Może być także, tak jak w moim przypadku, podany z dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy ;) bez drożdży i wyrastania. Cienko rozwałkowany chlebek wychodzi chrupiący i delikatny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu Waszej wyobraźni. Ja wykorzystałam jedno z moich ulubionych połączeń smakowych - słodka
HealthyCreationsrozwałkować i nie trzeba będzie dodawać zbyt dużo mąki. W międzyczasie przygotowujemy szablon (można go wydrukować lub przerysować). Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy szablon i wycinamy go nożem lub nożykiem do pizzy. Wycięte ciasteczka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni
CiastkozercyWtedy kiedy masz wszystkiego po trochu w lodówcę powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa i ogórka kiszonego wbrew pozorom jest pyszne. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody 20 świeżych drożdży Dodatki: 3 łyżki passaty pomidorowej Oregano
VioletoweKucharzeniegotować i gdy nie mam pomysłu na nic innego. Trochę znudził mi się sos pomidorowy do pizzy, dlatego tą pizzę zrobiłam z sosem barbecue. Składniki 1 pierś z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 70 g tartego żółtego sera 1 mozzarella Ciasto 10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody Sos barbecue: 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny
Delusional TrineSmak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor
Bullioprzepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. No i jak Wam się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. Chlebki pita są świetnym daniem na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu
Proste-przepisy.plUwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście
Słodkie okruszkirozwałkować i nie trzeba będzie dodawać zbyt dużo mąki. W międzyczasie przygotowujemy szablon (można go wydrukować lub przerysować). Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy szablon i wycinamy go nożem lub nożykiem do pizzy. Wycięte ciasteczka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni
Ciastkozercyrazem. Po chwili zagnieść ciasto i uformować kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.1h. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty - ja używam do tego noża do pizzy. Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części. Rogaliki układać
W kuchni u MonikiSmak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor
Bulliogodzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i przekładamy do koszyka obsypanego mąką ( należy solidnie obsypać żeby ciasto nam się nie przykleiło) przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 - 60 minut. Blachę (lub kamień do pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę
Delicious Titbitsszczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy posypujemy solą ziołową prowansalską. W okrągłych krakersach robimy dziurki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotujesz wg tego przepisu . Inspiracja na nadzienie od Karoliny i Tomka:). Składniki nadzienia: ok. 150 g świeżego szpinaku (np. baby) ok. 200 g niebieskiego sera (z pleśnią Penicillium) Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, połóż liście szpinaku i drobno pokrojony ser pleśniowy. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przepis bierze udział w akcjach: Lekki(...)kuchni i jego trzech niezamężnych córek. Do tego pięknie podane i kolorowe jedzenie (zdecydowanie lepiej oglądać film, gdy się jest najedzonym) - Zupa z tortillą (2001, Maria Ripoll). Pizza with spinach and blue cheese, Tortilla soup The combination of spinach, tomato sauce and blue cheese plus thin pizza dough – delicious! You can make the pizza dough and the tomato
Qlinarnie i Qlinarniewszystkie smaki się uzupełniają. Dodatek mięsa nie jest konieczny, choć ja pokusiłam się o dodanie kilku kawałków kurczaka. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! :-) (składniki na 1 małą pizzę) 175g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 100g sera żółtego lub mozzarella (startego) 2 garści świeżego szpinaku(...)Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę. 5. Pieczemy przez około
Szefowa kuchnipizzy: czerwona cebula camembert parmezan szynka prowansalska Sos Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów. Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty. Ciasto(...)piekarniku przez ok. 30-35 minut. Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos, wysypać starty ser, wyłożyć szynką , camembertem i cebulą. Na koniec posypać całość parmezanem i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut - składniki się podgrzeją, a ser rozpuści. Od razu ostrzegam pizza jest pyszna , więc najlepiej przygotować podwójną porcję!! Szczególnie jeśli macie zamiar poczęstować więcej
Cukier&Puder