Składniki jajka, 5 szt mąka pszenna, 1 i 3/4 szkl kisiel cytrynowy, 1 opak sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny margaryna, 200g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 1 szkl Przygotowanie Margarynę roztapiamy w garnuszku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kisielem. Nadal miksując dodajemy porcjami mąkę(...)Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny. Ostrożnie wlewamy wystudzoną margarynę. Miksujemy, aż całość dokładnie się połączy. Formę wysmarowaną margaryną i wysypaną grysikiem napełniamy ciastem. Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamiciasta, które idealnie będą pasować do wielkanocnych przysmaków. W szczególności polecam przepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam na podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo(...)okrągła forma 27 cm) Na kruchy spód: 3 łyżki masła (pełne) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę: 2 1/3 łyżki konfitury z płatków róży od Polska Róża 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 4 łyżki płatków migdałowych 2 czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę dokładnie
Słodkie okruszkicytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy łopatką na grubość 1 cm. Placuszki zdejmujemy(...)gorącą patelnie wsypujemy parmezan. Gdy się rozpuści wkładamy placki. Gdy parmezan do nich przylgnie i się lekko zrumieni zdejmujemy placki z patelni. Podajemy ciepłe z rukolą skropioną cytrynowym sokiem
Dzieje kuchennej Wiewióryurosło, później nieco opadło i bałam się, że będzie zakalec, ale nic z tych rzeczy. Jest idealne, cudowne i wspaniałe. Nie można mu się oprzeć. Koniecznie musicie spróbować!Sycylijskie ciasto cytrynowe z tymiankiemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)175 g miękkiego masła175 g cukru3 jajka250 g ricottyskórka otarta z 4 cytrynsok wyciśnięty z 3 cytryn100 g mąki pszennej2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia25 g mielonych migdałówlistki z 4 gałązek tymiankudekoracja:kandyzowane plasterki cytrynygałązki tymiankuOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodać ricottę, połączyć. Powoli wlewać sok z cytryny ze skórką, nie przerywając miksowania. Następnie partiami dodwać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHmm dzień mija, zupa zjedzona a ja nadal mam na coś apetyt :-) Weekend się zbliża będzie w sam raz do niedzielnej kawki, a co?? A
pieprzny smaczekagrestowa, 1 sztuka galaretka cytrynowa, - ile potrzeba posypka czekoladowa tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie blaszki poukładać markizy holenderskie czekoladą do góry tabliczkę gorzkiej czekolady posiekać nożem na drobne kawałki pianę z 4-ech jajek ubić na sztywno żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg(...)sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik poukładać cząstki mandarynek i zalać tężejącą galaretką od razu posypać na galaretkę posypkę czekoladową i schować do lodówki na kilka
W Mojej Kuchni Lubięzupełnie niewyczuwalny. Ułatwia on za to rośnięcie i służy jako bazatłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwączy roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowychi banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli(...)oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję do sypkiej mieszanki majonez, sok z cytryny i żółtka. Ucieram wszystko razem. Powstaje dość grudkowata masa, jak wilgotny piasek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie
W kuchni Karmel-itkinapęczniały 10% [suszony ananas 19% (cukier trzcinowy, mąka ryżowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy) pitna woda 10%] Z kakao – pasta z ciecierzycy 40,4% (suszona ciecierzyca 43,92%, pitna woda 56,08%), twaróg kremowy 40,4%, miód pszczeli 16,2%, proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu 3%. Masa netto: 150g Wartości odżywcze: Z ananasem - 100g/ 182 kcal, tłuszcz(...)Informacje dodatkowe: bez glutenu, bez konserwantów, źródło błonnika i białka Sklep: Tesco Cena: 3,99 zł Nasza opinia Wygląd i smak: Z ananasem – W środku zastałyśmy widok typowego surowego ciasta z ciecierzycy jaki robimy bardzo często na muffiny. Zapach również kojarzy nam się z tą surową masą i w ogóle nie czujemy ananasa ani miodu. Struktura jest piaskowa, a dokładniej
Candy Pandasjakieś ciasto z niebieską galaretką. Tym razem nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu. Po prostu upiekłam biszkopt, zrobiłam masę, ułożyłam delicje i zalałam galaretkami. Masa wyszła delikatna, piankowa i trochę przypomina ptasie mleczko. Na dodatek szałowo wygląda na talerzu, w sam raz na Sylwestra :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA(...)opakowania bitej śmietany śnieżki kubek śmietany do zup i sosów 18 % (Mleczna dolina 330 ml) szklanka mleka galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa galaretka agrestowa ORAZ : 2 niebieskie galaretki 3 pojedyncze opakowania delicji wiśniowych WYKONANIE BISZKOPTU : Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek i ocet. Mieszamy i stopniowo dolewamy do białek. Mąkę przesiewamy, dodajemy
Pani na deserherbatników 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru pudru 3 śnieżki (bita śmietana w proszku) 1,5 szklanki mleka 3 galaretki cytrynowe 750 ml wrzącej wody 6 łyżek wiórek kokosowych łyżka masła łyżka cukru Sposób przygotowania ciasta bez pieczenia - Śnieżny puch. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub folia spożywczą poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody(...)mlekiem i ubijać mikserem do uzyskania konsystencji gęstej bitej śmietany. Następnie dodać cukier oraz ser. Wszystko razem wymieszać. Na sam koniec dodajemy zimną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na herbatniki. Przygotowujemy posypkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy kokos i cukier. Smażymy kilka minut cały czas mieszając, aż kokos się zarumieni. Tak przygotowanym kokosem posypujemy ciasto. Całość wkładamy
Pani domowaCiasto bez pieczenia, ze śmietaną i orzeźwiającą galaretką to prawdziwy hit lata. Nie za słodkie, delikatne i puszyste- nic więcej nie potrzeba. Zapraszam! Letnia kostka twarożkowa Składniki: 2 paczki maślanych herbatników 2 śmietany kremówki 4 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru serek biały, twarożek ok.300g aromat cytrynowy galaretka agrestowa owoce do dekoracji Przygotowanie: Formę ok 22x30 wyłożyć jedną warstwą herbatników(...)Jedną śmietanę ubić dodając dwie łyżki cukru pudru i dwa śmietan fixy. Do ubitej masy dodajemy partiami twarożek, ciągle miksując, aż do całkowitego wykorzystania. Wykładamy masę serową na herbatniki, wyrównujemy i znów układamy warstwę herbatników. Pozostałą śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixami do uzyskania sztywnej masy. wykłądamy ją na wierzch. Przygotowujemy galaretkę w mniejszej połowie wody, która
Tagebuch po polskuprzysmaki, dzisiaj pyszna i bardzo łatwa babka cytrynowa. Składniki na ciasto: - sok z 2 cytryn - skórka otarta z 2 cytryn - 16 dag masła - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 ml wody gazowanej - 100 ml mleka - 5 jaj - 3 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy: - 6 łyżek cukru pudru - sok z cytryny wg. potrzeby(...)łyżeczek 1. Masło z cukrem ubić mikserem, dodać startą skórkę z obu cytryn oraz wyciśnięty sok. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę i mleko, dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy łyżką z masą cytrynową. 2. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką
Apetyczna babeczkamożna dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień i ucieramy (mieszamy) tak by masa zaczęłą odchodzić od ścianek garnka. Studzimy, wystudzone miksujemy z jajami. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty (wzdłuż szerokości 3 kwadraty powinny wyjść). Masę nakładamy do szprycy(...)najgrubszej końcówce i wyciskamy koło na każdym kwadracie z papieru. Olej rozgrzewamy, smażymy do koloru słomkowego. Papier z ciastem wykładamy ciastem do spodu czyli przewracamy. Studzimy polewamy lukrem
Moje Słodkie PiekiełkoCiasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa(...)litr śmietany 22% 1 opakowanie żelatyny 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa 100g rodzynek Wierzch: ok. 80 dkg nie za dużych truskawek 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy- każdą w jednej szklance gorącej wody. Rozpuszczone wylewamy na wyłożone folią spożywczą salaterki
Kuchnia w czekoladziewilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam w nim pewnych zmian. Dotyczyły one głównie proporcji składników. W oryginale przepis był na blachę o wym. 30x40cm, ja użyłam 20x30cm. Zmniejszyłam więc o połowę ilość składników w obu ciastach. W pozostałych warstwach dokonałam tylko(...)drobnej korekty, dzięki czemu wyszły nieco wyższe. Dodatkowo, żeby zachować świeży wygląd truskawek posmarowałam je rozpuszczoną w soku cytrynowym żelatyną". Czytaj więcej
Wiem co jemmasłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę(...)ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Masę cytrynową rozsmarować na zimnym serniku, schłodzić. Smacznego
Wanilia i Kardamon