wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, w tym roku będzie to prosta babka z cukrem pudrem. Delikatnie cytrynowa, mięciutka, pyszna i szybka w przygotowaniu, idealna nie tylko na Wielkanoc. składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 250 g masła 4 jajka sok z jednej cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miękkie masło, dodajemy oddzielone od białek, żółtka i całość ucieramy. Cały czas ucierając dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Do masy jajeczno- maślanej wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite na sztywno białka przekładamy do miski z ciastem i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gdy wszystkie składniki
Smakowite Daniałodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy (22-24 cm), wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni na 13-17 minut. Jeśli nie macie termoobiegu trzeba zwiększyć czas pieczenia (+5 min) i temperaturę (+10 stopni).Przygotować masę. W rondlu zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć(...)dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut
SzczyptaSmaQkrajobraz za oknem . Popękany wierzch ciasta jest podobno oznaką ,że coś poszło nie tak ... jak dla mnie takie pęknięcia są niezwykle urocze i nie ujmują nic a nic ze wspaniałego smaku . Składniki : Spód : 30 dkg rozdrobnionych w malakserze pierników 10 dkg roztopionego masła pół łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie) Masa serowa : 1 kg sera ( u mnie(...)łyżek cukru pudru 4 jajka 2 op cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ulubiony aromat ( u mnie skórka otarta z cytryna i łyżka soku cytrynowego ) 20 dkg suszonej żurawiny Wykonanie : Składniki na spód połączyć ze sobą i wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Żurawinę namoczyć w ok pół szklanki letniej wody. Śmietanę ubić
Malinowa Kawiarenkaskładniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru 3 jajka 155 g masła, miękkiego 2 łyżki śmietany sok z 1 małej cytryny *otarta skórka
Domowy Smak JedzeniaProsty, a jakże smaczny keks cytrynowy, idealnie nadający się na piknik i nie tylko. Lekko kwaskowaty, delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim. Koniecznie użyjcie do jego przygotowania margaryny Optima Omega 3 , która jest naturalnym źródłem kwasów omega 3, wspiera zdrowie serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Czas przygotowania: 15 min Pieczenie: 45 min Składniki(...)cytryny. (odstaw na bok sok z jednej cytryny) Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund. Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy do keksu. Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia. W międzyczasie wlej do rondelka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasłodkie. No ok, to ja nie mogę już patrzeć - M domaga się jakieś nowej babki :P Posmakowały skubanemu :P To babka to jedna z lepszych jakie jadłam. Lekko cytrynowa z wyczuwalną nutą kokosową. Delikatna i puszysta. I wilgotna - czyli taka, jaką najbardziej lubię :) Właśnie przez ową wilgoć babka pozostaje długo świeża :) Idealnie nadaje się do po południowej herbatki :) Ładnie się(...)miękki puch. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę i 5 minut (sprawdzić
My simple kitchendrożdże wkruszyć do dużej miski, jajka roztrzepać rózgą na jednolitą masę, wlać na drożdże następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać mleko, olej, wsypać przesianą mąkę, sól, nie mieszać, nie ruszać, nakryć miskę talerzem na 8 godzin na stole kuchennym teraz wystarczy dużą łyżką wszystko wymieszać z 2-3 minuty, ciasto powinno być nie za gęste(...)rzadkie forma duża z odpinanym rantem 35x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia - całe ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto gęsto całe truskawki, zostawić na 15 minut do miski po cieście włożyć margarynę 15 dag, wsypać 100 gram cukru, 1 opakowanie cukru cytrynowego, 150 gram mąki tortowej i mikserem utrzeć kruszonkę, jeśli jest za sucha to można dolać ciut oleju
W Mojej Kuchni Lubiędeser, jak i na śniadanie. Jest niezwykle pożywna i pełna zdrowych kalorii. Tartę należy chłodzić minimum 2 godziny, jednak najlepsza jest na drugi dzień. Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Składniki Spód 200 g orzechy nerkowca lub inne 100 g daktyle 30 g wiórki kokosowe(...)wierzch 4 łodyga rabarbar 4 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 łyżka tapioka lub mąka ziemniaczana Sposób przygotowania Spód Składniki na spód dokładnie miksujemy aż powstanie dość zwarta, lepka masa. Wykładamy nią spód i boki formy o średnicy ok. 20-22 cm. Wstawiamy do lodówki. Nadzienie jaglane Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku dolewając więcej płynu niż podano w instrukcji
Kucharzycakakao 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie ciasta Miód i margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty(...)lepiej piec równocześnie na 2 tortownice.. czas skraca się o połowę Składniki masy serowej 1,25 kg pełnotłustego białego sera (nie na sernik z wiaderka) 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudu 2 całe jajka kilka kropli aromatu - wg uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy Przygotowanie masy serowej Wszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepis na pyszny i zarazem szybki krem. Idealny do różnego rodzaju ciasteczek, ciast, słodkości czy deserów. Krem w przeciwieństwie do większości kremów jest przyjemnie kwaśny, zatem bardzo fajnie przełamuje słodkość ciasteczek;) Konsystencją przypomina budyń, w sumie można powiedzieć że to taki domowy, cytrynowy budyń. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Inspiracja przepisem Moje Wypieki . Serdecznie polecam(...)Wykonanie: Cukier, sok z cytryn, jajka, żółtka i mąkę umieścić w garnuszku i dokładnie roztrzepać. Następnie garnuszek umieścić na gazie i cały czas mieszając podgrzewać do czasu, aż masa stanie się jednolita i gęsta. Garnuszek zdjąć z ognia dodać łyżkę oliwy dokładnie wymieszać i pogotować jeszcze całość przez około 2 minuty. Gotowy krem można przechowywać w lodówce przez okres
Krakowskie smaki Anigazety zaginął... Dlatego postanowiłam zrobić to na własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła lub margaryny; skórka otarta z jednej cytryny; 2 łyżki soku z cytryny; 250 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku(...)rozpuszczone, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy. Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem
Miksturownikpudru 2 galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wody WYKONANIE Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku zagotować wodę, margarynę, kakao i cukier. Zostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Wymieszać. Delikatnie połączyć masę kakaową z białkami(...)stopniowo cukier puder. Na koniec dodać tężejącą galaretkę nadal ubijając do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyłożyć na dolny placek, następnie nałożyć górny i polać go polewą czekoladową. Udekorować według uznania. UWAGI Biszkopt: Dodałabym tutaj więcej kakao i 6 jajek, a nie 5 jak w przepisie. Masa: Moim zdaniem pół szklanki wody, to za mało na dwa opakowania galaretek. Zdecydowanie następnym
Passions hobbies lifemaku, 8 jajek, 230 g cukru, 60 g bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, krem: 500 g serka mascarpone 300 g śliwek suszonych/wędzonych* do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku polewa: 300 g czekolady deserowej * W zależności jaki smak chcemy uzyskać powinniśmy wziąć odpowiednie(...)minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem
królestwo garówmasa serowa: 400 g serka waniliowego 330 ml zimnej śmietanki 36% 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy(...)dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i połową owoców . Zalewamy całość masą serową. Biszkopty mogą zacząć wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy. Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego
KuchcikoweLoveMam dla Was super przepis na mini serniczki na zimno! Nie jestem fanką tego typu serników jednak ten wyszedł wprost genialny! Delikatnie słodki, nieco kwaśny, rześki
Mango Papaja