ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:187/325)

1448. Placek z szynką 204

kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem bywa..Taki pieróg, placek ..pizza..nie wiem sama jak to właściwie nazwać..robiłam pierwszy raz...zaintrygował mnie dodatek surowych ziemniaków..jak dla mnie ..było smacznie...cytuję z książki plus moje małe zmiany.. Ciasto drożdżowe 35 dkg mąki 10 dkg mleka 10 g drożdży 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki

Moje domowe kucharzenie
Pizza z patelni 188

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Prosty sposób na smaczną pizzę, która zawsze jest udana i świetnie smakuje. Jej wielkość oraz dodatki zależą od preferencji każdego z Was. Poniżej przedstawię przykładową wersję. 20g drożdży 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli (płaska)  1 szczypta cukru Dodatkowo (wg uznania): sos pomidorowy szynka żółty(...)pozostawić na 30 minut - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na cienki placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni)  po około 3 minuty - z obu stron. (Najlepiej smażyć na średnim ogniu.) Po zdjęciu z patelni posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki (u mnie m.in. ser, szynka, kukurydza). Pizzę ponownie umieścić na patelni i pod przykryciem

Di gotuje
pizza szpinakowo-jajeczna... 206

wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec - pizza jest chrupiąca, pyszna, syta..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie z suszonymi pomidorami 226

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos słodko – ostry 199

Nie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 170

Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza,  z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo

Cztery Fajery
Paluchy drożdżowe z salami i serem 217

Wspaniała i pyszna przekąska dla małych i dużych smakoszy pizzy. Paluchy są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Doskonale nadają się zarówno na kolację jak i na przekąskę na wycieczkę. Doskonałe na ciepło i zimno. Koniecznie wypróbujcie :) Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek

Smakołyki Asi
Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 179

zostawiamy na półtorej godziny pod przykryciem. Po tym czasie ciasto powinno potroić objętość. Z ciasta formujemy bochenek, u mnie był okrągły. Przekładamy go do koszyczka wysypanego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypana mąką). Chleb powinien wyrastać ok. 45 minut. Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do pizzy lub z blachą do 230 st.C. Na dnie pieca umieszczamy metalową miseczkę z wodą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kwietniowe migawki 168

objawami przeziębienia. 4. Nowe zasłony do sypialni (pod kolor ścian ) :) 5. A na obiados... pizza! :D 6. Jeden z przepięknych zachodów słońca uchwyconych z naszej kuchni :) (w rzeczywistości są one jeszcze piękniejsze :)) 7. Przed Wielkanocą :) Koszyczek ze święconką i dekoracja świątecznego stołu - baranek z ciasta :) 8. Goście idą, goście! - czyli weekendowa cukiernia :) 9. No i znowu te paznokcie...;) Tym razem

My simple kitchen
Calzone z mięsem i warzywami 171

Calzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;)  Składniki:Ciasto:- drożdże – 30 g-mąka – 2 szklanki– cukier – 1 łyżeczka– sól – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
76 przepisów na jesienne obiady 164

rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką(...)dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica

Moja smaczna kuchnia
Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 198

dzieciństwa.     Gdy byłam mała uwielbiałam jeździć do babci, gdzie dostawałam najprostsze i najpyszniejsze danie na świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie(...)coś pyszniejszego. Były cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone.     Kiedy już byłam trochę starsza rodzice zabierali mnie i siostrę nad Adriatyk, gdzie raczyłam się prawdziwą włoską pizzą, lodami i makaronem, a dostępność świeżych owoców i warzyw wprawiała w osłupienie. Szczególnie zapamiętałam świeże figi, których próżno było szukać w polskich sklepach w latach 90-tych

Quinoa Raz!
Pizza alpejsko-prowansalska 181

się z kuchnią włoską, a tymczasem jest również w tradycji kuchni południowej Francji. Czytając wiosną książkę Petera Mayle'a pt. " Hotel Pastis ", w której bohaterowie zajadali się prowansalską pizzą, wciąż próbowałam dociec, gdzie leży różnica. Okazuje się, że w składnikach. We Francji daje się więcej dodatków. Najczęstszymi są: cebula (w dużej ilości), anchois i oliwki. Ponieważ nie znoszę anchois, postanowiłam(...)wyrośnie, uformować z niego placek (ja rozciągałam go w prostokąt). Na cieście rozłożyć ser z cebulą. Posypać resztą ziół prowansalskich. Na nich rozłożyć grzyby, a następnie plastry fig. Całość skropić oliwą.  Piec ok. pół godziny w temp. 180 stopni C. Na 5 minut przed końcem ułożyć na pizzy plastry mozzarelli. Podawać gorącą np. z crème fraîche lub śmietaną. Jeśli

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 208

była smaczna :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki na 1 pizze o średnicy 31 cm: 13 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 szklanki mąki pszennej  typ 0 (użyłam tej ze sklepu Mantini ) 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka(...)około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni przez około

Blondynka Gotuje
"Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli, bezglutenowa i zdrowa 321

niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce  Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu(...)papierem do pieczenia dokładnie ugniatając i wyrównując ją łyżką (jak na jednym ze zdjęć powyżej) - wkładamy do piekarnika na 30 minut na 180 stopni - wyciągamy pizzę, posypujemy resztą mozzarelli i wkładamy do piekarnika na ostatnie 5 minut SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Brokułowy pasztet z ciecierzycy + opis właściwości cieciorki  <klik

Pora na pora i pomidora

Proponowane wyszukiwania