chleba. Dodałam resztą piwa i gotowałam jeszcze przez 15 min. Pełnię szczęścia dopełniły bramborové knedlíky Czeskie knedle mogą występować w 2 wersjach: ziemniaczanej (bramborové) lub bułczanej (houskové). Z braku świeżej bułki zdecydowałam się na te pierwsze. Jak ma być po czesku, to nie ma lipy ;) Bramborové knedlíky 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach1,5 łyżki mąki1,5 łyżki kaszy(...)mannysólZiemniaki ugotowałam dzień wcześniej, następnie obrałam i starłam na tarce. Dodałam mąkę, kaszę mannę i sól. Wyrobiłam ciasto, z którego uformowałam podłużnego balaska. W dość dużym garnku zagotowałam wodę (z odrobiną soli) i wrzuciłam knedlika. Gotowałam go ok. 15-20 min. co jakiś czas obracając. Gotowego podałam pokrojonego w plastry z dodatkiem gulaszu piwnego. *Przepis pochodzi z książki "Najlepsze przepisy
bastalenaChyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło zaczyna(...)wyglądać bardzo zdrowo. Przykładem może być tatar, który u nas podaje się z warzywami, a w Czechach ze smażonymi w głębokim tłuszczu grzankami (topinky). Z typowo czeskich smaków są oczywiście knedliczki, które mogą być ziemniaczane lub chlebowe. Najbardziej lubię te ziemniaczane, koniecznie z sosem warzywno-śmietanowym, który nazywa się svíčková omáčka i oczywiście z jakimś mięsem. Chyba nie przyjechaliście
Ugotowane pozamiataneSkład: 0,5 kg mąki krupczatki 2 jajka 300 ml mleka 20 g drożdży szczypta soli łyżka cukru Drożdże utrzeć z cukrem, dodać do ciepłego mleka
Konrad Gotujecaly tluszcz i zacznie odchodzic od dloni.Odstawiamy na okolo 2 godziny az podwoi swoja objetosc.Po tym czasie z ciasta formujemy male buleczki, do ktorych wkladamy po lyzeczce powidel sliwkowych. Ciasto moze sie lepic do rak wiec mozna dlonie opruszyc maka.Buleczki wkladamy do naczynia zaroodopornego wysmarowanego tluszczem lub ukladamy na blaszke tak by sie stykaly(ja uzylam naczynia 15x30cm). Gotowe buleczki(...)cala przestrzen w naczyniu.Pieczemy je okolo 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Wystudzamy i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!Przepis na te cudowne buleczki zamieszczam w ramach trwajacego Tygodnia kuchni czeskiej
Przysmaki Karolkitutaj – domowe pieczywo i najróżniejsze ciasta ). Jego czystość jest więc dla mnie priorytetem. Czasem zdarzają się i takie przypadki, że blaszka okazuje się nieszczelna lub wykapał mi tłuszczu z pieczonych nóżek itd. Środek do czyszczenia musi być dobry i dać sobie z nimi radę. Jak Wam wspominałam w tym poście dzięki uprzejmości czeskiej firmy Dedra , mającej w swojej ofercie
Słodkie okruszkiPomysł na szybką i smaczną przekąskę. Sandwich z grillowanymi plastrami polędwiczki wieprzowej, sałatą rzymską i sosem musztardowym. Idealny na lunch lub kolację. Czas przygotowania
kulinarnyJaczeskimi produktami firmy Dedra - już wcześniej miałam styczność. Jeśli chcecie dowiedzieć się co to za firma, jaki posiada asortyment, jak i gdzie można nabyć określone produkty - to zapraszam do poprzedniego postu - klik . Poniżej opiszę produkty, które ostatnio testowałam... 1. Duże szablony do dekoracji - 4 sztuki. Szablony idealnie sprawdzą się do dekoracji ciast, czy tortów. Wykonane
Di gotujeŚląska kuchnia jest doskonałym przykładem na to, że w potrawach można łączyć różne smaki, narody i tradycje. Kuchnia śląska pozwala na skosztowanie dań pochodzących z tradycji
PysiaGotuje.plniej później wyrabiać ciasto). Wsypujemy 1 łyżkę cukru, wlewamy 1/4 szklanki mleka i mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Następnie dosypujemy 1/4 szklanki mąki i jeszcze raz mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pojemnik z zaczynem przykrywamy i odstawimy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min, aby zaczyn zaczął „pracować” i podwoił swoją objętość. 3. CIASTO (5 min + 1h) Kiedy mamy(...)brudną robotę. Ciasto wyrabiamy przez kilka min, do uzyskania bardzo gładkiego, jednolitego i miękkiego ciasta. Z początku może się ono nieco lepić do rąk, wtedy podsypcie je małą ilością mąki (nie więcej niż 3 łyżki – jeśli przesadzicie z ilością, bułki wyjdą Wam twardawe). Gdy ciasto jest wyrobione, wkładamy je do lekko posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Nerds KitchenJakiś czas temu moją uwagę przykuły w 100 % naturalne kaszki błyskawiczne, produkowane przez czeską firmę Nominal, która istnieje na rynku już od ponad 20 lat. Firma należy do pionierów w produkcji bezglutenowej żywności w Czechach. Ich wyroby dedykowane są nie tylko osobom z ograniczeniami dietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy(...)zdrowym odżywaniu. W ofercie znajdują się również mieszanki do wypieku chleba i ciasta. Dużym plusem, który najbardziej zachęca do zakupu jest niska cena. Opakowanie 300-gramowej kaszki to koszt około 6 zł - w porównaniu do popularnych kaszek dla dzieci, kosztuje więc naprawdę niewiele. Ponadto wszystkie produkty: - są w 100% roślinne - nie zawierają mleka ani cukru - nie zawierają konserwantów, sztucznych
Poranek na słodkoProsty chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Wygodny w robieniu, smaczny. Przepis ze strony Moje Wypiekiskładniki150 g zakwasu żytniego300 g letniej wody400 g mąki pszennej
Stare Garypomysł padł na południowych sąsiadów z Czech. Czechy oczywiście przede wszystkim kojarzą się z pysznym piwem, którego nie omieszkałem wykorzystać w dzisiejszej podróży, podobnie jak tradycyjnego w kuchni czeskiej knedlika. Do dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki: 400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula(...)zwłaszcza w przypadku dziczyzny bardzo ważne jest, aby mięso marynowało się w occie co najmniej około 8 godzin, dzięki czemu będzie odpowiednio kruche i miękkie). Kolejną czynnością było przygotowanie ciasta na knedliki. W tym celu lekko podgrzałem 250 ml mleka, w którym po podgrzaniu rozpuściłem drożdże. Do przesianej mąki krupczatki dodałem łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, jajko oraz ciepłe mleko
Wyprawy kulinarnerozkładanie całego studia, gdy goście stoją w drzwiach nie wchodzi w grę :) Wszyscy członkowie naszej najbliższej rodziny jedzą mięso, więc zawsze robię dwa dania mięsne. Piekę też dwa ciasta. Dzisiaj, na pierwszy ogień idzie pyszny gotowany kurczak. Przyprawa curry i mleczko kokosowe sprawiają, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Oprócz tego jest szybkie i wygodne, bo łatwe(...)podgrzania. Istotna uwaga - ten kurczak jest naprawdę lekki - gotowany. Nawet nie widział patelni :) A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 6-8 porcji 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 szkl. bulionu z kury 1 puszka ananasów (580g) 2 łyżeczki curry w proszku
Posadzone i zjedzoneZawsze jak zwiedzamy Czechy i zatrzymujemy się tam na obiedzie, mąż zamawia knedliki czeskie... Aby go uszczęśliwić znalazłam przepis na blogu Kaczodajnia na prawdziwe czeskie knedliki. Smakują identycznie jak te zamawiane u naszych sąsiadów, są puszyste i delikatne. Dodam jeszcze że przygotowuje się się bardzo szybko :). Składniki: 500 g mąki krupczatki 300 ml mleka 20 g drożdży(...)szczypta soli 1/4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Do rondelka z grubym dnem dodajemy mleko, cukier i drożdże i lekko podgrzewamy, następnie odkładamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do miseczki obsypanej mąką przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 30 min najlepiej w ciepłym miejscu. Po upływie 30 min ciasto dzielimy
Łycha smaków