ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:93/191)

Ciasteczka cytrynowo – czekoladowe 156

wyczuwalna. W moim odczuciu mogłoby jej być więcej. Ciasteczka są proste do wykonania, a schłodzoną masę bardzo łatwo formuje się w kulki. W ogóle nie klei się do rąk, co mi się już czasem zdarzało. Właściwie jedyny ich minus to fakt, że po przygotowaniu ciasta, powinno się je wstawić na godzinę do lodówki. Postanowiłam więc przygotować ciasto rano, przed pracą(...)lekko zważona – jest to normalne i wyrówna się w cieście, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz kolejny dokładnie miksujemy do momentu połączenia się składników. Masa na tym etapie będzie dość gęsta. Wstawiamy ją do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu nabieramy masę do rąk i formujemy kulki wielkości czereśni. Mogą być oczywiście mniejsze

Relaxtime
CYTRYNOWY PUCH 689

końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku. Lekkie niczym puch, delikatnie cytrynowe, orzeźwiające. Anielska pianka rzecz by można.   Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku(...)kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser.  Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto

Z Majeczką w kuchni
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 208

urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły tort i dowolnie go ozdobić, ale zachęcam(...)cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.  Biszkopt wyjąć

Chocolate Muffin Blog
ciasteczka z kolorową posypką 93

połowy cytryny lub zamiennie olej cytrynowy  2 jaka 250 - 300 g mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  ok 50 g posypki kolorowej  Przygotowanie : maslo utrzyj z cukrem dodaj jaka i sok z cytryny dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zmiksowani  jeśli masa będzie zbyt rzadka dobaj mąkę  dodaj posypki i delikatnie(...)wymieszaj z oczu ręce i nabieraj małe kawałki ciasta formujac kulki układaj je na bleszcze wyłożonejest papierem do pieczenia w lekkich odstępach na wierzch podsyp trochę posypki 😊 pięć w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 10 min  po upieczeniu ostudzić  Smacznego

Gotowanie z pasją
Kruche ciasteczka stempelki 173

cytrynowy (można też dodać cukier wanilinowy) 1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, żółtko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, sól, aromat, krótko wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma szybko zagnieść cisto. 3. Ciasto zawinąć

Mała Cukierenka
Ciasto jabłkowa bajka 283

nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Masa jabłkowa

Wanilia i Kardamon
Sernik z rosą - prosty i szybki przepis. 516

Składniki: Spód: -24 ciastka petit beurre Masa serowa: -1 kg. mielonego twarogu w wiaderku -1/2 szklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka

Magia jedzenia.
Pyszna i szybka babka bez miksera 177

jednolitej, dość gęstej masy. Ciasto przekładamy do foremek (u mnie dwie małe 155x60x55 mm) . Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Uwaga! Jeśli użyjecie jednej tradycyjnej keksówki czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego proszę stosować się do zasady „suchego patyczka”. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem(...)pudrem lub ozdobić cytrynowym lukrem. Pyszna i szybka babka bez miksera – przepis ze starego zeszytu z drobnymi zmianami Smacznego

Słodkie okruszki
Piaskowa babka bezglutenowa 133

cytrynową, zmiksować tylko do połączenia. Masło rozpuścić, zagotować i takie wrzące wlać do masy, wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Pierwsze 30 minut piec w temperaturze 160 stopni (140 z termo obiegiem), następnie podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i dopiekać jeszcze około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawić

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche Ciasteczka - Walentynki 193

Wkładamy masę na około 30 minut do zamrażarki. Wyciągamy, rozwałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciasta w dowolnym kształcie. Ja postanowiłam ,że moje będą serduszkami. Ciastka pieczemy w temp. 180* C przez około 10-15 minut. Aż się zarumienią. Lukrujemy i ozdabiamy według gustu. Ciastka są kruche i słodkie :) jeżeli chcemy zredukować smak słodyczy, najlepiej zrobić lukier cytrynowy , bądź

W Moim Magicznym Domu
Sernik na zimno z galaretką truskawkową. 1581

cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko mieszamy. Spód dużej tortownicy wykładamy biszkoptami jeden obok drugiego lub kładziemy upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Babeczki cytrynowe 179

masę. Napełniamy foremki i pieczemy 20-25 minut (w przypadku keksówki nieco dłużej) w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy* i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na 10-15 minut. *Ciasto powinno być LEKKO niedopieczone, ponieważ będziemy je jeszcze wkładać do piekarnika wraz z nadzieniem. Nadzienie Łączymy (trzepaczką do jajek lub mikserem) jajka, miód, skórkę cytrynową, mąkę

Powiedz dietom nie
Tartaletki z kremem i mandarynkami 149

słodki deser we dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam..... Składniki: / 10 szt / ciasto: 300g mąki 200  g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka skórka cytrynowa /do smaku szczypta soli krem: 450 ml mleka 4 żółtka 50 g mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/ 100 g cukru 1 laska  wanilii sok z 2 mandarynek ½ łyżeczki startej skórki(...)Wykonanie: -Składniki na ciasto przełożyć na  blat,  dokładnie zmieszać  i wyrobić  na jednolitą masę. / ciasto wyrabiać bardzo szybko / - Odstawić  na co najmniej godzinę do lodówki. -Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm /najlepiej pomiędzy dwiema  warstwami folii spożywczej/ -Wyciąć okręgi nieco większe niż obwód foremek. -Wypełnić ciastem foremki dociskając delikatnie

Zakamarki mojej kuchni
Jabłecznik z bitą śmietaną 159

bitej śmietany. Składniki:- 7 jajek- 1 szklanka mąki- 3/4 szklanki cukru- 1 cukier waniliowy- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 kg przesmażonych jabłek- 2 śmietany śnieżki- 2 galaretki cytrynowe- 400 ml mlekaPrzygotowanie:Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy cukru do smaku (moje jabłka były słodkie więc dodałam jedynie(...)mieszamy aż się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy dwa rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki

Zainspirowana w kuchni
Babeczki cytrynowe 148

zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc  tutaj  znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo szybko, a smakują wyśmienicie. Są puszyste i mają wyraźny cytrynowy  smak. Dzieciom bardzo smakowały, mnie zresztą też :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże(...)Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując do gładkości po każdym dodanym jajku. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować. Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze

kuchnia doski