aromatu cytrynowego. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła w temp. pokojowej 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru aromat np. cytrynowy Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. Składniki na jogurtowe ciasto: owoce ( truskawki lub jagody lub morele) 1 kubeczek (mały: 150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. 3 kubeczki mąki 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego(...)żółtka od białek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Truskawki kroimy na połówki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejem, jogurtem. Na koniec dodajemy mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Możemy użyć miksera na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach
Rusty ForkYork Cheesecake to sernik o kremowej konsystencji, bardzo wilgotny i delikatny. Cytrynowa nuta tego deseru orzeźwia podniebienie a kruche ciasteczka wykorzystane jako podstawa to miłe zaskoczenie. Jako dekorację (chociaż nie jest to konieczne) użyłam cienko pokrojonego melona. Składniki na spód: 150g ciasteczek typu digestive 90g masła(...)łyżeczka cukru trzcinowego Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Ciasteczka zmielić, najlepiej w mikserze bardzo dokładnie, dodać masło i jeszcze chwilę miksować. Foremkę do ciasta wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasteczkową masę na dno. Przygnieść dokładnie łyżką i wstawić do lodówki na około godzinę (można krócej jak ktoś jest niecierpliwy) Składniki na masę serową: 900g serka mascarpone 200g cukru
wysmienityŚniegu w tym roku jak na lekarstwo, więc - chyba z tęsknoty za nim - przypomniało mi się ciasto o nazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina ptasie mleczko), niezbyt słodkie, z posmakiem cytryny i wiórków kokosowych. Ja je robię na ciemnym spodzie, bo wtedy bardziej ten sernik na zimno kojarzy mi się z zimą i ze śniegiem leżącym na ziemi(...)miksować dalej dodając tężejące galaretki. Do masy serowej dodać zimną śmietanę. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na herbatniki i równo rozprowadzić. Pod wpływem zimnych galaretek i śmietany poczujecie, jak masa szybko zastyga. Masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe i cukier. Wymieszać i lekko uprażyć. Kokosową posypkę równo rozprowadzić na serniku. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić
Weekendy w domu i ogrodziecytryny (lub aromat cytrynowy) oraz przesiane mąki (opcjonalnie można też dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki) wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i piec w temperaturze(...)przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta. Ułóż brzoskwinie. Zalej masą serową, wyłóż pianę z białek, posyp startym na tarce ciastem kakaowym! Jest pysznie! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni! Buźka! Pięknego Dnia
SMYKWKUCHNIjajko -aromat cytrynowy -ew. dżem truskawkowy do nadziewania Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kisiel i proszek do pieczenia. Później dodajemy kolejno mleko i olej, mieszamy. Na końcu dodajemy żółtko, ubitą pianę z białka i kilka kropel aromatu. Dokładnie i delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewamy do papilotek(...)nią dajemy ok. pół łyżeczki dżemu i przykrywamy warstwą ciasta - powinno sięgać do połowy papilotki. Ustawiamy maksymalną moc mikrofalówki na 1-3 minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy :). Wykałaczką sprawdzamy, czy ciasto się w środku upiekło
KasiekGotujepieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wody łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować(...)czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około 2 minut- do momentu aż jabłka będą pół
RAROSSAfilm jest średni, nie porywa wielce. Ale warto go obejrzeć chociażby ze względów kulinarnych. Tyle pysznych dań się tam przewija! A przede wszystkim jednym z bohaterów jest właśnie cytrynowa tarta z bezą (która już w dorosłym życiu stała się popisowym daniem Nigela Slatera). Na filmie wyglądała tak rewelacyjnie, że już w trakcie oglądania wiedzieliśmy, że ją zrobimy. Dodatkowym impulsem było(...)najmniej ogrzać ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy formę masłem i wylepiamy ją ciastem, łącznie z bokami. Ciasto można nieco wywinąć za boki formy, żeby się lepiej trzymało podczas pieczenia. Nakłuwamy spód wilcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przygotowujemy krem
Marder&Marder Manufacturemacie akurat jagód możecie użyć dowolnych małych owoców. Sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne ciasto na letnie dni. Sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne ciasto na letnie dni. 2016-05-08 02:06:18 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)delikatnie drewnianą łyżką (nie mikserem!). Masę wylewamy delikatnie i powoli na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nasz sernik odpowiednio stężał.Jeśli tak na wierzch układamy dowolnie wybrane owoce (u mnie są to mrożone jagody). Przygotowujemy cytrynową galaretkę. Rozpuszczamy 2 galaretki w 950 ml wody
Słodkie okruszkipowiedział, że na zimno można robić tylko serniki? Ciasto to nie wymaga dużego wysiłku i kunsztu kulinarnego a jednocześnie jest pyszne i zaskakuje ciekawym smakiem. Jest to idealny dodatek do niedzielnej kawy :) Składniki - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka bananowa - 6 dojrzałych bananów - 15 dag masła - 20 dag cukru pudru - 1 żółtko - 25 – 30 dag biszkoptów ( okrągłych ) Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)Wykonanie Galaretki cytrynowe rozpuścić w połowie zalecanej w przepisie ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć namoczone w mleku biszkopty. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Cztery banany rozgnieść widelcem na miazgę. Do utartego masła dodać miazgę bananową i tężejącą galaretkę. Całość wymieszać i wylać na biszkopty. Tortownicę z masą bananową wstawić
Świat Smakukrólewiczu. Ekipie Red Lips też dostał się całkiem zacny kawałek :) Zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz ale musiałam go w znacznej mierze pozmieniać. Krem nie zdążył wylądować na wierzchu ciasta. Położyłam więc obok. Wygląda jak chleb ponieważ piekłam go w mojej formie do chleba ( nie posiadam jeszcze takiej "babkowej " wysokiej formy) A oto składniki, których użyłam: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)łyżka masła 1/2 opakowania wędzonego twarogu Pilos ( Lidl) 2-3 łyżki miodu ( radzę go dodawać stopniowo aby nie przesłodzić ) Połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Nałożyć na ostudzone ciasto. Ser wędzony dodaje tutaj bardzo ciekawego przełamania smaku :) Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon
Jemy Pijemydziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie(click). Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1 szkl. cukru3 łyżki majonezu4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(...)koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie
Mia Cucina Sofietakokosowe ( do obsypania boków)2 łyżeczki żelatyny spożywczejcukier waniliowy Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy żółtka stale ubijając masę. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy całość.Przelewamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i wstawiamy do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i pieczemy(...)podgrzewając je w kąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy.Zlewamy syrop brzoskwiniowy. Brzoskwinie miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki i dokładnie mieszamy.Syrop brzoskwiniowy rozcieńczamy ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol.Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący
Malinowe PocałunkiSkładniki twaróg chudy mielony, 360g jajka, 8 sztuk skrobia kukurydziana, 70g słodzik w płynie aromat waniliowy lub cytrynowy proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Przygotowanie
Gotowanie moimi oczami