inną wersję. Wersja ta znana jest pod różnymi nazwami. Znana jest jako ciasto czeskie, ciasto grysikowe, miodownik z grysikiem. To pyszne, miękkie, ciasto miodowe przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny spokojnie może konkurować z tradycyjną wersją miodownika z orzechami. CIASTO CZESKIE Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 4 żółtka
Bon appetit mon amiemoich ulubionych. Jest nieco łatwiejsze w przygotowaniu niż CIASTO CZESKIE z TEGO PRZEPISU , a to ze względu na elastyczność ciasta. Łatwiej się z nim pracuje, niż z ciastem czeskim, które jest bardziej kruche i mało kleiste. Miodownik jednak jest zdecydowanie inny w smaku, bardziej podobne do znanej wszystkim MARLENKI. Miodownik długo zachowuje świeżość, im starsze, tym lepsze, dlatego
Calzonella.comskładniki na ciasto: 560 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Domowy Smak JedzeniaBardzo łatwy krem do babeczek 2. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem 3. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 8. Szybka babka 9. Pieguski z czekoladą 10. Tort Marysieńka To był pracowity rok. A co przyniesie kolejny
Mania Wypiekaniaprostotę czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy. Coś z szarlotki, coś z ciasta czeskiego - efekt: wow! CIASTO MIESZANIEC JESIENNY Składniki: ciasto miodowe: 1,5 szkl mąki (200g) 2 łżki cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g margaryny
Bon appetit mon amieDziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka
Ostra na SłodkoCiasto cudak. Edyta Guhl. Zapraszam na ciasto cudak, o którym wspomniałam w poprzednim poście. Ciasto cudak znane jest również pod nazwą Stefanka, ciasto czeskie, miodownik. Jest to chyba najsmaczniejsze ciasto, obok pleśniaka, z mojego dzieciństwa. Jest trochę pracochłonne, bo z niewielkiej ilości ciasta musimy upiec trzy placki, obiecuję Wam, że praca się opłaci, ciasto jest przepyszne
dolcevitainmykitchenPlacek czeski Ciasto Marchewkowe 2 Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe Ciasto marchewkowe
Biały fartuszeknieco twardnieją jednak miękną pod wpływem masy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest ono bardzo podzielne więc idealne na domowe uroczystości. Ma wiele nazw: Grysikowiec, Miodownik, Stefanka, Ciasto Czeskie czy Makulatura. A Wy pod jaką nazwą je znacie? Serdecznie polecam;) Składniki na ciasto: * 0.5 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżki prawdziwego miodu kopiasta łyżeczka
Krakowskie smaki Anipomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech 10. Ciasto "Ciemny snickers" wg s. Anastazji
Mania Wypiekaniaopowiadałam … Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka. Zawsze! A oprócz szarlotki było też ciasto czeskie ( tak, tak – to co tak Wam w Święta smakowało! ). Ta szarlotka smakowała jak żadna inna. Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem. Tego smaku
Ostra na Słodkowtedy pomyślałam, że muszę je wykonać u siebie. Pomysł p. Wachowicz posłużył mi jedynie jako inspiracja. Wiedziałam, że muszę zwiększyć ilość jabłek, zmniejszyć ilość cukru (miód w blatach z ciasta czeskiego wystarczy w zupełności) i zrobić bardziej po królewsku, stąd intensywny w smaku lukier na bazie wody z kwiatów pomarańczy. Składniki : 1,5 kg jabłek (masa przed obraniem(...)proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać je z mąką. Do mąki z masłem dodać jajko, żółtko, śmietanę i miód. Wyrobić na gładką masę. Podzielić ciasto na 3 równe części. Do jednej z nich dodać kawę rozpuszczalną. Wyrobić. Do drugiej dodać kakao. Wyrobić. Każdą z części ciasta rozwałkować w prostokąt o tych samych wymiarach dopasowanych do wielkości
Weekendy w domu i ogrodzieodbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers Ciasto czeskie Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem toffi
Mania Wypiekania