ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:111/191)

Bezglutenowa kuchnia 137

ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez 20-25 minut. Babka cytrynowa 5-6 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju 2 – 2,5 szklanki mąki bezglutenowej(...)cytryny skórka otarta z 1 cytryny W misce mieszamy mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i olejem na gładką masę Stopniowo dodajemy sypką część Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny Wylewamy masę na przygotowaną formę (natłuszczoną i obsypaną bułką tartą) Pieczemy ok 40 – 50 minut w temperaturze 180°C Karkówka wieprzowa

Kuchcik gotuje
Sernik w herbatnikach - bez pieczenia 451

mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników.  2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu.  3.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy(...)miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy do lodówki. Twaróg sernikowy miksujemy z cukrem pudrem. Powoli dolewamy lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawiamy do lodówki na min 30 minut. Po zastygnięciu masy serowej (ja jak widać na zdjęciach troszkę

Kuchnia w czekoladzie
Tu ti tu rum tu - i tarta kokosowa do rodzinnej herbatki 165

przydatne na przykład jako talerzyki do gałki lodów, wcześniej smaruję je lekko dżemem lub nutellą. Ciasto trzeba też ponakłuwać widelcem i ponownie odłożyć do lodówki. Pora szybciutko przygotować masę kokosową. Jajka miksuję z cukrem. Do bielejącego kogla-mogla dorzucam wiórki i wlewam wystudzone masło. Mieszam też z mąką i  amoniakiem. Całość wykładam na podpieczony 15 minut(...)temperaturę do 170. Upieczony na złoty brąz gotowy wypiek najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, powinien być suchy po nakłuciu ciasta. Lekko przestudzoną tartę można ozdobić posypując cukrem pudrem.  Smakuje najlepiej całkowicie wystudzona Spróbujcie w towarzystwie gałki lodów, najlepiej lekko kwaskowych, cytrynowych lub z sorbetem. Smacznego!!!! I podajem oczywiście najlepiej od razu z herbatą: Two tea to room two :) Please

I tu będę miała takie te
Babeczki marmurkowe z różą 184

naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając dno foremki. Następnie kładziemy 1-11/2 łyżeczki konfitury z płatków róży. Po czym znów nakładamy naprzemiennie masę ciemną i jasną. Każdą foremkę napełniamy w ten sam sposób ciastem i nadzieniem do około 3/4 wysokości. Marmurkowe babeczki z różą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około(...)foremek (większa ilość babeczek) czas pieczenia może być krótszy. Po wyjęciu z piekarnika babeczki studzimy, a następnie wyciągamy z foremek. Podajemy same, oprószone delikatnie cukrem pudrem lub polane delikatnie cytrynową polewą. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Muffinki waniliowo rumowe 195

celu Tak czy inaczej coś robić trzeba bo w końcu projekt trwa więc dzisiaj muffinki waniliowo rumowe. Przepis jest inny niż przy muffinkach cytrynowych jednak przyznam się, że ten mi bardziej podszedł. No to więc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody(...)łyżka aromatu waniliowego   Najpierw przesiałem mąkę do której dodałem cukier i sodę, a następnie wymieszałem. Zrobiłem małe wgłębienie i wlałem wodę, jogurt i oliwę. Wszystko wymieszałem na jednolitą masę, a następnie podzieliłem na dwie części – 1/3 dla masy waniliowej i 2/3 dla masy rumowej. Do jednej dodałem aromat waniliowy (i oczywiście wymieszałem) a do drugiej dodałem kakao

Kuchenne Wariacje
Tort pomarańczowo-kajmakowy 385

Uwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.  

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka cytrynki 337

Ciasteczka cytrynki to nieco zmieniony wariant kruchych ciasteczek, które pod różną postacią pojawiały się już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej zrobienie jest dziecinnie proste, a robi wrażenie!).Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaskórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu)Składniki(...)lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny (lub aromat). Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną

Ciastkozercy
Torcik makowo śmietankowy 356

kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem(...)formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.  BISZKOPT II  Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy żółtkowej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut

Kuchnia Danusi
Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych 147

litr mleka  od Cukieteria Do dekoracji wiórki cytrynowe  od Cukieteria Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni(...)masę wyjąć. Roladę rozwinąć bardzo delikatnie i wysmarować najpierw cienką warstwą ulubionej konfitury ,a następnie musem czekoladowym i u mnie- bitą śmietaną. Przez środek zrobić nadzienie z konfitury.Ta operacja powinna być wykonana dość szybko i sprawnie.Zwinąć roladę i zawinąć ją w ściereczkę. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Nazajutrz odwinąć, posmarować np. rozpuszczoną czekoladą i oblepić wiórkami cytrynowymi

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik Wenus 242

sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru 660 ml śmietanki 30% 1 śmietana śnieżka (w proszku) Dodatkowo: 80 g kokosu 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego Przygotowanie: Rozpuścić galaretki w 700 ml gorącej wody. Wystudzić. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli. Następnie dodać cukier(...)zacznie gęstnieć (będzie przyjmować konsystencje bezy). Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do piany przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić wzdłuż

KuchniaWeDwoje.pl
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 162

powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły(...)margaryny 1 szklanka cukru 5 jaj 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy utarta skórka z cytryny wanilia Przepis: Masło (margarynę) zmiksować wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i po trzy łyżki mąki oraz pozostałe składniki ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem

Gotowanie-uk
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 158

zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo białka do masy  i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad. Piec biszkopt(...)oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce leciutko zwilżonej wodą. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc.  Nadzienie 250 g rabarbaru galaretka cytrynowa 3 łyżeczki cukru Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki.  Wrzucić do rondla, wlać ok. pół szklanki wody. Rozgotować. Dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto cytrynowo - morelowe 234

Dzisiaj coś bardziej orzeźwiającego. W domu miałam nadmiar cytryn i moreli, więc wymyśliłam coś  innego niż zawsze. Co prawda miałam wątpliwości,  co z tego

Niezły Młynek
Pyszna babka cytrynowa 231

zapraszam na pyszną babkę cytrynową.Szybka i prosta do zrobienia. Składniki: margaryna 1 kostka cukier 1 szk jajka 4 szt mąka pszenna 2 szk proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta cytryna 1 szt cukier puder do oprószenia babki Przygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki(...)wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.Piec w 160 st około 50 min.  Forma

Ala piecze i gotuje
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 158

galaretka cytrynowa 3/4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody sok z połowy dużej cytryny opcjonalnie kilka łyżek cukru Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao ciemnego 100 g masła lub margaryny Poza tym : orzechy włoskie lub laskowe do dekoracji Przygotowanie: Masę przygotuj wcześniej, najlepiej rano, a biszkopt upiecz po południu lub pod wieczór. Masa długo(...)masę do miseczki i odstaw do wystudzenia, a potem schłódź w lodówce. Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodawaj bez pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.  Do ciasta

Anioszek w kuchni
Tort Lodowa Kraina 128

Piękny i pyszny zarazem! Składniki na biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki (450), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Wykonanie biszkoptu: Ubić całe jajka

Tradycyjna Kuchnia
Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno na spodzie z kaszy manny 363

Słodki i smaczny deser na upalne dni w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek! Tortownica o śr. 24 cm

VioletoweKucharzenie
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 185

pokruszonych ciastek maślanych 50 g masła, rozpuszczonego Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać. Składniki na masę serową: 500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie 8 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny 20 g żelatyny 100 ml gorącej wody(...)skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka

moj przepis na
Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym 202

domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru cytrynowego. Wyszła cudownie. Sama nie wiem, jakim cudem, nie ma tu jeszcze tego przepisu. Naprawiam(...)ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania