Jesteśmy fanami pizzy…cała nasza trójka :) Dlatego w prawie każdy weekend przyrządzam na obiad to danie. Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano(...)Odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem. Na wierzchu ukladamy pokrojoną mozzarellę i ser wędzony. Posypujemy listkami bazylii i oregano. Całość razem z papierem delikatnie zsuwamy na gorącą blaszkę ( dzięki temu, że będzie nagrzana […] Artykuł Pizza z pomidorami malinowymi, papryką i wędzonym serem pochodzi z serwisu
Mienta blogpizzę. Natężenie łysych głów i złotych łańcuchów przekraczało masę krytyczną. Ale w tej głośnej, pełnej grubiańskich tekstów atmosferze czuliśmy się znacznie lepiej niż w wyniunianych knajpach bliżej centrum. A pizza... mmm! Marzenie! Mozaikę muszę pokazać. Jedna czwarta placu Czterech Kątów, łączącego cztery dzielnice Palermo. Kolejna wycieczka z którą się zmierzyliśmy była do średniowiecznego miasteczka Erice. Przed wyjazdem miałam trochę obaw(...)tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem na wierzchu. No i arancini- ryżowe kule z nadzieniem
les mirabellesmusicie spróbować takie upiec. Można je podawać również z ulubionym swoim sosem. Taka inna trochę wersja pizzy, żeby nie było nudno :) Zaczął się rok szkolny, a wraz z nim szykowanie kanapek do szkoły dla dzieci. Takie bułeczki będą idealne na drugie szkolne śniadanie. Ciasto 250 ml mleka 100 g masła, roztopionego 1 łyżka cukru 2 jajka(...)dłoni. Z wyrobionego ciasta uformować kulkę i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. U mnie trwało to około 1h. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 18 części. Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować ją na płasko. Posmarować sosem, nałożyć szynkę, starty ser i zwinąć w kulkę. Układać
O kuchni z uczuciemBłyskawiczna tarta (jeżeli ktoś korzysta z gotowego ciasta francuskiego) :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaSkładniki: (średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików) Ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli
KreatywnePinysurowej cebuli. W samych Niemczech flammkuchen występuje w różnych wariacjach smakowych. Dzisiaj prezentuję Wam najbardziej podstawową, która to właśnie urzekła mnie smakiem. Inspiracja: kulinarna mekka Składniki na 4 porcje Ciasto (na 2 placki takie jak na zdjęciu): 500g mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek Ok. 250 ml wody 1 łyżeczka soli Nadzienie: 300 g crème fraîche lub wymieszane(...)smaku Pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Jeżeli macie kamień do pieczenia pizzy włóżcie go do piekarnika, a następnie nastawcie piekarnik. Do miski dodać mąkę i sól. Wymieszać suche składniki. Następnie dodać oliwę i powoli wodę. Ugniatać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące
Fabryka pomysłówsmak. Świetna przekąska na ciepło i na zimno. Warto wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej -opak. drożdży instant (7g) -2 łyżki oleju lub oliwy -1 szklanka letniej wody -szczypta cukru -płaska łyżeczka soli -olej -przecier pomidorowy -pieprz, sól -przyprawa do pizzy lub inne ulubione zioła -3 małe cebule -opcjonalnie: ser żółty Wykonanie: Cebulę kroimy dowolnie
KasiekGotujeczekoladowy do nadziania opcjonalnie cukier puder do posypania Masło siekamy z mąką. Dodajemy serek i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Za pomocą radełka dzielimy na 12 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po pół łyżeczki nadzienia lub owoc (ja zrobiłam je z truskawkami). Zwijamy do środka
Mienta blogMoże być także, tak jak w moim przypadku, podany z dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy ;) bez drożdży i wyrastania. Cienko rozwałkowany chlebek wychodzi chrupiący i delikatny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu Waszej wyobraźni. Ja wykorzystałam jedno z moich ulubionych połączeń smakowych - słodka
HealthyCreationsrozwałkować i nie trzeba będzie dodawać zbyt dużo mąki. W międzyczasie przygotowujemy szablon (można go wydrukować lub przerysować). Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy szablon i wycinamy go nożem lub nożykiem do pizzy. Wycięte ciasteczka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni
CiastkozercyWtedy kiedy masz wszystkiego po trochu w lodówcę powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa i ogórka kiszonego wbrew pozorom jest pyszne. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody 20 świeżych drożdży Dodatki: 3 łyżki passaty pomidorowej Oregano
VioletoweKucharzeniegotować i gdy nie mam pomysłu na nic innego. Trochę znudził mi się sos pomidorowy do pizzy, dlatego tą pizzę zrobiłam z sosem barbecue. Składniki 1 pierś z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 70 g tartego żółtego sera 1 mozzarella Ciasto 10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody Sos barbecue: 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny
Delusional TrineSmak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor
Bullioprzepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. No i jak Wam się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. Chlebki pita są świetnym daniem na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu
Proste-przepisy.plUwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście
Słodkie okruszkiUwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na pieczarki w delikatnym cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Pieczarki w delikatnym cieście
Słodkie okruszkirozwałkować i nie trzeba będzie dodawać zbyt dużo mąki. W międzyczasie przygotowujemy szablon (można go wydrukować lub przerysować). Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy szablon i wycinamy go nożem lub nożykiem do pizzy. Wycięte ciasteczka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni
Ciastkozercyrazem. Po chwili zagnieść ciasto i uformować kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.1h. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty - ja używam do tego noża do pizzy. Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części. Rogaliki układać
W kuchni u MonikiSmak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor
Bulliogodzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i przekładamy do koszyka obsypanego mąką ( należy solidnie obsypać żeby ciasto nam się nie przykleiło) przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 - 60 minut. Blachę (lub kamień do pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę
Delicious Titbits