cukier i mieszaj łyżką. Dalej wyrabiaj ciasto ręką aż powstanie jednolita kula. Jeżeli ciasto się lepi dodaj trochę mąki i dalej wyrabiaj. Rozgniataj ciasto dłońmi na gruby placek, a następnie rozciągaj aż do uformowania spodu pizzy. W ten sposób uformowaną pizzę układaj na blasze posmarowanej odrobiną oleju . Dłońmi rozprowadzaj placek tak, żeby zajmował całą formę i był w kształcie koła
Przepisy kulinarne babci Antoninybardziej się ucieszyłam ,że mogę wziąć udział w testach na TRND. Przyjęło się, że ser zottarella używany jest głównie do dań wytrawnych, sałatek, pizzy ... Ja zrobiłam rogaliki na słodko, zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka sera zottarella (125g classic lub light) 3 łyżki płatków migdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka brązowego cukru
Radość kipiąca uśmiechem.trudno byłoby sos rozsmarować na takim cieście, więc ja po prostu układam małe porcyjki sosu co 2 cm. UŁÓŻ BÓB I FETĘ NA CIEŚCIE i posyp tymiankiem, wstaw do piekarnika na około 20 minut, jednak obserwuj pizze, może się zdarzyć, że będzie potrzebować kilku minut mniej lub więcej. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolibułkach drożdżowych lub brioszkach korzystałam z drugiej metody. Bułki lub ciasto drożdżowe można łączyć z wieloma składnikami: serkiem, owocami, dżemem czy kruszonką. Z ciasta drożdżowego, oczywiście przy minimalnej ilości cukru, powstają również wytrawne potrawy np. pizza. Serniki Tego działu chyba nie muszę za bardzo przedstawiać Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem sernika jest ser, twaróg lub gotowy ser na serniki(...)wadami) jest pyszny. A tutaj podrzucam wam kilka propozycji na serniki najprostsze: starciatella z malinami , brzoskwioniowy , migdałowy czy czekoladowy Sernik idealny na różne okazje Sernik straciatella z malinami Ciasto parzone (ptysiowe) Ciasto parzone wykorzystujemy głównie do ptysi, eklerek czy karpatek. Charakterystyczny dla niego jest brak cukru, a także lekkość. Skąd nazwa? Wodę z tłuszczem gotujemy a następnie dorzucamy mąkę
Relaxtimeposypania Zacznij od przygotowania cukinii według przepisu w linku. Możesz przyrządzić dużą porcję cukinii i resztę wykorzystać do salatki lub dodatkowej pizzy. Rozpuść drożdże w mleku podgrzanym do temperatury pokojowej. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia. Zacznij od mniejszej ilości mleka i stopniowo dolewaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przykryj(...)misę z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na termoobieg na 250ºC. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i rozwałkuj na cienki placek, około 3 mm grubości. W małym garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw
codojedzeniazagościć nawet na kolację ;)Składniki:Składniki na 2 pizze:3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy:używam takiego ze słoików1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki(...)łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosy. Układam też pokrojone w plastry
Z Majeczką w kuchniCiasto drożdżowe doskonale sprawdza się także w wersji wytrawnej. To oczywiście żadna nowość, bo każda pizza jest tego doskonałym przykładem. Dzisiejsza moja propozycja to takie mini- pizzerinki z farszem typu "co w lodówce miałam" ;) Drożdżówki z pieczarkami Rozczyn drożdżowy: 2 łyżki letniego mleka, 20 g drożdży,1 łyżeczka cukru (z w/w składników zrobić rozczyn, pozostawić
bastalenapozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę.Kruszonka:Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami.Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy je na 4 części i z każdej ugniatamy okrągły blacik jak na pizze, takie grubszy. Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy na nie kruszonką (obficie).Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
Moje pyszne gotowanieposypujemy cukrem trzcinowym i dodajemy płatki migdałowe. Przykrywamy drugim krążkiem, który smarujemy masłem orzechowym. Przykrywamy kolejnym, trzecim krążkiem ciasta, na który nakładamy porcję masła orzechowego. Przykrywamy ostatnim, czwartym. Krążki nałożone jeden na drugi delikatnie dociskami i za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy jak rogale, zaczynając od zewnętrznej części. Rogale układamy po obwodzie
Moniki Smakołykisprecy zowane z jakimi dodatkami bohaterowie jedli pizzę, więc u mnie jest to pizza salami. Zazwyczaj do każdej pizzy robię własne sosy pomidorowe, ale tym razem z braku czasu jest to szybka wersja z przecierem pomidorowym i ziołami. SKŁADNIKI Na ciasto: 600 g mąki pszennej (u mnie 400 g tortowej, 200 g wrocławskiej) 60 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)Całość oprószyć rozdrobnioną kulką moz zarelli i włożyć do piekarnika na 5-7 minut (do momentu aż ciasto ładnie zacznie wyrastać). Po tym czasie blaszkę wyciągnąć, oprószyć całość żółtym serem i oregano , ponownie wło żyć do piekarnika. Piec do momentu aż pizza będzie ładnie rumiana (czyli gdzieś kolejne 5-7 minut
Passions hobbies lifezaspokoić te potrzeby zrobiłyśmy pizze owocową. Pomysł ten niektórym moze wydawać się dziwny, ale uwierzcie, jej smak was przekona że warto było! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: Duża blacha Składniki: 2 banany 3 brzoskwinie z puszki 5 plasterków ananasa Kilka plasterków chudej drobiowej wędliny Ok 250g żółtego sera Ketchup Ciasto przygotujemy według tego przepisu. Jako(...)brzoskwinie w plasterki, a ananasa na mniejsze kawałki. Wędline drzemy lub kroimy na mniejsze części. Ser ścieramy na tarce. Rozwałkowane ciasto polewamy sosem i układamy wszystkie owoce, wędline,a wierzch posypujemy żółtym serem i oregano. Pizzę wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w temp 180 stopni. Podajemy na ciepło
Kolizje Smakówzrobi sobie zawijaska bez problemu w domu. Poświęcicie max godzinę na przygotowanie, więc to niewiele więcej niż oczekiwanie na pizzę :P Zobaczcie jakie piękne cudeńko nam wyszło. A teraz do dzieła ! Bakłażany zapiekane w cieście francuskim (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 bakłażan młody 3 łodygi selera naciowego 10 średnich pieczarek 100 g twarogowego solonego sera bałkańskiego oliwa
vegetanieJest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta –
Kuchnia PokoleńTakie małe prostokątne pizze sprawdzą się jako przystawka na domowych imprezach. Smaczne salami z posypką paprykową, ciągnący ser i żółtka chrupiąca papryka smakują wyśmienicie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody (letniej) Dodatkowo: Keczup łagodny lub passata pomidorowa 12 plastrów salami z posypką(...)Wycinamy z niego mniejsze prostokąty (10x15 cm). Mi wyszło 12 sztuk. Wszystko zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto. Każdy mały prostokąt smarujemy keczupem. Na nim układamy salami oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie rozkładamy pokrojoną w kosteczkę żółta paprykę oraz kostki sera feta. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut. Przed końcem pieczenia każdy obsypujemy startym żółtym
VioletoweKucharzenieSmaczna niby pizza, niby omlet to danie które zawojuje podniebieniem naszych najmłodszych, idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Dodatek kukurydzy, pieczarek, salami i żółtego sera nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Można oczywiście wykorzystać swoje ulubione składniki, które akurat posiadamy w lodówce. składniki na 2 porcje 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka łyżka oleju szczypta soli 4 pieczarki(...)garść odsączonej z zalewy kukurydzy oraz pokrojone salami. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. Patelnię przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na bardzo maleńkim ogniu aż ciasto stanie się zwarte a ser żółty się roztopi. Należy uważać żeby dół pizzy się nie przypalił
Smakowite Dania