ciasto czeskie - 129 przepisów (strona:6/9)

Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 239

pomysł padł na południowych sąsiadów z Czech.  Czechy oczywiście przede wszystkim kojarzą się z pysznym piwem, którego nie omieszkałem wykorzystać w dzisiejszej podróży, podobnie jak tradycyjnego w kuchni czeskiej knedlika. Do dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki:  400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula(...)zwłaszcza w przypadku dziczyzny bardzo ważne jest, aby mięso marynowało się w occie co najmniej około 8 godzin, dzięki czemu będzie odpowiednio kruche i miękkie). Kolejną czynnością było przygotowanie ciasta na knedliki. W tym celu lekko podgrzałem 250 ml mleka, w którym po podgrzaniu rozpuściłem drożdże. Do przesianej mąki krupczatki dodałem łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, jajko oraz ciepłe mleko

Wyprawy kulinarne
Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 150

rozkładanie całego studia, gdy goście stoją w drzwiach nie wchodzi w grę :) Wszyscy członkowie naszej najbliższej rodziny jedzą mięso, więc zawsze robię dwa dania mięsne. Piekę też dwa ciasta. Dzisiaj, na pierwszy ogień idzie pyszny gotowany kurczak. Przyprawa curry i mleczko kokosowe sprawiają, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Oprócz tego jest szybkie i wygodne, bo łatwe(...)podgrzania. Istotna uwaga - ten kurczak jest naprawdę lekki - gotowany. Nawet nie widział patelni :) A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 6-8 porcji 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 szkl. bulionu z kury 1 puszka ananasów (580g) 2 łyżeczki curry w proszku

Posadzone i zjedzone
Czeskie knedliki 143

Zawsze jak zwiedzamy Czechy i zatrzymujemy się tam na obiedzie, mąż zamawia knedliki czeskie... Aby go uszczęśliwić znalazłam przepis na blogu Kaczodajnia na prawdziwe czeskie knedliki. Smakują identycznie jak te zamawiane u naszych sąsiadów, są puszyste i delikatne. Dodam jeszcze że przygotowuje się się bardzo szybko :). Składniki: 500 g mąki krupczatki  300 ml mleka 20 g drożdży(...)szczypta soli 1/4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Do rondelka z grubym dnem dodajemy mleko, cukier i drożdże i lekko podgrzewamy, następnie odkładamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki.  Ciasto przekładamy do miseczki obsypanej mąką przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 30 min najlepiej w ciepłym miejscu.  Po upływie 30 min ciasto dzielimy

Łycha smaków
Czeskie knedliki 130

Oryginalne czeskie knedliki miałam przyjemność jeść tylko jeden jedyny raz w  życiu. Było to ładnych parę lat temu i choć wysilam się i skupiam, nie przywołuję w pamięci nic, prócz pewności, ze smakowały mi bardzo;) Przygotowując gulasz najczęściej jadamy go z dodatkiem ugotowanej kaszy, ale tym razem zachciało mi się czegoś innego, knedlików właśnie. Przygotowanie ich nie jest(...)trudne, w zasadzie trzeba jedynie wyrobić ciasto drożdżowe, uformować knedle, a potem ugotować je we wrzątku i gotowe. Proste? Pewno, że tak:) 500 g mąki krupczatki 2 jajka 300 ml mleka 20 g drożdży sól 1 łyżeczka cukru Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące). Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy mniej więcej 1/3 szkl. mleka. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Biała czekolada z miodowymi chipsami (For Good Ones) - Zotter 161

Dziś kolejna przygoda z czekoladami Zotter . Tym razem wybór padł na mniej wartościową pod względem składu tabliczkę, jednak kierowane ochotą na białą czekoladę z nadzieniem nie

Candy Pandas
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 282

został z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książka została wydana w roku 1979, i przełożona później język angielski, niemiecki i czeski. Jako ciekawostkę podam fakt, że nazwiska autorów to pseudonim, pod którym ukrywał się ... Tadeusz Żakiej.Ale wracamy do piernika. To co mi się podobało podczas jego robienia, to spokój(...)odłozone na półkę. Znów troszeczkę do zrobienia, i znów w odstawkę. I tak powolutko, aż w końcu wyszło smakowe cudo. Nie wiem, czy smak zawdzięcza orkiszowi, czy temu, że ciasto dojrzewało miesiąc z okładem. A może zaważyła przyprawa własnoręcznie robiona? A może po prostu wszystko razem. Piernik odpowienio wilgoty, zdecydowany i ostry smak, który nadały cynamon w doborowej kompanii goździków

Grahamka, weka i kajzerka
Hauskove knedliki 173

niemile, choc dosc smieszne, wspomnienia. Tym razem jednak dobralam im inne towarzystwo gdy o sos chodzi. Mysle, ze to byla dobra decyzja, gdyz po latach moge stwierdzic, ze czeskie knedliki wcale nie sa takie zle. Wszystkim nam bardzo smakowaly :)skladniki na 2 dosc spore knedliki:400g maki2 czerstwe bulki2,5 dkg masla1 jajko1 szklanka mocno gazowanej wody mineralnejsolodrobina proszku(...)bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle.W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki. Dosypujemy podsmazona bulke, dokladnie mieszamy.Przykrywamy sciereczka i dstawiamy na pol godziny.Po tym czasie z ciasta formujemy dwa walki (knedliki)Gotujemy je pol godziny we wrzatku, w dosc

Przysmaki Karolki
Bramborové knedlíky s třešněmi 143

tylko mnie :D), ale całe szczęście tamtejsza kuchnia rekompensuje zakwasy od śmiechu. ;) Od kilku już miesięcy miałam ochotę na knedle, parzybrodę i kulajdę. Dziś u mnie najbardziej znany czeski przepis - przepyszne kluski ziemniaczane z owocami, które dają przedsmak lata. Na resztę dań z listy oczywiście również przyjdzie pora. :) 600g ugotowanych ziemniaków mąka pszenna i ziemniaczana (ile się wgniecie) 1 jajko(...)przez maszynkę do mięsa. Przekładamy je na stolnicę. Robimy zagłębienie, w które wbijamy jedno jajko i wsypujemy sól. Dobrze wyrabiamy, na bieżąco dodając mąkę pszenną i kilka łyżek ziemniaczanej. Ciasto nie może być zbyt twarde, ale nie powinno kleić się do rąk. Stolnicę posypujemy dość obficie mąką pszenną. Odkrajamy połowę z ciasta i wałkujemy je na dowolną grubość. U mnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Placuszki owsiane, Česká Hospoda 184

rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek 5, Rzeszów(...)piłam tutaj kofolę, laną prosto z beczki (czeski odpowiednik coca-coli). Ma ciekawy, lekko kwaskowaty posmak. Można zamówić samą (w kuflu) lub w drinkach o wdzięcznych nazwach: Rumcajs i Cypisek . Bardzo smakowało mi też ciemne piwo o lekko karmelowym posmaku (choć amatorem tego trunku nie jestem). W Hospodzie  panują prawdziwie  czeskie klimaty:  menu po czesku, czeska

Qlinarnie i Qlinarnie
Smakowite wakacje 222

miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera.  Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał(...)panierowane kopytka z zasmażana kapista z grzybami a wszystko w Kurnej Chacie Tabaza tuz przy samym rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta i przemieszczaliśmy się metrem. Zwiedzanie zaczęliśmy od zjedzenia tradycyjnych drożdżowych ciastek pieczonych na obracających się rusztach czyli Trdlo. Skusiliśmy się na wersję tradycyjną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańska PRAGA 179

takich obsługaczach, ale nie były też bardzo nijakie. Najeść się można porządnie i to za niewielkie pieniądze. Za drugim razem zamówiliśmy zupę szpinakową oraz wrapsa, a na deser ciasto. Było smacznie :) PLEVEL Praga, ul. Jindřišská 901/5 Na końcu odwiedziliśmy wegański lokal PLEVEL . Knajpka ta ma również więcej niż jedną siedzibę. Zaszliśmy tam po długim zwiedzaniu Pragi i byliśmy już bardzo(...)ziemniakami i sosem śliwkowym z chili. Porcja była bardzo duża, a całość naprawdę smaczna. Ciekawe zestawienie smaków, estetyczny wygląd - wszystko to zachęcało do zjedzenia tego niecodziennego burgerka :) Paszko: Zamówiłem czeską specjalność w wegańskim wydaniu, czyli Old Bohemian style - a tam były knedliczki podane z seitanem zrobionym a'la wołowina podane z sosem śliwkowo jabłkowym (koszt 175 CZK). Rok temu

Bananowe Pole
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 179

też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec(...)śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, pasztet ze śliwkami i liście pokrzywy w cieście piwnym. Spośród Ciast i deserów nie sposób nie wymienić szarlotki z bezą czy mazurka z solonym karmelem i pekanami. Za to highlightem Koktajli bezsprzecznie jest czekoladowe martini z przyprawami

GRUBY WAŁEK
Czeskie rogaliki. Ceské rohlíky. 131

Miałam wielką przyjemność wziąć udział we wspólnym pieczeniu blogerów w Czerwcowej Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy fantastycznie chrupiące czeskie rogaliki. Upiekły się wyśmienicie i tak samo smakowały. Trudno było się oprzeć, żeby nie sięgnąć po kolejnego rogalika. Rogaliki najczęściej kojarzą się ze słodkim smakiem, te jednak takie nie są. Doskonale nadają się do posmarowania konfiturą, ale zdecydowanie najlepiej smakują(...)jajko sezam do posypania Sposób wykonania: Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin. Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części

Codziennik Kuchenny
Pierniczki czeskie 180

Jeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich

Kuchnia domowa Ani
Czeskie pączki vdolky 172

pierwsze nadzienie na wierzchu , a nie w środku..a po drugie najpierw są ciut pieczone, a potem smażone..powiem wam tylko tyle, że pyszne były..Przepis na takie czeskie pączki -vdolky znalazłam  tutaj . 450 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 3 żółtka 40 g stopionego masła skórka starta z połowy(...)odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, rozczyn, mleko, skórkę z cytryny, wyrabiać delikatnie ciasto, pod koniec dodając przestudzone masło i ekstrakt.C iasto przełożyć do miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w oprószonej mąką stolnicy

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania