ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:132/191)

Rolada jabłkowa 181

  Składniki jajka, 5szt mąka pszenna, 5 łyżek cukier, 5 łyżek proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki sól, szczypta jabłka prażone, 1 słoik galaretka, 1 szt (cytrynowa

Gotowanie moimi oczami
Sernik na zimno z malinami i galaretką 175

Urodzinowych pyszności ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam Wam lekki sernik na zimno z galaretką malinową i malinami :) Masa przygotowana jest na bazie prawdziwego sera twarogowego. Nie

Chocolate Muffin Blog
Tarta z lemon curd i bezą 223

odkładaną na później książkę lub nadrobić zaległości filmowe. Jeśli tak jak ja lubicie odpocząć gotując lub piekąc, zostawiam Was z przepisem na cytrynową tartę. Wreszcie możecie sprawdzić jak się robi sławny lemon curd.  Spokojnego weekendu! Składniki ciasto 220g mąki pszennej 110g masła skórka otarta z 1 cytryny 60g cukru pudru 2 żółtka lemon curd 3 jajka 130g drobnego cukru(...)składniki ciasta oprócz jajek siekamy lub miksujemy w malakserze do konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka, siekamy dalej i zagniatamy gładką kulę. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Do miski wbijamy 3 jajka i dosypujemy 130g cukru. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mieszamy trzepaczką. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy sok z cytryny. Mieszamy dalej aż masa zgęstnieje

W kuchni wieczorem
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 238

Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być cytrynowy(...)Białka ubić na sztywną pianę i dodając po trochu cukru, cały czas ubijać (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dalej ubijając dodawać pojedynczo żółtka i olej. Do mąki dodać masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). Krem: Budynie rozprowadzić

IMPRESJA SMAKU
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 155

Pyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:) SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia)4 jajka1 szkl cukru 1,5 szkl mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyLukier:2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.2. Żółtka ubić(...)ciasta.4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). Inspiracja: Kotlet.TV

Kto ugości moich gości?
Naleśniki cytrynowe 195

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki  mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz

kgwjanczewo
Dynia w towarzystwie. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY. 342

Kolejny raz ta dynia! Już śni mi się po nocach jej pomarańczowe lico. Postanowiłam tym razem dobrać jej jakiegoś partnera.  W końcu, urocza dama nie

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka cytrynowe z serkiem ricotta 197

prosty, szybki, a efekt zniewalający! Ciasteczka są mięciutkie, puszyste, delikatnie, świetnie nadają się do porannej kawy. Oczywiście zmniejszyłam trochę ilość cukru w przepisie. Oryginalnie ciasteczka powinny być polane lukrem cytrynowym, ale jako, że nie przepadamy za lukrem i ograniczamy ilość spożywanego cukru zastąpiliśmy go polewą z gorzkiej czekolady. Też pasuje :) SKŁADNIKI: Na około 20 ciasteczek. 210 g mąki pszennej(...)pieczenia i sól. 2. W drugiej misce ubijamy cukier z masłem, na puszystą, gładką masę. Dodajemy jajko - ubijamy do połączenia składników. Dodajemy serek ricotta, sok i skórkę z cytryny - ponownie miksujemy do połączenia składników. 3. Dodajemy małymi porcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach

W kuchni Katie
Malinowo cytrynowe owsiane ciasto jogurtowe 205

Dzisiaj przepis na malinowo cytrynowe ciasto owsiane, z tajemniczym składnikiem, które jest po prostu niesamowite, wilgotne w środku, chrupiące na zewnątrz i tak mi smakuje, że  nie mogę przestać go jeść, muszę się wam przyznać, że jest to jedno z lepszych ciast jakie robiłam dlatego koniecznie musicie go spróbować, mam nadzieje, że również wam posmakuje :) Składniki :  - 2 szklanki(...)połówki cytryny Przygotowanie :  W misce umieścić olej, jajka i cukier, i miksować przez chwilę, następnie dodać cukinie, jogurt, mąkę, sól, maliny i sok z cytryny, wymieszać wszystko łyżką, masę wylać na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni, ciasto wyjąć z blaszki dopiero po ostygnięciu bo może się przykleić do papieru

zdrowa vege kuchnia
Bajgle z rabarbarem i chia 151

ciepłej wody 2 łyżki oliwy Nadzienie 160 g rabarbaru ok. 20 dużych liści melisy cytrynowej łyżeczka nasion chia łyżka cukru trzcinowego Demerara nasiona sezamu Zagnieść ciasto drożdżowe, oliwę dodając pod koniec zagniatania. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 40 minut). W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla(...)schłodzić i dodać nasiona chia. Wymieszać.    Gdy ciasto wyrośnie, przygotować obwarzanki: Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich wyrabiać chwilę przed wałkowaniem. Rozwałkować na podłużny placek. Ciasto jest dość wilgotne i przykleja się do wałka, ale postarajcie się nie podsypywać go mąką. Na jednym szerokim brzegu rozkładać masę rabarbarową, zostawiając marginesy na końcach. Zwijać placek w roladkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffinki cynamonowe - mini szarlotki 106

chciały się odklejać od wypieku, chyba że z połową ciasta. Teraz nie używam - piekę wprost w silikonowych formach, o których już pisałam tutaj . Składniki na 13 muffinek: Składniki suche: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej 3/5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Składniki mokre(...)pozostałe składniki suche. W osobnej misce rozkłócamy jajka, dodajemy płynne masło i śmietanę. dokładnie łączymy. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka z cynamonem, łączymy. Masę nakładamy do formy na muffinki (nie do pełna). Posypujemy cukrowymi perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do zrumienienia

Kolorowy Przepisownik
Babka drożdżowa 82

wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować.  Składniki: Rozczyn:   125 g mąki   200 ml lekko ciepłego mleka   40 g drożdży 2 łyżki cukru  Babka(...)odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą 106

ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią) * krem cytrynowy: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny - 1/2 szklanki śmietany 36% * polewa malinowa: - 500g malin - 2 płaskie łyżki żel-fixu "3 w 1" Ciasto: Żółtko utrzeć z masłem i ekstraktem. Dodać mąkę i ugnieść jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć formę na tartę, nakłuć spód widelcem i wstawić(...)Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi ew. fasolą. Piec 20 minut lub do zezłocenia brzegów (które wcześniej zostały przykryte papierem). Po tym czasie zdjąć papier z kulkami/fasolą i podpiec jeszcze 5 min. Odstawić do ostygnięcia. Krem: Jajka delikatnie ubić, tylko do ich połączenia. Dodać cukier i sok z cytryny i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietankę

CookYourself
SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE 551

Chyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy sernika pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak i innymi owocami :) Podaję porcję na małą blaszkę. Składniki na biszkopt: -3 małe jajka -0,5 szklanki mąki orkiszowej -1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier) Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać(...)programie do pieczenia biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan (nie odwracając blaszki) a następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego sera do serników -0,5l kremówki -1-2 łyżeczki żelatyny Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody

Smaczne Zdrowe
Julia – torcik na zimno 359

Torciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania