drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy(...)wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajgładkiej masy. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i umieszczamy w piekarniku na 10 minut. Następnie układamy na nim połówki śliwek i zalewamy masą. Pieczemy jeszcze 30 minut aż wierzch tarty będzie złoty. To kolejne już ciasto, które jemy na zimno, delektując się bogactwem smaków i aromatów. Ciemny cukier i lekko wyczuwalne migdały cudownie podkreślają smak śliwek. Nie ważne(...)Smacznego! Po przycięciu budleja narobiła kwiatów:) Mniej niż rok temu ale za to jakie wielkie. A przy okazji mała ogrodowa prywata. Wczoraj rzuciłam się w końcu na przycięty tymianek cytrynowy. Dwa odcinki "Men at work", jeden "Downton Abbey" i "The Edible Garden" później miałam pełen słoiczek intensywnie pachnących, suszonych listków. Jak również wiązankę gałązek, które się nie zmieściły
les mirabelleskarmelem :Masą krówkową i prażonym słonecznikiemOstatnio napisała do mnie przyjaciółka, czy znam jakieś ciasto z prażonym słonecznikiem. Na pierwszą myśl przyszedł mi słonecznikowiec, ale okazało się, że jadła inne – prawdopodobnie na herbatnikach. Wtedy wpadłam na genialny pomysł, żeby przekształcić słynnego 3 bita i tak oto powstało to mega pyszne ciasto :)) Wypróbujcie je koniecznie! Przejdź do przepisu…Ciasto 3 bitPrzejdź(...)przepisu…Przepisy na ciasto bez pieczenia z mlekiem skondensowanym / zagęszczonym :Pianka wiśniowo-cytrynowaPyszna pianka z mleka skondensowanego, rozpływająca się w ustach Przejdź do przepisu…Przepisy na serniki na zimno:Sernik na zimno z malinamiPrzejdź do przepisu…Sernik bananowo-cytrynowy z borówkamiPrzejdź do przepisu…Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkamiPrzejdź do przepisu…Piankowy torcik truskawkowy
Kulinarne Przebojemojej sąsiadki, a ona od swojej, a ta dostała go od jeszcze swojej...itd :)Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 6 jaj kisiel cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka(...)Przygotowanie : Mąkę połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką Dodać rozpuszczone masło i zmiksować, powstaną okruszki jak na kruszonkę 1/3 masy pozostawić na pokrycie wierzchu ciasta, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 28x24 cm, można wiekszą, ale ciasto bedzie cieńsze Ciasto w foremce posypać dość obficie bułką tartą i wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka
Proste Potrawysmaku cytrynowym lub wanilinowym 1/2 szklanki przegotowanej, schłodzonej wody nadzienie 3 średniej wielkości jabłka 1 galaretka o smaku agrestowym (sam proszek!) 1/2 szklanki wody do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować mus ze startych jabłek : owoce umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondelka przełożyć starte jabłka i wlać 1/2 szklanki wody. Masę gotować kilka minut(...)dokładnie wymieszać i ostudzić. Masę jabłkową najlepiej wstawić do lodówki, ponieważ musi zgęstnieć. Następnie zabrać się za przygotowanie rolady biszkoptowej . Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać stopniowo cukier (zwykły jak i cytrynowy/wanilinowy) i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Jeśli cukier nie będzie
Ugotowaćmisy. Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę. Do ubijania białek użyłam blendera Braun MQ9. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem. Piec(...)misy. Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę. Do ubijania białek użyłam blendera Braun MQ9. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną
Przepisy kulinarne babci Antoninyłyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego) Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Biszkopt : Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)masy lekko mieszając już nie mikserem tylko gumową łopatką tak, żeby składniki się połączyły a masa nie opadła. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka" ok. 30 min. (u mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto
Maślane ciasteczkołyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g masła Dodatkowo: marmolada wieloowocowa 1 galaretka cytrynowa 24 szt biszkopty okrągłe spirytus lub wódka Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach(...)pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec
Ala piecze i gotujeŚwięta już dziś, więc polecam wszystkim, którym brakuje czasu na czasochłonne wypieki babkę cytrynową. Składniki powinny być dostępne w każdym domu, czas wykonania równie szybki. Smakuje wyśmienicie. Puszyste ciasto wielkanocne z nutą cytryny Składniki: (ciasta wystarczy na 2 średniej wielkości babki) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 gram stopionego masła starta skórka(...)jednej cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ok. 10 minut). Dodajemy składniki suche, ostygnięte stopione masło i składniki z cytryny. Ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 45 minut. Ozdabiamy według własnego
tojestpyszne.blogspot.comciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Składniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju z pestek z winogron ( użyłam rzepakowy ) skórka z cytryny ( ewentualnie esencja cytrynowa ) Sposób przygotowania : Jajka(...)ubijamy z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej. Dolewamy jogurt naturalny i olej , dokładnie mieszamy. Wlewamy do foremek na mniej więcej 3/4 wysokości , nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy ok. 25 minut ( obserwujemy muffinki gdyż długość zależy od piekarnika ) Smacznego
Różne smaki w kuchniróżnymi innymi. Przyznam się, że ja najchętniej kupiłabym wszystkie :). Ten przedwiosenny klimat wywołał we mnie także chęć zrobienia czegoś słodkiego, a jednocześnie orzeźwiającego i tak powstały babeczki cytrynowe z lemon curd i delikatnym kremem jogurtowym. Mimo 2 kremów i konieczności pieczenia, robi się je naprawdę łatwo i szybko, a smakują bajecznie, dlatego musicie ich spróbować. Babeczki (12 sztuk(...)proszku do pieczenia 1 białko 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Jajka i białko ubijamy z cukrem aż uzyskamy biała puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki i starannie mieszamy. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C (do tzw. suchego patyczka) Krem a'la lemon curd
Cynamonowe szczęścieniej pyszną, ucieraną babkę cytrynową. Na niedzielne popołudnie polecam Wam to smakowite ciasto. Przygotowałam je na bazie ciasta ze starego zeszytu, które od dawna bardzo lubimy. Zapach i smak cytrynowej babki znakomicie pasuje do aromatycznej kawy i świetnie się sprawdzi w zimowy, mroźny dzień. Polecam. Składniki: • 5 jajek • tyle, ile ważą jajka dag mąki + dodatkowo 5 łyżek • tyle, ile ważą(...)jajka cukru razem z cukrem waniliowym • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • sok i otarta skórka z 2 cytryn Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. 3. Do margaryny dodawać po jednym całym jajku i porcji cukru. Masa może się lekko zważyć, ale jest to normalne. Później ciasto na pewno
W mojej kuchnioraz kakao. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Białak oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę oraz żóltka. Dokładnie miesamy. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkamy cukru. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe równomiernie przelewamy do foremki (21x33cm) wyłożónej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)upieczeniu odtsawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 placki. składniki na krem z bitej śmietany: 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. składniki na czekoladową polewę
Domowy Smak Jedzeniasyropie (waga netto 240g) 45g suszonej miechunki 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię(...)zakładamy rant formy i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut. 2. Sernik: Miękką margarynę ucieramy wraz z przesianym cukrem pudrem oraz żółtkami na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy, aromatyczną przyprawę do sernika, sproszkowany budyń oraz raz zmielony biały ser. Wszystko razem miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej
Kuchnia w czekoladzie