posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć )8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika)9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek.Masa z białek do rurek3 białka(...)sztywną pianę Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy strużką syrop cukrowy i sok cytrynowy- ubijamy dość długo, bo około 20 min. W ten sposób białka się zaparzą Taki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone, przestudzone rurki. Jest bardzo słodki. Moje uwagi :Krem
Proste Potrawyprzyszła pora na sernik na zimno.Nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie w pełni usatysfakcjonował. Rabarbar jest popularny, ale serniki z jego udziałem to ciągle nie najbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować sama. C. powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą(...)Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący, słodki biszkopt. Na wierzch świeże truskawki - czysta rozkosz w buzi. Ponieważ na biszkopt wyłożyłam nie całkiem stężałą masę, sok spłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli chcecie mieć żółciutki biszkopt, poczekajcie z wylaniem masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier). Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej2 płaskie(...)cytryny1 łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki
Mała Cukierenkażółtko* 1 jajko* 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 cytryny )* 70 g masła* 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu )* 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki )Wykonanie:Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić(...)lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 10-12 minut. Aż ciasto się zarumieni.Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.Czekoladę połamać, rozpuścić
kolorowotorcikowoblachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY Z WINEM:* sok i skórka z 1,5 cytryny* białe(...)cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu.Jaja roztrzepujemy rózgą. Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień do minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając.Gotujemy, aż masa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ).Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy
kolorowotorcikowoJak Alina z Balladyną, siostry dwie urodziwe, gdzie za malin kosz jedna z nich dopuszcza się zbrodni parszywej. Pamiętasz tę historię? Dzbanek słodkich malin, który przyniósł
W kuchni Karmel-itkiktórej będzie piekł się sernik. Ugnieść i uformować równy spód. Schłodzić w lodówce przez około 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec schłodzone ciasto przez około 15 minut. masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) 200 g masła 8 jajek 1 szklanka drobnego cukru 3 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Twaróg zmielić w maszynce(...)dwukrotnie. Miękkie masło mikserem utrzeć z 2/3 szklanki cukru, dodając jednocześnie po 1 żółtku i łyżce zmielonego twarogu. Na końcu białka ubić z reszta cukru i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód. W międzyczasie piekarnik nagrzać do temperatury 130 stopni. Na samym dnie ustawić naczynie z wodą (może to być żaroodporna forma), parująca woda nie pozwoli
Codzienna kuchnia niecodziennagładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon(...)posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym) Przepis dodano do akcji promującej książkę Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery na każdą okazję
prawdziwe jedzeniegładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon(...)posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym
prawdziwe jedzenieTorcik ten robiłam już dawno temu wg przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem troszkę go zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki
Smakołyki AsiSłodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis
W kuchni Karmel-itkinazwy wcale nie jest na wyrost. Całość nie jest wysoka, więc faktycznie, gdy je pokroimy otrzymujemy takie właśnie niewielkie cytrynowe ciasteczka. Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Intensywnie cytrynowe. Sprawdźcie sami:) 2 i 1/4 szkl. mąki 1/2 szkl.cukru pudru 250 g zimnego masła 2 duże lub 3 mniejsze cytryny, wyszorowane i sparzone 4 jajka 1 szkl. cukru Do miski(...)szklanki mąki oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagniatając dłońmi. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm) wykładamy wyrobione ciasto. W kilku miejscach nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20-25 minut, na złoty kolor. Studzimy w formie. Do miski wbijamy jajka. Roztrzepujemy
Smaki Na TalerzuDziś mam dla Was przepis na babkę cytrynową. W sam raz - zdążycie go wypróbować przed Wielkanocą :) Oryginalny przepis był na bazie mąki pszennej, ale zamieniłam na zdrowsze odpowiedniki. Zmniejszyłam też ilość cukru, ale i tak babka wyszła słodka i pyszna. Ważne przez przystąpieniem do pieczenia - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Składniki: 250 g masła 150 g cukru 4 jajka(...)miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem. Do powstałej masy dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki. Na samym końcu dodać sok z cytryny, skórkę i aromat. Ja nie miałam cytryny, więc użyłam pomarańczy i też wyszło pyyyycha :) Dodałam sok z 1 połówki i kilka kropel aromatu. Ciasto przełożyć do keksówki naciąć przez środek nożem żeby ładnie
Mama z Motylemskładniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 3-4 łyżki cukru pudru 60 g masła 3 jajka 150 ml wody 1 szczypta soli 2 łyżki otartej
Domowy Smak JedzeniaMiód, cukier i masło rozgrzać (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości(...)większy, jeśli użyjecie lekko większej formy). Wykonanie Formę 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część rozwałkowanego ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC
Kubki smaku