jest taka, no nie wiem jak określić...chyba zwarta i mięsista. Zdecydowanie dzisiaj nie powinnam nic pisać...ale Asia "Z kuchni w czekoladzie"jakieś parę dni pochwaliła się cytrynową babeczką i mi się wtedy żarówka zapaliła, że ja jeszcze na bloga nie dodałam mojej :) Uważam, że jest to najlepsza babka na świecie, zarówno ciacho jak i teściowa Bożenka :):):) (chyba kolejność(...)Następnie, stale ucierając do masy dodawać po jednym żółtku. Dodać wiórki kokosowe, sok z cytryny i otartą skórkę. Stale ucierając wlać olej oraz spirytus. Do osobnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy - powoli, i długo ucierać Formę do babki porządnie wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto. Babkę piec w rozgrzanym
Nie tylko w kuchniciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :) Składniki: biszkopt - 10 jajek - 150 g mąki pszennej - 250 g cukru kryształu - 200 g mielonych orzechów włoskich - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej - 200 g masła - 2 galaretki cytrynowe(...)upieczenie biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy porcjami po 1 żółtku oraz mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut ( do suchego patyczka). Gdy biszkopt w piekarniku, możemy ugotować budyń. Mleko
Zainspirowana w kuchniSkładniki : 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka czerwona 1 łyżeczka płaska żelatyny 1/2 szklanki przegotowanej wody 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka
Sama słodycz i szczypta chiliTorcik marchewkowy, wygląda obłędnie i tak smakuje. Tak na prawdę, to moja babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może
Niezły Młynekwpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki.Pierniczki lebkuchenProporcje na 30 ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej 55085 g zmielonych migdałów3 łyżeczki przyprawy(...)szklanki cukru pudrusok z 1/2 cytryny1 łyżka gorącej wodyWykonanie:W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia.Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki
Kulinarne przygody GatityGęsty krem cytrynowo-pomarańczowy idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd. Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie czy książkach. Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita. Składniki : 5 dużych żółtek 150 g cukru 50 g miękkiego masła 50 ml soku z cytryny 50 ml soku z pomarańczy skórka otarta(...)mieszać aż składniki się połączą, a masło roztopi. Następnie wlać sok z cytryny i pomarańczy oraz szczyptę soli. Cały czas mieszamy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Ciepłą masę przetrzeć przez sitko, aby nie było żadnych grudek, a sos był aksamitny. Do gotowej masy zetrzeć skórkę z cytryny. *Jeżeli zależy nam na bardzo gęstej konsystencji
Zabawa smakiemmaści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem Składniki jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki pszennej(...)Jajka ubijać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na najwyższych obrotach miksera przez około 8-10 minut, aż masa nabierze lekkości. Po koniec miksowania wlać roztopione masło. Dodać jogurt,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki). Na koniec dodać ulubione dodatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto przelać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzy ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć
Kulinarna rozmowaSchłodzić ponownie w lodówce przez 30 min. Następnie ciasto oprószyć mąką, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, wstawić ciasto i piec 15 min. W czasie podpiekania spodu przygotować krem. Krem 1 cytryna, wyszorowana 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią opakowanie(...)cytryny i mąkę, zmiksować delikatnie, tylko do połączenia składników. Figi umyć i każdą przekroić na pół. Po 15 min. podpiekania wyjąć spód, usunąć papier wraz z obciążnikami. Wylać cytrynową masę serową i ułożyć figi, posypać migdałami. Piec kolejne 30-35 min. w 180 st. C. Ostudzić
Słodkie inspiracjekuchennej wymieszać jajka, olej, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny oraz sok. 3) Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą, a na konieć starta cukinię i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!). 4) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 5) Piec 45 min (do suchego patyczka(...)wraz ze śmietanką umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary, dzięki temu unikniemy przypalenia czekolady. 7) Gotowe ciasto wystudzić, udekorować polewą z białej czekolady i posiekanymi orzechami. Artykuł Cytrynowe ciasto z cukinią pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mespożywczą lub jak ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę. Po godzinie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem(...)Lukier: Do miseczki wsypuję cały cukier puder, dodaję sok z cytryny i dodaję kilka łyżeczek wrzątku i mieszam tak długo aż masa będzie gładka i w miarę gęsta. Gdy ślimaczki wystygną polewam je obficie cytrynowym lukrem. Smacznego
Kuchnia VikiBabki to tradycyjny wypiek u nas na święta. Tym razem postanowiłam, że zrobię pomarańczową, ale w sumie wszystko jedno, czy dodamy aromat pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy, czy rumowy. Przepis pod względem smaku można dowolnie modyfikować, a każda baba jest pyszna :) Składniki: 4 jajka 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem przesiewamy przez sito. Miękka margarynę ucieramy z cukrem puderm dodając stopniowo dodając po 1 żółtku. Po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy po trochu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie dobrze utarta, dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę otartą
Smakowy RajSkładniki: jajka 3 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięjuż wersję po zmianach – jest pyszna. Doskonała na niedzielne, jeszcze ciepłe popołudnie. Polecam. Składniki: • 5 dużych jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 1 szklanka mąki ziemniaczanej wymieszanej z kisielem cytrynowym bez cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 szklanka domowego cukru waniliowego + 2 łyżki do piany • 25 dag masła • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania: 1. Kawę rozpuścić(...)cukrem do uzyskania jasnokremowej gęstej masy. 4. Powoli dodawać roztopione masło. 5. Przesiać oba rodzaje mąki i dodać do utartych żółtek. Na tym etapie masa będzie bardzo gęsta i trudna do ucierania. Tak ma być. 6. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ja dodawałam pianę porcjami: 1/3 część piany dodałam do ciasta i wmieszałam mikserem na najniższych obrotach. Resztę
W mojej kuchniłyżka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta obrać i utrzeć na tarce grubsze oczka do miski, dodać dżem aroniowy lub jaki się lubi, dodać cukier, cynamon, kisiel i wszystko wymieszać składniki na ciasto posiekać z zimną margaryną na kruche ciasto tortownica 22 cm wyłożona papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wylepić w formie, i schować(...)grochem, fasolą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra/dół i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i piec jeszcze 5 minut, przed nałożeniem masy ciasto trochę wystudzić na ciasto wyłożyć nadzienie i resztę ciasta pokruszyć w palcach na kruszonkę piec dalej z 35-40 minut, ciasto w formie wystudzić w chłodnym miejscu dobrze
W Mojej Kuchni Lubięjestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi i galaretką tworzy(...)BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna- 2/3 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * rozdrobniony szpinak – 150 g MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * kiwi – 5 szt * galaretka agrestowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie
Ostra na Słodko