ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w oryginale. Dlatego podaję ilość składników na dwie tortownice: małą i większą.Składniki:Mała tortownica (średnica 21 cm)Spód:okrągłe biszkoptyMasa bananowa:1/2 kostki miękkiego masła4 średnie banany2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka soku(...)cytryny1 galaretka cytrynowa + 100 ml wodyWierzch:1 banan1 galaretka (u mnie zielona) + 1 szklanka wodyDuża tortownica (średnica 26 cm)Spód:okrągłe biszkoptyMasa bananowa:1 kostka miękkiego masła6 średnich bananów4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki soku z cytryny2 galaretki cytrynowe + 200 ml wodyWierzch:2 banany1 galaretka (u mnie zielona) + 1,5 szklanki wodySposób wykonania:1.Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i ostudzić
Kuchnia domowa Anizbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto. Dzisiejsze mini serniczki to połączenie takich właśnie ekspresowych spodów z tradycyjną masą serową i jeżynami. Naprawdę warto spróbować :)Składniki na spód:100 g herbatników50 g masłaSkładniki na masę serową:250 g sera (ja miałam kostkę zwykłego pełnotłustego twarogu)100 g gotowej masy serowej lub tłustej śmietany0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1(...)łyżka mąkiskórka otarta z połowy cytryny (lub aromat cytrynowy)2 jajka+ szklanka jeżynJeżyny myjemy i odstawiamy na bok do wyschnięcia. Do blendera wkładany pokruszone herbatniki oraz masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Papierowe papilotki wkładamy do foremek (do tego przepisu użyłam szklanych pojemników po świeczkach - podobał mi się ich kształt, spokojnie można jednak wykorzystać zwykłą blachę na muffinki). Do każdej
Ciastkozercymascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy(...)Mieszamy łyżką, a następnie miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Wykładamy na stwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdzieciństwa chyba w każdym domu była foremka do gotowania babki. W dzisiejszych czasach wypiek ten został zapomniany, a szkoda, bo babka gotowana jest pyszna. U mnie klasyczna, z lekko cytrynową nutką i bogato oblana czekoladą. BABKA GOTOWANA 6 jajek 1 szkl cukru 250 g miękkiego masła 1 i 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 2/3 szkl skrobi ziemniaczanej skórka otarta(...)pieczenia. Przesiać przez sitko. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku na przemian z łyżką mąki. Dodać skórkę i sok z cytryny, resztę mąki i ucierać do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do babki grubo wysmarować masłem i przełożyć do niej gotowe ciasto. Szczelnie zamknąć i wstawić do dużego garnka. Zalać gorącą wodą do połowy wysokości
Pieguskowa Kuchniamożemy zostawić w lodówce do wykorzystania po świętach. Masę makową przygotowujemy tak jak do klusek z makiem, czyli dodajemy bakalie i miód, lub możemy nakładać od razu z puszki po łyżce na kwadraciki wycięte z ciasta francuskiego czy z ciasta kruchego. Składamy po przekątnej i sklejamy brzegi. Pieczemy (oba rodzaje ciast) po 20 minut. Francuskie w 210 stopniach, kruche(...)rodzynkami, z orzechami, z kakao, ze śliwkami... Ciasto nakładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. I gotowe! Choć można też udekorować nasze mufinki. 11. 3-bit ciasto bez pieczenia Ciasto bardzo słodkie, a roboty przy nim prawie nie ma. A to za sprawą gotowych mas. Składniki : 3 duże opakowania herbatników masa krówkowa, kajmak
dobra gospodyni dom wesołym czynimoim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta. A co może być bardziej klasycznego od sernika? Chyba jedynie wszelkiego rodzaju babki. Osobiście wolę ciasto z serem, szczególnie z przyjemną, cytrynowa nutą. Jeżeli szukacie przepisu na delikatny, aksamitny sernik, to zapraszam tu. Ten sernik, jest typem tych konkretnych, który uszczęśliwia już po jednym kawałku. Składniki:5 białek5 żółtek120(...)masy twarogowej - masę mieszamy.Do oddzielnej miski wbijamy białka i ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Ubitą na sztywno pianę z białek łączymy z masą twarogową - najpierw połowę piany, następnie drugą połowę mieszamy za pomocą łopatki. na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową
Słodkie Przyjemnościrównież jogurt, sok cytrynowy oraz przesiewamy obie mąki. 3. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 minutę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy jasny cukier trzcinowy. Ubijamy na puszystą masę. Następnie w dwóch partiach dodajemy ją do masy dyniowej. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia się mas. 4. Masę przelewamy do prostokątnej formy(...)Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 C. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy całość na puszystą masę trzepaczką. Chłodzimy. 6. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem wyciskając zgrabne rozetki. Posypujemy posypką i gotowe
vaniliowoczekoladowawcześniej robionej masy i całość mieszam. Tak przygotowane ciasto przekładam do prostokątnej formy (u mnie silikonowa o wymiarach 26x11 cm) wysmarowanej masłem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę przez około 40-50 minut (zależy od piekarnika i użytej formy). Ciasto podałam z bitą śmietaną i truskawkami (choć to nie jest konieczne, samo ciasto smakuje wybornie :) ) Bita(...)śmietana: śmietanka 30% 500 ml cukier puder 3/4 szklanki kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki Śmietankę wlewam do miski, wsypuję cukier oraz kwasek i ubijam na sztywno. Taka moja rada przy ubijaniu śmietany, gdy przy miksowaniu zacznie już odchodzić od ścianek miski to znak, że jeszcze dosłownie chwileczkę ubijamy żeby nie przebić śmietanki. Smacznego
Kuchnia VikiPrzepis na babkę cytrynową to jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest nieskomplikowany, ciasto zawsze się udaje. Smakuje super orzeźwiająco :) Gorąco polecam, do "zwykłej" kawki i od święta :) SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna masło i bułka tarta do wysmarowania foremki(...)cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło cukrem na gładką masę. Nie przestając mieszać dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy otartą skórkę i sok wciśnięty z cytryny. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez
Moje Kuchenne Rewelacjejabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz : 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną) 1 ząbek czosnku pół cebuli 100 ml śmietany 18% ser mozzarella 2 jajka Przygotowanie ciasta :Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem(...)najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki.Przygotowanie farszu :Połówkę cebuli drobno siekam, czosnek ścieram na tarce i zarumieniam w rondlu na łyżce masła.Jak tylko zacznie się cebula zarumieniać dodaję szpinak, gotuję
Mechanik w kuchniStudzimy przy uchyonych drzwiczkach piekarnika. Krem cytrynowy, lemon curd (kremu wyszło mi sporo, do sernika zużyłam ok. 1/3 - resztę przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce) Rondelek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą. Do rondelka wbijamy jajka i rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryn i dokładnie mieszamy. Jak masa się trochę ociepli - dodajemy po trochu(...)dodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto może nam się rozbabrać. Krem robi się całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu. Sernik chłodzimy przez parę godzin
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dziecka uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Do dziś pamiętam jak z wielką niecierpliwością czekałam, aż mama postawi na stole moje ukochane ciasto. A potem były już tylko zachwyty i ... prośba o kolejny kawałek. Teraz to ja stoję za blatem kuchennym i przygotowuje sernikowe pyszności dla moich pociech. Dziś zaserwowałam im śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami. Mój sernik jest(...)delikatnie drewnianą łyżką (nie mikserem!). Masę wylewamy delikatnie i powoli na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nasz sernik odpowiednio stężał.Jeśli tak na wierzch układamy dowolnie wybrane owoce (u mnie są to mrożone jagody). Przygotowujemy cytrynową galaretkę. Rozpuszczamy 2 galaretki w 950 ml wody
Słodkie okruszkiPo prostu obędny :)! Wymyśliłam sobie połączenie karmelu i jabłek w jabłeczniku bez pieczenia i udało i się zrealizować ten pomysł przy okazji przygotowywania przepisów do wielkanocnego
UgotujmyTo.plPrzy sobocie zapraszam po przepis na zielone ciasto, będę monotematyczna ale tak kocham cukinię że dodaję ją wszędzie ;) tym razem zamiast kakao mamy zielony jęczmień i sok oraz skórkę cytrynową 💚💛💜 Ps.A już jutro rano pokaże Wam torcik jaki przygotuję do mojej małej królewny z okazji Chrztu Świętego. Jutro jej ważny dzień ;) mój zresztą też! Stresuje mnie ten tort jak żaden(...)miksujemy na puszystą masę, ciągle miksując wlewamy olej, jogurt grecki i sok z cytryny. Mąkę, proszek przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy młody jęczmień. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego
Życie zaczyna się w kuchniłyżki cukru szklanka mleka 2 śmietany śnieżki galaretka cytrynowa GOTUJEMY BUDYŃ : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki, a następnie z powrotem do garnka. Cały czas mieszamy i chwilkę gotujemy. SKŁADANIE CIASTA : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy folią spożywczą(...)samej góry. Układamy warstwę ciastek. Wylewamy gorący budyń. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy do wystudzenia. MASA CZEKOLADOWA : Mleko mocno podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę oraz kakao i cukier. Mieszamy i wyłączamy ogień. Mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Studzimy, a następnie chowamy do lodówki. Mleko ma być mocno schłodzone. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do schłodzenia. Do czekoladowego mleka
Pani na deser