łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przekładamy na masę karmelową. Wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru(...)łyżki wody lub soku z cytryny Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Zimne ciasto dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką z cytrusów ( cytrynową , pomarańczową ) lub pokrojoną galaretką, kolorową posypką, strużkami czekolady
Rozpustne gotowaniecytryną: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) świeżo otarta skórka z 1 cytryny Cytrynowy poncz: sok wyciśnięty z 1-2 cytryn 1/2 szklanki wody Dodatkowo (do ozdobienia tortu): ok. 400-500 ml śmietany 30% barwniki spożywcze Wykonanie: Biszkoptowe blaty: Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy(...)masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła. Na koniec dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor wówczas dodajemy jeszcze trochę barwnika (pamiętajcie, że podczas pieczenia kolory lekko ściemnieją). Tortownicę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie natłuszczamy boków. Delikatnie przekładamy do niej ciasto
MyCookBook.plJabłka, nie było chętnych do zjedzenia i trza było coś z nich zrobić...poszperałam troszkę i wynalazłam tutaj przepis na takie oto ciasto.Ciekawy pomysł
Moje domowe kucharzeniemieszanki żurawin i rodzynek (lub samych żurawin/rodzynek) 1-2 łyżeczki naturalnego, świeżego, lejącego miodu (użyłam ziołomiodu z dziką różą) do polania upieczonego ciasta Przygotowanie bezglutenowego ciasta z jabłkami: Piekarnik nastawić na 190°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować odrobiną oleju kokosowego. Olej kokosowy rozpuścić(...)zmiksowanych żółtek dodać obie mąki ze zmielonymi migdałami. Dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek, wymieszać, aby rozluźnić masę. Następnie w dwóch partiach dodać resztę piany, tym razem mieszając bardzo delikatnie, tak aby utracić jak najmniej z napowietrzonej masy. Ciasto wyłożyć na dno foremki. Przykryć jabłkami, posypać malinami (zostawić kilka malin na później) . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około
Moja DelicjaLekkie i bardzo cytrynowe ciasto, które szalenie przypomina w smaku tradycyjny sernik z twarogu :) Zdecydowanie warto spróbować! Tureckie ciasto Składniki: 400g tłustego jogurtu np. greckiego 4 jajka 100g cukru 3 łyżki mąki cytryna szczypta soli Przygotowanie: Cytrynę sparzyć, po czym otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Żółtka z cukrem utrzeć na gładki krem. Dodać mąkę, jogurt, skórkę(...)cytryny. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 50 minut, aż z wierzchu będzie mocno rumiane. Gotowe
Tagebuch po polskudrobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy(...)wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajgładkiej masy. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i umieszczamy w piekarniku na 10 minut. Następnie układamy na nim połówki śliwek i zalewamy masą. Pieczemy jeszcze 30 minut aż wierzch tarty będzie złoty. To kolejne już ciasto, które jemy na zimno, delektując się bogactwem smaków i aromatów. Ciemny cukier i lekko wyczuwalne migdały cudownie podkreślają smak śliwek. Nie ważne(...)Smacznego! Po przycięciu budleja narobiła kwiatów:) Mniej niż rok temu ale za to jakie wielkie. A przy okazji mała ogrodowa prywata. Wczoraj rzuciłam się w końcu na przycięty tymianek cytrynowy. Dwa odcinki "Men at work", jeden "Downton Abbey" i "The Edible Garden" później miałam pełen słoiczek intensywnie pachnących, suszonych listków. Jak również wiązankę gałązek, które się nie zmieściły
les mirabelleskarmelem :Masą krówkową i prażonym słonecznikiemOstatnio napisała do mnie przyjaciółka, czy znam jakieś ciasto z prażonym słonecznikiem. Na pierwszą myśl przyszedł mi słonecznikowiec, ale okazało się, że jadła inne – prawdopodobnie na herbatnikach. Wtedy wpadłam na genialny pomysł, żeby przekształcić słynnego 3 bita i tak oto powstało to mega pyszne ciasto :)) Wypróbujcie je koniecznie! Przejdź do przepisu…Ciasto 3 bitPrzejdź(...)przepisu…Przepisy na ciasto bez pieczenia z mlekiem skondensowanym / zagęszczonym :Pianka wiśniowo-cytrynowaPyszna pianka z mleka skondensowanego, rozpływająca się w ustach Przejdź do przepisu…Przepisy na serniki na zimno:Sernik na zimno z malinamiPrzejdź do przepisu…Sernik bananowo-cytrynowy z borówkamiPrzejdź do przepisu…Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkamiPrzejdź do przepisu…Piankowy torcik truskawkowy
Kulinarne Przebojemojej sąsiadki, a ona od swojej, a ta dostała go od jeszcze swojej...itd :)Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 6 jaj kisiel cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka(...)Przygotowanie : Mąkę połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką Dodać rozpuszczone masło i zmiksować, powstaną okruszki jak na kruszonkę 1/3 masy pozostawić na pokrycie wierzchu ciasta, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 28x24 cm, można wiekszą, ale ciasto bedzie cieńsze Ciasto w foremce posypać dość obficie bułką tartą i wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka
Proste Potrawysmaku cytrynowym lub wanilinowym 1/2 szklanki przegotowanej, schłodzonej wody nadzienie 3 średniej wielkości jabłka 1 galaretka o smaku agrestowym (sam proszek!) 1/2 szklanki wody do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować mus ze startych jabłek : owoce umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondelka przełożyć starte jabłka i wlać 1/2 szklanki wody. Masę gotować kilka minut(...)dokładnie wymieszać i ostudzić. Masę jabłkową najlepiej wstawić do lodówki, ponieważ musi zgęstnieć. Następnie zabrać się za przygotowanie rolady biszkoptowej . Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać stopniowo cukier (zwykły jak i cytrynowy/wanilinowy) i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Jeśli cukier nie będzie
Ugotowaćmisy. Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę. Do ubijania białek użyłam blendera Braun MQ9. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem. Piec(...)misy. Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę. Do ubijania białek użyłam blendera Braun MQ9. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną
Przepisy kulinarne babci Antoninyłyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego) Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Biszkopt : Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)masy lekko mieszając już nie mikserem tylko gumową łopatką tak, żeby składniki się połączyły a masa nie opadła. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka" ok. 30 min. (u mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto
Maślane ciasteczkołyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g masła Dodatkowo: marmolada wieloowocowa 1 galaretka cytrynowa 24 szt biszkopty okrągłe spirytus lub wódka Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach(...)pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec
Ala piecze i gotujeciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Składniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju z pestek z winogron ( użyłam rzepakowy ) skórka z cytryny ( ewentualnie esencja cytrynowa ) Sposób przygotowania : Jajka(...)ubijamy z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej. Dolewamy jogurt naturalny i olej , dokładnie mieszamy. Wlewamy do foremek na mniej więcej 3/4 wysokości , nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy ok. 25 minut ( obserwujemy muffinki gdyż długość zależy od piekarnika ) Smacznego
Różne smaki w kuchni