ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:125/191)

Tarta budyniowa z kaszą manną 216

sztNADZIENIE:* jajko – 2 szt* białko – 1 szt* cukier puder – 4 łyżki* sok cytrynowy – 4 łyżki* śmietana 18% kwaśna , gęsta – 200 g* budyń waniliowy – 1 op / 60 g* kasza manna – 4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mąkę siekamy z masłem.Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia(...)cytryny, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając.Gdy krem zacznie tężec zdejmujemy z ognia i łyżka po łyżce dodajemy śmietanę cały czas mieszając.Do gładkiej masy wsypujemy budyń i kaszę mannę – dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , a następnie dodajemy do masy budyniowej.Dokładnie wymieszaną masę wlewamy na podpieczone ciasto, wygładzamy

Ostra na Słodko
Cytrynowe cupcakes z kremem jogurtowym 194

łyżki bardzo miękkiego masła ·       sok z połowy cytryny ·       kilka kropel aromaty cytrynowego ·       skórka z 1 cytryny ·       pół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru ·       2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki jasnego miodu Przygotowanie: Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny oraz skórkę i ucierać do połączenia składników.   Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt, zaczynając i kończąc na mące. Uwaga: mikser powinien być ustawiony na niskie obroty. Blachę do pieczenia wypełnić papilotkami

Mania Gotowania
Sernik potreningowy z serków wiejskich + recenzja KFD Premium WPC 80 160

pyszność. KFD Premium WPC 80 , to najwyższej jakości, w 100 % czysty i instantyzowany koncentrat białka serwatkowego. Skład:  WPC Instant, aromat (brak w przypadku smaku naturalnego), kwas cytrynowy - regulator kwasowości (w smaku jogurtowo - wiśniowym truskawkowo - poziomkowym oraz ananasowo - kokosowym), sól, sukraloza - substancja słodząca (brak w przypadku smaku naturalnego). Opakowanie - 700 g netto Ilość porcji - 23 Moja opinia: Próbowałam smaku ananasowo(...)Premium WPC 80 Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do blendera wrzucamy jajka, miksujemy przez minutę dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę przekładamy ciasto do formy  wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min.  pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 125

nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione i przestudzone masło oraz lekko roztrzepane jajka. Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się(...)blasze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się. Upieczone i lekko przestudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem. Masa makowa do drożdżówek Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już do tej wygody i olbrzymiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Meksykańskie tacos con carne 262

żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują one smakiem samodzielnie przygotowanymi tacos. Przygotowanie cista(...)kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej i szczyptę soli. Dodałem 2 łyżki oliwy i 150 ml wody. Całość dokładnie wyrobiłem uzyskując gładkie ciasto, które następnie zawinąłem w folię plastikową i odłożyłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto podzieliłem na 8 równych części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem

Wyprawy kulinarne
Sernik nowojorski – sernik New Yorker 318

sernik New Yorker. Chyba najlepszy sernik na świecie. Kremowy, aksamitny, wręcz satynowy. Bardzo lekki. Pieczony, ale podawany na zimno. Gładki, rozpływający się w ustach. Z lekką nienarzucającą się cytrynową nutą. Do tego przepyszny ciasteczkowy spód. Osobiście jestem od niego uzależniona. Sernik nowojorski to prawdziwy sernik dla koneserów. Sernik New Yorker to także praktycznie jedyny sernik uznawany przez mieszkańców Nowego Jorku(...)obręcz tortownicy. Na tak przygotowaną tortownicę wyłożyć przygotowaną masę ciasteczkową na wysokość 2/3 tortownicy i schłodzić 15 minut w lodówce. Do dużej miski wyłożyć twaróg (odsączony), jajka, cukier, wanilię, cytrynę (i skórkę i cytrynę) oraz mąkę i śmietanę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać mikserem, ale krótko (zbyt długie miksowanie napowietrzy ciasto i sprawi, że sernik po pieczeniu opadnie). Przygotowaną masę wylać

Pociąg Do Kuchni
Ekspresowe CIASTO CYTRYNOWE z lukrem 239

Ciasto cytrynowe na pewno zna każdy. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy jedynie wymieszać składniki – a co za tym idzie – można je przygotować w kilka minut! Do przygotowania ciasta użyłam mąki orkiszowej. Cytrynowiec jest miękki, puszysty. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale dosładza je lukier. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania w domu // Składniki – ciasto(...)proszku do pieczenia szczypta kurkumy Składniki – lukier: sok z połówki cytryny ok. 1/2 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Do miski daj jajka oraz cukier. Utrzyj je na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodawaj po trochę oleju, dodaj też jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Mąkę orkiszową wymieszaj z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kurkumą. Dodawaj je stopniowo

Via Gusto
Babka czekoladowo-orzechowa 181

Babka to must have wielkanocnego stołu. Podstawą są baby piaskowe, ziemniaczane czy cytrynowe. Ja postanowiłam pobawić się smakiem i zrobić babkę czekoladową z dodatkiem orzechów. Tym bardziej, że w tym roku króliczek wielkanocny przyniósł nam od HELIO pyszne dodatki do ciast a w tym orzechy włoskie, które po zblendowaniu stały się podstawą mojej babki:) 2 h średnica(...)temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Następnie dodać 4 żółtka a białka ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko wymieszać. Do masy dodać ubite białka i wymieszać szpatułką. Orzechy zblendować i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Babkę piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni Zimną babkę udekorować polewą wg instrukcji na opakowaniu

Ania i Marcin gotują
Sernik cytrynowy z czekoladą Bajeczną 224

Serniki mogę piec i zjadać do znudzenia! Orzeźwiająca wersja cytrynowa, z przepyszną czekoladową "kruszonką" zadowoli najbardziej wymagającego łakomczucha. Prosty do przygotowania, w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie.  Spód: 250 g herbatników pół opakowania masła Sernik: 1 kg twarogu 250 g śmietanki 36% 5 jajek szklanka cukru pudru 2 cytryny 2 łyżki mąki Wierzch: 3-4 batoniki Bajeczne(...)śmietankę, mąkę i cukier mieszamy ze sobą, jajka roztrzepujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy

sama złodycz
Cytrynowe cantuccini z pistacjami 182

Ulubione ciastka moich rodziców - idealne do kawy, idealne do przechowywania!   Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekolada z cytryną. Finansjerki 195

wybornie. Ciężko się oprzeć takiemu połączeniu, szczególnie, gdy zostało zamknięte w formie maleńkich ciasteczek, w sam raz na raz .  Przepis Erica Lanlarda z jego Czekolady . Czekoladowe finansjerki z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru 40 g mąki orkiszowej 4 białka 1/2 łyżeczki proszku(...)cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch posypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 109

szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju  1 mały jogurt naturalny 1/3 szklanki mleka 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła   na włoską bezę 2 białka 100 g cukru  30 ml wody(...)masa stanie się jednolita.  Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoika i schłodzić w lodówce.    Muffiny.  Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Przyszedł czas na połączenie składników z obu misek. Mokre wlać do suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste

Kuchnia w opałach
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 504

Kolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy

Ostra na Słodko
Ciasto Kolorowa truskawka 314

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka majonezowa 181

Delikatna, puszysta i bardzo prosta babka majonezowa. Ze szklanką mleka idealna. 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania