ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:183/325)

Drożdżowe pierożki-serduszka 183

serduszek może zrobić na kolację np. Walentynkową . Składniki: Ciasto:  szklanki mąki pszennej 3,4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Farsz: 200 gram szynki 200 gram pieczarek 1 cebula pół papryki czerwonej 200 gram sera żółtego ketchup pikantny zioła do pizzy Dodatkowo: papier do pieczenia 1 jajko olej do smażenia(...)grubych oczkach. Drożdże mieszamy z wodą,2 łyżkami mąki i cukrem.Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko. Za pomocą obręczy w kształcie serca wycinamy serduszka.Dolne serduszka smarujemy ketchupem ,posypujemy ziołami.Nakładamy farsz i posypujemy serem żółtym. Przykrywamy drugim ciastem i zlepiamy za pomocą widelca.Przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 208

może uda się spełnić jakieś marzenie...  Na Wasze wpisy czekam do 25 sierpnia.   A teraz szykujcie się na strumień łez - najwyższa pora kroić cebulę;) RUSTYKALNA PIZZA Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I CEBULĄ Na spód 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych   150 ml ciepłej wody   1/2 łyżeczki cukru   250 g mąki pszennej   1 pełna(...)godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze lub papierze do pieczenie, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Na nadzienie 1-2 bulwy kopru włoskiego 2-4 cebula (w zależności

KUCHARNIA
Pizza chleb bake off 216

produkcji levain. Bardzo lubię wypiekać chleb na levain , który nie jest niczym innym jak zakwasem…bardzo aktywnym zakwasem. Zazwyczaj wykorzystuję 800 gram levain, a resztę na pizza chleb. Pizza placki są bardzo u nas w domu popularne. Czasami posypuję je mozzarella i ziołami…Kolacja z głowy, a resztę placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami w sklepie(...)składników wyrób ciasto. Wyrabiaj przez 10 minut. Przełóż ciasto do naoliwionej miski. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce 28 – 30ºC na 5 – 6 godzin. Po tym czasie levain jest gotowy i można go wykorzystać do pieczenia chleba. Na kilogram mąki potrzeba około 800 gram levain. Z reszty upiecz pizza placki. Pizza chleb 1,2 kg levain

codojedzenia
pizza z patelni - szybka kolacja 1229

posmakuje? składniki: (na 2 "pizze" z patelni o średnicy 26 cm) 1 szklanka mąki 2 łyżki oleju 1/2 szklanki letniej wody sól, pieprz zioła prowansalskie 2 pełne łyżki keczupu 2 plastry szynki 2 plastry salami 100 g żółtego sera  wykonanie: Mąkę, olej, wodę i przyprawy zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na dwie równe części i każdą

babka w formie
Pizza ninja 172

pizza pojawia się pod koniec odcinka :) Składniki: - mąka - ćwierć kostki drożdży - woda - pół łyżeczki cukru - kasza manna - płatki owsiane błyskawiczne - jakieś mleko - szpinak rozdrobniony Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w małej ilości ciepłej wody. Najlepsza temperatura to taka, w której możemy trzymać rękę. Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i czekamy chwilę aż się cos ruszy J Dosypujemy mąki, dolewamy wody i ugniatamy ciasto(...)dusimy i doprawiamy. Najlepiej czosnkiem. Kiedy ciasto urośnie wykładamy nim blachę. Smarujemy wierzch kaszką i na to dajemy szpinak. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ja wyciągam jak brzegi są rumiane. Tylko uwaga przy wyciąganiu, żeby nie spadła, gdyż zadziała zjawisko, które zbadał fizyk z Aston University Robert Matthews:) Ja zjadłem pizze popijając winem Celebro Italy https://www.facebook.com/KlubCelebro

Kryzysowa Książka Kucharska
FIT PIZZA Z PATELNI 212

sodę, wymieszać. Cebulę posiekać, pieczarki drobno pokroić. Rozgrzać dużą patelnię z olejem. Wylać ciasto, od razu posypać cebulą, pieczarkami i serem. Przykryć szczelnie pokrywką, smażyć na najmniejszym ogniu, po około 4-5 min powinna być gotowa, ale należy to sprawdzić. Składniki sosu wymieszać, posmarować pizzę. SMACZNEGO ! Wartość energetyczna* porcji: 358 kcal 22,67 g białka

Vroblewska-fitlife
Pizza z cukinii 170

pizzy na spodzie z cukinii! Jest rewelacyjna w smaku, ma mało węglowodanów i śmiało można ją jeść nawet na redukcji . Dodatki możesz wybierać według swoich upodobań. Pizza z cukinii Pizza – spód 2 cukinie 50 g tartego parmezanu 2 jajka Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem Dodatki – ja użyłam 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 6 plasterków sera żółtego(...)piekarnika. Piecz 25 min. w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij ciasto i posmaruj je przecierem pomidorowym. Ułóż na nim kawałki sera, pieczarki i pozostałe składniki (bez rukoli). Piecz 10 min. w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu posyp rukolą i parmezanem. Wartości odżywcze (pizza spód/kawałek): Kcal: 80,8 | Białko: 6,7 | Węglowodany: 2,6 | Tłuszcze

Przepisy na widelcu
Pizzerinki na dzień pizzy 195

Dziś światowy dzień pizzy, więc nie mogło się obyć bez tego u mnie w domu. Polecam dziś wersję mini, ale wyszło równie smacznie. Wyszło mi 10 sztuk na grubym cieście, ale spokojnie można zrobić 12-14 sztuk, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto: 50 dag mąki 42 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki: 5 łyżek

Ewusiowe Smaki
Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania) 186

Lubicie lasagne, włoskie makarony? To moje ulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;).  Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju

Szefowa kuchni
Pizza z jarmużem, pomidorami i serem camembert 208

takie połączenie smaków. Miały być chipsy z jarmużu, ale wyszło coś nieco innego. Jedna z najlepszych pizz, jakie jadłam. Nadal nie mogę się zdecydować, czy ta czy ta z łososiem smakowała mi najbardziej;) I chyba się nie zdecyduję, obie są pyszne! :) Składniki: Ciasto( na jedną dużą lub dwie mniejsze): 400g mąki 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach

Czerwona Porzeczka
Najlepsze Faworki 170

kilka razy, to wtłoczy do środka powietrze i dzięki temu faworki będą puszyste i lekkie. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, nożem kroimy paski. Można to zrobić radełkiem, wtedy faworki będą miały ozdobny brzeg. Ja wycinałam za pomocą linijki i kółka do pizzy. Długie paski dzielimy na mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden

ladykitchen
Francuskie cudo! 169

dobrze smakują na zimno. Tarty to takie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Przesiewamy mąkę

Kuchnia Pani Wiosny
Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi. 234

Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy

Rozpustne gotowanie
Chlebek pita 230

kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 – 40 minut). W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać

dom-agi.pl