ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:119/191)

KOŁACZ MAKOWY 158

roku zawsze robiłam makowce zawijane i z gotową masą ze sklepu,ale w tym roku troszkę inaczej i z masą makową własnego pomysłu.Ciasto szybko się wyrabia bez dłuższego zagniatania. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1/2 kg.mąki 3 dag.drożdży 1/3 szkl.cukru 1/2 łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny ( ja dałam kandyzowana własnej roboty-przepis na starym blogu) 1/2 kostki masła(...)migdałów 10 dag.orzechów laskowych 1/2 szkl.cukru ciemnego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 szkl.kremówki żółtko 1 łyżka mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ciasto-makę wsypujemy do miski,robimy dołek,wsypujemy pokruszone drożdże,wlewamy letnie mleko.Dodajemy skórkę cytrynową,sól,cukier ,wiórki masła i jajko,zagniatamy ciasto.Wyrabiamy,odkładamy do wyrośnięcia na 30 min. farsz-mak mieszając,prażymy na suchej patelni.Figi kroimy,wraz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą 130

pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę wylewamy na spód biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Rozpuszczamy czekoladę- polewamy ciasto.  Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Smaki Natalii
Wiśniowy tort z Czarnego Lasu w stylu Ombre 202

Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 4 ½ łyżeczki żelatyny Warstwa z galaretką: 1 duży słoik wiśni drylowanych 1 galaretka wiśniowa lub cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Wierzch tortu: 400ml śmietany kremówki 30% 2 sztywniki do śmietany (śmietan – fix) 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: ½ szklanki wódki lub wody ( przegotowanej zimnej lub nie gazowanej wody(...)orzechy mielimy na mąkę. Białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy Ø26 - 28cm smarujemy margaryną (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Miękką margarynę miksujemy z cukrem, po czym dodajemy żółtka i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już dobrze połączona, ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy obie masy razem.   Na koniec dodajemy

Smakowy Raj
Pierniki norymberskie 234

papierze pergaminie, lekko spłaszczamy, pozostawiając pomiędzy pierniczkami pewien odstęp, by podczas pieczenia się nie zlepiły. W przypadku pieczenia pierniczków na opłatkach, postępujemy podobnie. Na opłatek nakładamy uformowaną kulkę ciasta lub nakładamy je łyżeczką i spłaszczamy w kształt koła. Najlepiej od razu uformować wszystkie pierniczki, a potem dopiero przystąpić do pieczenia, by nie narażać piekarnika na daremne przebiegi :) Wiem(...)około 8 – 15 minut w temperaturze 180 ⁰C . Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki lukrujemy. Do cukru pudru dodajemy kilka łyżek wody, mleka lub wody z sokiem cytrynowym i mieszamy tak długo, aż masa stanie się jednolita i pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzelka lukrujemy pierniki (najpierw spód potem góra), układamy ponownie na pergaminie, by lukier stwardniał i odstawiamy

Smakowy Raj
DYNIOWY PUSZEK 257

mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką. Ciasto jest bardzo delikatne jak puszek i rozpływa się w ustach... Składniki: 1 kg dyni (waga ze skórą) 5 łyżek cukru 1 op. ciastek typu "Pieguski"z czekoladą 1/3 kostki masła 1 szklanka śmietanki 30% 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 5-6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Dynię obieramy(...)śmietanki dodajemy powoli masę dyniowo-kokosową i mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy odłożoną mniejszą część puree dyniowego. Mieszamy i studzimy. Na stężałą masę wylewamy zimną galaretkę, Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce. Rada: 1) Ciasto nie jest zbyt

Kuchnia MagdaLeny
Smaczne ciasto cytrynowe 198

Wczoraj robiłam ciasto cytrynowe. Wyszło puszyste, pachnące i smaczne. Oczywiście nie czekałam, aż ostygnie, tylko czym szybciej posypałam cukrem pudrem i spróbowałam. No świat się do mnie uśmiechnął 😉 . A teraz reakcje moich pociech: - znowu ciasto jak mnie nie ma! - znowu z cytryną ! - i tam, znowu ciasto! I bądź tu mądry i pisz wiersze. Składniki: 2 jajka 250 dag maki(...)pieczenia ¾  kubeczka jogurtu greckiego   3 łyżki nasion chia sok z cytryny otarta skorka z cytryny Zacznijcie od wymieszania składników sypkich, a masło utrzyjcie z cukrem na puszystą masę. Potem dodajcie po jednym jajku, skórkę z cytryny i sok, a na końcu jogurt. Na końcu wrzućcie sypkie składniki i wymieszajcie dokładnie. Najlepiej piec w tortownicy około 50 minut

Tylko pysznie
Keks 299

podzielenie się nim z wami. Składniki na ciasto (2 małe foremki lub jedna duża): 400g mąki 250g cukru 250g masła 8 jaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego mieszanka bakalii lub: 100g moreli 100g fig 150g śliwek suszonych 100g orzechów włoskich 100g rodzynek 50g żurawiny 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub z limonki 100g migdałów obranych ze skórki (sparzyć(...)papierem do pieczenia. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Do miski (pasującej kształtem i rozmiarem do garnka) wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier i ubijamy nad parą. Jak masa jajeczna stanie się jasna, puszysta i gęsta (konsystencja gęstej śmietany), miskę z masą wstawiamy do zimnej wody i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa przestygnie. W między czasie masło rozpuścić

Mam apetyt na ...
Adwokat Diabła- czyli tort sernikowy z adwokatem 285

Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas degustacji. W końcu jest karnawał i raz do roku można zaszaleć.  Składniki:  Na spód:  200 g herbatników  80 g masła  2 łyżeczki kakao Na masę serową:  1000 g (1 kg) sera(...)łyżeczka ciemnego rumu  1 łyżka kawy rozpuszczalnej  150 g czekolady gorzkiej 70% Na galaretkę adwokatową :  500 ml adwokatu  150 g kremówki  1 op galaretki cytrynowej 2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody 125 ml wody do rozpuszczenia galaretki  Wykonanie :  UWAGA wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. SER, JAJKA i ŚMIETANKĘ wyjmujemy wcześniej

vaniliowoczekoladowa
Sernik śmietanowo waniliowy na zimno 163

serków waniliowych , a na wierzchu galaretka z dodatkami . Jest to akcja pieczenia Ciasto na Niedziele    Składniki: śmietana 400 ml serki waniliowe 600 g  żelatyna 2 .1/2 łyżki  izomalt  AGNEX    3 łyżki Dodatkowo : galaretka cytrynowa 2 szt galaretka truskawkowa 1 szt Wykonanie :  Dno tortownicy ( serce ) wykładamy folią spożywczą. Kładziemy(...)dodajemy 4 łyżki ubitej śmietany , mieszamy i teraz dopiero dodajemy do ubitej śmietany ( teraz nam się nie zważy ) . Dodajemy serki waniliowe do śmietany i miksujemy na najmniejszych obrotach . Przekładamy masę do formy , równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do stężenia . Godzinę wcześniej rozrabiamy galaretki żółtą i czerwona w 200 ml wody oraz żółtą w 400 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia

Różowa kuchnia
Ciasto cytrynowe 184

nasze dziewczynki nas rozpieszczają, czekając na nasz powrót z pracy z domowym obiadkiem i pysznym ciastem do popołudniowej kawki. Co powiecie na lekkie, puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe? Dla mnie bomba! Składniki: Ciasto 1 2/3 szklanki (250 g)mąki uniwersalnej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka (250g) masła w temperaturze pokojowej 1 ¼ szklanki (250g) cukru 4 duże jajka skórka(...)cytryny ½  szklanki (100g) cukru  Przygotowanie: Ciasto  Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Wyłóż formę o wymiarach 10 x 20 cm papierem do wypieków. Przesiej mąkę i wsyp do miski razem z proszkiem do pieczenia. Ubij masło z cukrem ręcznym blenderem na średnich obrotach, aż powstanie gładka masa. Dodawaj jajka po kolei, nie przerywając miksowania. Miksując na małych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka Malibu z truskawkami 186

lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best! :) Nie może jej zabraknąć na Waszym Wielkanocnym stole, jak i w inne uroczyste(...)masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Miksując, po kolei wbijać jajka, a następnie wlać likier Malibu. Odjąć 2 łyżki mąki, a resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia,  przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub mąką, przelać masę. Na wierzch ciasta ułożyć odmrożone truskawki, uprzednio osuszone

Kraina Miodem Płynąca
Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 176

sobie kawałek sernika ! Tym razem zrobiłam sernik cytrynowo-pomarańczowy na kakaowym spodzie.Do serniczka idealnie pasują macerowane truskawki - sezon już niedługo, więc trzeba gromadzić przepisy z truskawkami :D Spód:180 g krakersów150 g kruchych ciastek ( ja użyłam domowych )   200 g masła3 łyżki cukru pudru1 czubata łyżka kakao Masa serowa:1 kg sera twarogowego w wiadereczku1(...)łyżki soku z cytryny 5 jaj4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo.Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa

kolorowotorcikowo
CZEKOLADOWO - CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. 188

ciasnej karmel-itkowej kuchni,w której działa prężnie na co dzień.Postanowiła coś upiec.Ciasto przygotowuje się w zaledwie 10 minut.A smakuje? Wyśmienicie. Mocno czekoladowe, ze świeżym, cytrynowym aromatem. CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM  NA OLEJU RZEPAKOWYM. /zmodyfikowany przepis z sieci;/ 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao(...)miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny,  a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto wlewam do blaszki 20x20 cm*, której niczym  nie smaruję - jest to zbędne. Wstawiam blaszkę piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Mus z pigwy BIO - Zwergenwiese 113

Pigwa oprócz ciekawej nazwy jest też bardzo ciekawym owocem, który wydobywa swój charakterystyczny smak po odpowiedniej obróbce. Kiedyś mama robiła nam syrop z pigwy na przeziębienie

Candy Pandas
Babka piaskowa cytrynowa 250

Delikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko(...)puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. 2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste. 3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania. 4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Babka drożdżowa parzona 176

drożdży  75 g masła  150 g cukru  ( dodałam cukier brązowy nierafinowany ) 100 g rodzynek  cukier waniliowy ( dodałam  ekstrakt waniliowy Eurovanille ) *** skórka cytrynowa ( dodałam skórkę pomarańczową ) ***   Jeśli w przepisie występuje cukier waniliowy, to niemal zawsze zastępuję go wyżej wymienionym ekstraktem.waniliowym. Ponadto firma Eurovanille od dziesięcioleci specjalizuje się w produkcji produktów z wanilii. W Polsce ekstrakt(...)rozpuść w pozostałym ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, dodaj je do zaparzonego i wystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Żółtka i całe jaja ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem i cukrem i znowu odstaw na 30 minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SERNIK ŚNIEŻNY PUCH 661

galaretki cytrynowe 1 szklanka wrzątku  2 duże łyżki z czubkiem żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki wrzątku 2 cukry waniliowe  3/4 szklanki cukru  2 śnieżki  1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego  2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki )  1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka  wiórki lub migdały do posypania ciasta(...)25/30 wykładamy herbatnikami, nawet boki bo herbatników nam wystarczy. Śnieżki ubijamy mikserem z zimnym mlekiem na sztywno, następnie dodajemy cały ser i cukier, dalej ubijając wlewamy galaretki i żelatynę. Masę serową wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli
Kolorowa babka kisielowa i życzenia 127

margaryny 5 jajek 125 ml oleju 240 g cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 40 g kisielu wiśniowego 40 g kisielu pomarańczowego 40 g kisielu cytrynowego 2 łyżki kakao barwniki spożywcze do wzmocnienia koloru cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać. Margarynę utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach przez około(...)mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i miksujemy delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 części. Do 3 z nich dodajemy kisiel i niewielką ilość barwnika, a do ostatniej części dodajemy kakao. Każdą masę dokładnie mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy najpierw czerwoną masę, potem żółtą, pomarańczową

Ewusiowe Smaki
CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA 462

swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową . Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) KREM : * mąka ziemniaczana – 2 łyżki(...)szkl * cukier – 4 łyżki * cukier wanilinowy – 1 op * sok cytrynowy – 1 łyżka * rum – 1 łyżka DO NASĄCZENIA: * rum – 50 ml * woda – 100 ml DODATKOWO: * biszkopty podłużne – ok. 30 szt * marmolada truskawkowa – 4 łyżki * orzechy nerkowce + płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA: 1 szklankę napoju sojowego ( mleka ) zagotowujemy, a pozostały miksujemy ze śmietaną, żółtkami

Ostra na Słodko
34.Coś słodkiego na niedzielny podwieczorek: czyli mini biszkopciki z kremem cytrynowym z dodatkiem kiwi! 214

posypania, listki mięty do ozdoby  Krem cytrynowy (Lemon curd) z dodatkiem kiwi:  1 duża cytryna sparzona wrzątkiem 2 obrane owoce kiwi 100g cukru 1 jajo 1,5 łyżki masła 10g mąki ziemniaczanej Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jaja z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania puszystej masy i minimalnie 2-krotnego zwiększenia ich objętości(...)cała ilość jak najdokładniej rozpuściła się) Mąkę i sodę oczyszczoną przesiewamy i składniki te dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia.  Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta (1 biszkopcik= masa na 1/2 powierzchni łyżki). Każdą porcję dokładnie rozsmarowujemy łyżką

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania