ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:175/325)

Pizza z tortownicy – słynna pizza z Chicago 162

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pizza z tortownicy – słynna pizza z Chicago to zupełnie nowa odsłona dania słynnego na cały świat. O tej pizzie … Przeczytaj

My Blueberry Corner
Focaccia z oliwkami i pomidorami 108

Świetne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g

Bullio
Empanadas z pieczarkami i oliwkami 146

Moja wersja empanadas na drożdżowym ziołowym cieście, w środku nadzienie z pieczarek, delikatnego sera mozzarella, czarnych oliwek i pasty z suszonych pomidorów. Uwielbiam go za łatwość

Wanilia i Kardamon
Focaccia z oliwkami i pomidorami 149

Świetne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g

Bullio
Focaccia z oliwkami i pomidorami 148

Świetne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g

Bullio
Pizza na cieście pszenno-żytnim z sosem śmietanowym, kurczakiem i słodką papryką 131

Składniki: (średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików) ciasto: 200 g mąki pszennej 140 g mąki żytniej 10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru

KreatywnePiny
Pizza z chleba 156

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Super szybki pomysł na smaczną przekąskę i wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Dodatki, które znajdą się na pizzy to rzecz indywidualna. Podałam przykładowe.   (1 mała pizza; około 17 cm średnicy) 60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności) mleko do namoczenia pieczywa 1 jajko (małe) sól, pieprz Dodatki(...)smaku. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, położyć kawałki szynki, suszonych pomidorów i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotową pizzę można podawać z posiekanym szczypiorkiem, prażoną cebulką i innymi ulubionymi dodatkami

Di gotuje
Serowa pizza 192

Pizza jest kolejną rzeczą którą uwielbiają miliony podobnie jak czekolada. Jednak bardzo rzadko robimy ją w domu. A to od nas zależy co na nią położymy i w jakich ilością. Połową sukcesu jest dobrze przygotowane ciasto. Najpierw podgrzewam mleko z wodą do takiej temperatury aż delikatnie zacznie mnie parzyć w palec. Wodę i mleko przelewam do miski gdzie(...)godzinę. Gdy ciasto już ładnie wyrosło wysmarowałem naczynie oliwą i rozciągnąłem do brzegów ciasto i smaruję sosem czosnkowym (2 ząbki czosnku, sól, pieprz, jogurt grecki), a następnie rozkładam składniki : ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony i mozzarelle. A na samą górę świeże pomidory. Tak zrobioną pizze wkładam do maksymalnie rozgrzanego piekarnika. Smacznego

Full Smaku
Calzone 122

schabu podsmażonego do miękkości z cebulą 250 gram żółtego sera 500 gram pieczarek przyprawa do pizzy  dodatkowo: jajko papier do pieczenia Przygotowanie: Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek wlewamy wyrośnięty rozczyn, sól, mleko. Wrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Formujemy kulę, smarujemy oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją

Życie zaczyna się w kuchni
Zielona pizza ze szparagami 172

użyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków, ale może też być pesto z rukoli z bazylią czy też pesto szpinakowe. Serdecznie zachęcam do wypróbowania.  Zielona pizza ze szparagami Składniki na  2 placki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy(...)bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie

Kulinarne przygody Gatity
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 179

znowu zjarałam pizzę :) to znaczy, pomidorki się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu(...)Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. przed pieczeniempo upieczeniu

Bon Appetit Małgorzaty
Zinfandel rose – lekkie wino ze słonecznej Kalifornii 172

Kalifornii Zinfandel rose (podobnie, jak czerwone czy wzmacniane Zinfandele) uchodzi za trunek narodowy podawany często jako aperitif. Można je serwować do ciast, deserów, sałatek. Wino różowe dobrze odnajduje się również w duecie z daniami z makaronu, lekkimi sosami, pizzą, zapiekankami czy daniami na bazie drobiu. Dobrze sprawdzi się na przyjęciach, ponieważ ten orzeźwiający trunek przypada do gustu także osobom, które

Drinkologia
Flammkuchen (tarte flambee) 132

pizzy upiekłam tzw "pizzę alzacką", którą akurat z pizzą nie ma wiele wspólnego, bo to raczej podpłomyk, ale pizze przypomina. To flammekueche lub flammkuchen (fr. tarte flambée) – "tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku ciętego w drobne słupki i śmietany. Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty emmentaler, biały

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rogaliki drożdżowe z serem 683

budyniem i cukrami , Az masa będzie jednolita, ser może mieć grudki-to nie przeszkadza (gęsty twaróg mielony też się nadaje) Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt, kółkiem do krojenia pizzy lub radełkiem wycinać naprzemiennie trójkąty . U podstawy każdego trójkąta nakładać pełną łyżeczkę nadzienia serowego, zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka

Wanilia i Kardamon
BEZGLUTENOWE CYNAMONOWE CHAŁKI 125

Brot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Polecam! Te cynamonowe bezglutenowe chałki trafiają na listę moich ulubionych bezglutenowych wypieków. Ps. z tego samego ciasta możecie przygotować okrągłe bułeczki! Też będzie pysznie! SKŁADNIKI: ( 8-10 chałek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże

Ostra na Słodko
drożdżowe rogaliki 145

miski. Dodałam odrobinę soli. Wszystko zagniotłam na gładką masę, przykryłam ściereczką i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ładnie wyrosło. Wyrobiłam raz jeszcze i podzieliłam na 4 części. Z każdej formowałam kółko jak na pizzę i dzieliłam na 8 części. Nakładałam powidła i zawijałam w rogaliki. Piekłam 20 minut w 180 stopniach. Jak wystygły posypałam cukrem

Pieprzyć z Fantazją
Menu sylwestrowe czyli jedzenie na Sylwestra 600

Sylwestra jedynie dokończyć. Dlatego ja już mam przygotowany sos romesco , który wykorzystam do nadzienia francuskiego ciasta. Przystawki z francuskiego ciasto to najszybsze i najprostsze przekąski na ciepło. Popularne zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Lubimy mini pizze i od dawna są one w moim sylwestrowym menu. Tutaj fantazja nie ma granic. Pizze można obłożyć krewetkami, salami, pieczarkami, pleśniowym serem

codojedzenia
Focaccia z serem feta i oliwkami 172

Masz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci

kolorowotorcikowo
Pyszne rogaliki z dżemem 127

sprężyste. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość to podzielić ciasto na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkować formując okrągłe koło, wyciąć trójkąty.( tak jak kroi się pizzę ) Na każdym nałożyć marmoladę i zwinąć formując rogaliki. Rozłożyć rogaliki na blaszce i tak pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Pokoleń
Biszkoptowe rogaliki z jabłkami (na drożdżach). 165

kostkę o boku około 1 cm. Połączyć z mąką i cukrem. Można dodać nieco cynamonu jeżeli ktoś bardzo go lubi :-) Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o grubości około 5mm i rozcinamy jak pizze - na 8 kawałków. Na każdą końcówkę nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy tak by powstał rogalik. Instrukcję zawijania rogalików pokazywałam przy okazji

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mini pizze z ciasta francuskiego z kiełbasą i cebulą 151

Szybkie i małe, czyli idealne na przekąski. Zwłaszcza na imprezach. Pizze lubi w zasadzie każdy. Podstawowy problem z jej zrobieniem jest taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto. W tej wersji, stosujemy gotowe ciasto francuskie, żeby gotową przekąskę mieć na stole już w 25 minut. Tym razem jako nadzienia użyjemy klasycznego polskiego połączenia kiełbasy z cebulą i serem

Milion Smaków
Uszka z kapustą i pieczarkami 155

podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Nożem do pizzy podzielić go na kwadraty o boku 4x4 cm lub większe. Nałożyć farsz na każdy kwadracik i złożyć na róg

O kuchni z uczuciem
Calzone z mięsem i warzywami 108

Calzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje .Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto: 25 gr. drożdże

Smaczne Potrawy
Rogaliki z dżemem. 94

Składniki mokre połączyć z suchymi i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części. Ręką uformować płaskie koło i poprzecinać wzdłuż, przez środek - tak jakby się pizzę kroiło (ja nawet używam noża do pizzy). Na szerszy koniec trójkąta położyć łyżeczkę dżemu i zawijać w stronę węższego końca

W kuchni u Moniki
Schlützkrapfen inaczej 128

czosnek, ziemniaka, mozzarellę, pesto. Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Ciasto już odpoczęło, to czas najwyższy je rozwałkować i wykrawać nasze pierożki. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy. Nakładamy na środek mniej więcej łyżeczkę farszu

Karczma Honorietty
Pizza hawajska (wg Mo!) 114

Jako ,że dzisiaj dzień pizzy ,nie mogliśmy sobie darować popełnienia jej. Jak każda smaczna ,bądź najsmaczniejsza z własnymi ulubionymi dodatkami. Składniki Ciasto: 2 niepełne szklanki mąki 20 g świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłej wody 2 łyżki oliwy sól Dodatki: 200 g pieczarek cebula 2 jajka 250 g filetu z kurczaka pomidor papryka czerwona papryka zielona 150 g ulubionego sera żółtego

R'n'G Kitchen
Pizza ze smażoną papryką 113

Prosta i mocno paprykowa pizza. Sprawdzi się na ogromnego głoda. Można ją przygotować dzień wcześniej, ponieważ smakuje jeszcze lepiej drugiego dnia. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 30 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Dodatkowo: 3 łyżki keczupu 2 łyżki oregano 10 plastrów wędliny 2 czerwone papryki

VioletoweKucharzenie
Empanada z kurczakiem 320

lecz pieczone w piekarniku.No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem.Można przygotować empanada z kurczakiem  można i z sardynkami. Dzisiaj

Smaki Brazylii