowy zawijaniec ze śliwkami. 138

dokładnie masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem. Na blaszce (ja wykorzystałam formę do pizzy o średnicy 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zaczynamy zwijać ślimaka . Zwijamy dość luźno , wtykając w powstałe szpary nasze śliwki. Tak postępujemy kolejno ze wszystkimi wałkami. Po wierzchu posypujemy jeszcze ciasto  pozostałym cynamonem. Pieczemy w 180'C  przez ok 45 min. Ciasto wydaje

Malinowa Kawiarenka
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 411

mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i warzywami.  Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia.  My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli i cebuli, ale można używać rozmaitych warzyw, takie jakie akurat mamy dostępne! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania 20 minut +  20 minut na leżakowanie ciasta. Składniki: Ciasto(...)przyprawami. My dajemy przyprawę do kurczaka, ale równie dobrze, może to być dowolna mieszanka ziół. Ciasto wałkujemy bardzo cienko  i przenosimy na wysmarowaną tłuszczem wcześniej blachę. Na to rozprowadzamy sos. Posypujemy groszkiem i fasolą. Paprykę myjemy, kroimy na małe części i posypujemy pizze. Cebule kroimy w pół talarki i dodajemy na blachę. Kurczaka kroimy na małe kawalki i rozrzucamy

Kolizje Smaków
Czy warto kupić piekarnik parowy 103

serniki są równe jak stół para wodna powoduje, że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą, można piec równocześnie kilka różnych potraw.  Przetestowałam to piekąc rybę i ciasto. możliwość podgrzewania gotowych posiłków eliminuje konieczność korzystania z kuchenki mikrofalowej, potrawy podgrzewane parowo nie tracą smaku pieczenie parowe skraca o około 10-20% czas przygotowywania potraw wadą może być konieczność(...)grill i turbo grill, funkcja pizza, grzałka dolna oraz grzałka góra - dól i funkcja rozmrażanie posiada następujące ustawienia: szybkie nagrzewanie - pozwala o około 40% skrócić czas nagrzewania termoobieg - który umożliwia równomierne pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, utrzymując w całej komorze piekarnika jednakową temperaturę termoobieg + parowe - doskonałe rozwiązanie w przypadku pieczenia mięsa, chleba i ciast oraz podgrzewania przygotowanych wcześniej dań

Cztery Fajery
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 388

sumie 16 h). Ciasto nie wyrośnie za bardzo, na pewno nie podwoi swojej objętości. Ponownie należy ciasto wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm i wycinać rogaliki. Metoda: formować koło o średnicy ok. 23 cm, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść małe cząstki jabłka, odrobinę cynamonu i cukru. Zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika(...)temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (piekłam ok. 30 min), aż rogaliki będą rumiane. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i piekarnika. Podawać posypane cukrem pudrem. Rada: im grubsze ciasto rozwałkujemy tym bardziej puchate rogaliki otrzymamy, nie radzę zbytnio przesadzać z grubością ponieważ możemy przy tym utracić chrupkość. :) Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Gryczana pizza z patelni 124

konserwowy Kukurydza Feta Zioła Jajko wymieszać dokładnie z mąką i wodą, doprawić ziołami Przygotowane ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na teflonowej bez dodatku tłuszczu) Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu 5-7 minut Po tym czasie odwrócić na drugą stronę Nie zdejmując pizzy z patelni posmarować usmażoną stronę sosem i położyć dodatki Przykryć pokrywą i smażyć dalej około

HealthyCreations
Uszka wigilijne z grzybami 191

mąki i wyrabiamy ok. 4-5 minut aż ciasto będzie jędrne i gotowe do wałkowania.Ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 1 mm. Następnie, przy użyciu małego nożyka lub noża do pizzy, wykrawamy kwadraty o boku 4 cm. Na środek każdego z nich nakładamy niewielką kuleczkę farszu

Zakręcony Widelec
Krokiety pizza 169

papryki lub 1 świeża papryka 2 - 3 łyżeczki gęstego przecieru koncentratu pomidorowego 2 - 3 łyżeczki przyprawy do pizzy sól pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Mąkę przesiać z solą, wlać 250 ml mleka, wbić jajko. Całość roztrzepać, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek,  wlać resztę mleka oraz olej.Dokładnie wymieszać.Usmażyć naleśniki. Oczyszczone i umyte(...)palniku do odparowania wody.Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.Do ostudzonego farszu dodać pokrojone ogórki i paprykę konserwową oraz  starty  żółty ser. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Na każdy naleśnik na środek wyłożyć porcję nadzienia. Boki złożyć do środka i zawinąć. Krokiety zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na niewielkim ogniu

Moje domowe kucharzenie
Domowe tiramisu – prosty przepis 173

Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowa pizza z regionalnymi dodatkami na spodzie z mąką z quinoy 138

muszę dziś zrobić drugą :D Bezglutenowa pizza też może być pyszna ;) wiadomo, że nigdy nie będzie to, to samo co tradycyjna, ale warto eksperymentować. Wypróbowałam kilkanaście przepisów na bezglutenowe pizze, aż w końcu zaczęłam mieszać po swojemu i opracowałam taką recepturę, która zawsze mi się sprawdza i najbardziej mi smakuje, więc polecam :)  Składniki: 80 gram mąki z quinoy(...)Mąki przesiewamy do miski, dosypujemy drożdże i  mieszamy,  dodajemy jajko, oliwę, cukier sól i wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy już się przestanie kleić do rąk, przekładamy je na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy kształt pizzy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, żeby się podpiekła. Pomidory obieramy ze skórki, blendujemy

Quinoa Raz!
Tarta z krewetkami 124

Pyszna tarta z krewetkami, na żytnio pszennym cieście ze śmietanowym nadzieniem. Sprawdzi się na co dzień i od święta, podana np na kolację we dwoje. Świetnie

Dorota Smakuje
PIZZERINKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI 114

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4

Kuchnia MagdaLeny
PIZZERINKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI 121

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA GRZYBOWA W KSZTAŁCIE LODÓW 120

Naszła nas dziś ochota na pizze. Przygotowałam więc pizze w kształcie lodów. Mąż cieszył się jak małe dziecko zwłaszcza że środek to są jego ulubione składniki. CIASTO: 300 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody FARSZ: 1 opakowanie sosu grzybowego WINIARY 300 ml bulionu

Kuchnia w oparach
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 152

Z tej porcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie

Kuchnia Pokoleń
Mini kopytka 152

wkładamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu ciasto dzielimy na części i po kolei wyrabiamy każdy kawałek. Ciasto będzie mokre i musimy szybko wałkować, wycinać i gotować. Do wycinania mini kopytek polecam kółko do cięcia pizzy. Po wycięciu całość należy przesypać mąką i przesunąć całość w różne strony,  wówczas mąka wpadnie w szczeliny i zabezpieczy przed

chleba naszego
Pissaladiere. Pizza z anchois. 148

chociaż może nie powinnam, ale pewnie też macie od czasu do czasu do czynienia z podobnymi krytykami ;)): - To wygląda jak pizza z robakami! Nie będę tego jadła! Zaraz z robakami, bez przesady! Pissaladiere jest dobre, spróbujcie sami! :) Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych

zadanie-gotowanie
Drożdże 112

kojarzą się one z dzieciństwem. Uwielbiam zapach i smak ciasta drożdżowego, jak dla mnie nie do zastąpienia. Wbrew pozorom ciasto drożdżowe wcale nie jest ciężkie w przygotowaniu. Spróbujcie! Przepisy z użyciem drożdży znajdziecie tutaj ! Drożdżówki a la Pizza Przepis na NAJLEPSZĄ pizzę! Zapisz

rabarbarowo
Żur sandomierski 177

Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i formuję kulkę, z kawałka ciasta formuję kulkę mała na dekielek. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół,  i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę

wesoła kuchnia
Pizza ze szparagami 194

Pizzę uwielbia chyba każdy. Korzystając z sezonu szparagowego polecam przygotować tą ze szparagami, szynka i boczkiem. Cienkie, włoskie ciasto, gęsty sos pomidorowy i aromatyczne szparagi to gwarancja sukcesu. Składniki : ciasto: 190ml wody 30 g drożdży 350g przesianej mąki szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól

Pyry na Gaz
Najlepsza pizza – jak z pieca! 1267

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Najlepsza pizza to taka, którą się piecze w specjalnym piecu opalanym drewnem, ale w domu raczej takiego pieca nie mamy. …

My Blueberry Corner
Pizza z pomidorami i cukinią 187

Pyszna sezonowa pizza, z pomidorami i cukinią. Właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze. Cienka, chrupiąca, pizza z kamienia. Łatwa i szybka do przygotowania, ponieważ kroimy świeżego pomidora i cukinię, bez podsmażania, układamy na cieście i do pieca .... Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 140 ml wody 2 łyżki oliwy 1 płaska łyzeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka drozdży

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

posilek:  ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 8 1. Owsianka z malinami i orzechami 2.  Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 3.  Penne z ostrymi małżami 4. Jogurt z orzechami i płatkami owsianymi 5.  Ryżowa pizza z patelni 9 1.  Mini protein cakes 2.  Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi 3.  Makaron z sosem

Czarnawisienka
Stromboli- zwijana pizza 237

Znakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych

VioletoweKucharzenie
Pizza z roszponką i suszonymi pomidorami 142

Pizza! Ubóstwiam odkąd nauczyłam się wymawiać to słowo:) Robiłam ją wiele wiele razy. Początki były różne od wielkiego ciasta drożdżowego, niedopieczonego, za twardego, z drożdżami, bez. Z żółtym serem, z samą cebulą, itd.. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Krakersy 157

wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki.Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika. Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty albo wszystkie dowolne kształty ;) Nie rozdzielamy trójkątów. Po prostu NIE ROZSUWAĆ.Każdy trójkąt nakłuć wykałaczką

Lawendowe Niebo
Lava Cake 140

roku ja zostałam w domu, a mój mąż z córką i ze znajomymi wylądowali - ze względu na pogodę - w Pizzy Hut. Mąż wrócił i pół dnia przeżywał jak dziecko, że jeden z kolegów zamówił TAAAKIE SUPER CZEKOLADOWE CIASTO, Z KTÓREGO WYLEWAŁA SIĘ GORĄCA CZEKOLADA! Sprawdziłam w menu on-line.Tak, to było to :) LAVA CAKE Najprawdopodobniej ;)I jeszcze coś. Mina mężczyzny pałaszującego

bistro mama
Pizza z wędzoną makrelą i sadzonym jajkiem 146

pusto, bo ciągle zakupy nie zrobione. Ale jest makrela. tylko pomysłu na nią mi brakuje...Są drożdże.Są jajka.Czarne oliwki.Uwielbiam pizzę z tuńczykiem.Dlaczego nie spróbować z makrelą?Miałam pewne opory, ale niepotrzebnie. Wyszła rewelacyjna!Zmieniłam proporcje w cieście, które robiłam do tej pory.Jest cienkie i ma chrupiące brzegi. Pozostanę przy nim na dłużej ;)A tak na marginesie...czy ktoś

bistro mama
Chleb pszenny na zakwasie 163

przełożyć na ściereczkę obficie obsypaną mąką i przełożyć do durszlaka (nie mam jeszcze koszyczków do wyrastania chleba), końcówkami ściereczki przykrywając ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po godzinie wyrastania włączyć piekarnik wstawiając do niego kamień do pizzy lub grubą blachę np. z wyposażenia piekarnika. 3. Po wyrośnięciu bochenek przełożyć na deseczkę wysypaną kaszą manną i ostrym nożem lekko

UgotujmyTo.pl
Pizza domowa 231

Pizza domowa z serowym brzegiem.Może wymaga trochę czasu, ale smakuje znacznie lepiej, niż wszelkie "gotowce".Składniki na ciasto:-1,5 dkg świeżych drożdży-1/2 łyżeczki cukru-szczypta soli-szklanka ciepłej wody-ok. 2,5 szklanki mąki-2 łyżki olejuDrożdże rozcieramy z cukrem.Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę

Maminek kulinarny