szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka a na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej(...)stopni przez 25 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy będzie jeszcze bardzo ciepłe (ale nie gorące), wyjąć je z formy i zedrzeć papier. Ułożyć je na ręczniku i za pomocą tego ręcznika powoli i delikatnie zawinąć ciasto w rulon. Odstawić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mus jabłkowy: 2 szklanki musu zagotować, aż masa będzie gorąca. Następnie zdjąć z ognia
My simple kitchenkażde ciasto mu TAK smakuje ;) gorzka czekolada (70%) 200gbiałka i żółtka z 4 jajekroztopione masło 200gcukier (puder) 200gŚnieżka, bita śmietanazimne mleko 200mlżelatyna pół łyżeczkikolorowe galaretki (pomarańczowa, cytrynowa, agrestowa)Całą zabawę rozpoczęłam od końca. Galaretki przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlałam do trzech osobnych foremek i kiedy nieco przestygły, wstawiłam do lodówki do stężenia. Ostatecznie pokroiłam je w kostkę(...)miksowałam kolejną minutę. Całość wylądowała obok galaretek w lodówce. Ciasto przygotowałam minimum 4-5h później. Najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnej miseczce rozpuściłam masło. Białka ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Żółtka zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam i przelałam
bastalenaBardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników. 1 galaretka cytrynowa 400
VioletoweKucharzeniecukru - 1 szkl. mąki - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody - łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt kawowy. Pieczemy 50 minut w temp(...)cytrynowy kilka kropel Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian, łyżkę mleka w proszku, łyżkę śmietanki, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Dodajemy zapach.Wykładamy na biszkopty. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy ponczem. 5. Bita śmietana - 500 ml śmietany mocno schłodzonej - 2 szt śmeitan-fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto
SMYKWKUCHNIzapełnienia całej powierzchni. Z reszty masy bezowej na papier do pieczenia wyciskamy małe beziki – całuski. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza z wierzchu się zasklepi i lekko przyrumieni, a w środku zostanie piankowa. Warto dla tego efektu chwilę suszyć ją w piekarniku w niskiej temperaturze. Suszymy ciasto przez 15-20 minut w 120⁰C+termoobieg(...)zwiększając temperaturę do 150⁰C i pilnujemy stanu przyrumienienia bezy. Gotowe ciasto studzimy i przechowujemy w lodówce, maksymalnie do 3 dni – już drugiego dnia beza powoli będzie podchodzić wodą i zacznie się robić na niej efekt rosy. Nam okrutnie smakowało podane z borówkami , małymi bezikami i z bazylią cytrynową, która idealnie podkręcała lekko cytrusowy smak rabarbaru. Bez barwnika
Karo in the Kitchenwyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa posypka(...)schować do lodówki, aby lekko stężały. W misie miksera ubić śmietanę na prawie sztywno, dalej ubijając dodawać ser, stopniowo, łyżka po łyżce, następnie dodawać stopniowo galaretkę, łyżka po łyżce. Masę przelać/przełożyć na herbatniki, wyrównać, schować do lodówki do całkowitego stężenia, u mnie 4 godziny. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier, cały
moj przepis nadomowe, baaaardzo cytrynowe batony na kruchym spodzie rozpływają się w ustach. Kwaśny smak cytryny przełamuje słodki lukier. To idealny deser dla miłośników cytrusowych przysmaków:) POTRZEBUJEMY; ok 100g zimnego masła 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na kruszonkę. Wylepiamy nią formę (u mnie ok. 20x30cm i nie może być większa przy tej ilości(...)roztrzepane jajka 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z jednej cytryny Mieszamy cukier, mąkę , proszek do pieczenia. Dodajemy roztrzepane jajka, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy. Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temp. ok 170 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu. Uważamy aby masa nie za bardzo się przypiekła. 3 łyżki soku z cytryny
WYSPA SZCZĘSLIWAdzięki któremu ciasto dłużej pozostaje świeże. Takie ciasto w zwykłej foremce, sprawdzi się jako ciacho do kawy na spotkanie z przyjaciółmi. Bardzo dobrze współgra tutaj cytrynowa nutka, dzięki której ciasto nie jest mdłe. Ciasto w środku jest bardzo puszyste i nie musimy się bać, że babka nam nie wyrośnie lub wyjdzie zakalec. Ważnym aspektem jest też temperatura wszystkich składników(...)połowy cytryny Lukier 2 łyżki soku z cytryny ok 3/4 szkl cukru pudru Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski. Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok. Wszystkie składniki ciasta ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ucieranie powinno trwać ok 5 min. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy ok 45-50 min, lub do suchego patyczka
Mieszam w Garnkusię, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach, są puszyste i pyszne. Można polać je lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Składniki na pączki: 200g mąki pszennej 250g wody 4 szt. jajek 100g masła szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier: 100g cukru pudru(...)Energicznie wszystko wymieszałam. Ucierałam, aż składniki się połączyły i ciasto stało się gładkie. Najlepiej użyć drewnianej łyżki. Gdy odchodziło od garnka, odstawiłam aby wystygło. W czasie gdy stygło, zajęłam się wycinaniem z papieru do pieczenia kwadratów o wymiarach około 10 cm. Każdy z nich posmarowałam olejem. Miksując wystudzoną masę, dodawałam stopniowo jajka. Masę przełożyłam do szprycy cukierniczej. Końcówka powinna
potrawyregionalne· serek homogenizowany 500 g · galaretka truskawkowa 1 szt · galaretka cytrynowa 1 szt · galaretka niebieska 1 szt · śmietana kremówka 330 ml · żelatyna fix deserowa 2 szt · cukier
Camilla w kuchniFotografia Coolinarna) DIY Tło do fotografii z tkaniny oraz starej gazety OMÓWIENIE ZDJĘCIA - ROLADA CYTRYNOWA KONCEPCJA ZDJĘCIA Zaplanowałam jasną, wiosenną stylizację z delikatnym wielkanocnym akcentem. Biszkoptowa rolada z cytrynową masą - połączenie bieli, szarości, odcieni żółci uzupełnione zielenią. DOBÓR TŁA I PROPSÓW Ponieważ stylizacja miała być lekka i wiosenna, wybrałam jasne marmurkowe tło. Jasne talerze, wiosenna zieleń(...)dołożyłam niebieską tkaninę. STYLIZACJA DANIA Po zwinięciu rolady wypełnionej masą porządnie ją schłodziłam. Do przekrojenia użyłam ostrego noża zamoczonego w gorącej wodzie - dzięki temu uzyskałam niemal idealnie równy i wyrazisty przekrój. Długość rolady dopasowałam do wielkości talerza, pozostałą część wykorzystałam na ujęciach z kawałkiem ciasta na talerzyku. Ponieważ nie mam specjalnych zdolności cukierniczych ani potrzebnego do finezyjnego
Chilli Czosnek i Oliwawłaśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru pół szklanki (125ml) mleka(...)słodkie) 100g płatków migdałowych Wykonanie : Twaróg utrzeć w misce z cukrem , dodać mleko , olej , skórkę z cytryny. Połączyć składniki . Mąkę i proszek wymieszać , dosypywać partiami do masy twarogowej i dokładnie łączyć całość . Zagnieść ciasto w kulkę i schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć nim dno i boki foremki
Malinowa KawiarenkaPołączenie cytrynowego kremu z tym ciastem jest połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli boicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy' Składniki: - 3 jajka - 2 szklanki cukry - 300 ml oliwy z oliwek - użyłam Oliwy Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli(...)miodzie W misce wymieszać jajka, oliwę i mleko. Dodać skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. Powoli dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania, dodać sok z połowy cytryny (drugą połowę zachować do kremu). Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy/tortownicy (piekłam w formie do brownie). Piec
CookYourselfblachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY:* sok z 3 cytryn* sok z 1/2 pomarańczy ( w oryginale(...)cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu.Jaja roztrzepujemy rózgą. Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień do minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając.Gotujemy, aż masa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ).Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy
kolorowotorcikowoMoje pierwsze muffinki zrobiłam w sobotę. Wyszły dobre, nie za słodkie, momentami nawet lekko gorzkawe (podejrzewam, że to przez czekoladę). Podaję przepis na wersję z lukrem
Pasja Smaku