ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:192/325)

Ekspresowe kotlety drobiowe(z majonezem i żółtym serem) 121

cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie             Na obiad polecam też… – Fasolkę po bretońsku – Makaron z boczkiem i twarogiem – Pizzę KORONA – Pielmienie z mięsem – Tartę z cukinią

Kulinarne S.O.S.
Muffinki a'la pizza 262

Prawie każdy uwielbia domową pizzę, robiłam ją już na różne możliwe sposoby,  na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy dobierać  wg swoich upodobań, choć są czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się

Wanilia i Kardamon
Pizzowe roladki 213

Pizzowe roladki ..pyszne..polecam..tym razem do ciasta dodałam prażonej cebulki...kiedyś piekłam bułeczki z dodatkiem takiej cebulki, pyszne były i w tych roladkach pizzowych też

Moje domowe kucharzenie
PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM I RUKOLĄ 133

części. Ciasto rozwałkowuję cienko. Blachę polewam olejem i posypuję bułką tartą. Ciasto przekładam na blachę. Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym. Posypuję przyprawami i mozzarellą. Dodaję farsz. Piekę w 180 stopniach przez 30 min. Wymiar mojej blachy to 20 na 28 cm. Po upieczeniu pizzy posypuję rukolą. Smacznego

Gotowanie Patki
Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 154

posiekać, białko ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować jeszcze chwilę i wymieszać z orzechami.   Gdy ciasto po wyznaczonym czasie podrośnie wyjąć je z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 trójkątów (jak pizzę). U podstawy każdego trójkąta kłaść łyżeczkę nadzienia i zwijać ku wierzchołkowi, tworząc rogaliki. Układać

Simply Food
Pizza margherita 173

Składniki: ( na dwie pizze, na dwie blachy o średnicy 27cm ) Sos: puszka pomidorów (400g), 3 mniejsze ząbki czosnku, 1/2 niedużej cebuli, 2 łyżki oleju, bazylia, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru. Ciasto: 360g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej ), 180ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju, 7g suchych drożdży, niepełna łyżeczka soli (3/4 łyżeczki ), niepełna łyżeczka  cukru ( 3/4 łyżeczki ). Ponadto: 300g sera

W kuchni u Moniki
Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim 155

sobie coś na szybko. Pizza wymaga trochę poświęcenia, szczególnie czasu, my sobie zrobimy coś a'la pizza. Parę grających ze sobą składników i rozpływająca się w ustach przekąska, którą Sycylijczycy zabierają ze sobą do pracy, bądź na plażę- gotowa! Składniki - 1 płat gotowego ciasta francuskiego ser koryciński swojski oliwka, pomidor, bazylia olej z ostropestu tłoczony na zimno

Z Kuchni Do Kuchni
Minipizze z ciasta francuskiego 278

maśle. Parówki pokroić w talarki, paprykę w drobną kostkę. Ciasto podzielić na 8 części. Porcje ciasta ułożyć na natłuszczonej masłem blasze. Każdy kawałek posmarować ketchupem, delikatnie oprószyć bazylią i kolejno wykładać porcję pieczarek, parówek i papryki. Wierzch każdego kawałka posypać startym serem. Pizze piec ok.20 min w 180 o C. Uwaga – sprawdzona rada ) parówki można oczywiście zastąpić dowolną inną wędliną

Świat Smaku
Ślimaczki szynkowe 199

Ślimaczki szynkowe są bardzo fajną przekąską. Robi je mama mojego męża, według przepisu z opakowania ciasta francuskiego "Smakowite!". Zapisuję go sobie gdyż z pewnością będę do

W kuchni u Moniki
Pizza rogal Calzone – domowy przepis 152

żytniej pamiętajac jedynie, że razowa mąka będzie potrzebowała więcej płynu. Na zdjęciu powyżej możecie zauyważyć ciemne ciasto, rogal zrobiony jest z mąki pszennej razowej. Aby rogal lepiej wyglądał na stole, przed wstawieniem go do piekarnika warto posmarować go z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pizza-Rogal Calzone domowy przepis 5.0 stars based on 100 reviews

Mr. Taste
Faworki ala pizza 167

ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli przyprawa do pizzy ser żółty polędwica drobiowa Z drożdży , mleka, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia..Wyrośnięte ciasto rozwałkować.Na połowie ciasta ułożyć plastry wędliny i sera żółtego

Moje domowe kucharzenie
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 201

soki będą wyciekać, papier je zbierze). Piecz ciasto, aż będzie złotobrązowe,a soki w środku ciasta będą bąblować, około 45-60 minut. Schłodź przynajmniej 1 godzinę.  Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko

Gotowanie to kochanie
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15412

Dzień dobry,Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :)Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy

Chilli Czosnek i Oliwa
BEZGLUTENOWY CHLEB RAZOWY 153

zaczyn - pamiętając by dodać też cukier i sól.Gdy zaczyn urośnie, dorzucamy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Czekamy, aż urośnie. Znów delikatnie wyrabiamy i przekładamy do foremki natłuszczonej oliwą (można przełożyć do formy nie nasmarowanej, ale wysypanej mąką - tak jak przygotowujemy blaszkę do pizzy).Przykrywamy ściereczką i znów czekamy, aż urośnie.Gdy wyrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem/sezamem/siemieniem lnianym.Wstawiamy

Wypisz Wymaluj
Niedzielny obiad – pikantny kurczak 237

Pikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizzerinki ze szparagami 122

miejscowości, będę się spotykać na targowiskach ;)? Kto wie? W każdym razie, teraz jeszcze odpoczywam i ładuje baterie, a najlepiej to robić przy przepysznym jedzeniu. A dziś jest to Mini pizza ze szparagami, fetą i świeżymi pomidorami. Chce ktoś? Zapraszam na Pizzerinki ze szparagami."Składniki:350 g mąki20 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soliłyżka oliwy1/2 szklanki mleka1/2 szklanki gorącej wodyDodatkowo(...)wody.Ciasto rozwałkowujemy, choć możemy zrobić to ręcznie po przez rozgniatanie.Na środek ciasta nakładamy pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki - tak aby zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano.Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź

Słodkie Przyjemności
"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 169

rybę. Mnóstwo podstawowych w kuchni czynności opisanych jest krok po kroku - np. przygotowanie owoców, warzyw, ryb i mięsa do dalszej obróbki. Makarony, faworki, jajka w koszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony.  Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo(...)przygotujemy makaronowe cukierki czy pierożki angnolotti albo tortelli. Pizza, focaccia, nadziewane kopytka... mogłabym tak jeszcze długo wymieniać, bo jest to naprawdę ciężkie tomisko!:) 500 stron i twarda okładka naprawdę nie ważą mało!Oprócz mnóstwa pomysłów na obiady - nie tylko z makaronem w roli głównej - znajdziemy tu też pyszne sałatki oraz ciasta i desery. Jest to naprawdę inspirująca książka dla każdego

Kraina Tysiąca Smaków
Chlebek "Pita" 107

dlatego, że ciasto przetrzymałam i wyschło troszeczkę jednak w smaku nic to nie przeszkadza. Mają świetną dziurę w środku w sam raz do nadziewania przeróżnymi farszami :) Z podanej ilości mi wyszło 12 bułeczek wielkości kajzerki lub 3 większe, gdy robiłam któregoś poprzedniego razu. Jeśli chcecie urozmaicić swój obiad, zestaw sałatkowy lub zamiast zwykłej pizzy chcecie taką "na odwrót" to pita(...)oliwy  1 i 1/3 szklanki wody Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody, mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej resztę składników. Wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się kleić więc stopniowo dodajemy jeszcze trochę mąki dopóki nie powstanie miękka, jednolita ale nieklejąca się masa. Takie ciasto zagniatamy przez około 20 min. - im dłużej zagniatane ciasto

Jedzeniomania
Diabelska pizza + personalizowana deska obrotowa do pizzy od My Gift Dna - pomysł na prezent! 132

Pizza ostra jak ogień ale w smaku rewelacyjna! Nieziemskiej ostrości nadaje kurczak w kurkumie, ostre papryczki chili i sos piri piri. Pizzę podałam na rewelacyjnej desce od  My Gift Dna . Jest to wysokiej jakości deska obrotowa z grawerowanym metodą laserową wierzchem. Metoda ta pozwala na to, że wierch jest gładki.  Deska wykonana jest z bukowego drewna i płynnie(...)Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa, cząbrem i kurkumą. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Placek smarujemy  sosem barbecue i sosem piri piri. Na brzegach pizzy układamy pokrojone w plasterki czarne oliwki. Układamy kolejno pokrojone w plasterki pieczarki

VioletoweKucharzenie
Muffinki a’la Pizza 143

łyżeczki przyprawy do pizzy lub własna kombinacja ziół mała cebula łyżka oliwy 50 g szynki 1 pomidor 50 g pieczarek 50 g sera żółtego Przygotowanie: Mleko podgrzać na kuchence lub dodać łyżkę gorącej wody (mleko ma być ciepłe- nie gorące). Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 min. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Masło rozpuszczamy(...)ciasta dodajemy cebulę z szynką, pieczarki, pomidora i połowę sera i mieszamy łyżką, mikserem lub ręcznie. Ja preferuje ostatnią opcję. Jak wszystkie składniki się wymieszają formujemy z nich kulki takie aby wypełniły formę na muffnki w około ¾. Każdą wypełnioną foremkę posypujemy z wierzchu pozostałym serem. Muffinki pieczemy w 180 C przez 25 min Dużym plusem Muffinek a’la pizza jest

Kulinarna Patilogia
Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami 154

grzybami Składniki: na 2 duże pizze Spód do pizzy, tutaj przepis 500 g leśnych pieczarek 2 ząbki czosnku 1 ½ łyżki masła 3 łyżki balsamicznego octu 100 g owczego sera typu feta 200 g dyni 2 łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel(...)przez 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym dnie. Upieczoną pizzę z grzybami posyp tymiankiem i żurawiną. Pokrój na kawałki

codojedzenia
Zimowa pizza 160

wtedy czas, żeby dobrze wyrobić ciasto, a potem cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Lubię podglądać przez szybkę piekarnika, jak rośnie; podwaja, potraja swoją objętość. Magia! Czasem żałuję, że rozumiem, jak działają drożdże... I dzisiaj też mam dla Was przepis na coś z drożdżami, choć jeszcze nie pulchniutką, słodziutką drożdżówkę. Zamiast tego: obiad. Pizza . Kto nie lubi pizzy, ręka w górę! Nikt(...)moim zdaniem, rzecz jasna). Za to pieczone buraczki, mmm... Poezja.  Jeśli więc macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Pizza z burakami i serem pleśniowym Składniki: (na 3 pizze) spód: 350 g mąki pszennej 150 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sos: 150 g serka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wypiek pizzy na kamieniu w domowych warunkach 129

Osiągnięcie chrupiącego spodu pizzowego ciasta we własnych czterech kątach jest możliwe. A to wszystko dzięki ponadczasowemu gadżetowi, który znalazł już sobie wielu wielbicieli i ich liczba nadal rośnie. To właśnie kamień do pizzy nadaje cały kunszt, który sprowadza się do tego, że w domowym piekarniku można wytworzyć istny, włoski klimat. Wystarczy zatem zaopatrzyć się w wybraną opcję, która równomiernie rozprowadza

Trochę smaku
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 136

nieco mylące. Bardziej praktyczny byłby zwykły czas podany w minutach. Kiedy dziś rano przygotowywałam pizzę z anchois oznaczoną symbolem zegara, byłam zła na siebie, że tak długo mi to zajęło. Dopóki nie sprawdziłam, że zegar nie oznacza że będzie szybko, tylko że ciasto można sobie przygotować wcześniej. Przydałby się też lepszy indeks, bo potrawy można wyszukiwać tylko po najważniejszym składniku

Ugotowane pozamiatane
PIZZA Z KOTLETEM 172

Kolejna propozycja Pizzy. Tym razem z kotletem mielonym. Czasem zostają nam kotlety z obiadu i nie wiemy co z nimi zrobić. Dlatego dziś chcę Wam pokazać inne zastosowanie :) Smacznego :) SKŁADNIKI:   Ciasto 10 g drożdży 100 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej Sól do smaku Szczypta cukru 15 ml oleju 100 ml wody średnio gazowanej Dodatki 2 kotlety mielone

Gotowanie Patki
Calzone z mięsem mielonym 195

różności do szybkiego zjedzenia. Z farszem do calzone podobnie jest jak ze składnikami na pizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami. Będziesz potrzebować Składniki na ciasto (z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza) mąką -500 g drożdże 20 dkg mleko

Wylizany Rondel
Pieczone panzerotti. 314

Dziś mam dla Was włoskie panzerotti. Te spore pierogi wywodzą się od pizzy. Przypominają calzone, aczkolwiek smażone są w głębokim tłuszczu. Ja jednak, mając na uwadze zbliżające się lato, postanowiłam jednak upiec je w piekarniku. Wyszły pyszne! Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto wypełnione soczystym nadzieniem. Dla nas rewelacja! Idealne na obiad, kolację, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują idealnie

Rozpustne gotowanie
Tarta z serem, łososiem i warzywami 129

Świetna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian  Tartę z cukinią i pomidorami   i  Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g  wędzonego łososia  250 g mozzarelli

Gosia gotuje
Urywki historii i kawałki ciasta. Maczane w oliwie. Focaccia. 184

wieków gromadząc rodzinę wokół paleniska , na którym początkowo była wypiekana.   Uważana za prekursorkę współczesnej pizzy , pierwotnie byłą jedynie mieszanką wody, mąki i soli. Ze względu na śródziemnomorski klimat nie sprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była bez ich udziału i z pominięciem wyrastania ciasta.  Z natury ma być płaska ,  dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi

KUCHARNIA
Zatapiane rogaliki 116

godzinie) (fot.2), wyjąć je na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 28 cm a następnie, podzielić na 8 trójkątów (w taki sam sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść około 1/2 łyżeczki nadzienia (fot.3) i zwijać od podstawy formując rogaliki (fot.4

Świat Ciasta
Ciasteczka francuskie 385

marmolady Przygotowanie :Mąkę, twaróg (chudy), miękką margarynę i żółtka mieszam razem wyrabiając ciasto. Gotową kulę dzielę na pół i w dwóch woreczkach daję do lodówki na 3h (moje było 4h). Po wyciągnięciu wałkuję go na grubość ok 2mm, kółkiem do pizzy wycinam kwadraty ok 4x4 cm, nakładam marmoladę, zawijam dwa rogi i piekę ok 15 minut w temp. 170oC

Mechanik w kuchni