ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:114/191)

Krem cytrynowy ( Lemon Curd ) 205

cytrynowy , ale przełamany słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów  : naleśników , gofrów , babeczek , lodów  czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć do przełożenia ciast  i tortów . A jedzony łyżeczką wprost ze słoiczka też smakuje wyśmienicie :) Składniki : 2 cytryny 2 jajka szklanka cukru ( lub troszkę mniej , jeśli lubicie mocno kwaśne smaki ) 80 g masła(...)posmaku. ) i wycisnąć sok .  Do garnka wbić żółtka , dodać cukier , delikatnie utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło. Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą  i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa wyraźnie zgęstnieje . Wlać do sloiczka i schłodzić . Przechowywać w lodówce . Należy zużyć w przeciągu 2 tygodni. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Kolorowa Babka Wielkanocna 179

prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki:250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowykisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy (opcjonalnie)łyżka kakao0,5 szklanki makucukier puder (do posypania(...)Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - łączymy składniki za pomocą szpatułki

Słodka Strona
RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM 165

Pyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia  bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki:opak. ciasta francuskiegokrem:20 dag masła1

Z Majeczką w kuchni
Sernik z jogurtem i owocami 186

Dzisiaj prosty i szybki w przygotowaniu sernik z jogurtem i owocami na spodzie z herbatników. Bardzo kremowy, wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Po ostygnięciu może trochę

Mała Cukierenka
Łatwe ciasto pomarańczowe 635

połączenia składników (jeżeli masa będzie wygladała jak zważona, nie przejmujcie się – po dodaniu mąki zrobi sią gładka). Dodajemy porcjami mąkę z proszkiem. Ponownie łączymy składniki miksując na niższych obrotach. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180° C na ok. 50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Łatwe ciasto pomarańczowe nie sprawi(...)kłopotu nawet osobom początkującym w wypiekach. Bardzo wilgotne, puszyste, o intensywnym aromacie pomarańczy. Po inspirację sięgnęłam na blog Sio Smutki do Moniki i skorzystałam z jej przepisu na łatwe ciasto cytrynowe (przepis z niewielkimi zmianami podaję za autorką). Do kawy, herbaty, czy też kubka mleka – gorąco polecam i życzę smacznego. Łatwe ciasto pomarańczowe dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piatek 28 października

mojewypiekiinietylko
Śnieżny puch -lekka chmurka bez pieczenia 4134

cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki cytrynowe ( mogą być inne) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód:  Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch:  Galaretki(...)zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować  kokosową posypkę:  Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki

Swojskie jedzonko
Torcik jogutowo-galaretkowy z brzoskwiniami 126

jogurtu więc nie jest zbyt kaloryczne. Moja rodzinka bardzo je polubiła. Polecam, jest łatwe choć trochę czasochłonne ;) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Rajski Ogród" . Spód: 200g herbatników 100g roztopionego masła 400g jogurtu naturalnego 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe 3-4 brzoskwinie Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy(...)rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Na spód ciasteczkowy wylać masę jogurtową, odstawić do stężenia. Wylać odłożoną galaretkę czerwoną. Odstawić do stężenia. Podobnie przygotować warstwę z galaretką brzoskwiniową. Brzoskwinie obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym torciku i zalać tężejącą

Smakołyki Asi
Cytryniaczki 179

wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru i zrobić go po swojemu. Z połowy składników potrzebnych na dużą blachę ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego.Składniki na babeczki:0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 kostki margaryny1 duża cytryna1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaSkładniki na krem(...)żółtka od białek. Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem).Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę.Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, najlepiej za pomocą trzepaczki.Gotową masę przekładamy do foremek

Ciastkozercy
MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. 177

Tchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę

W kuchni Karmel-itki
Tiramisu z rabarbarem i chałwą 218

pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Do nasączenia: 125ml zaparzonej mocnej kawy 125ml likieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce do ozdoby Masa rabarbarowa: 1. Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu(...)lodówki. Na biszkopty w blaszce wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Następnie wylać 1/2 masy rabarbarowej, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową. 5. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. 6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając

Mała Cukierenka
Słoneczne ciasto cytrynowe z kokosem 140

Słoneczne ciasto cytrynowe jest smaczne i wyjątkowe. Smak jest cytrynowo orzeźwiający z kokosem chrupiącym. Delikatnością zaskakuje i bardzo dobrze z kawą smakuje. Moje dzieci się nim zajadały i słonecznie się przy tym uśmiechały.        Ostatni dzień głosowania  http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel  w konkursie "Kuchenne Zmagania"!  Emotikon grin  Każdy kto odda swój głos może liczyć(...)prawdziwą wanilią na jednolitą, gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Następnie dodajemy połowę mąki, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny z skórką, wiórki kokosowe i pozostałą część mąki. Wszystko razem mieszamy. Żeby uzyskać idealnie gładką masę możemy całość przez 2 min miksować za pomocą miksera z widełkami. Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12

Moniki Smakołyki
sernik bez sera, czyli kokosowy sernik jaglany 119

szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego) 1 szklanka wiórek 0,5 szklanki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej) aromat kokosowy, cytrynowy lub likier amaretto 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek skrobi ziemniaczanej (jeśli zajdzie potrzeba, do zagęszczenia masy) 1. Gotowanie kaszy jaglanej (uwaga: normalnie kaszę jaglaną gotuje się w wodzie, jednak do tego przepisu gotujemy ją na mleku roślinnym(...)minut. Czekamy aż wciągnie cały płyn. 2. Ugotowaną kaszę wkładamy do miski i dodajemy resztę składników. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodajemy trochę skrobi dla zagęszczenia, ale ważne żeby nie przesadzić. 3. Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ją również wysypać wcześniej wiórkami. 4. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze ok. 180C

two broke sisters
Wielkanocne Babki Cytrynowe 211

także MAZURKI ! Za niedługo dodam przepis :) Babka cytrynowa, oczywiście z przepisów mojej mamy- wiadomo- od kogoś swoją wiedzę muszę posiadać.   A TA BABKA TO...  delikatne słodkie ciasto, z mocnym cytrynowym aromatem, ALE ! Nie kwaśne. Zapach jest na prawdę zniewalający.  Przepis można wykorzystać  w innym czasie, niż tylko na święta.  A zamiast formy na babkę można(...)jednolitą jasną masę. Dodajemy startą skórkę oraz połowę uzyskanego soku z cytryny. (druga połowa będzie na lukier). Do miski dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie ubijamy. Następnie ściągamy trzepaczki, myjemy by nie było na nich ani grama masy.   W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy składniki, czyli do ciężkiej masy dodajemy białka ponownie

Justa próbuje gotować
Proste ciasto na biszkopcie, z kremem i galaretką 186

pieczenia. Gdy białka są już ubite z cukrem i żółtkami, należy połączyć je z mąkami. Łączymy delikatnie, mieszając łyżką do momentu aż masa będzie gładka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać masę biszkoptową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić(...)ubijania dodawać powoli cukier puder. Po ubiciu dodawać powoli mascarpone, łącząc na najmniejszych obrotach miksera. Masę wyłożyć na biszkopt i brzoskwinie.  4. Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na ciasto. Ciasto włożyć do lodówki, gotowe będzie gdy galaretka całkiem stężeje.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami 130

soli Krem cytrynowy 5 cytryn, sok 300 g śmietanki, 36% 9 jajek Beza 3 białka 2 łyżki soku z cytryny 250 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu Dodatkowo jagody Zacznij od kruchego ciasta. Jajka zmiksuj z cukrem i otartą skórką z cytryny. Dodaj mąkę i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć delikatnie ciasto bez nadmiernego ugniatania. Ciasto powinno być puszyste(...)sztywno wciąż w kąpieli wodnej. Kiedy piana będzie już sztywna, zdejmij miskę z pary u bijaj do ostygnięcia bezy. Napełnij cukierniczy rękaw masą i udekoruj tartaletki małymi bezami. Zrumień bezy za pomocą ręcznego, gazowego palnika. The post Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia