wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych występowały u mnie w domu tylko w całości (i to tylko od święta) jako dekoracja ciast i mazurków. Ułożone najczęściej na tle ciemnej polewy. Migdały za mojego dzieciństwa były wręcz ekskluzywne i chyba nie odważyłabym się ich wtedy tak po prostu zmielić;) Tak jak pomarańcze - były tylko(...)jeszcze przygotowałam: Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym placek czeski Tarta bakewell na podstawie przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko (białko zachowujemy do kremu) krem frangipane: 1 szkl. mielonych
Posadzone i zjedzoneJednym Czechy kojarzą się z knedlami, innym z piwem. Dla nas to przede wszystkim niezapomniany smak smażonego sera. Dzisiaj na talerzach gości on, jedyny i niepowtarzalny
Ania i Marcin gotująWitam Kochani dziś chcę Wam przedstawić przepis na czeskie ciasteczka bez pieczenia Pszczele ule :) Do ich przygotowania są potrzebne specjalne foremki, które można zakupić za niewielka cenę na wszystkim dobrze znanym portalu aukcyjnym. Są dostępne różne kształty, ja kupiłam ule i misie :) Ciasteczka bardzo atrakcyjnie wyglądają, składają się z masy orzechowo-biszkoptowej i są nadziane domowym kremem ajerkoniakowym(...)małe perełki Potrzebujemy też takich foremek Na początek przygotowujemy ciasteczka na spody uli. (TEN KROK MOŻNA POMINĄĆ I ZASTĄPIĆ JE MAŁYMI OKRĄGŁYMI BISZKOPTAMI) Z podanych składników zagniatamy ciasto, odkładamy je na 10 minut do lodówki, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka (okrągłe lub np kwiatuszki) Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumojej mamy i otwarłam na chybił trafił. Piernik czeski, wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni. Im dłużej ,tym lepiej. Przepis pisany takim śmiesznym językiem. Ręcznie. Placek jest super, mówię Wam. Potrzebowałam na imprezę do przedszkola. Idealnie się kroi i każdemu smakuje! Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru
Z Kuchni Do Kuchnimiksem imprezowym. Co się w końcu pojawi na stole nie wiadomo - dziś jedziemy na zakupy, chociaż kilka propozycji z kuchni czeskiej będzie na pewno. A oto kilka przepisów wśród którym może znajdziecie coś dla siebie: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką Pieczone pierożki z wytrawnym farszem Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem
Pasja Smakuokno i ogarnęła mnie wszechobecna pustka. Calm Down Dear myślę sobie i nagle wpadło mi do głowy, że knedli czeskich dawno nie spożywało się u mnie. No i będą knedle w wersji dla ubogich. Czego użyłem? Do ciasta: -350 gram mąki krupczatki -200 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -25 gram świeżych drożdży -garść cukru -posiekany świeży szczypiorek -jajko -duża
BaRepasKolejny raz sięgam do starego ,pożółkłego zeszytu z przepisami mojej mamy. A w nim- słynny u nas w domu piernik czeski ,lekko modyfikowany ciemnym czekoladowym blatem. Piernik czeski to u nas wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni. Im dłużej leży ,tym lepiej smakuje. Jest jak wino-dojrzewa. Placek kroi się idealnie w kostkę(...)Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru trochę przyprawy do piernika, jeśli jest dobra,aromatyczna, to wystarczy łyżeczka 150 g masła (unikam margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia, płaska szczypta sody 2 łyżki prawdziwego miodu 1 torebka cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżko kakao Masa grysikowa 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny
Z Kuchni Do Kuchniktórej wyślę zestaw odpowiednik foremek. A wszystkim Wam zostawiam przepis na ciasto piernikowe idealne do jadalnych ozdób choinkowych. Dostałam je od Ali , o ona zna się na rzeczy, jak mało kto. Wyszperała ten przepis u mistrzyni piernikowych wypieków Mary - tu (klik) możecie zobaczyć jej dzieła. CZESKIE PIERNICZKI TRADYCYJNE /cytuję za Marą / 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g(...)łyżeczki cynamonu) Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku
KUCHARNIAmiałam okazję uczestniczyć, więc opowiem o nim bliżej i przybliżę zrobionymi przeze mnie zdjęciami. W XIV i XV w. książęta opawscy i raciborscy poruszali się w ścisłym kręgu królów czeskich, węgierskich i rzymskich. Działali w służbie dyplomatycznej Karola IV, Wacława IV i Zygmunta Luksemburskiego, towarzyszyli im w wielu podróżach po zachodzie i południu Europy. Przebywali w towarzystwie Macieja Korwina(...)znalazły się potrawy takie jak: pasztet z dużą zawartością mięsa, galaretka wieprzowa, pieczeń, sos śliwkowy, kasza, zupa migdałowa, ciasto jabłkowe i deser z migdałów. Przepisy pochodziły z oryginalnych książek kucharskich z okresu średniowiecza. Nie były to jednak książki polskie, czy też czeskie, bo żadne się nie zachowały z tego okresu. Z tego, co zapamiętałam, to była to na pewno
Passions hobbies lifeprodukty na ciasto 3. Zagnieść ciasto na placka 4. Podzielić ciasto na trzy części 5. Upiec trzy placki 6. Zrobić masę do placków 7. Posmarować dwa placki powidłami i masą budyniową 9.Przełożyć placki masą Pobierz wersję do druku: Pobierz Czeski placek królewski Artykuł Czeski placek królewski pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plUwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :)Składniki:20 dag mąki krupczatki3 czerstwe bułeczki1 jajkołyżeczka solipół szklanki wody (może być gazowana)1 łyżka masła pół szklanki mleka10-15g drożdżypół łyżeczki cukru(...)ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak. Bułeczki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do ciasta
Bon Appetit Małgorzatyczekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa: http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy
Kuchnia PROzdrowotnagorąco bo pracy przy nich mało a efekt jest znakomity, ciasto się pięknie listkuje jak w najlepszej restauracji francuskiej croissanty a przecież nasze rogale pochodzą z Czech. Są pyszne i trzeba ich spróbować. Przepis na te małe rogaliki pochodzi z bloga Bread around the world. České rohlíky - rogaliki po czesku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBędąc w czeskim sklepie na etykiecie z ceną było napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta
MarciochaKucharzy