wzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie: o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu.Autorka mieszka niemal na końcu świata – w malowniczym Potoczku w Sudetach. Blisko polsko-czeskiej granicy, gdzie zaraz za zakrętem kończy się droga. Wśród gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia(...)mąki orkiszowej typ 720-750 125 g zimnego masła 90 g cukru pudru 2 łyżki miodu jajko 1-2 łyżki suszonej lawendy Z podanych skałdników wyrób elastyczną kulę ciasta. Włóż na godzinę do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni.Schłodzone ciasto uformuj w wałek i krój nożem plasterki o grubości ok. 4 mm. Możesz też zrobić tradycyjnie: wałkować ciasto
Z Kuchni Do KuchniKażdy kto skosztował kiedyś czekolady studenckiej, oryginalnej czeskiej, ten wie co to mocno nadziane słodycze. Zawsze gdy jesteśmy w Czechach lub na Słowacji wpadamy do lokalnego marketu (najczęściej Tesco) i kupujemy mnóstwo tej czekolady. Bakalie kochamy, co tu dużo opowiadać :) Mocno bakaliowe pierniczki nie mogły nazywać się inaczej niż "pierniczki studenckie". Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej(...)skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy mieszanka studencka Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy, skórkę oraz masło. Podgrzewamy
Gotowanie i blogowanieMoja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej nadziana delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 250g białego sera 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 1 łyżeczka(...)lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 3. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około
Szalona Kuchnia Ewelinydługiej przerwie udało mi się znów dołączyć do piekarni Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami . Tym razem zaproponowała wspólne pieczenie czeskich rogalików. Nie pamiętam ich smaku, jadłam je lata temu, tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Największą trudność sprawiło mi formowanie rogali - zupełnie nie mam w tym wprawy. Tak więc co do formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku(...)kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin. Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części. Pozostaw
Stare Garylepsze - bardziej treściwe i przede wszystkim krojone są z wałka co sprawia, że znakomicie wchłaniają każdy sos, który wtapia się w ich "pory". W czeskie knedle zaopatrywałam się w dużych marketach np. Auchan, ale przyznaje, że nie tak łatwo je kupić. W końcu postanowiłam zrobić je samodzielnie i muszę przyznać(...)lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier. Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Po tym czasie dodać rozbełtane jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto energicznie ręką na jednolitą masę. Proponuję najpierw dodać 350 g mąki i po wyrobieniu ocenić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Nie powinno być zbyt luźne, po wyrośnięciu powinniśmy
Jadło i czytadłoradością dowiedziałam się jak stare są przepisy na muffinki, magdalenki czy kołacze, jaka legenda stoi za powstaniem przepisu na katarzynki, że deserownik to specjalny mebel na desery i że czeska marlenka ma ormiańskie korzenie. Po lekturze nowej książki Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek jest mi szkoda osób, które nie jedzą cukru, glutenu i bitej śmietany. Przepisy są przede wszystkim proste, oparte(...)wyszukanej okazji. Oczywiście sporo miejsca zajmują inspiracje azjatyckimi deserami, ale są też żelazne klasyki jak muffinki czy brownie. Co bym ugotowała z “Deserownika” ? Wybrałabym babeczki z rabarbarem, śliwki w cieście, krem czekoladowy z solą i oregano, brownie z matchą, czyli greenie, ciasteczka z sosem sojowym, bekonem i czekoladą, tartę z kremem z palonym masłem, pastę z czarnego sezamu
Ugotowane pozamiataneKnedle ziemniaczane znane są w kuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej • 1 jajko(...)Jeśli mamy z poprzedniego dnia, to przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. • Do ostudzonych dodać, mąkę, sól i jajko. • Zagnieść, aż masa uzyska konsystencję ciasta. • Uformować wałek i przeciąć go na 12 plastrów. • Z każdego kawałka zrobić placuszek w rękach, kłaść morelę i zlepiać kulę. • Knedle wkładać do posolonego
To co kochamNa naszej trasie z fitness klubu często mijamy słynny sklep Urban Vegan . Mają w nim ciekawy asortyment słodyczy i nie tylko (całkiem zacne vege proteiny👍💪). Jakiś
Candy PandasCzeskie knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę(...)dodać łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie do mąki wlać rozczyn, jajka, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypać mąką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając je czystą ściereczką na 30 minut. Wyjąć ciasto z miski i podzielić na 4 części. Uformować 4 wałki, długości około
na moim stole...ubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki(...)wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków
Kuchnia domowa AniMoja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej w nowej wersji z burakiem. Buraczkowe knedle nadziane delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko. Składniki: 230g buraczki puree Hortex 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu) 1 jajko około 380g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru szczypta soli(...)osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około
Szalona Kuchnia EwelinyMoja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej w nowatorskiej odsłonie. Buraczkowe knedle o pięknym rubinowym kolorze, nadziane wyrazistym serem połączonym z pachnącą natką i chrupiącymi orzeszkami, oblane aromatycznym masełkiem z orzechowo-ziołową nutą są świetną propozycją sycącego dania obiadowego. Składniki: 230g buraczki puree Hortex 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu) 1 jajko około 380g mąki pszennej 1 łyżka soku(...)osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około
Szalona Kuchnia EwelinyKwitnący tulipanMakowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z piankąPiernik siostry Anastazji Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym cieście Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem(...)Muffinki pomarańczowo-cytrynoweMuffinki z bananami Muffinki z brzoskwiniamiMuffinki z jagodami Muffinki z mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawskiWafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowymWafle mleczneWafle z masą galaretkową
Kuchnia domowa Aniksiążki z przepisami siostry Leonilli mają niewielkie rozmiary. Szukaną recepturę znalazłam na stronie 23 w książce "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" jako przepis na karkówkę po czesku. Karkówka po czesku Przygotuj nóż i deskę do krojenia, dużą miskę, łyżeczkę, wagę kuchenną, łyżkę, papierowe ręczniki, patelnię i łopatki do obracania kotlecików. Przygotuj składniki: 400 g karkówki (lub innego mięsa wieprzowego(...)ziemniaczane. Usmażone kotleciki przełóż na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotleciki z karkówki podawaj z warzywami. Kotleciki wyszły naprawdę pyszne. Mięciutkie kawałki karkówki otacza chrupiące ciasto. Będą idelane z młodymi ziemiakami z wody z koperkiem oraz z mizerią lub dowolną sałatą
blog.moje-pasje.info