ciasto czeskie - 129 przepisów (strona:2/9)

TORT CZESKI Z WIŚNIAMI 173

Przepis na to ciasto znalazłam w tajemnym zeszycie mojej mamy. Ponoć jako małe dziecko uwielbiałam tort czeski i w tej kwestii(...)się nie zmieniło (chociaż na pewną "małą" nazwać mnie nie można :D). Przepadam za wszystkimi ciastami miodowymi, choć świeżego miodu nie tknę za żadne skarby. Tort czeski jest ciastem pracochłonnym i zabierze kilka godzin na jego przygotowanie. Przede wszystkim musicie nastawić się na to, że ciasto musi jeden dzień poczekać przed skonsumowaniem. Właściwie masa zmiękczy tort już

Przepisy Aleksandry
PLACEK CZESKI – PRZEKŁADANIEC BUDYNIOWY 265

PLACEK CZESKI  To ciasto pamiętam z dzieciństwa, kiedy często piekła je w domu moja siostra. Bardzo je lubię, choć jest bardzo słodkie i zapewne kaloryczne ;) Ale gwarantuję, że wszyscy się nim zawsze zachwycają. Jeden kawałek zaspokaja zapotrzebowanie na cukier :) Dla mnie to jedno z ulubionych ciast jakie dotąd piekłam, dlatego szczerze polecam przepis. Ciasto należy wykonać dzień, przed spożyciem

Calzonella.com
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 166

francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis na kołacz inspirowany wyjazdem pojawi się na pewno na blogu bliżej wiosny – może on stanowić ciekawą alternatywę dla naszego wielkanocnego mazurka.  Gdy już opuścicie rejon starego miasta, warto(...)który miałam okazję odwiedzić przypominał nieco nasze sklepy z lat 80-tych … Ale kanapka (oryginalnie chlebíček ) była pyszna, pożywna i „na bogato.” Kosztowała około 20 czeskich koron.  Tematowi słynnych ołomunieckich twarożków (oryginalnie czeskie olomoucké tvarůžky czy morawskie olomoucké syrečky ) poświęcę osobny wpis na moim blogu.  A już teraz zapraszam Was na drugą część wpisu o Morawach

Garniec Magalie
Placek czeski 192

kremem budyniowym. Wszyscy myślą, że ciasto jest z orzechami, a orzechów tam nie ma wcale :) U nas w rodzinie od wielu dziesięcioleci. Funkcjonuje pod nazwą placek czeski i jest jednym z najpyszniejszych ciast przekładanych. Najlepsze jest na trzeci dzień. Więc, jeśli imprezę planujemy w niedzielę, placek można upiec już w piątek. Od razu przełożyć kremem, przykryć szczelnie folią aluminiową(...)lodówki do przegryzienia. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski duża prostokątna blacha Ciasto: 1 kostka masła 500 g mąki 150 g cukru 1 jajko 4 łyżki mleka 3 łyżki miodu (lipowy, akacjowy, rzepakowy) 1 łyżeczka sody Piekarnik nastawić

Posadzone i zjedzone
Czechy - Kalafior w cieście piwnym (Smažený květák v pivním těstíčku) 152

Ciasto piwne jest dość popularne w kuchni czeskiej i często używane jako panierka. Jedną z wegetariańskich opcji w czasie podróży do Czech (a szczególnie w okolice Ołomuńca) są smażone olomouckie twarożki w cieście piwnym. Byliśmy, nie próbowaliśmy, bo okrutnie śmierdzą. Ale zdecydowanie żałujemy (no cóż, będzie dobry powód do tego, żeby do Ołomuńca jeszcze wrócić). My dzisiaj proponujemy květáka, czyli(...)kalafior ma 4 strony) i obracamy. Jeśli będzie się smażył za krótko może się okazać, że ciasto, które wdarło się do środka jest jeszcze surowe.  5) Usmażone kawałki odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z purée ziemniaczanym lub jako przekąska do piwa, oczywiście czeskiego! Dobrou chuť

Roślinożerni urlopowicze
Miodownik 279

Miodownik, ciasto Jadzia lub placek czeski.... kilka nazw a jedno pyszne ciasto. Świetne połączenie miodowych placków, kwaskowatych powideł i masy z kaszki manny pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Tym, którzy obawiają się smalcu od razu mówię, że wcale nie jest wyczuwalny. Do masy polecam kaszkę manną błyskawiczną Cenos . Ciasto: 750 g mąki pszennej 300 g smalcu 200 g miodu 2 jajka

Smakołyki Asi
Miodownik 424

Miodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miodownik z kremem z kaszą manną 222

Miodownik z kremem, to obowiązkowa pozycja na mojej liście wypieków grudniowych. Jak kiedyś wam pisałam, u mnie w domu mama co roku piekła placek czeski, czyli coś na wzór miodownika, jednak koniecznie w tortownicy. Placki ciasta leżakowały na górze szafki nawet kilka tygodni. Tuż przed imieninami taty, mama przekładała blaty kremem lub kremem i dżemem. Ten placek czeski, to była(...)kaszy manny Ważne również, aby nie przepiec placków. Długo pieczone placki=twarde placki Z dzieciństwa pamiętam, jak mama nasączała placek czeski, aby był miękki. W naszym miodowniku, o ile nie przepieczemy blatów, to krem załatwia całą robotę. Samo ciasto im dłużej leży, tym jest lepsze, bo tworzy spójniejszą całość. Przechowujemy je w lodówce, u mnie dłużej niż

Mieszam w Garnku
Ciasteczka "České koláče" 200

poniżej). Z tej książki pochodzi przepis na świetne drożdżowe ciastka, czeskie kołacze. Mnie ich smak bardzo przypomina rogaliki drożdżowe, które piekła moja Babcia; ona wycinała z ciasta wydłużone trójkąty, robiąc czeskie kołacze - wycinamy kwadraty. Powiedziałabym - polski smak, czeski kształt. ;)               Nadziewamy czym dusza zapragnie - słodkim twarożkiem (zrobiłam taki(...)minut w ciepłe miejsce. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. 2. Do przesianej mąki dodajemy wanilię, skórkę cytrynową, cukier, mleko z masłem, żółtka i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy miękkie, lśniące ciasto. Przekładamy do dużej miski wysmarowanej masłem, posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. 3. Przekładamy na wysypaną

Kuchnia Prezydentowej
MARLENKA - ORMIAŃSKIE CIASTO, KTÓRE PODBIŁO CZECHY 2938

Wielokrotnie spotkałam się na zagranicznych stronach ze sławną Marlenką. Oryginalną można kupić nawet w wysyłkowym sklepie w Wielkiej Brytanii! Koniecznie musiałam poznać smak tego ciasto, więc

Przepisy Aleksandry
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 225

podróż kulinarną w nieco inne rejony, gdzie odkryjecie nowe oblicze starej "szarlotki". Rustykalna tarta z jabłkami i kremem frangipane w towarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach(...)Składniki: Lody piwne 200 ml mleka z nerkowców *, 170 ml śmietany 36%, 70 g cukru, 4 żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka

SzczyptaSmaQ
10 najpopularniejszych przepisów na blogu w 2017 roku 185

najczęściej odwiedzanych: 10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y Chleb pszenny: Gofry Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Placuszki z kurczakiem, papryką i pieczarkami Placuszki z kurczakiem i serem żółtym Czeski placek królewski Wuzetka straciatella Ciasto kajmakowe Sernik Wenus A jakie jest Wasze top 10 najlepszych przepisów na blogu? Artykuł 10 najpopularniejszych przepisów na blogu w 2017 roku pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
CIASTO CZESKIE 461

miałam czasu  przed świętami więc przepis dodaję dopiero teraz,ale to nic....ciasto jest tak pyszne,że można je serwować cały rok. U Nas często czeskie robi za mazurka - jest doskonałe.    Blaszka 20x30 cm będzie idealna. Ciasto:   450 g mąki 150 g cukru pudru 50 g margaryny 3 łyżki miodu ( może być sztuczny) 3 łyżki

Niespełnione zdolności kulinarne
“Opowiadania drewnianego stołu” – recenzja 161

Monatową, Nigellą, daniami, które jadła w jakiejś restauracji, kolorowymi kompozycjami Brittany Wright, Sarabeth’s Kitchen czy obfitością Ottolengiego. Sporo jest inspiracji kuchniami krajów, gdzie mieszkała wcześniej. Czeski hermelin, wypieki jak San Francisco, ciasto z amerykańskimi batonikami, brownie z cukierków Michałków, arabska woda różana czy mieszanki przypraw robione od podstaw w domu.   Jej filozofia smaku zakłada, że warto stawiać

Ugotowane pozamiatane
TORT PRAGA 199

Przysmak mający swe korzenie w Rosji receptury Czeskiego cukiernika Tort Praga. Pyszne wilgotne ciasto kakaowe, i to co najlepsze w tym torcie to rewelacyjny rozpływający się w ustach krem na bazie mleka skondensowanego, które uwielbiam szczególnie z tubki, i właśnie takie użyłam do kremu. Tort jest rewelacyjny w smaku

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania