przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis miał się nie pojawić. Ale jest. Taka ciekawostka, dziwaczek, pewnie unikat? ;) Ciasto kokosowe z fioletowych ziemniaków tortownica o średnicy 26 cm 650 g ugotowanych lub upieczonych fioletowych ziemniaków 1 puszka mleczka kokosowego 4 jajka 180 g ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki mąki kokosowej(...)gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, lekko przestudzić. Mleko skondensowane ubić na piankę i połączyć z rozpuszczoną żelatyną, nadal ubijając. Dodać ksylitol, stewię, ekstrakt cytrynowy i jogurt naturalny, ubijać jeszcze przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej, puszystej pianki. Wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce około 1 godzinę
FitKotagrestu szklanka cukru kryształu 1 galaretka cytrynowa 180 g okrągłych biszkoptów 500 g śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan- fixu 100 g wiórków kokosowych przepis Do garnka wrzucamy opłukany agrest, wsypujemy cukier, wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozgotują, w trakcie gotowania owoce nakłuwamy widelcem. Masę owocową zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę(...)tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty wlewamy lekko tężejącą masę agrestową i dokładnie ją rozprowadzamy. Na owocach układamy kolejną warstwę biszkoptów. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan – fixem a następnie starannie rozprowadzamy ją na warstwie biszkoptów. Wierzch ciasta obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Smakowite Daniasztuki, śmietana kremówka 30% 250 ml SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej przy pomocy siekacza do kruchego ciasta, dwie foremki 26 cm i 15 cm, ciasto zaraz po wyrobieniu przełożyć do foremek, mocno przyklepać(...)godzinę ciasta ponakłuwać widelcem, nakryć folią i wysypać np. kaszą owsianą lub grochem, użyłam kaszy owsianej, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół, podpiec tarty 15 minut Krem: jajka z cukrem mikserem ubić do białości, osobno ubić na sztywno zimną śmietanę 30%, sparzone cytryny zetrzeć skórki do masy jajecznej, wlać sok z tych dwóch cytryn, masę przelać
W Mojej Kuchni Lubięnasączenia użyłam cytrynówki, ale równie dobry byłby biały rum, lub czysty alkohol z sokiem cytrynowym. Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego. Polecam wypróbować ! Biszkopt pieczony jest w kwadratowej formie, ale możecie upiec okrągłą wersje(...)wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mus miętowo cytrynowy 600 ml śmietany kremówki 2 galaretki cytrynowe 200 ml wody spora garść listków mięty
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkremówkę lub mleko. Mimo wszystko każda wersja wygląda podobnie i baaardzo apetycznie. Ja swoje ciasto nazywam śmietanowcem i robię ze śmietany 18-22% - w zależności jaką mam pod ręką. Deser jest przepyszny i zawsze szybko znika! Polecam! (Tortownica o średnicy 24-26 cm) Masa śmietanowa: 800 ml śmietany 18-22% 1 szklanka cukru pudru (1 szklanka(...)wody 5 łyżeczek żelatyny (płaskich) Dodatkowo: 3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa, cytrynowa i truskawkowa - Emix ) Ponadto: biszkopty do wyłożenia dna Przygotować galaretki (najlepiej dzień wcześniej). Galaretki osobno rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do płaskich naczyń/pojemników. Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygły, a następnie pokroić w kostkę
Di gotujehomogenizowanego skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. W misie wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.W drugim głębokim naczyniu rozbełtać jajka z olejem. Orzechy drobno posiekać. zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać drewniana łopatką, na sam koniec dodać marchew. Małą tortownicę (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać, piec do „suchego(...)patyczka” ok. 40minut. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwie części. Serek wymieszać z łyżką cukru pudru, delikatnie połączyć z sokiem z jednej pomarańczy, dodać otartą skórkę. (ważne, aby serek i pomarańcza miały temperaturę pokojową)Takim kremem przełożyć ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie. /na podstawie przepisu z mojewypieki.com z moimi zmianami/ Artykuł Ciasto marchewkowe z pomarańczowym serkiem
Raj dla Podniebieniawraz ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Odstawić na bok do wystudzenia. Biszkopt należy zwinąć od razu po upieczeniu- gdy jest jeszcze gorący. W innym wypadku może popękać. Nadzienie: Mus jabłkowy przygotować zgodnie z przepisem . Odważyć 400 g i umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, następnie wsypać cytrynową galaretkę i dokładnie wymieszać, aż się(...)rozpuści. Odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie tężeć. Ostudzoną roladę rozwinąć, ściągnąć ze ściereczki. Do środka nałożyć tężejące nadzienie jabłkowe i zwinąć z powrotem w ciasną roladę. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić, aż nadzienie całkowicie stężeje. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier i wiórki, smażyć do zezłocenia kokosu, następnie przestudzić
Nastoletnie Wypiekaniepianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka 9. Ciasto 4 w 1 10. Ciasto Doroty 2 11. Leśny mech 12. Ciasto afrykańczyk 13. Chałwowiec z brzoskwiniami 14. Słonecznikowiec 15. Ciasto Prince Polo 16. Ciasto z wafelkami 17. Ciasto Cytrynek 18. Zemsta teściowej 20. Ciasto krówka 21. Ciasto Kubanka(...)Ciasto Rafaello 2 23. Sernik składany 24. Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką 25. Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami 27. Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo
kruche babeczkidobra rekomendacja? :D Spróbujcie! Bezglutenowe muffiny kokosowe z musem mango Potrzebujesz: Mus: 200g miąższu mango 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki cukru 6-7 listków mięty cytrynowej (opcjonalnie) 1 żółtko Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka w proszku 1/4 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 3 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Mus: 1. Mango zblenduj na gładko razem z cukrem, miętą i sokiem z cytryny. 2. Do owocowej masy dodaj żółtko- wymieszaj dokładnie. 3. Podgrzewaj na najmniejszym gazie ciągle mieszając tak, żeby mus zgęstniał, ale żółtko się nie ścięło - to ważny punkt w jego przygotowaniu! 4. Gotowy mus odstaw do ostygnięcia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaestragonem, rozmarynem i chilli oregano. Tak, tak - jest taka odmiana. Smakuje jak oregano z ostrą papryczką - rewelacja. C. zakochał się w nim bez pamięci. W koszyku wylądowała cała masa różności, również z innych działów. Zaopatrzyłam się więc w niezbędne do życia liofilizowane jagody, a także cukrową posypkę w kształcie dinozaurów, melasę winogronową i kilka innych ciekawostek. Nie chciało(...)cytrynowej kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzezjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym. Delikatna nuta cytryny idealnie komponuje się z kremową i słodką masą oraz przepysznym puree(...)Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki skórki cytrynowej Dodatkowo: puree malinowe (u mnie gotowe z firmy Zentis
Di gotujeNiezwykle lekkie ciasto, nie za słodkie, puszyste a do tego ciekawie wyglądające. Robi się je łatwo i dość szybko, bo nie trzeba piec spodu. Na pewno będzie doskonałe na przyjęcia, zwłaszcza dla dzieci. *foremka 24*24 cm Składniki: na spód: 16 herbatników ok. 24 sztuki małych ciepłych lodów (użyłam w różnokolorowych polewach- tzw. pocałunki piankowe) na piankę kokosową(...)ubić w 300 ml mocno schłodzonego mleka. Do śnieżek dodać czekoladę, galaretki i kokos, wymieszać, przelać do foremki kiedy masa zacznie tężeć. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy całkiem stężeje kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i posypać kokosem. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasę. Pieczemy w temperaturze 175°C przez ok 30–35 minut, do suchego patyczka, po tym czasie wyjmujemy i studzimy. 2. Masa: kisiele gotujemy wg przepisu na opakowaniu lecz w 3 szklankach wody. Do gorącego gotowego kisielu wsypujemy galaretkę agrestową. Dokładnie mieszamy i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kisielu cały czas ucierając do dokładnego wymieszania masy(...)dokładnie mieszamy. 4. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na którą wylewamy piankę z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachprzepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu nie tylko dobrze smakował, ale też ładnie trzymał formę. Marta robiła wersję cytrynową, ja natomiast pokusiłam się na kakaową z wiśniami. Zapraszam(...)/orzechy zmiksować w malakserze na "mokry piasek", dodać namoczone daktyle, miód i szczyptę soli, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby masa była za gęsta można dodać 1-2 łyżki wody. Tak przygotowanym "ciastem" wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę i odstawić do lodówki. 4. Kiedy masa jaglana zgęstnieje a kasza będzie mięciutka, zmiksować całość dokładnie
Kto ugości moich gości?wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej. składniki na galaretkę z bananami: 3 galaretki o smaku cytrynowym 750 ml gorącej wody ok. 10 bananów ok. 3-4 plastry ananasa z puszki wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Plastry(...)Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy, aż masa będzie błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki tak aby pasła czekolady były widoczne. Masę przekładamy na papier do pieczenia wielkości foremki, w której mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy
Domowy Smak Jedzenia