ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:105/191)

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem, wilgotna 214

Moja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków. Składniki: - 100g masła - 2 jajka - 0,5 cytryny - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny(...)Jajka ubić do białości z cukrem (ok 10 minut). Dodać mąki, proszek do pieczenia i letnie rozpuszczone masło. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub użyć silikonowej. Do formy przelać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40 - 45 min, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy, polać lukrem

CookYourself
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 161

Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła(...)konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę. Foremkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Rabarbar myjemy, oczyszczamy z liści i z bulwiastej końcówki. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na cieście

Różne smaki w kuchni
Ciasteczka cytrynowe z białą czekoladą 152

Przywołujemy wiosnę! Najlepiej zrobić to pysznymi, chrupiącymi ciasteczkami z orzeźwiającym, cytrynowym akcentem i kawałkami słodkiej, rozpływającej się białęj czekolady. Poprawa humoru gwarantowana! Składniki 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru jajko 1 1/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1/2 cytryny 100 g białej czekolady Masło utrzeć z cukrem(...)białości. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sok, skórkę z cytryny, całość ponownie dokładnie zmiksować. Czekoladę posiekać i dorzucić do masy, wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Łyżeczką wykładać kulki ciasta (niezbyt blisko siebie, bo ciastka się rozpłyną i urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 min. Wystudzić na blaszce (tuż po upieczeniu

Słodkie inspiracje
Bananowiec 273

Bananowiec – czekoladowy biszkopt, banany, galaretka i bita śmietana. Ciasto po raz pierwszy jadłam u mojej koleżanki Asi i oczywiście nie byłaby

KuchniaWeDwoje.pl
Malinowa tarta 187

lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki. Tarty z owocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty(...)pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje

mojewypiekiinietylko
Babka Zebra na Coca Coli 155

dodałam olejek cytrynowy)   Wykonanie:  Jajka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo miksując na najniższych obrotach: Cole oraz olej, następnie dodajemy stopniowo 3 szklanki mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia (do uzyskania jednolitej masy) Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao ( należy uważać aby nie dać za dużo kakao aby masa nie stała(...)się zbyt gęsta - a to utrudni nam nieco pracę), a do drugiej dodajemy nasz olejek z 2 łyżkami mąki. Tworząc tym samym dwa kolory ciasta. Blaszkę - standardową keksownice smarujemy mocno tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian w dowolnych porcjach (np. po 2-3 łyżki) wylewamy raz ciasto białe, a raz ciemne - do wyczerpania mas. Oczywiście nie musi to być

W Moim Magicznym Domu
Lemon curd - krem cytrynowy 176

Bardzo smaczny, gęsty krem o intensywnym, cytrynowym smaku. Idealny jako nadzienie do tart, babeczek, do przekładania ciast i ciasteczek, ale także do naleśników, gofrów i podjadania prosto ze słoika :) Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g): skórka otarta z połowy cytryny (dokładnie umytej i sparzonej) 60 ml soku z cytryny (1,5 cytryny) 3 żółtka 6 łyżek cukru(...)masła Przygotowanie: 1. W rondlu z grubym dniem umieścić wszystkie składniki oprócz masła i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i nie będzie spływać z łyżki (ok. 5-7 min.).  2. Następnie zdjąć rondel z ognia i, cały czas mieszając, dodawać po kawałku masła.  3. Kiedy masa będzie jednolita przełożyć

Domowa Cookierenka Agi
Czernina z kluchami 151

mniejszego garnuszka. Ten zakwaszamy 1-2 łyżkami octu (należy uważać, ponieważ jeśli kupujemy krew mrożoną jest ona już lekko zakwaszana i można łatwo przesadzić) lub małą łyżeczką kwasku cytrynowego i zagotowujemy. Do szklanki kaczej krwi wsypujemy 2,5 stołowych łyżek mąki i dokładnie rozprowadzamy, po czym zawiesinę powoli, stale mieszając, przelewamy do zakwaszonej części rosołu i czekamy, aż zawrze. Całość(...)solą, pieprzem i cukrem według uznania. Obrane na kluchy ziemniaki traktujemy drobną tarką. Odciskamy wodę, dodajemy sól i mąkę w takiej ilości, by ciasto było zawiesiste, ale nie twarde, po czym dokładnie mieszamy. Łyżką stołową wrzucamy masę na gotującą się wodę i czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Gotowe! Podajemy z pokrojonymi podrobami, pietruszką i kluchami. Ja suszone owoce

Kuchenna Kontrrewolucya
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 305

Czas pieczenia : ok. 60 minut   Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła(...)konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę. Foremkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Rabarbar myjemy, oczyszczamy z liści i z bulwiastej końcówki. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na cieście

Słodkości i nie tylko
Wspaniały sernik 189

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Moje

In my kitchen
Troszkę egzotyczny, bardzo letni. Serniczek 205

końcu zimę...?Sernik cytrynowy z papają (na zimno) Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:500 g serka kremowego300 g jogurtu naturalnegosok z 1/2 cytryny125 g cukru250 g papai z puszki10 płatków żelatynydodatkowo:skórka z 1 cytrynyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej(...)papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść na spodzie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Ostudzić.Serek utrzeć z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę. Owoce z puszki osączyć. Połowę zmiksować blenderem, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową 538

Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do

Wanilia i Kardamon
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 172

kandyzowanymi owocami, samym cukrem lub nawet kostką cukru wewnątrz bułeczki. Przejrzałam wiele stron z przepisami, a różniły się od siebie wieloma rzeczami. Niektóre z dodatkiem jaj, inne z cytrynową skórką i masą mąki. Ostatecznie wybrałam tę, która wydawała mi się najmniej skomplikowana. To była dobra decyzja, bo bułeczki wyszły absolutnie przepyszne!!! Lekkie, nie za słodkie, mięciutkie, o wspaniałym zapachu masła(...)miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. 6. Blat podsyp mąką i wyłóż na nie wyrośnięte ciasto- wyrabiaj ręcznie przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami 300

ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać małymi porcjami cukier. Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Można to sprawdzić rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką dużej gwiazdy. W jednym narysowanym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały. Piekarnik(...)schłodzoną kremówkę ubić i porcjami delikatnie wymieszać z kremem cytrynowym. Na talerzu umieścić pierwszą pełną bezę i wyłożyć krem cytrynowy. W środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca. W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania

https:KKuchniaMniam
Cupcakes cytrynowe z dwukolorowym kremem i czerwonymi owocami 201

Piękne, letnie, kolorowe cupcakes cytrynowe ze śmietankowym, różowym kremem. Udekorowane sezonowymi, intensywnie czerwonymi owocami. Świetnie wyglądają zarówno na zdjęciach, jak i w rzeczywistości, a smakują równie wybornie - cytrynowe ucierane ciasto, puszysta kremowa chmurka oraz słodko-kwaśne owoce. Idealne na przyjęcie urodzinowe, baby shower czy imprezę ze znajomymi. Składniki Babeczki wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 125 g miękkiego masła(...)pieczenia szczypta soli skórka otarta z 2 wyszorowanych cytryn 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas ucierając. Na koniec dodać skórkę

Słodkie inspiracje
Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami 214

lekka i delikatna, a z truskawkami wręcz rozpływa się w buzi:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 2 lekko kopiaste łyżki maki 2 łyżki cukru (dałam Polski Cukier*) kilka kropli olejku cytrynowego masło + bułka tarta do formy krem: 250 twarogu śmietankowego 50ml mleka 200ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny ziarenka z laski wanilii świeże truskawki limoncello(...)ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, ubijać do uzyskania jednolitej kremowej masy. Wsypać mąkę i dodać olejek, wymieszać delikatnie łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy

Obiad gotowy
Perskie ciasto miłości 170

otrzymania kremowej masy (robot planetarny ajlovju), następnie dodajemy jajka i dokładnie ubijamy masę. Dodajemy zmielony kardamon, przesianą mąkę, mielone migdały, skórkę i sok z cytryny, wodę różaną, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 45 minut do suchego dźgulca. Kiedy ciasto kończy się piec, przygotowujemy syrop. Cukier(...)cytryny i wodę różaną umieszczamy w małym garnku i powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Teraz najlepsze- gotowe, jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z piekarnika i równomiernie nakłuwamy jego powierzchnię- ja użyłam metalowego dźgulca do szaszłyków. Nakłute ciasto równomiernie skrapiamy cytrynowo różanym syropem i odstawiamy do wystudzenia. Jak dla mnie jest to wyjątkowe, egzotyczne ciasto. Trochę cytrusowe, trochę korzenne i lekko

les mirabelles
Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady 131

wyraźnymi nutami cytryny, doskonale skomponowane z kawałkami białej czekolady, która rozpływa się w ustach. Czekoladowy aksamit na języku sprawia, że całość jest idealna. Taka, jaka ma być. Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady kuchniasmakow.blogspot.com Składniki na ok. 16 sztuk 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko(...)suche wymieszać. Składniki mokre (oprócz soku z cytryny) ubić. Dodać składniki suche do mokrych. Wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do masy dodać startą skórkę i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Czekoladę połamać na malutkie kawałeczki. Papierowe foremki napełnić ciastem - czekoladą - ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni 25 - 30 minut. Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
Szarlotka w cytrynowym cieście. 175

popołudniowej kawy w gronie najbliższych. Bardzo polecam!!! Składniki na szarlotkę w cytrynowym cieście: na formę 24x28 cm NADZIENIE: 1 litrowy słoik musu z jabłek (lub 1,5 kg zasmażonych na mus jabłek) cukier do smaku ewentualnie cynamon      Mus podgrzewamy i doprawiamy do smaku cukrem. CIASTO: 150 g masła 250 g cukru 6 jajek (żółtka i białka(...)mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia      Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy trzepaczką. Połowę ciasta przekładamy

Rozpustne gotowanie
Truskawkowa fantazja 229

spożywczego z żelu dodatkowo: truskawki beziki listki melisy cytrynowej listki mięty czekoladowej Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec(...)przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka). Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym 150

coś dla tych, którym pistacje nie są obojętne czyli muffinki pistacjowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 80g mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji do ozdoby(...)kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy do wysokości 3/4 nasze papilotki. Muffinki pieczemy przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Kolejny krok to krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek

Kuchenne Wariacje
Zamiast pączków i faworków 166

sokiem z cytryny. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy.  Gotową masę serową wykładamy do tortownicy.  Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 ° C, po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 15 minut.  Sernik po wystudzeniu wkładamy do lodówki i chłodzimy go minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem

Przysmaki Karolki
Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem 182

zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne.Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło- 180 g* mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir kandyzowany(...)szklanki* sok z cytryny- 2 łyżeczkiCiasto:Piekarnik nagrzać na 180 stopni.W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i suszony imbir.W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną, kremową masę i wbijać jajka po kolei, nie przerywając miksowania.Stopniowo dodawać mieszankę z mąki, a na końcu wlać mleko i kandyzowany imbir, całość dokładnie wymieszać.Przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia

Kraina Miodem Płynąca