My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pizza z tortownicy – słynna pizza z Chicago to zupełnie nowa odsłona dania słynnego na cały świat. O tej pizzie … Przeczytaj
My Blueberry CornerŚwietne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g
BullioMoja wersja empanadas na drożdżowym ziołowym cieście, w środku nadzienie z pieczarek, delikatnego sera mozzarella, czarnych oliwek i pasty z suszonych pomidorów. Uwielbiam go za łatwość
Wanilia i KardamonŚwietne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g
BullioŚwietne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g
BullioSkładniki: (średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików) ciasto: 200 g mąki pszennej 140 g mąki żytniej 10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru
KreatywnePiny/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Super szybki pomysł na smaczną przekąskę i wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Dodatki, które znajdą się na pizzy to rzecz indywidualna. Podałam przykładowe. (1 mała pizza; około 17 cm średnicy) 60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności) mleko do namoczenia pieczywa 1 jajko (małe) sól, pieprz Dodatki(...)smaku. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, położyć kawałki szynki, suszonych pomidorów i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotową pizzę można podawać z posiekanym szczypiorkiem, prażoną cebulką i innymi ulubionymi dodatkami
Di gotujePizza jest kolejną rzeczą którą uwielbiają miliony podobnie jak czekolada. Jednak bardzo rzadko robimy ją w domu. A to od nas zależy co na nią położymy i w jakich ilością. Połową sukcesu jest dobrze przygotowane ciasto. Najpierw podgrzewam mleko z wodą do takiej temperatury aż delikatnie zacznie mnie parzyć w palec. Wodę i mleko przelewam do miski gdzie(...)godzinę. Gdy ciasto już ładnie wyrosło wysmarowałem naczynie oliwą i rozciągnąłem do brzegów ciasto i smaruję sosem czosnkowym (2 ząbki czosnku, sól, pieprz, jogurt grecki), a następnie rozkładam składniki : ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony i mozzarelle. A na samą górę świeże pomidory. Tak zrobioną pizze wkładam do maksymalnie rozgrzanego piekarnika. Smacznego
Full Smakuschabu podsmażonego do miękkości z cebulą 250 gram żółtego sera 500 gram pieczarek przyprawa do pizzy dodatkowo: jajko papier do pieczenia Przygotowanie: Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek wlewamy wyrośnięty rozczyn, sól, mleko. Wrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Formujemy kulę, smarujemy oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją
Życie zaczyna się w kuchniużyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków, ale może też być pesto z rukoli z bazylią czy też pesto szpinakowe. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. Zielona pizza ze szparagami Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy(...)bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie
Kulinarne przygody Gatityznowu zjarałam pizzę :) to znaczy, pomidorki się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu(...)Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. przed pieczeniempo upieczeniu
Bon Appetit MałgorzatyKalifornii Zinfandel rose (podobnie, jak czerwone czy wzmacniane Zinfandele) uchodzi za trunek narodowy podawany często jako aperitif. Można je serwować do ciast, deserów, sałatek. Wino różowe dobrze odnajduje się również w duecie z daniami z makaronu, lekkimi sosami, pizzą, zapiekankami czy daniami na bazie drobiu. Dobrze sprawdzi się na przyjęciach, ponieważ ten orzeźwiający trunek przypada do gustu także osobom, które
Drinkologiapizzy upiekłam tzw "pizzę alzacką", którą akurat z pizzą nie ma wiele wspólnego, bo to raczej podpłomyk, ale pizze przypomina. To flammekueche lub flammkuchen (fr. tarte flambée) – "tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku ciętego w drobne słupki i śmietany. Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty emmentaler, biały
Bernika - moj kulinarny pamietnikbudyniem i cukrami , Az masa będzie jednolita, ser może mieć grudki-to nie przeszkadza (gęsty twaróg mielony też się nadaje) Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt, kółkiem do krojenia pizzy lub radełkiem wycinać naprzemiennie trójkąty . U podstawy każdego trójkąta nakładać pełną łyżeczkę nadzienia serowego, zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka
Wanilia i KardamonBrot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Polecam! Te cynamonowe bezglutenowe chałki trafiają na listę moich ulubionych bezglutenowych wypieków. Ps. z tego samego ciasta możecie przygotować okrągłe bułeczki! Też będzie pysznie! SKŁADNIKI: ( 8-10 chałek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże
Ostra na Słodkomiski. Dodałam odrobinę soli. Wszystko zagniotłam na gładką masę, przykryłam ściereczką i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ładnie wyrosło. Wyrobiłam raz jeszcze i podzieliłam na 4 części. Z każdej formowałam kółko jak na pizzę i dzieliłam na 8 części. Nakładałam powidła i zawijałam w rogaliki. Piekłam 20 minut w 180 stopniach. Jak wystygły posypałam cukrem
Pieprzyć z FantazjąSylwestra jedynie dokończyć. Dlatego ja już mam przygotowany sos romesco , który wykorzystam do nadzienia francuskiego ciasta. Przystawki z francuskiego ciasto to najszybsze i najprostsze przekąski na ciepło. Popularne zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Lubimy mini pizze i od dawna są one w moim sylwestrowym menu. Tutaj fantazja nie ma granic. Pizze można obłożyć krewetkami, salami, pieczarkami, pleśniowym serem
codojedzeniaMasz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci
kolorowotorcikowosprężyste. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość to podzielić ciasto na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkować formując okrągłe koło, wyciąć trójkąty.( tak jak kroi się pizzę ) Na każdym nałożyć marmoladę i zwinąć formując rogaliki. Rozłożyć rogaliki na blaszce i tak pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Pokoleńkostkę o boku około 1 cm. Połączyć z mąką i cukrem. Można dodać nieco cynamonu jeżeli ktoś bardzo go lubi :-) Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o grubości około 5mm i rozcinamy jak pizze - na 8 kawałków. Na każdą końcówkę nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy tak by powstał rogalik. Instrukcję zawijania rogalików pokazywałam przy okazji
Poezja Smaków - blog kulinarnySzybkie i małe, czyli idealne na przekąski. Zwłaszcza na imprezach. Pizze lubi w zasadzie każdy. Podstawowy problem z jej zrobieniem jest taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto. W tej wersji, stosujemy gotowe ciasto francuskie, żeby gotową przekąskę mieć na stole już w 25 minut. Tym razem jako nadzienia użyjemy klasycznego polskiego połączenia kiełbasy z cebulą i serem
Milion Smakówpodsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Nożem do pizzy podzielić go na kwadraty o boku 4x4 cm lub większe. Nałożyć farsz na każdy kwadracik i złożyć na róg
O kuchni z uczuciemCalzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje .Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto: 25 gr. drożdże
Smaczne PotrawySkładniki mokre połączyć z suchymi i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części. Ręką uformować płaskie koło i poprzecinać wzdłuż, przez środek - tak jakby się pizzę kroiło (ja nawet używam noża do pizzy). Na szerszy koniec trójkąta położyć łyżeczkę dżemu i zawijać w stronę węższego końca
W kuchni u Monikiczosnek, ziemniaka, mozzarellę, pesto. Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Ciasto już odpoczęło, to czas najwyższy je rozwałkować i wykrawać nasze pierożki. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy. Nakładamy na środek mniej więcej łyżeczkę farszu
Karczma HonoriettyJako ,że dzisiaj dzień pizzy ,nie mogliśmy sobie darować popełnienia jej. Jak każda smaczna ,bądź najsmaczniejsza z własnymi ulubionymi dodatkami. Składniki Ciasto: 2 niepełne szklanki mąki 20 g świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłej wody 2 łyżki oliwy sól Dodatki: 200 g pieczarek cebula 2 jajka 250 g filetu z kurczaka pomidor papryka czerwona papryka zielona 150 g ulubionego sera żółtego
R'n'G KitchenProsta i mocno paprykowa pizza. Sprawdzi się na ogromnego głoda. Można ją przygotować dzień wcześniej, ponieważ smakuje jeszcze lepiej drugiego dnia. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 30 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Dodatkowo: 3 łyżki keczupu 2 łyżki oregano 10 plastrów wędliny 2 czerwone papryki
VioletoweKucharzenielecz pieczone w piekarniku.No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem.Można przygotować empanada z kurczakiem można i z sardynkami. Dzisiaj
Smaki Brazylii