ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:109/191)

Śnieżny puch -lekka chmurka bez pieczenia 4171

cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki cytrynowe ( mogą być inne) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód:  Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch:  Galaretki(...)zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować  kokosową posypkę:  Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki

Swojskie jedzonko
Torcik jogutowo-galaretkowy z brzoskwiniami 161

jogurtu więc nie jest zbyt kaloryczne. Moja rodzinka bardzo je polubiła. Polecam, jest łatwe choć trochę czasochłonne ;) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Rajski Ogród" . Spód: 200g herbatników 100g roztopionego masła 400g jogurtu naturalnego 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe 3-4 brzoskwinie Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy(...)rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Na spód ciasteczkowy wylać masę jogurtową, odstawić do stężenia. Wylać odłożoną galaretkę czerwoną. Odstawić do stężenia. Podobnie przygotować warstwę z galaretką brzoskwiniową. Brzoskwinie obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym torciku i zalać tężejącą

Smakołyki Asi
Cytryniaczki 221

wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru i zrobić go po swojemu. Z połowy składników potrzebnych na dużą blachę ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego.Składniki na babeczki:0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 kostki margaryny1 duża cytryna1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaSkładniki na krem(...)żółtka od białek. Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem).Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę.Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, najlepiej za pomocą trzepaczki.Gotową masę przekładamy do foremek

Ciastkozercy
MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. 203

Tchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę

W kuchni Karmel-itki
Tiramisu z rabarbarem i chałwą 259

pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Do nasączenia: 125ml zaparzonej mocnej kawy 125ml likieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce do ozdoby Masa rabarbarowa: 1. Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu(...)lodówki. Na biszkopty w blaszce wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Następnie wylać 1/2 masy rabarbarowej, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową. 5. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. 6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając

Mała Cukierenka
Słoneczne ciasto cytrynowe z kokosem 168

Słoneczne ciasto cytrynowe jest smaczne i wyjątkowe. Smak jest cytrynowo orzeźwiający z kokosem chrupiącym. Delikatnością zaskakuje i bardzo dobrze z kawą smakuje. Moje dzieci się nim zajadały i słonecznie się przy tym uśmiechały.        Ostatni dzień głosowania  http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel  w konkursie "Kuchenne Zmagania"!  Emotikon grin  Każdy kto odda swój głos może liczyć(...)prawdziwą wanilią na jednolitą, gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Następnie dodajemy połowę mąki, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny z skórką, wiórki kokosowe i pozostałą część mąki. Wszystko razem mieszamy. Żeby uzyskać idealnie gładką masę możemy całość przez 2 min miksować za pomocą miksera z widełkami. Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12

Moniki Smakołyki
Wielkanocne Babki Cytrynowe 254

także MAZURKI ! Za niedługo dodam przepis :) Babka cytrynowa, oczywiście z przepisów mojej mamy- wiadomo- od kogoś swoją wiedzę muszę posiadać.   A TA BABKA TO...  delikatne słodkie ciasto, z mocnym cytrynowym aromatem, ALE ! Nie kwaśne. Zapach jest na prawdę zniewalający.  Przepis można wykorzystać  w innym czasie, niż tylko na święta.  A zamiast formy na babkę można(...)jednolitą jasną masę. Dodajemy startą skórkę oraz połowę uzyskanego soku z cytryny. (druga połowa będzie na lukier). Do miski dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie ubijamy. Następnie ściągamy trzepaczki, myjemy by nie było na nich ani grama masy.   W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy składniki, czyli do ciężkiej masy dodajemy białka ponownie

Justa próbuje gotować
Proste ciasto na biszkopcie, z kremem i galaretką 255

pieczenia. Gdy białka są już ubite z cukrem i żółtkami, należy połączyć je z mąkami. Łączymy delikatnie, mieszając łyżką do momentu aż masa będzie gładka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać masę biszkoptową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić(...)ubijania dodawać powoli cukier puder. Po ubiciu dodawać powoli mascarpone, łącząc na najmniejszych obrotach miksera. Masę wyłożyć na biszkopt i brzoskwinie.  4. Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na ciasto. Ciasto włożyć do lodówki, gotowe będzie gdy galaretka całkiem stężeje.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami 172

soli Krem cytrynowy 5 cytryn, sok 300 g śmietanki, 36% 9 jajek Beza 3 białka 2 łyżki soku z cytryny 250 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu Dodatkowo jagody Zacznij od kruchego ciasta. Jajka zmiksuj z cukrem i otartą skórką z cytryny. Dodaj mąkę i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć delikatnie ciasto bez nadmiernego ugniatania. Ciasto powinno być puszyste(...)sztywno wciąż w kąpieli wodnej. Kiedy piana będzie już sztywna, zdejmij miskę z pary u bijaj do ostygnięcia bezy. Napełnij cukierniczy rękaw masą i udekoruj tartaletki małymi bezami. Zrumień bezy za pomocą ręcznego, gazowego palnika. The post Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy! 153

cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy. Teraz czas na zapachy. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty miętowej. Najlepiej użyć herbaty liściastej, zaparzyć mocny napar, przecedzic przez sitko i wystudzić. Masę zmiksować na wolnych obrotach. Pod sam koniec miksowania dodać śmietankę. Masę serową przełożyć do tortownicy (20cm(...)papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200C. Sernik piec najpierw w 200C przez 15 min, następnie przez 45 min w 150-160C. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto schłodzic w lodówce. Sernik można udekorowac dowolnie, np. ozdobnym, zielonym cukrem i wiórkami kokosowymi. Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Konsystencją przypomina mus! Jeden z delikatniejszych serników. Smacznego!   Mój

Raj dla Podniebienia
Minitorcik malinowy 234

czasu aż składniki połącza się. Przekładamy masę do foremki (u mnie garnuszek o średnicy 12 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy formę, upuszczamy ją z wysokości ok. 50 cm (tak jak w przypadku klasycznego biszkoptu rzucanego), a następnie odstawiamy by ciasto wystygło - ja piekę biszkopt dzień wcześniej niż planuję(...)wtedy lepiej kroi się na krążki i lepiej chłonie nasączenie :-) W dniu przekładania ubijamy zimną śmietanę "na sztywno", a następnie dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich nasączamy, wykładamy na niego śmietanę (powinna dochodzić do brzegów) i posypujemy malinami. Przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy, nasączamy, smarujemy śmietaną, posypujemy malinami

Czary - gary w kuchni
Babka Cytrynowa 154

drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!"Składniki:4 jajka200 g masła1 szklanka cukru2 szklanki mąki100 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z jednej(...)jajka i dodajemy cukier- miksujemy do podwojenia objętości, następnie dolewamy mleko i sok z cytryny.W oddzielnej misce wsypujemy mąkę, ścieramy skórkę z jednej cytryny i dodajemy proszek do pieczenia.Do masy jajecznej dodajemy miękkie masło - miksujemy, a następnie wsypujemy suce składniki. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Szybkie i smaczne ciasto Zebra. 421

składników. Podziel masę na dwie równe części. Do pierwszej części dodaj 3 łyżki mąki pszennej, zmiksuj. Do drugiej dodaj przesiane kakao, zmiksuj. Na wyścieloną blaszkę papierem do pieczenia ciast wykładaj na przemian łyżką ciasto białe i ciemne. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C do suchego patyczka. Gdy po wbiciu cienkiego patyczka w ciasto patyczek jest suchy, ciasto się do niego(...)przykleiło, to znak, że nasze ciasto jest gotowe. Po wystudzeniu wyjmij je z blaszki, posyp cukrem pudrem i pokrój na prostokąty.    R ada : J eśli chcesz możesz do białego ciasta dodać olejek cytrynowy, a do ciemnego olejek rumowy, wtedy Twoje ciasto będzie mieć piękny aromat

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotka z tartymi jabłkami i marmoladą z cytryn 199

pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich. Pyszota! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 500 g mąki krupczatki - 180 g cukru -2 żółtka - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1/2 cytryny Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą(...)lodówki na 30 minut. NADZIENIE: - 7 jabłek startych na tartce - 1 marmolada z cytryn - 7 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rodzynek Całość wymieszaj. Schłodzonym ciastem (1/2 część) wyłóż tortownicę, wyłóż masę z jabłek, na wierzch ułóż resztę ciasta. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temp. 170 stopni C. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Jak zrobić doskonały lukier? 161

LUKIER DO WYPIEKÓW Lukier to nic innego jak polewa na bazie cukru i wody (lub soku) często z dodatkiem aromatów (np. cytrynowego lub pomarańczowego). Od wieków służy on do ozdabiania ciast, tortów, pierniczków, czy pączków. Nie każdy jednak wie jak zrobić taki lukier idealny – biały, słodki, chrupiący po zastygnięciu, ale niezbyt twardy. Poniżej zdradzam przepis na perfekcyjny lukier :) Składniki(...)kropel) Sposób przygotowania: Do miski wsypać cukier, wlać wodę i ewentualnie olejek. Za pomocą drewnianej pałki lub łyżki utrzeć cukier z wodą i ewentualnie aromatem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Stosować od razu na lekko ostygnięte wypieki. Małe ciastka najlepiej smarować za pomocą pędzelka, a większe polewać w dowolny sposób. Do pączków lepiej jest dodać więcej wody, bo lukier łatwiej

Calzonella.com