Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych
Grahamka, weka i kajzerkamój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;)Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagodziny). Przygotować 2 - 3 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna). Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm . Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać(...)Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić
Posadzone i zjedzonechińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg wie jak pyszne – są po prostu miłą alternatywą dla pizzy, sushi czy gyrosa (tak, tak, zdarza nam się że coś zamawiamy zamiast gotować
Karo in the Kitchenporę, czosnek, dodać drobno pokrojony, opłukany szpinak, kucharka i podsmażać mieszając do odparowania wody, wystudzony szpinak rozsmarować na cieście na szpinaku poukładać pokrojone pomidory, mozzarellę piec w 200 C około 35-40 minut na 2 poziomie, grzanie góra/dół pizzę kroić lekko przestudzoną, jest chrupiąca, smaczna, syta..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut). W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę(...)upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać. Uwaga: w wersji razowej połowę mąki pszennej zastępujemy mąką pszenną razową. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić
Gotuj Sam!odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.8. Gdy ciasto podwoi objętość odgazowujemy je, czyli uderzamy w nie pięścią, aby pozbyć się powstałych w czasie wyrastania gazów.9. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat i formujemy bochenek. Bochenek przekładamy na wysypaną mąką czystą ściereczkę i umieszczamy w koszyku do wyrastania chleba lub -jak ja- w durszlaku. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy(...)jaką temperaturę. 10. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni -najlepiej przed włączeniem wstawić do niego kamień do pizzy lub grubą blachę z wyposażenia piekarnika żeby się nagrzały przed pieczeniem. Na spodzie piekarnika, jak się już nagrzeje- wstawiamy małą keksówkę z gorącą wodą.11. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na łopatkę, którą posypujemy kaszą manną, żeby się lepiej chleb zsunął
UgotujmyTo.plJesteśmy fanami pizzy…cała nasza trójka :) Dlatego w prawie każdy weekend przyrządzam na obiad to danie. Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano(...)Odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem. Na wierzchu ukladamy pokrojoną mozzarellę i ser wędzony. Posypujemy listkami bazylii i oregano. Całość razem z papierem delikatnie zsuwamy na gorącą blaszkę ( dzięki temu, że będzie nagrzana […] Artykuł Pizza z pomidorami malinowymi, papryką i wędzonym serem pochodzi z serwisu
Mienta blogpizzę. Natężenie łysych głów i złotych łańcuchów przekraczało masę krytyczną. Ale w tej głośnej, pełnej grubiańskich tekstów atmosferze czuliśmy się znacznie lepiej niż w wyniunianych knajpach bliżej centrum. A pizza... mmm! Marzenie! Mozaikę muszę pokazać. Jedna czwarta placu Czterech Kątów, łączącego cztery dzielnice Palermo. Kolejna wycieczka z którą się zmierzyliśmy była do średniowiecznego miasteczka Erice. Przed wyjazdem miałam trochę obaw(...)tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem na wierzchu. No i arancini- ryżowe kule z nadzieniem
les mirabellesmusicie spróbować takie upiec. Można je podawać również z ulubionym swoim sosem. Taka inna trochę wersja pizzy, żeby nie było nudno :) Zaczął się rok szkolny, a wraz z nim szykowanie kanapek do szkoły dla dzieci. Takie bułeczki będą idealne na drugie szkolne śniadanie. Ciasto 250 ml mleka 100 g masła, roztopionego 1 łyżka cukru 2 jajka(...)dłoni. Z wyrobionego ciasta uformować kulkę i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. U mnie trwało to około 1h. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 18 części. Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować ją na płasko. Posmarować sosem, nałożyć szynkę, starty ser i zwinąć w kulkę. Układać
O kuchni z uczuciemBłyskawiczna tarta (jeżeli ktoś korzysta z gotowego ciasta francuskiego) :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaSkładniki: (średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików) Ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli
KreatywnePinysurowej cebuli. W samych Niemczech flammkuchen występuje w różnych wariacjach smakowych. Dzisiaj prezentuję Wam najbardziej podstawową, która to właśnie urzekła mnie smakiem. Inspiracja: kulinarna mekka Składniki na 4 porcje Ciasto (na 2 placki takie jak na zdjęciu): 500g mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek Ok. 250 ml wody 1 łyżeczka soli Nadzienie: 300 g crème fraîche lub wymieszane(...)smaku Pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Jeżeli macie kamień do pieczenia pizzy włóżcie go do piekarnika, a następnie nastawcie piekarnik. Do miski dodać mąkę i sól. Wymieszać suche składniki. Następnie dodać oliwę i powoli wodę. Ugniatać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące
Fabryka pomysłówsmak. Świetna przekąska na ciepło i na zimno. Warto wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej -opak. drożdży instant (7g) -2 łyżki oleju lub oliwy -1 szklanka letniej wody -szczypta cukru -płaska łyżeczka soli -olej -przecier pomidorowy -pieprz, sól -przyprawa do pizzy lub inne ulubione zioła -3 małe cebule -opcjonalnie: ser żółty Wykonanie: Cebulę kroimy dowolnie
KasiekGotujeczekoladowy do nadziania opcjonalnie cukier puder do posypania Masło siekamy z mąką. Dodajemy serek i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Za pomocą radełka dzielimy na 12 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po pół łyżeczki nadzienia lub owoc (ja zrobiłam je z truskawkami). Zwijamy do środka
Mienta blog