Dzisiaj świętujemy 2 urodziny Bon appetit mon amie, kolejne wspólnie spędzone 365 dni i ponad 100 000 kolejnych odsłon. Z tej okazji coś wyjątkowego. Tort
Bon appetit mon amieszklanki aromat cytrynowy, 1 łyżeczka Przygotowanie W rondlu zagotowujemy miód z przyprawami, dodajemy margarynę i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aż do rozpuszczenia margaryny, odstawiamy do wystudzenia. Sodę rozpuszczamy w śmietanie i pozostawiamy, aż powiększy objętość. W dość dużej misce mieszamy mąkę z kakao. Ubijamy białka na sztywno, ciągle miksując dodajemy po trochu cukru i po jednym żółtku. Masę jajeczną wlewamy(...)mąką, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wystudzony miód i na końcu śmietanę z sodą. Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki, aby ciasto zgęstniało. Gotowe ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Mąki sypiemy sporo, gdyż ciasto bardzo się klei. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie moimi oczamigorącej wody sok z ½ cytryny skórka otarta z jednej cytryny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 jasne galaretki ( u mnie cytrynowe) 2 litrowe słoiki brzoskwiń z kompotu Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni, lub gdy zależy nam, aby galaretka szybciej stężała dodajemy mniej wody( dwie galaretki rozpusciłam(...)łyżce cukru. Piana powinna byc sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajeczenej stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Mia Cucina Sofietagładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy(...)rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym
prawdziwe jedzenienapęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem(...)zamiast dodałam trochę czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń i rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć na ciasto. Na masę położyć kolejną warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki aby krem nieco stężał. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką
Monia miesza i gotuje100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się z nim bo lubię jego smak. Jeśli jednak nie macie cierpliwości, użyjcie swojego sprawdzonego przepisu(...)tymianku rozcierając w dłoniach. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki (co najmniej 30 min- lub na krócej do zamrażarki). Czas
les mirabellesTak, wiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i
Kraina Miodem PłynącaDziś coś specjalnego dla miłośników sernika. Przedstawiam Wam pyszny serniczek z batonikami Snikers i masą kajmakową. Sernik jest kremowy i delikatny w smaku, a
Passion of Cookingłyżeczki mąki pszennej zamiast 1 łyżeczki tapioki lub 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej zamiast 1 łyżeczki tapioki Trawa cytrynowa Można zastąpić skórką z 1 cytryny lub limonki, po usunięciu z nich białego miąższu, odpowiadają one 2 łodygom trawy cytrynowej melisą świeżą lub suszoną werbeną świeżą lub suszoną Woda z kwiatu pomarańczy Jedną łyżeczkę wody z kwiatu pomarańczy można zastąpić(...)deserów kasza manna (można dodatkowo zmielić na proszek) - bardzo dobrze zagęszcza masę mięsną zmielona na pył kasza jaglana - do sosów i zup skrobia kukurydziana - do sosów i zup i deserów (skrobia traci swoje właściwości zagęstniające, gdy jest zbyt długo podgrzewana) mąka tapioka - do ciast i deserów Ziele angielskie Substytut ziela angielskiego stanowi poniższa mieszanka: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej zmieszana
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio był przepis na wersję cytrynową, dzisiaj natomiast pod postacią rumową :D Tylko nie pytajcie, które lepsze bo zarówno jedne i drugie skradły moje serce i .... podniebienie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka (250 ml) 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4-5 jajek tłuszcz do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki wody(...)zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać, aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić. Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie zmiksować. Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm (około 40 sztuk) . Ciasto przełożyć
Malinowo w kuchnibabki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka 50 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki bakalii 2 budynie waniliowe *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera(...)opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym
Ze smakiem i z pasjąbajaderki. A gdy je zrobicie i posmakujecie - gwarantuję, że często będą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki: Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie biszkopt i babka cytrynowa, kilka herbatników) 80 gramów dowolnej konfitury (u mnie z płatków róż) 80 ml mleka 1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska!) 2 łyżki stołowe cukru(...)obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera. W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka
Garniec Magalieproszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy łyżką do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 170 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (czas zależy od piekarnika, średnio około 50-60 minut). Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, polewamy lukrem cytrynowym (mieszamy sok wyciśnięty z cytryny z cukrem pudrem), a następnie ozdabiamy dowolnie żółtymi wiórkami
Słodkie okruszkichyba każdy, dlatego pokazuję na blogu wersję urozmaiconą przeze mnie. Dzika róża nie jest wyczuwalna, ale podkreśla smak suszonej żurawiny. Do tego idealnie pasuje kwaskowy lukier cytrynowy. W przepisie nie ma mleka, surowe ciasto jest gęste, dość ciężko je rozsmarować, ale za to po upieczeniu wszystko wynagradza. Przepis na domowy cukier różany znajdziecie TUTAJ. Do dzieła! Przepis na małą blaszkę(...)szczypta soli szczypta kardamonu Dodatkowo: 10dkg suszonej żurawiny 1 łyżeczka mąki pszennej Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Żurawinę obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut
Wrzosowa Polanałyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty 3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość). W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy. Dzielimy na dwie części. Gotowe masy przekładamy do torownic wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) pozostawiając ciasta w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc). Do miski wlewamy zimną śmietankę dodajemy
Słodkie Przyjemności