ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:171/325)

Pizza torpeda 173

ochoty na spędzenie kilku kwadransów na przygotowanie super dobrego i szybkiego jedzenia  ,i ta dzisiejsza pizza jest przykładem na to że smaczna jest , nawet bardzo , ale nie zbyt zdrowa , ale czasem można i tak zgrzeszyć, raz nie zawsze  . Składniki  1 ciasto drożdżowe gotowe  6 plastrów sera żółtego  6 plastrów mortadeli  4 łyżki sosu tzatzyki(...)Wykonanie  Na gotowe rozłożone ciasto na blaszce , smarujemy sosem tzatzyki  następnie wykładamy nasza mortadelę , ser żółty i gotowe , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 10 , 15 minut . Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i gotowa pizza torpeda do podania

Mój Smak
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 136

połowę ciasta, reszta wraca pod przykrycie. Równocześnie rozgrzewam piekarnik do 220 stopni wraz z odwróconą blachą. Połowę ciasta dzielę na 6 pokaźnych trójkątów Delikatnie rozciągam je rękami nadając bardziej płaski kształt. Wycinam w listkach otwory, używam do tego kolistego noża do pizzy. Otwory delikatnie naciągam palcami. W pieczeniu mają tendencję do zasklepiania się. Gotowe od razy kładę na gorącą odwróconą

I tu będę miała takie te
Sos czosnkowy 148

Idealny dodatek do pizzy, dań z grilla, sałatek itp. Prosty i smaczny Składniki:3-4 ząbki czosnku3 łyżki majonezu4 łyżki śmietanyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Śmietanę połączyć z majonezem

Oryginalny smak
Brownie z solonym karmelem 133

pocieszenie, na głód czekoladowy, na dzień wolny, na spotkanie ze znajomymi. Mam też dreszcz, bo moja silna wola przy tym cieście okazała się wyjątkowo słaba... Na początku miały być lava cake's. Ale mieliśmy gości i zaplanowaną pizzę. Bałam się, że jak do gorącego piekarnika po pizzy włożę babeczki, to przejdą jej zapachem. A skoro już miałam składniki (tzn. gównie(...)Ganache , czyli stopiona czekolada z kremówką,  powstała tylko tylko dlatego, że czekoladę w ilości hurtowej kupiłam w promocji :) Dziś, kiedy wróciliśmy z zimowego spaceru, marzyłam o kawałku tego ciasta do kawy, ale może i lepiej, że go nie było, bo na jednym mogłoby się nie skończyć... BROWNIE Składniki: 200 g gorzkiej czekolady  200 g masła

bistro mama
PIZZA HAWAJSKA 90

już podrosła, równie chętnie urzęduje w kuchni, ale przynajmniej zaciera ślady swoich kulinarnych eksperymentów.  Pizza hawajska to ulubiona pizza mojej Dominiki. Nie dość, że ulubiona to w całości przygotowana przez nią samą. Pod moim czujnym okiem oczywiście :) SKŁADNIKI: na ciasto 2 szkl mąki 4 dkg świeżych drożdży 1/2 szkl wody 2 łyżki oleju szczypta soli sos 2 pomidory(...)solą i pieprzem, oraz ziołami.   Ciasto rozciągając, uformować w kształcie koła, układając na papierze do pieczenia. Posmarować całość sosem i posypać startym serem.  Na wierzchu ułożyć pokrojoną szynkę i kawałki ananasa. W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni. Przekładamy na rozgrzany pizzę na papierze i pieczemy około

Kuchnia w opałach
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 168

rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną niebanalnie to smakować będą genialnie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce), 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane), 1 łyżka ajvaru ostrego, 1 duża biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki(...)Cebulę i cukinię kroimy w cienkie plastry, a bakłażan na mniejsze kawałki (kostkę lub plasterki , a następnie na części jak pizzę). Wszystko przekładamy do miski, polewamy niewielka ilością oleju i doprawiamy przyprawą do warzyw i całość mieszamy. Ciasto rozwijamy, kroimy 6 prostokątów i układamy na brytfance wyłożonej  papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy na wierzch

Moniki Smakołyki
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 283

podzielić na dwie kulki. Pierwszą rozwałkować na koło, a następnie podzielić je nożem na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy z trójkątów nałożyć Nutellę lub marmoladę (zwykłe dżemy nie nadają się, ponieważ są zbyt rzadkie). Następnie od "podstawy" trójkąta do "wierzchołka zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika. Z drugą kulką ciasta postąpić tak samo. Zwinięte rogaliki ułożyć

Anielska Kuchnia Ani
Nadziewany włoski chlebek na ricottcie 114

włoską kuchnie i ich produkty. Ostatnio postanowiłam przygotować wariację na temat pizzy. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie to pyszna propozycja na przykład na kolację lub na wieczór z przyjaciółmi z winem Nadzienie jest proste i typowo włoskie, ale możecie oczywiście poeksperymentować i dodać to co najbardziej lubicie. Ciasto jest fenomenalne – nie klei się do rąk i jest bardzo plastyczne(...)rozpuszczą. Później dodajemy do nich wodę i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, ricottę i zaczyn. Później zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy go na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek. Jeden z nich układamy na papierze do pieczenia, a na nim salami, pokrojony w plasterki ser i rukolę

PatiGotuje
ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI NA GRAHAMOWYM SPODZIE 162

szkl. ciepłej maślanki, 5 łyżek ciepłej wody Nadzienie: kilka plastrów grubej kiełbasy, sos pomidorowy (taki jak do pizzy), 25 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżki masła, 4 ogórki kartuskie , ketchup, 4 łyżki startego żółtego sera, cebulka prażona sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe

słodki bratek
Pizza z salami i oliwkami 116

warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka(...)placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na  spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję w ćwierć plastry, a salami kroję w pół plastry

Bea(u)ty kitchen
FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 131

sernik dyniowy , a teraz postawiłam na Focaccię , kierując się myślami w kierunku ukochanych Włoch. Delikatne ciasto drożdżowe ( u mnie z dodatkiem oleju Carotino – stąd ten kolor ) nadziewane pieczoną dynią i zamarynowanym na ostro kurczakiem smakuje fantastycznie. Jest to świetny zamiennik pizzy, pizzerinek czy też drożdżówek. Dodatek odrobiny tymianku i soli morskiej sprawia, że ciężko oderwać się od niej

Ostra na Słodko
Przekąska do kina czyli maca z maroru ala pizza 111

jest niejako przodkiem hostii. Moją macę postanowiłem podać z maroru czyli ziołami, przy czym do końca nie wiadomo jakimi, także pozostawia to duże pole do popisu. Pójście w stronę pizzy, jest wręcz idealne do filmu.  Co prawda mojej babci powiedzieli w szkole, że prawdziwa maca jest z krwią niemowlaka i ona wierzy, ze to prawda, co było dla mnie(...)mąki dodajemy trochę oleju, wody, oregano i soli i ugniatamy ciasto. Regulujemy konsystencję wodą lub mąką, tak aby uzyskać ciasto, które nie będzie przylepiało się nam do rąk. Rozwałkowujemy na płaski placek i kroimy na kawałki jak pizzę. To ma nie tylko zabieg estetyczny, ale lepiej się piecze. Metalową patelnię, bez żadnych sztucznych powłok, rozgrzewamy (bez oleju) i przypiekamy

Kryzysowa Książka Kucharska
ToTò Eataliano - prawdziwa Italia w Warszawie 104

testem jeśli chodzi o kuchnie włoską, czyli pizzę. Muszę przyznać, że ToTò przeszło test baaardzo pozytywnie. Próbujemy kilka odsłon pizzy: z sosem pomidorowym, mozzarellą DOP, szynką parmeńską, salami, gorgonzolą i karmelizowaną,  cebulką. Wszystkie są na bardzo cienkim cieście. Najbardziej smakuje mi ta z karmelizowaną cebulą i pleśniowym serem. I teraz la grande finale, czyli deser! Na stół wjeżdża(...)włoskiej biesiadzie ten mały i niepozorny lokal zdecydowanie wysunął się na czołówkę, jeśli chodzi o prawdziwą kuchnię włoską w Warszawie. Jeśli tak jak ja kochacie dobrą pastę i pizzę, to koniecznie tu wpadnijcie. Ja sobie już ostrzę zęby na kolejną wizytę i zastanawiam co zamówię tym razem. ToTò Eataliano ul. Poznańska 5 00-680 Warszawa Telefon

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto pełne czekolady na 1. urodziny bloga 180

boku arkusza (czyli odwrotnie niż jest na filmiku poniżej). Następnie, przy pomocy zwykłego noża lub noża do pizzy wykrawamy paski (tak jak na filmiku) i zawijamy w warkocz. Jajko roztrzepujemy w miseczce i przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzamy na wierzchu zawiniętego ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego

Be Fit Be Strong
Wytrawne gofry 159

jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz przyprawa do  pizzy dowolne dodatki: ogórek, pomidor, szynka, ser żółty Szynkę , ogórek , pomidor, ser pokroić w kostkę.Mąkę wymieszać z mlekiem i resztą składników, dodać pokrojone dodatki i wymieszać.Wylewać ciasto do rozgrzanej gofrownicy i piec gofry

Moje domowe kucharzenie