ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:121/191)

Sernik śmietanowo waniliowy na zimno 151

serków waniliowych , a na wierzchu galaretka z dodatkami . Jest to akcja pieczenia Ciasto na Niedziele    Składniki: śmietana 400 ml serki waniliowe 600 g  żelatyna 2 .1/2 łyżki  izomalt  AGNEX    3 łyżki Dodatkowo : galaretka cytrynowa 2 szt galaretka truskawkowa 1 szt Wykonanie :  Dno tortownicy ( serce ) wykładamy folią spożywczą. Kładziemy(...)dodajemy 4 łyżki ubitej śmietany , mieszamy i teraz dopiero dodajemy do ubitej śmietany ( teraz nam się nie zważy ) . Dodajemy serki waniliowe do śmietany i miksujemy na najmniejszych obrotach . Przekładamy masę do formy , równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do stężenia . Godzinę wcześniej rozrabiamy galaretki żółtą i czerwona w 200 ml wody oraz żółtą w 400 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia

Różowa kuchnia
Ciasto cytrynowe 174

nasze dziewczynki nas rozpieszczają, czekając na nasz powrót z pracy z domowym obiadkiem i pysznym ciastem do popołudniowej kawki. Co powiecie na lekkie, puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe? Dla mnie bomba! Składniki: Ciasto 1 2/3 szklanki (250 g)mąki uniwersalnej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka (250g) masła w temperaturze pokojowej 1 ¼ szklanki (250g) cukru 4 duże jajka skórka(...)cytryny ½  szklanki (100g) cukru  Przygotowanie: Ciasto  Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Wyłóż formę o wymiarach 10 x 20 cm papierem do wypieków. Przesiej mąkę i wsyp do miski razem z proszkiem do pieczenia. Ubij masło z cukrem ręcznym blenderem na średnich obrotach, aż powstanie gładka masa. Dodawaj jajka po kolei, nie przerywając miksowania. Miksując na małych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka Malibu z truskawkami 177

lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best! :) Nie może jej zabraknąć na Waszym Wielkanocnym stole, jak i w inne uroczyste(...)masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Miksując, po kolei wbijać jajka, a następnie wlać likier Malibu. Odjąć 2 łyżki mąki, a resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia,  przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub mąką, przelać masę. Na wierzch ciasta ułożyć odmrożone truskawki, uprzednio osuszone

Kraina Miodem Płynąca
Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 166

sobie kawałek sernika ! Tym razem zrobiłam sernik cytrynowo-pomarańczowy na kakaowym spodzie.Do serniczka idealnie pasują macerowane truskawki - sezon już niedługo, więc trzeba gromadzić przepisy z truskawkami :D Spód:180 g krakersów150 g kruchych ciastek ( ja użyłam domowych )   200 g masła3 łyżki cukru pudru1 czubata łyżka kakao Masa serowa:1 kg sera twarogowego w wiadereczku1(...)łyżki soku z cytryny 5 jaj4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo.Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa

kolorowotorcikowo
CZEKOLADOWO - CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. 183

ciasnej karmel-itkowej kuchni,w której działa prężnie na co dzień.Postanowiła coś upiec.Ciasto przygotowuje się w zaledwie 10 minut.A smakuje? Wyśmienicie. Mocno czekoladowe, ze świeżym, cytrynowym aromatem. CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM  NA OLEJU RZEPAKOWYM. /zmodyfikowany przepis z sieci;/ 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao(...)miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny,  a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto wlewam do blaszki 20x20 cm*, której niczym  nie smaruję - jest to zbędne. Wstawiam blaszkę piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Mus z pigwy BIO - Zwergenwiese 102

Pigwa oprócz ciekawej nazwy jest też bardzo ciekawym owocem, który wydobywa swój charakterystyczny smak po odpowiedniej obróbce. Kiedyś mama robiła nam syrop z pigwy na przeziębienie

Candy Pandas
Babka piaskowa cytrynowa 221

Delikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko(...)puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. 2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste. 3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania. 4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Babka drożdżowa parzona 163

drożdży  75 g masła  150 g cukru  ( dodałam cukier brązowy nierafinowany ) 100 g rodzynek  cukier waniliowy ( dodałam  ekstrakt waniliowy Eurovanille ) *** skórka cytrynowa ( dodałam skórkę pomarańczową ) ***   Jeśli w przepisie występuje cukier waniliowy, to niemal zawsze zastępuję go wyżej wymienionym ekstraktem.waniliowym. Ponadto firma Eurovanille od dziesięcioleci specjalizuje się w produkcji produktów z wanilii. W Polsce ekstrakt(...)rozpuść w pozostałym ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, dodaj je do zaparzonego i wystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Żółtka i całe jaja ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem i cukrem i znowu odstaw na 30 minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SERNIK ŚNIEŻNY PUCH 648

galaretki cytrynowe 1 szklanka wrzątku  2 duże łyżki z czubkiem żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki wrzątku 2 cukry waniliowe  3/4 szklanki cukru  2 śnieżki  1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego  2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki )  1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka  wiórki lub migdały do posypania ciasta(...)25/30 wykładamy herbatnikami, nawet boki bo herbatników nam wystarczy. Śnieżki ubijamy mikserem z zimnym mlekiem na sztywno, następnie dodajemy cały ser i cukier, dalej ubijając wlewamy galaretki i żelatynę. Masę serową wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli
Kolorowa babka kisielowa i życzenia 115

margaryny 5 jajek 125 ml oleju 240 g cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 40 g kisielu wiśniowego 40 g kisielu pomarańczowego 40 g kisielu cytrynowego 2 łyżki kakao barwniki spożywcze do wzmocnienia koloru cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać. Margarynę utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach przez około(...)mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i miksujemy delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 części. Do 3 z nich dodajemy kisiel i niewielką ilość barwnika, a do ostatniej części dodajemy kakao. Każdą masę dokładnie mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy najpierw czerwoną masę, potem żółtą, pomarańczową

Ewusiowe Smaki
CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA 451

swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową . Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) KREM : * mąka ziemniaczana – 2 łyżki(...)szkl * cukier – 4 łyżki * cukier wanilinowy – 1 op * sok cytrynowy – 1 łyżka * rum – 1 łyżka DO NASĄCZENIA: * rum – 50 ml * woda – 100 ml DODATKOWO: * biszkopty podłużne – ok. 30 szt * marmolada truskawkowa – 4 łyżki * orzechy nerkowce + płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA: 1 szklankę napoju sojowego ( mleka ) zagotowujemy, a pozostały miksujemy ze śmietaną, żółtkami

Ostra na Słodko
34.Coś słodkiego na niedzielny podwieczorek: czyli mini biszkopciki z kremem cytrynowym z dodatkiem kiwi! 202

posypania, listki mięty do ozdoby  Krem cytrynowy (Lemon curd) z dodatkiem kiwi:  1 duża cytryna sparzona wrzątkiem 2 obrane owoce kiwi 100g cukru 1 jajo 1,5 łyżki masła 10g mąki ziemniaczanej Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jaja z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania puszystej masy i minimalnie 2-krotnego zwiększenia ich objętości(...)cała ilość jak najdokładniej rozpuściła się) Mąkę i sodę oczyszczoną przesiewamy i składniki te dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia.  Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta (1 biszkopcik= masa na 1/2 powierzchni łyżki). Każdą porcję dokładnie rozsmarowujemy łyżką

Symfonia Smaków
Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. 1897

pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy 15 g 2 łyżki soku(...)całe jajka, mieszamy całość kuchenną trzepaczką. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa). Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom . Pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę

Słodkie okruszki
BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 500

cieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa(...)WARSTWA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Szarlotka z kisielem 119

Wasze jabłka są bardzo słodkie dodajcie go mniej) kisiel cytrynowy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i cukier. Dobrze zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy ja na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalki. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Jabłka ścieramy na tarce(...)dodajemy do startych jabłek i delikatnie mieszamy. Formę (u mnie o wymiarach 33x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy schłodzone ciasto (przekładamy rozwałkowane lub po prostu wylepiamy nim dno). Na nim rozsmarowujemy masę jabłkową. Na samą górę ścieramy drugą, zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180°C przez około 60 minut, aż szarlotka nabierze złotego koloru. Smacznego Artykuł

PatiGotuje